Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

Tens al·lèrgia o ets intolerant a l'aspirina?

tens-alergia-intolerant-aspirina

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Si tens al·lèrgia a l’aspirina avui et canviarà la vida. I si tens intolerància a l’aspirina també.

Tinc al·lèrgia a l’aspirina”, em diuen algunes persones que després de prendre una aspirina tenen una reacció aguda del sistema immunològic (malalties respiratòries exacerbades per l’aspirina (AEDR) com l’asma, rinitis i també a altres nivells corporals com urticària, irritació de l’intestí, mal de cap o migranyes. Altres persones em diuen: “Xevi, tinc asma crònica, urticària, rinitis i irritació crònica de l’intestí, no ho entenc, què puc fer?”. M’expliquen de diferent manera el que avui compartirem.

Intolerància a l'aspirina

Efectivament, és molt possible que tinguis intolerància a l’aspirina, és a dir, intolerància l’àcid acetil salicílic (AAS) i pateixes problemes inflamatoris i histamínics de manera crònica sense saber que ho podem resoldre. El tractament simptomàtic a base de cortisona o antihistamínics químics o naturals no resol el problema, només la crisi d’aquell moment.

Així l’àcid salicílic es una fitohormona que fabriquen moltes plantes i alhora la trobem comercialment a les farmàcies amb el nom d’aspirina, els anomenem comunament salicilats.

Coneixes l’aspirina oi? L’aspirina (o àcid acetil salicílic (AAS)) és un medicament antiinflamatori de la família dels salicilats que sovint utilitzem per calmar el dolor, reduir la inflamació, la febre, per “aclarir la sang” o com a protector dels vasos sanguinis. L’aspirina té altres bondats, està associada a un risc disminuït a patir preclàmpsia i càncer colorectal, d’esòfag, estómac, ovari, mama i de pulmó. Una vegada ingerim l’aspirina, s’absorbeix a l’intestí i quan arriba al fetge, en menys de 15 minuts, es metabolitza en salicilats (99%).

I sabies que moltes plantes també fabriquen àcid salicílic? Les plantes en fabriquen com a mecanisme de defensa propi per produir calor i protegir-se de les baixes temperatures, dels patògens o de condicions oxidatives. Que sabia és la natura.

Si no ets intolerant, aquests aliments ens oferiran els mateixos beneficis que l’aspirina. És especialment present a les fruites, verdures I diferents especies. Els aliments rics en salicilats tenen els mateixos beneficis que l’aspirina… i els mateixos inconvenients que les persones amb intolerància o al·lèrgia a l’aspirina.

Després de l’anàlisi químic dels aliments a càrrec de diferents investigadors hem vist que els aliments que porten més salicilats ens ofereixen molts beneficis per la nostra salut perquè tenen la mateixa funció que l’aspirina!

Aproximadament hi ha un consum mundial d’aspirines de 40.000 tones/any, que són unes 50.000-120.000 milions de pastilles anuals. Uns 100 milions d’aspirines/dia. Al·lucinant.

Ets al·lèrgic a l’aspirina?

Diferents investigadors ens diuen que un 2,5% de la població europea té una hipersensibilitat als salicilats no al·lèrgica (no per IgE). És a dir, que quan mengen aliments rics amb salicilats senzillament aquestes persones copiaran reaccions al·lèrgiques que es defineixen com una pseudoal·lèrgia perquè els símptomes són els mateixos.

La intolerància als salicilats no és una reacció immunològica però activarà cèl·lules del sistema immune com els basòfils, eosinòfils I cèl·lules de mast I desencadenarà patologies molt semblants a les al·lèrgiques manifestant-se especialment a nivell respiratori (42-88%).

 • Solen desencadenar-se per aquest ordre:
 • Rinitis, “ragera de nas” o congestió nasal.
 • Esternuts.
 • Anòsmia o hipòsmia (present en 89% del intolerants a l’aspirina): És la pèrdua total o parcial de l’olfacte.
 • Rinosinusitis (present en un 99% dels intolerants a l’aspirina).
 • Pòlips nasals.
 • Asma bronquial o broncospasme sibilant.
 • Vermellors a la pell, picors, urticàries, rash cutani, pell atòpica o angioedema (Manifestacions cutànies present en un10-20%).
 • Nàusees, vòmits, diarrees (Manifestacions gastrointestinals presents en un 18%).
 • Inflamacions intestinals. (Segons estudis de Raithel et al. Present en un 2-7% dels intolerància als salicilats).
 • Conjuntivitis, mal de cap, hipotensió, pèrdua de consciència (Manifestacions presents en un 8-15%).

Si ara ja saps que l’aspirina (o l’àcid acetil salicílic (AAS)) i molts aliments porten salicilats, què succeirà si una persona que té al·lèrgia a l’aspirina menja regularment aquests aliments rics amb salicilats?

És lògic! Si ets al·lèrgic a l’aspirina i menges aliments rics amb salicilats sempre aniràs tenint els mateixos símptomes al·lèrgics que quan et prens l’aspirina. Mira el llistat un altre cop.

Moltes persones pensen que la rinitis i les al·lèrgies són cròniques i potser només tenen intolerància als salicilats. Sovint m’expliquen que els seus refredats els duren molts més dies que a la resta de la gent.

Com sospitar que ets intolerant als salicilats?

Et preguntaria: “et va malament el bròquil i la coliflor?”  “et va malament l’arròs i el fajol?” O els cacauets? Tots porten molts salicilats.

També et demanaria si sovint necessites antihistamínics per la rinitis crònica o potser cortisona i/o broncodilatadors per l’asma. O si ja t’has operat dels pòlips nasals. O si has perdut l’olfacte. Ah! “Què tal les digestions?” Segur que tens inflamacions a l’intestí, femtes pastoses i molts gasos. I la pell, “tens picors?” “urticària?”

Res de tot això és crònic. Som-hi!

Volia dir-te que si ets al·lèrgic a l’aspirina i els deixes de menjar, et pot canviar la vida.

Les principals fonts alimentaries són:

 • Fruites (39,97 %)
 • Verdures (31,82 %)
 • Begudes no alcohòliques (10,72%)
 • Especies (6,86%)
 • Alcohol (5,68%)

Comparat amb els que segueixen una alimentació omnívora, els vegetarians tenen nivells altíssims d’àcid salicílic en sang (sense prendre aspirines) nivells que són comparables amb els trobats amb persones que prenen 75 mg d’aspirina cada dia. (Lawrence et al., 2003).

Els Salicilats dels aliments poden tenir els mateixos beneficis que l’aspirina I els mateixos símptomes adversos pels al·lèrgics a l’aspirina. Per tant, és molt important saber en quins aliments I en quines quantitats trobem els salicilats per tal de seguir una alimentació adequada segons si ets al·lèrgic o no a l’aspirina.

Algunes persones amb hipersensibilitat als salicilats tenen grans reaccions adverses inclús consumint-ne amb petites quantitats.

La informació sobre la quantitat de salicilats que trobem presents als aliments és molt important pels que en son al·lèrgics o intolerants perquè els efectes són dosi depenents, és a dir, com més en mengem més grans seran els seus efectes adversos.

Dieta baixa en salicilats (The low-salicylate diet)

* Els nivells de salicilats son variables, varien segons diversos factors com les tècniques de producció (convencional versus orgànica), origen geogràfic i condicions de creixement, varietat de la planta, l’edat de la planta (jove versus més vella), la part de la planta (fulla versus arrel), variacions de l’estació de l’any, temps d’emmagatzematge de l’aliment i la tècnica culinària utilitzada.

Per tant, tenim discrepàncies i les llistes d’aliments que ara us donaré poden ser diferents segons la font consultada.

[su_table]

Nivells d'àcid salicílic* Alt Variable Baix
Vegetals Endívies, alfals, bròquil, xicoira, rave, enciam romana, pèsols, tomàquets (secs). Carxofa, remolatxa, bròquil (cuinat), cols de Brussel·les, coliflor, bleda, tomàquet cherry, bitxo, cogombre, albergínia, all, gingebre, bolets, olives, ceba, pebrot, cogombre fermentat, patates, enciam, enciam romana, espinacs, tomàquets i carbassó. Espàrrecs verds, remolatxa, col, mongetes, llenties, soja, pastanaga, api i enciam iceberg
Fruites Poma, alvocat, nabiu blau, mores, nabiu vermell, grosella, guaiaba, ull de drac, orellanes, pinya, panses, gerds i maduixes deshidratades Poma, préssec, mores, cireres, figues seques, raïm, kiwi, llimona, mandarina, mango, nectarina, taronja, fruita de la passió, préssec, pera, síndria i aranja Lima, papaia, banana, figa, aranja i pera (enllaunada)
Herbes, espècies i condiments Curri, cúrcuma, pebre de Jamaica, llorer, canyella, clau, comí, fenigrec, all en pols, gingebre, menta, mostassa, orenga, pebre vermell, romaní, tamarinde, farigola, vainilla, olives, mel i melassa. Alfàbrega, hummus, mel, vinagre, menta, tabasco i salsa anglesa Pols de cacau, coriandre, julivert, safrà, sal i salsa de soja
Begudes Sucs de poma, de taronja, de nabiu, de pinya i cervesa Cervesa, coca cola, cafè, te i vi Rom, tequila, vodka, whisky
Cereals i llavors Ametlles, nous de macadàmia, cacauets, pinyons i pistatxosv Blat de moro, coco, avellanes, nous pecanes, llavors de sèsam, de gira-sol, nous Ordi, civada, arròs, sègol, blat i anacards
Altres Sobrassada Carn (vedella, xai, porc), aus de corral, peix, ous i productes lactis.

[/su_table]

Font: Review article. Aspirin exacerbated respiratory disease: Current topics and trends . José Carlos Rodríguez-Jiméneza,1, Fernanda Judith Moreno-Paza,1, Luis Manuel Teránb, Eduardo Guaní-Guerraa,c

Trucs per tenir menys salicilats

 • Si ens prenem aliments rics amb capsaïcina, com el pebrot picant, una estona abans o junt al menjar aliments rics amb salicilats aconseguirem reduir la biodisponibilitat dels salicilats i així tindrà menys efectes adversos entre les persones intolerants als salicilats (els al·lèrgics a l’aspirina).
 • La fruita deshidratada porta més salicilats (panses, dàtils, prunes, figues seques o orellanes).
 • Si bullim les verdures amb aigua, els salicilats que són molt volàtils s’evaporen i les verdures tindran menys salicilats.
 • Si peles les fruites i les verdures tindràs menys salicilats perquè a la pell és on estan més concentrats.
 • El tomàquet fresc té menys salicilats que el tomàquet sec i la pasta de tomàquet present al Ketchup o al suc de tomàquet.
 • Hi ha algunes verdures que no tenen salicilats com l’albergínia I el carbassó.
 • Compte amb l’efecte acumulatiu de varis aliments rics en salicilats.

Tots som diferents i segur que et mereixes un estudi personalitzat per entendre el per què et succeeix això, que no puguis eliminar correctament els salicilats i ara pateixis problemes a la pell, respiratoris, digestius o mal de cap. Els enzims del nostre fetge en son els responsables. És necessari posar-se en mans d’un especialista en Medicina Integradora per comprovar quin enzim tens alentit per poder eliminar correctament els salicilats.

Necessites valorar: La sulfatació, la glucoronització o la conjugació amb glicina.

El tractament per les persones intolerants als salicilats es basarà en:

 • Reduir aliments que desencadenen la reacció inflamatòria.
 • Tractar l’enzim del fetge que té una funció insuficient (glicina, sulfatació o glucuronització)
 • Re introduir quantitats creixents dels aliments que porten salicilats, un cop millorada l’activitat de/dels enzims.

I ja està!

En 6 setmanes comprovaràs com els símptomes al·lèrgics (Rinosinusitis, asma bronquial, urticàries), migranyes o colon irritable començaran a marxar.

Salut!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross