¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Els homes... Tenen excés d'hormones femenines?

homes exces d'hormones

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

És habitual relacionar els estrògens amb el sexe femení, ja que es tracta d'una hormona bàsicament femenina, però hi ha molts homes i nois que en tenen en excés. Ara bé, es tracta d'un problema que es pot solucionar si se segueixen uns hàbits de vida i d'alimentació concrets.

Normalment els homes tenen pocs estrògens, i el seu excés els predisposa a ser menys fèrtils (produïr menys espermatozoides) i a patir determinats tipus de càncer. Els símptomes que delaten aquest excés són els següents:

 • Creixement de les mames, conegut com a ginecomàstia.
 • Accidents cerebrovasculars o malalties cardíaques.
 • Mala circulació. Potser havíeu pensat que tenir hemorroides és un tema de mala sort?
 • Varicocele. Teniu alguna variu als testicles?
 • Hipertròfia de pròstata, còlon irritable.
 • Càncer de pròstata, càncer de mama.
 • Artritis reumàtica o dolors articulars crònics.
 • Hipotiroïdisme. Teniu sobrepès i us costa aprimar-vos?
 • Menys libido, infertilitat.
 • Cefalees i dolor a l'articulació de la mandíbula (ATM).
 • Malalties autoimmunes, com el lupus o l'esclerodèrmia.
 • Sobrepès, obesitat, depressió, ansietat.
 • Bilis més espessa. Creieu que és casualitat que la gran majoria de les persones amb càncer de còlon o de pròstata també tinguin pedres a la vesícula biliar?

L'origen de la qüestió

Els homes produeixen estrògens a partir de la conversió de les hormones masculines (androstenediona, testosterona), una funció que fa un enzim anomenat aromatasa. Aquest enzim el trobem especialment a les cèl·lules de greix, per tan, com més greix, més aromatasa, i, conseqüentment, més quantitat d'estrògens fabricats a partir de la testosterona i l'androstenediona.

El perill del sobrepès

El sobrepès, quan hi ha un excés d'estrògens, és un desastre, ja que hi ha moltíssims homes sedentaris i amb greix acumulat als pits que tindran un ensurt tard o d'hora. S'ha comprovat que quan es frena l'aromatasa i es perd pes es normalitzen els nivells d'estrògens, per la qual cosa es redueixen les inflamacions i tots els problemes provocats per l'excès d'estrògens.
Així, perdre pès és molt important, perquè si l'aromatasa ésa les cèl·lules de greix, cal aprimar-se per tenir menys aromatasa i, per tan, menys conversió d'hormones masculines en estrògens.

Hàbits de vida recomanats

Amb l'objectiu de reduir els estrògens es recomanen els següents hàbits d'estil de vida i alimentació.

 • No us exposeu als xenoestrògens. Els tòxics ambientals amb funció hormonal o esl també anomenats disruptors endocrins són: els parabens (cremes de cos, xampú, maquillatge, pasta dental...), el BPA (envasos de plàstic), el PFOA (tefló de les paelles antiadherents, plàstic de dins les bosses de crispetes que s'escalfen al microones), els pesticides i els herbicides.
 • Vida tranquil·la. És important que defugiu les situacions d'estrès mantingut.
 • Eviteu els fitoestrògens. El fet de menjar més de cinc racions de soja a la setmana no ens protegeix hormonalment.
 • Aliments prohibits. S'ha de rebutjar la carn, els làctics i els derivats d'animals criats amb hormones, a més del cafè i l'alcohol, que fa augmentar els estrògens.
 • Aliments que ajuden a frenar l'aromatasa. Regalèssia, xampinyons, coriolus, llinet, sèsam, passiflora, canyella, te verd, cítrics, fruites del bosc, magrana, julivert, api, espàrrecs, avellanes, festucs i pinyons.
 • Mengeu més crucíferes. Col, bròquil, créixens, ruca, naps, xarivia, mostassa, raves... Heu de prendre'n almenys una ració tres cops a la setmana.

Fotografia de la Wikipedia.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

One comment on “Els homes... Tenen excés d'hormones femenines?”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross