Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

A mi la fruita no em va bé. Pot ser?

fruita mala digestio

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Els pacients em diuen:

No ho entenc…

Menjo fruita, amanides, verdures i sempre tinc la panxa com una pilota! … amb molts gasos, dolor abdominal i uns dies tinc restrenyiment i altres diarrea.

Les cireres, els préssecs… em provoquen diarrees !

Les cebes, el bròquil, els llegums, la síndria i la mel també em donen molts gasos, mal de cap, somnolència i irritabilitat.

Ah! També els xiclets em deixen l'estómac inflat!

Moltes vegades, hàbits de vida considerats molt sans resulten ser perjudicials per algunes persones.

Cada dia ens trobem amb la necessitat d'individualitzar més amb el tractament  dels nostres pacients i la tecnologia ens permet seguir avançant per guarir malalties abans considerades incurables.

Podríem pensar que aquestes persones tenen molts problemes però potser només en tenen un.

Què és la intolerància a la fructosa?

La intolerància a la fructosa-sorbitol afecta a un 40-60% de la població, i és especialment freqüent en les persones que pateixen gasos, colon irritable o inflamació al colon.

És a dir, les persones que tingueu pets, concretament pets sense pudor, que alterneu femtes pastoses amb restrenyiment i que tingueu digestions lentes-pesades  just després de menjar, podeu sospitar que, probablement, patiu una mala absorció de la fructosa-sorbitol.

Al patiment digestiu diari a més, sol afegir-se cansament, depressió  i somnolència, juntament amb un retràs de la corba de creixement en el cas dels nens.

La falta d'un transportador per la fructosa present a l'intestí prim, anomenat GLUT-5, i del GLUT-2 (transportador de la fructosa, glucosa, galactosa) impedeixen una bona absorció des de l’ intestí cap a la sang i llavors, aquests aliments arriben al colon (intestí gros) sense digerir. Aquests hidrats de carboni de cadena curta que arriben al colon sense digerir son fermentats ràpidament per pels bacteris del colon produint gasos com l'hidrogen, diòxid de carboni i metà.

Per tal de fer un diagnòstic específic de la intolerància a la fructosa-sorbitol demanarem al nostre metge una prova anomenada “test amb alè per la intolerància a la fructosa i sorbitol” on es mesura l'hidrogen i el metà espirats, abans i després de prendre fructosa-sorbitol.

Si el test surt positiu, caldrà seguir una dieta baixa en hidrats de carboni de cadena curta (no només els rics en fructosa). Reduirem tots aquests hidrats de carboni anomenats FODMAPS (Fermentables Oligosacàrid, Disacàrid, Monosacàrid And Poliols). Els gasos desapareixeran en menys de 6 setmanes.

Recomanem a aquestes persones que es posin en mans d’un metge especialista o un PsicoNeuroInmunòleg per tal de resoldre l’origen de la fermentació bacteriana a nivell del colon, mentre segueix una dieta baixa en FODMAPS.

Els aliments a evitar els resumim:

  • Fructosa: mel, pomes, peres, cireres, síndria, mango, etc.
  • Fructo-oligosacàrids (fructans): Blat, sègol, ceba, all, carxofa, col, bròquil, plàtan, xicoira, inulina, FOS.
  • Galacto-oligosacàrids (GOS): Llegums
  • Lactosa: llet d'origen animal (vaca, ovella, cabra, etc),iogurts i formatges (menys quantitat)

Poliols com:

  • Manitol: bolets, coliflor, edulcorants (“xiclets sense sucre”)
  • Sorbitol: caramels i xiclets sense sucre.
  • Xilitol, maltitol, eritritol, isomalta: presents en els embassats

Cal buscar l'origen d'aquesta intolerància ja que seguir sempre aquesta dieta sense resoldre l'origen del problema implicaria unes carències nutricionals que a llarg termini perjudicaria la nostra salut.

Tots ells són aliments prebiòtics, afavoridors de la nostra estimada flora bacteriana sana… que un dia hem de tornar a introduir.

Foto de Bruna Branco en Unsplash

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross