Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Respecte l'article dels antiàcids

respecte-articles-antiacids

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

A l'octubre de l'any passat vam publicar un article titulat: "Prens antiàcids? Tens els següents símptomes?". Aquest article que el podeu trobar en versió extesa a EQM, va causar un cert rebombori, degut a una suposada falta de rigorositat en els temes que es tractaven.

Quan escrivim un article divulgatiu, per arribar a ser accessible a tota la població, per vetllar per la salut general i per una major autonomia individual, pot succeïr que passem de puntetes tecnicismes prou complexes. En aquest article és possible que simplifiquem aspectes que tenen una major complexitat i no voldria ofendre als professionals que treballem en aquest món de la salut on tothom es mereix un estudi personalitzat.

La durada del seminari, que ofereixo per professionals, parlem de l’estòmac i la vitamina B12 (entre altres...). Té 5 hores de durada aproximadament, i els detalls tècnics són un espectacle, i molt poc entenedors pels no professionals.

A part de reiterar la informació que vam publicar, cal tenir en compte les limitacions demogràfiques d’alguns estudis (pel fet de no tenir en compte hàbits de vida com el tabaquisme, el sobrepès, el receptor H2 de la histamina, que també fabrica àcid clorhídric a l’estòmac), en el contexte d’intentar aclarir la relació causal única dels PPi i les carències de vitamines i minerals que hem esmentat.

Els antiàcids afecten els nivells de la vitamina B12.

Però també podem afegir a la carència d'aquesta vitamina (B12), la carència de calci, ferro, magnesi, vitamina C, condicionats per la falta d’àcid a l’estòmac, que tanmateix són observats més freqüentment en els  adults que els joves, i també en les persones afectades per la bacteria Helicobacter Pyloris a l’estòmac, que les no afectades per aquesta bacteria.

Futures investigacions ajudaran a aclarir el que estem advertint en aquestes línies:

Cal ser molt cautelós amb l’ús continuat dels antiàcids. Les conseqüències poden ser greus.

Aprofitant que donem resposta als precs dels lectors, afegirem aclariments i insistirem en la rigurositat del que ja vam publicar el seu dia:

Els inhibidors de la bomba de protons (omeprazol, etc.) afecten a l’estòmac reduïnt l’excresió d’àcid clorhídric (HCl) a nivell de les seves cèl.lules paritals de l’estòmac. Sense l’àcid clorhídric el pepsinògen no es podrà convertir en la seva forma activa, la pepsina.

Que succeirà sense pepsina?

La pepsina la necessitem per digerir la proteïna de la dieta. Això provoca que:

  1. no poguem extreure la Vitamina B12 de la proteïna que mengem de la dieta.
  2. la vitamina B12 tampoc es podrà enllaçar amb la proteïna R-protein (transcobalamin I) que la protegeix dels enzims pancreàtics per la seva posterior absorció a nivell de l’ileon de l’intestí prim. Alguns estudis indiquen una menor síntesis del factor intrínsec a les cèl.lules parietals de l’estòmac (uns altres no en parlen) que és una proteïna implicada en l’absorció de la Vitamina B12.
  3. La dosis afecta l’absorció de la Vitamina B12 de diferent manera. Majors dosis d’omeprazol implica pitjor absorció de vitamina B12. En només 2 setmanes de tractament ja s’han trobat reduccions del 3%.
  4. Es recomana solucionar el problema de l’estòmac i evitar el consum d’aquest tipus de medicament no més enllà dels 3-4 anys.

La falta d’àcid a l’estòmac no només afecta els nivells d’absorció de vitamines i minerals, també afecta al contingut dels seus propis fluids. Els pacients tractats amb inhibidors de la bomba de protons com l’omeprazol hem trobat que tenen nivells baixos de pepsina i, en canvi, nivells excessius de tripsina i  sals biliars als fluids de l’estòmac que poden provocar refluxe i cremor a l’esòfag, esofagitis (inflamació de l’esòfag) i dany a nivell pulmonar.

Si algú té osteoporosis, anèmies, al.lergies o pneumònies de repetició pot sospitar de que li falta àcid a l’estòmac (hipoclorhídria) i caldrà que es posi en mans d’un metge especialitzat en medicina integradora per resoldre l’arrel del problema.

És un tema complexe. Els professionals sanitaris interessats en evolucionar alguns dels grans interrogants respecte aquest tema que intento explicar a EQM d’una forma planera us recomano llegir unes fonts rigoroses que ens ajudaran a crearnos una opinió.

Si us sembla bé, us ofereixo les fonts científiques on podreu trobar més informació del que vam publicar.

Bibliografia

  • An assessment of human gastric fluid composition as a function of PPI usage
    Emily Foltz , Sassan Azad , Mary Lou Everett , Zoie E. Holzknecht , Nathan L. Sanders , J. Will Thompson , Laura G. Dubois , William Parker , Shaf Keshavjee , Scott M. Palmer , R. Duane Davis , Shu S. Lin
    Physiological Reports Published 27 January 2015 Vol. 3 no. e12269 DOI: 10.14814/phy2.12269
  • JAMA The Journal of the american Medical association
    Original Investigation | December 11, 2013
    Proton Pump Inhibitor and Histamine 2 Receptor Antagonist Use and Vitamin B12 Deficiency FREE. Jameson R. Lam, MPH1; Jennifer L. Schneider, MPH1; Wei Zhao, MPH1; Douglas A. Corley, MD, PhD1(-] Author Affiliations1Division of Research, Kaiser Permanente, Oakland, California JAMA. 2013;310(22):2435-2442. doi:10.1001/jama.2013.280490.
  • Ther Adv Drug Saf. 2013 Jun; 4(3): 125–133.
    doi:  10.1177/2042098613482484
    PMCID: PMC4110863
    Proton pump inhibitors and risk of vitamin and mineral deficiency: evidence and clinical implications
    Joel J. Heidelbaugh
    University of Michigan, Ypsilanti Health Center, 200 Arnet Suite 200, Ypsilanti, MI 48198, USA
  • Curr Gastroenterol Rep. 2010 Dec;12(6):448-57. doi: 10.1007/s11894-010-0141-0.
    Association of long-term proton pump inhibitor therapy with bone fractures and effects on absorption of calcium, vitamin B12, iron, and magnesium.
    Ito T1, Jensen RT.
    Author information: 1Department of Medicine and Bioregulatory Science, Graduate School of Medical Science, Kyushu University, Fukuoka, Japan.
  • J Nutr Elder. 2010 Jan;29(1):87-99. doi: 10.1080/01639360903574734.
    Vitamin B(12) deficiency is linked with long-term use of proton pump inhibitors in institutionalized older adults: could a cyanocobalamin nasal spray be beneficial?
    Rozgony NR1, Fang C, Kuczmarski MF, Bob H.
    Author information: 1Department of Health, Nutrition, and Exercise Science, University of Delaware, Newark, Delaware 19716, USA.
  • Proton pump inhibitors and risk of fractures: a meta-analysis of 11 international studies
    Elaine W. Yu, MD,1 Scott R. Bauer, BS,2 Paul A. Bain, PhD,3 and Douglas C. Bauer, MD4
    1 Endocrine Unit, Massachusetts General Hospital, Boston, MA
    2 Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, MA
    3 Countway Library of Medicine, Harvard Medical School, Boston, MA
    4 University of California, San Francisco, CA
  • Med Dir Assoc. 2008 Mar;9(3):162-7. doi: 10.1016/j.jamda.2007.10.004.
    Do acid-lowering agents affect vitamin B12 status in older adults?
    Dharmarajan TS1, Kanagala MR, Murakonda P, Lebelt AS, Norkus EP.
    Author information: 1Department of Medicine, Our Lady of Mercy Medical Center, Bronx, NY, USA.
  • Saltzman  JR, Kemp  JA, Golner  BB,  et al.  Effect of hypochlorhydria due to omeprazole treatment or atrophic gastritis on protein-bound vitamin B12 absorption. J Am Coll Nutr. 1994;1
  • Ann Pharmacother. 2002 May;36(5):812-6.
    Vitamin B(12) deficiency associated with histamine(2)-receptor antagonists and a proton-pump inhibitor.
    Ruscin JM1, Page RL 2nd, Valuck RJ.
    Author information: 1Department of Pharmacy Practice, School of Pharmacy, University of Colorado Health Sciences Center, 4200 E Ninth Avenue, Denver, CO 80262-0001, USA.
  • Omeprazole Therapy Causes Malabsorption of Cyanocobalamin (Vitamin B12)
    Author Name: Stefan P. Marcuard, MD; Lisa Albernaz, RN; and Prabhaker G. Khazanie, PhD
    Article and Author Information: Ann Intern Med. 1994;120(3):211-215. doi:10.7326/0003-4819-120-3-199402010-00006
  • Current Opinion in Gastroenterology
    Proton Pump Inhibitors: Potential Adverse Effects
    Neena S. AbrahamDisclosures
    Curr Opin Gastroenterol. 2012;28(6):615-620.
  • Schenk  BE, Festen  HP, Kuipers  EJ, Klinkenberg-Knol  EC, Meuwissen  SG.
    Effect of short- and long-term treatment with omeprazole on the absorption and serum levels of cobalamin. 
    Aliment Pharmacol Ther. 1996;10(4):541-545.
  • FDA Drug Safety Communication: Low magnesium levels can be associated with long-term use of Proton Pump Inhibitor drugs
    (PPIs) -> FDA Drug Safety Communication: Low magnesium levels can be associated with long-term use of Proton Pump Inhibitor drugs (PPIs)

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross