Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Esquinços de lligaments, Tendinitis… cròniques?

com resols les inflamacions

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

L’excés d’estrògens (hormona femenina) predisposa a patir lesions de lligaments i d’inflamacions múscul-tendinoses.

S’ha comprovat, en diferents estudis, l’impacte que tenen les hormones sexuals en el control postural, en la coordinació muscular i el nostre equilibri. Et regires el turmell com si res? Tens dolors als tendons dels abductors o pubis? O de la fàscia plantar (planta del peu)?

Potser ets de les persones que sempre tens a prop els ibuprofens o paracetamols per alleugerir els dolors que ja saps que tard o d’hora tornaràs a sentir?

No és normal el que et passa

Si ets noi sabràs que tens predomini estrogènic si acumules greix a les mames i malucs, si tens hemorroides (morenes) o si t’han operat de la vesícula biliar, entre altres.

Si ets noia sabràs que tens predomini estrogènic si tens dolor premenstrual, mames fibroses, miomes, ansietat o depressió, contractures i mal de cap de repetició, retenció de líquids i cansament, entre altres.

El nostre principal estrogen, 17-Beta estradiol, té receptors al teixit connectiu del nostre cos humà. I quan s’enllaça amb el seu receptor d’estrogen és quan té activitat hormonal.

Els estrògens modulen el sistema immune, el creixement dels teixits i provoca canvis de la circulació sanguínia fins els teixits diana. (Mónica Brauer et al. 2015)

Estrògens i teixits musculars

Els estudis realitzats per Lemoine el 2003, Huijing 2005 i Zazulak el 2006, juntament amb els seus equips, van comprovar que:

Els receptors d’estrògens beta i els receptors d’estrògens alfa estan presents en el teixit muscular, lligaments i tendons del nostre cos.

Durant el cicle menstrual femení les noies experimenten una pujada i baixada dels nivells d’estrògens i, per tant, tindran una diferent activació d’aquests receptors d’estrògens segons el dia del cicle. I una qualitat diferent dels teixits del nostre cos.

Les oscil·lacions dels estrògens poden alterar el control neuromuscular i les forces de transmissió per mantenir l’equilibri i executar diferents activitats físiques d’una forma diferent segons el dia del cicle menstrual.

En un cicle hormonal normal de noies sanes, durant el principi de la fase fol·licular és a dir, des del 1r sagnat menstrual fins el 6è dia, ens trobem amb nivells baixos de progesterona i estrògens en sang.

Llavors, des del dia 6 fins el 14 (ovulació),  els estrògens van augmentant fins que és durant els dies de l’ovulació quan els estrògens estan al seu nivell màxim.

Durant la fase lútia, és a dir, des del dia 15 fins el dia 28 que baixarà la regla, la progesterona estarà més elevada mentre els estrògens experimenten una doble baixada.

cicle-menstrual-fase-lutia

cicle-mentrual-ovulacio

Fàscia plantar i ovulació

La fàscia plantar (a la planta del peu) és més laxa durant l’ovulació que és quan els estrògens estan en els seus nivells màxims de tot el mes. Aquesta major laxitud de la fàscia resulta amb una major llargada del peu quan ens posem drets, durant l’ovulació. Curiós oi?

Durant l’ovulació (estrògens elevats) tenim més laxitud de la fàscia plantar, més llargada del peu i pitjor equilibri.

Durant la regla (estrògens baixos) tenim menys llargada del peu, menys laxitud de la fàscia plantar i millor estabilitat.

Els nois, que normalment tenen menys estrògens, solen tenir la fàscia menys elàstica, més estabilitat lligamentosa i postural i solen tenir menys lesions per esquinços al tenir més estabilitat però, en canvi, tenen més inflamacions miofascials com la fascitis plantar que pot evolucionar a un “esperó”.

Durant l’ovulació del cicle menstrual (dia 14), Shultz et al. 2012 van trobar també que hi ha una major laxitud dels lligaments, igual que de la fàscia plantar, justificant que els esquinços i caigudes sempre solen ser “aquests dies”, quan s’està ovulant i els estrògens estan alts.

Aquesta major elasticitat de la fàscia plantar del peu i dels lligaments del genoll durant la ovulació perjudica l’estabilitat o equilibri per mantenir-nos drets augmentant les possibilitats de lesions o caigudes durant “aquests dies del mes”.

És curiós com moltes noies amb excés d’estrògens i dolors premenstruals tenen freqüentment esquinços de lligaments i provablement només fan tractament rehabilitador del lligament com si aquell teixit lesionat estigués aïllat de la influencia de les hormones i l’equilibri de tot el nostre organisme.

Les lesions del LCA del genoll son 2-8 vegades més freqüents en les dones que en els homes, i ho són més durant la menstruació quan els estrògens estan baixos i els teixits són menys elàstics.

Durant l’ovulació, les dones sanes tenen pitjor equilibri i més tremolors i més amplitud en el balanceig postural que els altres dies del mes.

Tot sovint penso, com  especialista en posturologia, si això ho tenim en compte. Si, em pregunto si tenim en compte si, l’estudi de l’equilibri del noi o noia el fem en dies que hi ha predomini d’estrògens o no.

Els resultats poden ser sorprenentment diferents !

Nosaltres sempre analitzem l’estabilitat postural amb sofisticades plataformes per estudiar d’una forma objectiva l’estabilitat postural i la posturometria de la persona amb la intenció d’identificar si el recolzament del peu, la visió, l’aparell vestibular o l’articulació ATM de la mandíbula en son els responsables d’una pèrdua de l’equilibri postural de la persona.

Durant l’ovulació, comparat amb els altres dies del mes, el sistema postural ho té més difícil, la dona necessita un major control motor per mantenir la postura estable per culpa d’aquesta major laxitud lligamentosa i miofascial d’aquests dies de l’ovulació.

I si realment tens els estrògens patològicament elevats durant tot el mes, què succeirà?  seràs d’aquelles persones que et preguntaràs “per què sempre em lesiono?”, “per què sempre tinc jo els esquinços?”

Pensa-ho! Pensa com tens els estrògens abans d’intentar fer estiraments diàriament durant anys per aconseguir ser més flexible. O abans de fer exercicis d’estabilitat o de propioceptició.

És curiós observar com les noies i nois amb excés d’estrògens fan exercicis per millorar l’estabilitat i l’equilibri en els centres de fisioteràpia o d’alt rendiment, amb un èxit com a mínim dubtós, … perquè l’excés d’estrògens et pot fer excessivament flexible, laxa i poc estable.

Els estrògens et fan més flexible.

L’excés d’estrògens et fan ser un candidat/a perfecte per repetir lesions de lligaments, músculs i tendons. Si ets esportista o no, et recomano mantenir el teu equilibri hormonal.

Bibliografia

Greater Reduction of Balance as a Result of Increased Plantar
Tohoku J. Exp. Med., 2015, 237 , 2P 1l 9an -2ta 2r  6Fascia

Fascia Elasticity at Ovulation during the Menstrual Cycle
Jerrold Petrofsky1,3 and Haneul Lee2

M.A. (2015)
Detection of normal plantar fascia thickness in adults via the ultrasonographic method.
J. Am. Podiatr. Med.
Abul, K., Ozer, D., Sakizlioglu, S.S., Buyuk, A.F. & Kaygusuz, Assoc., 105, 8-13.

Relationship of the menstrual cycle phase to anterior cruciate ligament injuries in teenaged female athletes. 
Arch. Orthop. Trauma Surg., 128, 473-478.
Adachi, N., Nawata, K., Maeta, M. & Kurozawa, Y. (2008).

Sjogaard, G., Pedersen, M.T. & Hansen, E.A. (2010)
Effect of physical exercise interventions on musculoskeletal pain in all body regions among office workers: a one-year randomized controlled trial.
Man. Ther., 15, 100-104.
Andersen, L.L., Christensen, K.B., Holtermann, A., Poulsen, O.M.,

Devanny, P., Risinger, R. & Durant, D. (2005)
The effect of estradiol and progesterone on knee and ankle joint laxity.
Am. J. Sports Med., 33, 1298-1304.
Beynnon, B.D., Bernstein, I.M., Belisle, A., Brattbakk, B.,

O. (2015b)
17beta-estradiol induced effects on anterior cruciate ligament laxness and neuromuscular activation patterns in female runners.
J. Womens Health, 24, 670-680.
Khowailed, I.A., Petrofsky, J., Lohman, E., Daher, N. & Mohamed,

The treatment of intractable plantar fasciitis with platelet-rich plasma injection. Foot, 23, 74-77.
Kumar, V., Millar, T., Murphy, P.N. & Clough, T. (2013)

Differences in anterior cruciate ligament elasticity and force for knee flexion in women: oral contraceptive users versus non-oral contraceptive users. Eur. J. Appl. Physiol., 114,
Lee, H., Petrofsky, J.S., Daher, N., Berk, L. & Laymon,  M. (2014a) 285-294.

Anterior cruciate ligament elasticity and force for flexion during the menstrual cycle.
Med. Sci. Monit., 19, 1080-1088. Lee, H., Petrofsky, J., Shah,
Lee, H., Petrofsky, J.S., Daher, N., Berk, L., Laymon, M. & Khowailed, I.A. (2013)

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross