¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Els pets sense pudor t'engreixen

pets sense olor engreixen

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

No paris de llegir fins al final. Te’n recordaràs sempre més.

Els pets no són inofensius i els fabriquem al nostre intestí segons el que mengem. Potser t’aguantaràs un pet però la solució al teu sobrepès passa per resoldre la teva salut intestinal.

El sobrepès i  l'obesitat

El sobrepès és un tema complex que condiciona múltiples problemes de salut com determinats càncers, diabetis, arteriosclerosis, alteracions hormonals per sobre activació de l’aromatasa que és l’enzim que fabrica estrògens amb el conseqüent predomini estrogènic a l’organisme, etc.

Els factors que més predisposen a la obesitat són:

 • Genètics
 • Alteració metabòlica.
 • Dieta
 • Inactivitat física.
 • I molt especialment, l’intestí.

Al sistema gastrointestinal tenim 10 vegades més bacteris que cèl·lules al nostre organisme (10 elevat a la 13, respecte 10 elevat a la 14). I el genoma de les nostres bactèries intestinals (microbioma)  és entre 100-150 vegades més que el genoma de les nostres cèl·lules.

Kyu et al. va publicar al DMJ Diabetes and Metabolism Journal l’any 2015 que els bacteris intestinals tenen un impacte molt important per regular el metabolisme humà i que l’alteració de la seva composició es relaciona directament amb l’obesitat, diabetis i fetge gras d’origen no alcohòlic.

Recents estudis han relacionat el sobrepès i l’obesitat amb:

 • Una baixa diversitat bacteriana del nostre còlon (LGC o low gene count).
 • Més firmicutes que bacteroidetes.
 • Menys bacteris productores d’àcid butíric com la Roseburia i la Faecalibacterium prausnitzii.
 • Més bacteris no productors d’àcid butíric. Els bacteris productors d’àcid butíric a nivell del còlon tenen un efecte protector per la diabetis tipus 2 o el sobrepès.
 • Un excés de bacteris generadores de metà al nostre còlon o bacteris metagènics.

El gas metà i els bacteris del còlon

Avui ens centrarem amb aquest gas metà, el metà en excés es relaciona amb major sobrepès. Com podeu veure a l’esquema la gran majoria de bacteris estan ubicats al còlon.

El 99% de les bacteries del còlon son anaerobiques, és a dir, viuen sense oxigen i tenen funcions essencials per la salut humana.

Aquestes bacteries anaerobiques del còlon fermenten els polisacarids de la dieta que no s’han digerit ni absorbit a nivell de l’intesti prim. La fibra és la porció indigerible de les plantes que contenen fibra soluble o insoluble.

Gràcies a la fibra de la dieta les bacteries del còlon produeixen:

 • Àcids grassos de cadena curta o SCFA (acetat 50%, propionat 20% i butirat 30%)
 • Gasos (CO2 i Hidrogen)
 • Àcids orgànics (formate…)

Tots aquests components tindran molta importancia pel nostre intestí, pel sistema inmune i pel nostre metabolisme però avui ens centrarem amb els gasos. Els gasos del còlon son els que ens fan anar de cul.

L’hidrogen que produïm de la fermentació de la fibra de la dieta es redueix eficientment a nivell del còlon en 3 tipus de gasos:

 • H2S
 • CH4 (metà)
 • Acetat

Aquests gasos que tenim al còlon son el que anomenem col.loquialment els pets. Els pets silenciosos, els que ofenen i els que no fan pudor… tots els gasos estan esperant per sortir.

Aquests 3 gasos es formen gràcies a les bacteries reductores de sulfat, a les bacteries metanogèniques i a les bacteries acetatogèniques respectivament. Es reparteixen l’hidrogen a nivell del còlon.

Alguns d’aquests bacteris estan relacionades amb el sobrepès i la obesitat. Són els bacteris anomenats metagènics. Les bacteries que formen metà a partir de l’hidrogen.

El metà format té 2 vies d’eliminació. O s’elimina pels pulmons després d’absorbir-se a nivell intestinal i es pot mesurar amb un test d’alè espirat; o bé s’elimina en forma de pets. Són els pets sense pudor.

Si una persona està sana i menja una dieta rica en fibra lògicament tindrà gas al còlon. I es tirarà pets que no faran pudor d’una forma fisiològica. És el normal.

Aquests 3 gasos es formen gràcies a les bacteries reductores de sulfat, a les bacteries metanogèniques i a les bacteries acetatogèniques respectivament. Es reparteixen l’hidrogen a nivell del còlon.

Ara bé…

L’excés de gas metà al còlon o intestí prim es correlaciona amb el sobrepès i predisposició a l’obesitat i acumulació de greix en el futur.

Els bacteris productors de metà

Aquestes bacteris redueixen l’hidrogen del còlon en metà i acceleren la fermentació dels polisacàrids i hidrats de carboni, per tant, augmenten la producció d’àcids grassos de cadena curta SCFA que seran absorbits als intestins i serviran com a font d’energia addicional per l’organisme.

Els bacteris productors de metà o metagènics són molt importants per la salut humana perquè milloren la capacitat d’obtenció energètica en la fermentació dels polisacàrids de la dieta. El metà és un gas que en quantitats equilibrades té un efecte positiu.

Així doncs, els bacteris metagènics redueixen l’hidrogen millorant l’eficiència del procés fermentatiu dels polisacàrids i millorant l’equilibri energètic de tot l’organisme influenciant la quantitat de calories dipositades en els magatzems de greix.

Un esportista i tothom qui vulgui tenir més energia es beneficia d’aquests bacteris del còlon!

Aquesta millor eficàcia en l’obtenció d’energia pot portar al sobrepès i obesitat si perdem l’equilibri entre les seves companyes del còlon: els bacteris reductores de sulfat i les acetat gèniques.

Company, si quan inclines el cap endavant i et mires la panxa no aconsegueixes veure la goma dels teus calçotets o les teves calcetes, és senyal que cal aprimar-se.

Acabes de descobrir que el metà en excés provoca sobrepès i obesitat futura.

Els nivells elevats de metà i hidrogen, ambdós, no el metà o l’hidrogen per separat, analitzats mitjançant el test de l’alè amb lactitol es correlacionen amb major índex de massa corporal ( BMI) i major quantitat de greix corporal.

Si t’havies cregut que necessitaves trobar amb la dieta ideal o el professional adequat per entendre’t… avui saps que el que cal fer és reduir el metà i els bacteris metagènics, les que formen metà al còlon!!!

Mare de Déu, i si fos veritat?

Hem de tractar el nostre intestí per aprimar-nos

Les dietes miraculoses que acaben amb rebots i recuperació del sobrepès inicial és el pa de cada dia. I jo odio el pa.

Hem de ser rigorosos i no creure que una dieta en concret serà la panacea a un autèntic desequilibri que patim al nostre intestí amb les seves conseqüències hormonals i metabòliques.

Som-hi!

Intervencions per reduir els bacteris metagènics i per reduir el conseqüent sobrepès:

 • Augmentar la bilis a nivell de l’intestí prim i del còlon: La major part de la bilis es reabsorbeix al final de l’intestí (ileon) o còlon proximal i una petita part de la bilis que arriba al còlon té un efecte inhibidor d’aquests bacteris metagènics Ho podem aconseguir prenent un cafè en dejú cada matí, segons la tolerància de cada persona.
 • Menjar aliments rics en greixos per provocar la contracció de la vesícula biliar:  Greixos saludables com el coco, el peix blau, alvocat, rovell d’ou, olis vegetals, fruits secs o llavors. Una bona opció seria prendre cada matí una cullerada sopera en dejú d’oli d’oliva extra verge o de lli, seguit d’un vas d’aigua amb suc de llimona.
 • Prendre suplements de plantes amb efecte colagog com per exemple: carxofa, cardo santo, cardo mariano, arrel de genciana, camamilla amarga, taronja amarga, cúrcuma, berberina, gingebre…
 • Millorar el ph àcid de l’estómac: La falta d’àcid clorhídric (HCl) a l’estómac s’acompanya de menys secreció de bilis de la vesícula biliar i menors quantitats a nivell intestinal. Es pot millorar reduint dràsticament el consum de cereals amb gluten i prenent un suc de llimona amb gengibre abans dels àpats. I si fos necessari prenent un suplement de betaïna  (HCl + pepsina) a cada àpat.
 • Prendre antibiòtics naturals periòdicament en forma d’infusions i si cal, en forma d’olis essencial amb l’ajuda d’un professional especialista en Medicina Integradora, com: la menta, la melisa, el cilantre i l'arbre del te.
 • Ènema casolà de cafè: El cafè dissolt amb aigua tèbia i aplicat amb una cànula a nivell rectal té un efecte estimulador de la secreció biliar. Fes-ho 3 cops per setmana o menys segons necessitat.

Si tenies la panxa inflada tot just després de menjar, digestió lenta, gasos sense pudor i un sobrepès que t’amargava la vida … avui has descobert que tot era símptoma del mateix. El metà. Si estàs cansat d’haver de vigilar sempre, cuida del teu intestí, que ell cuidarà de tu.

Redueix el metà i t’aprimaràs.

Un últim desig: Salut i pocs pets sense pudor per tothom!

Bibliografia

Association of all-cause mortality with overweight and obesity using standard body mass index categories: a systematic review and meta-analysis.
Flegal KM1, Kit BK, Orpana H, Graubard BI.
JAMA. 2013 Jan 2;309(1):71-82. doi: 10.1001/jama.2012.113905.

BMI and mortality: results from a national longitudinal study of Canadian adults.
Orpana HM, Berthelot JM, Kaplan MS, Feeny DH, McFarland B, Ross NA.
Obesity (Silver Spring). 2010 Jan; 18(1):214-8.

The etiology of obesity: relative contribution of metabolic factors, diet, and physical activity.
Weinsier RL, Hunter GR, Heini AF, Goran MI, Sell SM.
Am J Med. 1998 Aug; 105(2):145-50.

Projecting the future diabetes population size and related costs for the U.S.
Huang ES, Basu A, O'Grady M, Capretta JC.
Diabetes Care. 2009 Dec; 32(12):2225-9.

Intestinal Methane Production in Obese Individuals Is Associated with a Higher Body Mass Index.
Robert J. Basseri, MD, Benjamin Basseri, MD, Mark Pimentel, MD, Kelly Chong, PhD, Adrienne Youdim, MD, Kimberly Low, Laura Hwang, Edy Soffer, MD, Christopher Chang, MD, PhD, and Ruchi Mathur, MD .
Gastroenterol Hepatol (N Y). 2012 Jan; 8(1): 22–28.

Metabolic diversity of the intestinal microbiota: Implications for health and disease. The Journal of Nutrition. 2007.
Michael Blaut et al.

Host-bacterial mutualism in the human intestine.
Bäckhed F, Ley RE, Sonnenburg JL, Peterson DA, Gordon JI.
Science. 2005 Mar 25; 307(5717):1915-20.

Methane and Hydrogen Positivity on Breath Test Is Associated With Greater Body Mass Index and Body Fat.
R. Mathur, M. Amichai, K. S. Chua, J. Mirocha, G. M. Barlow, and M. Pimentel.
J Clin Endocrinol Metab. 2013 Apr; 98(4): E698–E702. Published online 2013 Mar 26. doi:  10.1210/jc.2012-3144.

Obesity alters gut microbial ecology.
Ley RE, Bäckhed F, Turnbaugh P, Lozupone CA, Knight RD, Gordon JI.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Aug 2; 102(31):11070-5.

Intestinal methane production in obese individuals is associated with a higher body mass index.
Basseri RJ, Basseri B, Pimentel M, Chong K, Youdim A, Low K, Hwang L, Soffer E, Chang C, Mathur R.
Gastroenterol Hepatol (N Y). 2012 Jan; 8(1):22-8.

Bile acid is a host factor that regulates the composition of the cecal microbiota in rats.
Islam KB, Fukiya S, Hagio M, Fujii N, Ishizuka S, Ooka T, Ogura Y, Hayashi T, Yokota A.
Gastroenterology. 2011 Nov; 141(5):1773-81.

Altered bile acid metabolism in patients with constipation-predominant irritable bowel syndrome and functional constipation. 
Abrahamsson, H., Östlund-Lindqvist, A. M., Nilsson, R., Simren, M., & Gillberg, P. G. (2008).
Scandinavian journal of gastroenterology, 43(12), 1483-1488.

Inhibition of methanogenesis by human bile.
Florin, T. H., & Woods, H. J. (1995).
Gut, 37(3), 418-421.

Intestinal gas production and gastrointestinal symptoms: from pathogenesis to clinical implication.
Scaldaferri, F. R. A. N. C. O., Nardone, O., Lopetuso, L. R., Petito, V. A. L. E. N. T. I. N. A., Bibbò, S., Laterza, L. U. C. R. E. Z. I. A., … & Gasbarrini, A. N. T. O. N. I. O. (2013).
Eur Rev Med Pharmacol Sci, 17(2 Suppl), 2-10.

Gut Microbiota and Metabolic Disorders.
Kyu Yeon Hur1 and Myung-Shik Lee 2.
Diabetes Metab J. 2015 Jun; 39(3): 198–203. Published online 2015 Jun 15. doi:  10.4093/dmj.2015.39.3.198.

Role of nutrient fat and cholecystokinin in regulation of gallbladder emptying in man.
Froehlich, F., Gonvers, J. J., & Fried, M. (1995).
Digestive diseases and sciences, 40(3), 529-533.

Coffee stimulation of cholecystokinin release and gallbladder contraction in humans.
Douglas, B. R., Jansen, J. B., Tham, R. T., & Lamers, C. B. (1990).
The American journal of clinical nutrition, 52(3), 553-556.

Gastric reacidification with betaine HCl in healthy volunteers with rabeprazole-induced hypochlorhydria.
Yago, M. R., Frymoyer, A. R., Smelick, G. S., Frassetto, L. A., Budha, N. R., Dresser, M. J., … & Benet, L. Z. (2013).
Molecular pharmaceutics, 10(11), 4032-4037.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross