Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Us noteu envellits?

us noteu envellits

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Moltes vegades l'edat biològica no coincideix amb la cronològica, i sovint les persones aparenten més anys dels que tenen. Si és el vostre cas, us recomano que reviseu la dieta i mengeu aliments que ajudaran el vostre organisme a fabricar antioxidants.

Els éssers vius estem exposats a infeccions de paràsits, fongs, bacteris i virus, als tòxics ambientals, als additius alimentaris, a les radiacions que oxiden i als radicals lliures. Els tòxics provinents del medi ambient són una important font de radicals lliures, que exigeixen la col·laboració dels nostres enzims antioxidants per recuperar l’equilibri o l’homeòstasi. De la mateixa manera, molts tòxics que provenen dels plàstics, aerosols, maquillatges o pesticides tenen la capacitat d’alterar el funcionament hormonal i lesionar el nostre ADN.

A més, les cèl·lules produeixen energia (ATP) en unes estructures internes anomenades mitocòndries. Durant aquest procés de fabricació d’energia s’alliberen milers de radicals lliures cada dia i a cada instant. I l’oxigen que respirem i ens dóna la vida també produeix radicals lliures: unes substàncies oxidants (ROS, o espècies reactives d’oxigen), que estan implicades en el dany genètic de les cèl·lules i en el procés d’envelliment.

En acumular un munt de danys al genoma, s’escurcen els telòmers (la part més distal del nostre ADN) i la cèl·lula envelleix més ràpidament. Per tant, com més danys per excés de substàncies oxidants tinguem, més arrugues, més cabells blancs i més baixa visió de prop tindrem.

Conseqüències de l’exposició als tòxics

Si ens trobem en aquesta situació no és necessari prendre suplements d’antioxidants. N’hi ha prou d’estimular els gens productors de milers d’antioxidants propis per protegir-nos del dany dels radicals lliures.

El paper de l’Nrf2. Davant l’exposició als tòxics propis (endògens) o de l’entorn (exògens) hi ha una proteïna anomenada Nrf2 que activa els gens que fabriquen enzims i antioxidants propis per recuperar l’equilibri de la cèl·lula. Aquesta proteïna és un factor de protecció cel·lular importantíssim que hem de mantenir sempre actiu per envellir saludablement.

La capacitat de tolerància a l’estrès oxidatiu generat pels tòxics dependrà de la capacitat d’activació d’aquest factor de transcripció Nrf2, que ens protegeix davant el càncer i altres patologies inflamatòries. Avui dia l’activitat del factor Nrf2 en la prevenció de la toxicitat per carcinògens o xenobiòtics està molt documentada.

La incidència del càncer. ¿És casualitat que durant els últims anys hagin augmentat els càncers (mama, pròstata…) i el nombre de persones amb problemes de miopia, tiroide i sobrepès? Igualment, hi ha pintors exposats repetidament a l’alumini de la pintura i pagesos que ho estan als pesticides dels camps.

Però mentre uns es troben molt bé de salut, altres tenen tumorscerebrals, al·lèrgies, artritis o, simplement, una vida més curta.

Igualment, s’han trobat tòxics ambientals a l’orina del centper cent de la població (nens, adolescents, adults i avis) i també al líquid amniòtic de la placenta de les mares embarassades.

No cal prendre suplements

Alguns professionals aconsellen prendre regularment antioxidants per compensar l’excés d’oxidació, però el meu consell va una mica més enllà. Estem d’acord que hem de seguir una dieta rica en antioxidants provinents de les fruites i verdures fresques i fer exercici físic, però no recomano ingerir suplements d’antioxidants.

En aquesta línia us convido a reflexionar... Si tenim 1013 cèl·lules i, cada dia, en el procés de producció d’energia les mitocòndries del seu interior alliberen milers de radicals lliures... I com que s’ha establert que tenim aproximadament 10.000 bilions de mitocòndries... ¿Creieu que prendre suplements de vitamina C, vitamina E o carotenoides neutralitzarà la suma total dels milers i milers de bilions de radicals lliures que produïm diàriament? Un parell de tones d’antioxidants al dia, potser. I tot això, sense sumar els radicals lliures resultants de l’exposició a tòxics.

A més, prendre antioxidants no implica que el cos fabriqui més antioxidants per protegir-se. Per tant, donada la necessitat que tenim de protegir-nos durant el dia a dia, us recomano seguir dos grans consells:

  • Menjar aliments ecològics: Aquest punt és fonamental, ja que els aliments convencionals acumulen gran quantitat de contaminants orgànics diferents. També cal reduir els sucres i la carn i eliminar el gluten i els fregits.
  • Estimular els gens adequats: Hem d'activar els gens que s'encarreguen de la producció pròpia d'antioxidants, és a dir, de la síntesi endògena d'antioxidants. Sí, ho heu llegit bé. El nostre cos fabrica antioxidants. Però, què hem de fer per activar la proteïna Nrf2 i millorar la nostra capacitat genètica de fabricar més antioxidants? Doncs menjar els aliments adequats.

Aliments imprescindibles

Aquesta és la llista d’aliments que activen l’Nrf2 i que ens ajudaran a envellir saludablement. Per esmorzar, berenar, dinar o sopar, qualsevol moment és bo per menjar-ne. I d'aquí a pocs mesos la nostra cara haurà rejovenit 5 anys. També recomano que us oblideu d'esmorzar o sopar de tant en tant, o que feu algun dia de dejú.

  • Aliments rics en omega-3 (EPA/DHA): Algues, peix blau, bacallà, nous, lli.
  • Curcumina: És el principi actiu de la cúrcuma i el trobem al curri o en forma de pols de curcumina per condimentar.
  • EGCG del te verd: S’han de prendre una o dues tasses de te verd cada dia, però pot no estar recomanat per a algunes persones.
  • Cafè. Estimula GST, UGT 1A (glucoronització) i Nrf2: Recomanem entre un o dos cafès al dia, sempre que no
    estigui contraindicat.
  • Sulforafà: Es troba al bròquil cuinat tres minuts al vapor o germinat.
  • Pterostilbè-resveratrol: S’ha de prendre raïm o beure una copa de vi blanc xarel·lo o vi negre ecològic al dia.
  • Èster fenetil de l’àcid cafeic (CAPE): Component del pròpolis de la mel de les abelles.
  • 6-metilsulfinilhexil: Rave japonès o wasabi.

Foto de Jordan Cormack en Unsplash

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross