Si tens al·lèrgia a l’aspirina avui et canviarà la vida. I si tens intolerància a l’aspirina també.
“Tinc al·lèrgia a l’aspirina”, em diuen algunes persones que després de prendre una aspirina tenen una reacció aguda del sistema immunològic (malalties respiratòries exacerbades per l’aspirina (AEDR) com l’asma, rinitis i també a altres nivells corporals com urticària, irritació de l’intestí, mal de cap o migranyes. Altres persones em diuen: “Xevi, tinc asma crònica, urticària, rinitis i irritació crònica de l’intestí, no ho entenc, què puc fer?”. M’expliquen de diferent manera el que avui compartirem.
Efectivament, és molt possible que tinguis intolerància a l’aspirina, és a dir, intolerància l’àcid acetil salicílic (AAS) i pateixes problemes inflamatoris i histamínics de manera crònica sense saber que ho podem resoldre. El tractament simptomàtic a base de cortisona o antihistamínics químics o naturals no resol el problema, només la crisi d’aquell moment.
Així l’àcid salicílic es una fitohormona que fabriquen moltes plantes i alhora la trobem comercialment a les farmàcies amb el nom d’aspirina, els anomenem comunament salicilats.
Coneixes l’aspirina oi? L’aspirina (o àcid acetil salicílic (AAS)) és un medicament antiinflamatori de la família dels salicilats que sovint utilitzem per calmar el dolor, reduir la inflamació, la febre, per “aclarir la sang” o com a protector dels vasos sanguinis. L’aspirina té altres bondats, està associada a un risc disminuït a patir preclàmpsia i càncer colorectal, d’esòfag, estómac, ovari, mama i de pulmó. Una vegada ingerim l’aspirina, s’absorbeix a l’intestí i quan arriba al fetge, en menys de 15 minuts, es metabolitza en salicilats (99%).
I sabies que moltes plantes també fabriquen àcid salicílic? Les plantes en fabriquen com a mecanisme de defensa propi per produir calor i protegir-se de les baixes temperatures, dels patògens o de condicions oxidatives. Que sabia és la natura.
Si no ets intolerant, aquests aliments ens oferiran els mateixos beneficis que l’aspirina. És especialment present a les fruites, verdures I diferents especies. Els aliments rics en salicilats tenen els mateixos beneficis que l’aspirina… i els mateixos inconvenients que les persones amb intolerància o al·lèrgia a l’aspirina.
Després de l’anàlisi químic dels aliments a càrrec de diferents investigadors hem vist que els aliments que porten més salicilats ens ofereixen molts beneficis per la nostra salut perquè tenen la mateixa funció que l’aspirina!
Aproximadament hi ha un consum mundial d’aspirines de 40.000 tones/any, que són unes 50.000-120.000 milions de pastilles anuals. Uns 100 milions d’aspirines/dia. Al·lucinant.
Diferents investigadors ens diuen que un 2,5% de la població europea té una hipersensibilitat als salicilats no al·lèrgica (no per IgE). És a dir, que quan mengen aliments rics amb salicilats senzillament aquestes persones copiaran reaccions al·lèrgiques que es defineixen com una pseudoal·lèrgia perquè els símptomes són els mateixos.
La intolerància als salicilats no és una reacció immunològica però activarà cèl·lules del sistema immune com els basòfils, eosinòfils I cèl·lules de mast I desencadenarà patologies molt semblants a les al·lèrgiques manifestant-se especialment a nivell respiratori (42-88%).
Si ara ja saps que l’aspirina (o l’àcid acetil salicílic (AAS)) i molts aliments porten salicilats, què succeirà si una persona que té al·lèrgia a l’aspirina menja regularment aquests aliments rics amb salicilats?
És lògic! Si ets al·lèrgic a l’aspirina i menges aliments rics amb salicilats sempre aniràs tenint els mateixos símptomes al·lèrgics que quan et prens l’aspirina. Mira el llistat un altre cop.
Moltes persones pensen que la rinitis i les al·lèrgies són cròniques i potser només tenen intolerància als salicilats. Sovint m’expliquen que els seus refredats els duren molts més dies que a la resta de la gent.
Et preguntaria: “et va malament el bròquil i la coliflor?” “et va malament l’arròs i el fajol?” O els cacauets? Tots porten molts salicilats.
També et demanaria si sovint necessites antihistamínics per la rinitis crònica o potser cortisona i/o broncodilatadors per l’asma. O si ja t’has operat dels pòlips nasals. O si has perdut l’olfacte. Ah! “Què tal les digestions?” Segur que tens inflamacions a l’intestí, femtes pastoses i molts gasos. I la pell, “tens picors?” “urticària?”
Res de tot això és crònic. Som-hi!
Volia dir-te que si ets al·lèrgic a l’aspirina i els deixes de menjar, et pot canviar la vida.
Les principals fonts alimentaries són:
Comparat amb els que segueixen una alimentació omnívora, els vegetarians tenen nivells altíssims d’àcid salicílic en sang (sense prendre aspirines) nivells que són comparables amb els trobats amb persones que prenen 75 mg d’aspirina cada dia. (Lawrence et al., 2003).
Els Salicilats dels aliments poden tenir els mateixos beneficis que l’aspirina I els mateixos símptomes adversos pels al·lèrgics a l’aspirina. Per tant, és molt important saber en quins aliments I en quines quantitats trobem els salicilats per tal de seguir una alimentació adequada segons si ets al·lèrgic o no a l’aspirina.
Algunes persones amb hipersensibilitat als salicilats tenen grans reaccions adverses inclús consumint-ne amb petites quantitats.
La informació sobre la quantitat de salicilats que trobem presents als aliments és molt important pels que en son al·lèrgics o intolerants perquè els efectes són dosi depenents, és a dir, com més en mengem més grans seran els seus efectes adversos.
* Els nivells de salicilats son variables, varien segons diversos factors com les tècniques de producció (convencional versus orgànica), origen geogràfic i condicions de creixement, varietat de la planta, l’edat de la planta (jove versus més vella), la part de la planta (fulla versus arrel), variacions de l’estació de l’any, temps d’emmagatzematge de l’aliment i la tècnica culinària utilitzada.
Per tant, tenim discrepàncies i les llistes d’aliments que ara us donaré poden ser diferents segons la font consultada.
[su_table]
Nivells d'àcid salicílic* | Alt | Variable | Baix |
---|---|---|---|
Vegetals | Endívies, alfals, bròquil, xicoira, rave, enciam romana, pèsols, tomàquets (secs). | Carxofa, remolatxa, bròquil (cuinat), cols de Brussel·les, coliflor, bleda, tomàquet cherry, bitxo, cogombre, albergínia, all, gingebre, bolets, olives, ceba, pebrot, cogombre fermentat, patates, enciam, enciam romana, espinacs, tomàquets i carbassó. | Espàrrecs verds, remolatxa, col, mongetes, llenties, soja, pastanaga, api i enciam iceberg |
Fruites | Poma, alvocat, nabiu blau, mores, nabiu vermell, grosella, guaiaba, ull de drac, orellanes, pinya, panses, gerds i maduixes deshidratades | Poma, préssec, mores, cireres, figues seques, raïm, kiwi, llimona, mandarina, mango, nectarina, taronja, fruita de la passió, préssec, pera, síndria i aranja | Lima, papaia, banana, figa, aranja i pera (enllaunada) |
Herbes, espècies i condiments | Curri, cúrcuma, pebre de Jamaica, llorer, canyella, clau, comí, fenigrec, all en pols, gingebre, menta, mostassa, orenga, pebre vermell, romaní, tamarinde, farigola, vainilla, olives, mel i melassa. | Alfàbrega, hummus, mel, vinagre, menta, tabasco i salsa anglesa | Pols de cacau, coriandre, julivert, safrà, sal i salsa de soja |
Begudes | Sucs de poma, de taronja, de nabiu, de pinya i cervesa | Cervesa, coca cola, cafè, te i vi | Rom, tequila, vodka, whisky |
Cereals i llavors | Ametlles, nous de macadàmia, cacauets, pinyons i pistatxosv | Blat de moro, coco, avellanes, nous pecanes, llavors de sèsam, de gira-sol, nous | Ordi, civada, arròs, sègol, blat i anacards |
Altres | Sobrassada | Carn (vedella, xai, porc), aus de corral, peix, ous i productes lactis. |
[/su_table]
Font: Review article. Aspirin exacerbated respiratory disease: Current topics and trends . José Carlos Rodríguez-Jiméneza,1, Fernanda Judith Moreno-Paza,1, Luis Manuel Teránb, Eduardo Guaní-Guerraa,c
Tots som diferents i segur que et mereixes un estudi personalitzat per entendre el per què et succeeix això, que no puguis eliminar correctament els salicilats i ara pateixis problemes a la pell, respiratoris, digestius o mal de cap. Els enzims del nostre fetge en son els responsables. És necessari posar-se en mans d’un especialista en Medicina Integradora per comprovar quin enzim tens alentit per poder eliminar correctament els salicilats.
Necessites valorar: La sulfatació, la glucoronització o la conjugació amb glicina.
El tractament per les persones intolerants als salicilats es basarà en:
I ja està!
En 6 setmanes comprovaràs com els símptomes al·lèrgics (Rinosinusitis, asma bronquial, urticàries), migranyes o colon irritable començaran a marxar.
Salut!