Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

Una copa de vi o una cervesa diària et garanteixen un futur incert

copa-vi-cerveza-xevi-verdaguer

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Quant alcohol (etanol) pots prendre cada dia?

El consum responsable d’alcohol recomanat per la OMS (Organització Mundial de la Salut) fa referencia a certs límits que poden perjudicar el nostre fetge, els triglicèrids, colesterol, o la nostra salut mental i provocar  altres problemes més greus a llarg termini. Ens indiquen que els homes no hem de superar els 30 grams d’alcohol/dia i, en el cas de les noies, no superar els 20 grams/dia.

Però avui no parlarem de si aguantes molt o poc quan prens alcohol o sobre els nivells d’alcoholèmia per conduir el cotxe, per exemple. El consum d’alcohol fa augmentar els estrògens dins el teu cos i això et pot amargar la vida. I ho fa en dosis molt menors de les quals ens pensàvem que fossin perilloses.

El consum d’alcohol fa augmentar els estrògens dins el teu cos

Segons l’estudi de Terryl J.H. et al publicat el gener del 2016 el consum d’alcohol augmenta els estrògens en sang i varia segons el tipus i la quantitat de beguda alcohòlica consumida.

Estudis recents ens indiquen que hem de filar molt més prim que el recomanat com a dosis segures per la OMS perquè ens augmenten els estrògens (hormona femenina) i ens afecten al seu metabolisme.

Vols saber què vol dir que tens masses estrògens? T’afectaran a moltes funcions corporals i nosaltres ho expliquem així:

 • Estic més impacient que mai.
 • Els meus pits se m’inflen i els tinc més grossos. No em poden abrasar.
 • Tinc les mames fibroses.
 • No em puc posar els anells.
 • Estàs molt manaire?
 • Estàs molt cansat?
 • Tens contractures i rampes.
 • No em puc posar les sabates.
 • Tinc irregularitat menstrual
 • Tinc grans coàguls durant a la menstruació.
 • M’estic engreixant i no sé per què.
 • Tinc pedres a la vesícula biliar.

Una ingesta excessiva d’aliments o begudes que augmenten els estrògens dins el teu cos pot condicionar un major risc a patiments o malalties derivades de l’excés d’estrògens:

 • Mames fibroquístiques
 • Miomes
 • Dolor premenstrual
 • Ansietat o depressió.
 • Còlon irritable, al·lèrgies, mal de cap o migranyes.
 • Contractures, dolor articular crònic i malalties autoimmunes.
 • Càncer de mama, d’endometri, de colon o de pròstata.
 • Hemorroides, Infart cardíac o ICTUS cerebral.
 • S’ha evidenciat en estudis epidemiològics que el consum d’alcohol en dones pre i post-menopàusiques estan associats a un major risc a patir càncer de mama.  No estem parlant de persones alcohòliques!

Les quantitats d’alcohol que ens afecten la salut hormonal són ja des de molt petites quantitats. En múltiples estudis epidemiològics s’associa el consum regular d’alcohol amb un major risc a patir càncer de mama.

Beure > 10 grams d’alcohol al dia fa augmentar un 20-26% més alts els nivells d’estradiol en sang comparat amb les persones que no consumeixen alcohol.

Es precisa, en un meta-anàlisis del 2010, que el consum de >10 grams d’alcohol cada dia es correlaciona amb un major risc a patir càncer de mama en un 9% en dones pre-menopàusiques i en un 8% en dones post-menopàusiques.

Saps quants són 10 grams d’alcohol cada dia?

És el que moltes persones es prenen regularment. En posem exemples. Creies que una petita copa de vi diària era quelcom saludable i segur per tothom? Haurem de ser cautelosos perquè la ciència no ens diu el mateix. T’ensenyo a calcular els grams d’alcohol que et prens.

Recorda: No hem de passar els 10 grams al dia d’alcohol per mantenir equilibrada la teva salut hormonal. Mira com t’afecta el tipus d’alcohol i la seva quantitat! Perquè una copa de vi no és el mateix que dues copes de vi. I una copa de vi no és el mateix que un Gintònic.

Grams d’alcohol= (Graduació alcohòlica x 8) x (quantitat consumida en L)

P.e. Una copa gran de vi (200ml) de 13 graus = 13 x 8= 104 x 0,2 litres = 20,8 grams d’alcohol.

 • Una copa de vi (100ml) de 13 graus = 10,4 grams d’alcohol

P.e. Una canya de cervesa (250ml) de 4,5 graus = 4,5 x 8= 36 x 0,25 litres = 9 grams d’alcohol.

 • Una llauna de cervesa (33 cl) de 5 graus= 13,2 grams d’alcohol.
 • Una copa de cava (100ml) de 12 graus= 9,6 grams d’alcohol.
 • Una copa de whisky (50ml) de 42 graus= 16,8 grams d’alcohol.
 • Una copa de ginebra o rom  (50ml) de 40 graus= 16 grams d’alcohol.
 • Un vas de sangria (200ml) de 6,8 graus= 10,9 grams d’alcohol.
 •  …

D’aquests exemples en podem treure la informació que segons la OMS 1 copa gran de vi al dia, és a dir, 20,8 grams d’alcohol, és sana perquè no supera el consum màxim recomanat dels 30 grams pels homes i en prou feines supera els 20 grams per les dones.

Ara bé, segons els últims estudis tot ens indica que amb només un vaset de vi de 100 ml / dia (10,4 grams d’alcohol) estàs augmentant els estrògens, i això no és bo, no és bo perquè ja estaràs entre les persones que tenen un major risc a patir malalties dependents dels estrògens. Els estrògens t’augmentaran 2ntre un 20-26% i ho podràs comprovar fàcilment perquè augmentaràs de pes i l’acumularàs allí on els estrògens, la hormona femenina ho fa. Més greix a la zona mamaria, malucs i cuixes.

Un dia fent el cafè de cada matí, al bar on aprofito per llegir el diari del dia, un company em diu: "Xevi a mi beure una copa de vi i una cerveseta cada dia no em va bé. M’engreixo i em sento més cansat. No deien que una mica de vi o una cervesa era sa?”

Amb una copeta de vi diària estem al límit recomanat per mantenir la salut hormonal i llavors cal ser conscient de no sumar cap cervesa ni cap altra tipus de beguda alcohòlica aquell mateix dia.

S’han avaluat els estrògens en sang (estrona, estradiol, estriol) i els seus metabòlits en orina després del consum d’alcohol o de vi en les diferents fases del cicle menstrual i s’ha vist com en la fase lútia és molt més evident.

El consum d’alcohol diari fa augmentar els estrògens durant la fase lútia: en un 15,2% l’estrona, 21,6% l’estradiol i 29,1% l’estriol, mesurats en orina.

El consum d’alcohol està molt relacionat en els nivells totals d’estradiol i dels seus metabòlits en orina però les diferents begudes alcohòliques ens donen uns metabòlits o uns altres. Els que consumeixen alcohol tenen més elevats en orina el metabòlits 2-OHEstradiol i 2-OHEstrona.

El vi és diferent de la cervesa i del gintònic

L’alcohol pot estar relacionat amb un risc augmentat amb el càncer de mama no només pel seu mecanisme estrogènic  sinó també per altres mecanismes nocius per la nostra salut com és la quantitat d’acetilaldehído que produïm fruit del metabolisme de l’alcohol. L’acetilaldehído és un metabòlit molt tòxic, impedeix l’absorció de diferents micronutrients, crea estrès oxidatiu augmentant els nivells de ROS, també afecta negativament a l’activació de l’àcid fòlic tant necessària per la protecció del DNA i per eliminar els estrògens, i també augmenta la síntesi d’àcids grassos i redueix l’oxidació lipídica. Ens engreixa, si.

Els que consumeixen >15 grams d’alcohol/dia tenen nivells 26% més alts d’estradiol total comparat amb els non-drinkers.

Durant la fase lútia (últims 14 dies del cicle menstrual), les dones que consumeixen més alcohol tenen uns nivells d’estradiol 27% més alts en plasma respecte les que no en prenen.

Durant la fase fol·licular(primers 14 dies del cicle menstrual), el consum d’alcohol no s’associa amb nivells més elevats del metabòlits d’estrògens en orina (2-OHEstrona, 16-OH estrona) com sí que succeeix en la fase lútia.

Durant la fase lútia, les dones que consumeixen més vi tenen uns nivells d’estradiol 17,3 més alts en plasma respecte les que no en prenen. I també tenen majors nivells dels metabòlits d’estrògens en orina: l’estradiol E2  (2-OH Estradiol, 2-Metoxiestradiol), també de l’estrona E1(4-OHEstrona, 2-MetoxiEstrona) i del 17-epiestriol derivat del 16-OH Estrona.

El vi augmenta tots els metabòlits d’estrògens totals en orina (de la via 2, 4 i 16) els que es relacionen com a protectors o estrògens bons (2-OH) i els que es relacionen com a dolents o factors de risc (4-OH i 16-OH).

Les persones que prenen 5 o més copes de vi per setmana, tenen en plasma un 22% de majors nivells d’estradiol, i en orina nivells 14% majors del metabòlit 4-OHE1 i del 2-OHE2 i 2-MetoxiE1/E2.I el 16% menys del metabòlit 17-epiEstriol del (16-OH).

Així doncs, el vi augmenta els estrògens en sang i, a dosis baixes, pot tenir un efecte protector pel que fa als metabòlits d’estrògens en orina … utilitzats per valorar el risc a patir càncer de mama, rati 2-OH:16-OH.

Però els que consumeixen més vi tenen nivells més elevats del 4-OH (metabòlit dolent, no protector) respecte els que no en veuen. Cal tenir en compte aquest efecte negatiu del vi.

El vi té uns polifenols que augmenten el metabòlit bo (2-OH) i redueix el dolent (16-OH).

L’alcohol t’afecta molt més durant la fase lútia (últims 14 dies del teu cicle menstrual) segons la majoria d’estudis on s’han valorat els estrògens en sang i en orina d’una forma tant detallada dins del cicle menstrual femení.

Si et ve de gust consumir quelcom d’alcohol perquè senzillament t’agrada… millor fer una copeta de vi diària els primers 14 dies del cicle, en la fase fol·licular (va des del 1r sagnat menstrual fins l’ovulació del dia 14), que és quan els nivells d’estrògens ja són de per sí més baixos i així l’efecte estrogènic sumatori de l’alcohol als nivells d’estrògens que tu fabriques no et penalitza tant.

I si ets un noi?

Ah! Si ets un noi femení amb el 2n dit igual o més llarg que el 4rt dit mirant la teva mà dreta (2D>4D) caldrà que siguis especialment cautelós amb l’alcohol perquè tu ja fabriques molts estrògens i no et convé afegir més llenya al foc.

No és fàcil fer aquests estudis respecte el consum d’alcohol perquè es sol associar al tabac, altres prenen cafè i altres mengen més o menys verdures crucíferes…  i tot afecta el nostre metabolisme hepàtic alhora d’eliminar els estrògens.

En fi, Xin Xin!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross