¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Entrevista a la secció (con)ciencia del diari El Periódico

entrevista xevi verdaguer el periodico

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Alimentar-se per curar-se

Xevi Verdaguer, fisioterapeuta, divulgador científic de la clínica Omega Zeta i expert en psiconeuroimmunologia, investiga els efectes de l'alimentació sobre la salut, entenent l'estómac i els intestins com un segon cervell que es comunica amb el primer. Mitjançant el cicle de conferències Transforma't amb el qual viatjarà per tot el país, s'ha proposat divulgar de forma didàctica i entretinguda els últims estudis de prevenció de la salut pública. La propera cita és el 23 de maig a la Sala Barts de Barcelona.

La llista d'espera de la seva consulta supera mil noms. Són persones que busquen una alternativa a la medicina convencional. Sovint amb diagnòstics crònics sota el braç, resignats a viure amb dolor o a prendre medicació diària, alarmats perquè passen els anys i es troben cada vegada pitjor. Xevi Verdaguer i el seu equip de metges, químics, biòlegs, fisioterapeutes, psicòlegs, farmacèutics i nutricionistes ofereixen una alternativa a aquestes medicines, un canvi en els hàbits de vida i l'alimentació després d'un estudi personalitzat, perquè el propi cos trobi el seu equilibri.

-¿La medicina convencional no dóna resposta a malalties comunes?

- Resol moltes i treballem complementàriament en altres. Però moltíssimes patologies vénen desencadenades pels hàbits de vida que resulten nocius per a la nostra salut. Alguns especialistes resolen el símptoma però no l'origen de la malaltia i amb el temps observen com els seus pacients empitjoren. Des de la medicina integrativa estudiem a la persona en el seu conjunt, tant a nivell emocional com físic. Fem anàlisis clíniques, així com estudis genètics específics per a cada pacient.

- Hi ha un orígen comú en les malalties dels teus pacients?

- Hi ha un desequilibri, que sovint es produeix per un excés d'estrògens (hormones sexuals de tipus femení, principalment), que generaran un major alliberament d'histamina en el nostre organisme, desencadenant inflamacions a nivell cel·lular, provocant migranyes, al·lèrgies, afeccions de la pell , fatiga crònica, depressió, colon irritable, dolors menstruals ... Si aquests símptomes persisteixen al llarg del temps podrien derivar en miomes, mames fibroquístiques, endometriosi, varicocele, o un càncer de pròstata, de mama, d'endometri, d'ovari o de còlon .

- Què pot causar aquesta inflamació cel·lular?

- Pot ser degut, entre altres motius, a una alimentació basada en productes rics en histamina, en aliments amb gluten, o amb excés de sucres refinats o massa alcohol.

- Per pal·liar aquests símptomes ens mediquem.

- Sí. Per a les al·lèrgies prenem antihistamínics, per als dolors crònics antiinflamatoris, i per als dolors menstruals anticonceptius. Això no només no resol la situació sinó que l'empitjora, perquè aporten més estrògens al cos i un excés que desequilibra la nostra salut hormonal. Hi ha una clara correlació entre els estrògens i la histamina.

- Quin tractament ha de seguir les persones que pateixen aquestes malalties?

- Seguir una dieta baixa en estrògens i histamina durant un període d'entre dos i sis mesos. Mentrestant, tractarem el motiu que va originar un cúmul o massa activitat hormonal.

Ajudem a restablir la salut, regulant la fabricació excessiva d'estrògens, la seva activitat o bé la seva correcta eliminació.

- Quins aliments han d'introduir en la seva dieta?

- Diferents estudis confirmen que les verdures crucíferes, com les cols i els bròquils, als tres dies de consumir-los disminueixen el nivell d'estrògens i la seva activitat. Conseqüentment, també es reduirà el nivell d'histamina que produeix el nostre cos. L'excés d'histamina -una molècula vital present en les nostres cèl·lules i en molts aliments- desencadena símptomes com les al·lèrgies, migranyes, dolors crònics, dolors menstruals, còlon irritable, pressió arterial baixa ... És essencial per a aquestes persones saber quins aliments porten histamina i quines no.

- Existeixen determinats aliments que totes les persones haurien de reduir o eliminar de la seva dieta?

- Sí, diversos. Els cereals amb gluten, els sucres refinats i els lactis derivats de la vaca són un exemple. Quan mengem cereals integrals, que contenen gluten i altres proteïnes perjudicials per a la nostra salut, tot i que no pateixis al·lèrgia ni intolerància al gluten (celiaquia), s'ha comprovat que entre una i quatre hores després es produeix un augment de les citoquines inflamatòries en nostre organisme que indueixen inflamació cel·lular.

- La cosa està molt negra.

- Però no cal desesperar: mentre som vius, les nostres cèl·lules tenen la capacitat de regenerar-se.

Bròquil per rebaixar la histaminaBaixar la histamina

Les taronges, la soja i els seus derivats, els embotits, el vi, el peix blau, els espinacs, els tomàquets i els fermentats com el quefir, el iogurt, el xucrut o el te kombucha són alguns aliments que provoquen major alliberament d'histamina. Hauríem eliminar-los de la nostra dieta, fins a aconseguir millorar la capacitat del nostre organisme per rebutjar-la. Després es podran tornar a introduir amb l'ajuda d'un professional especialitzat.

 

Aliments amb glutenAdéu al gluten

Reduir dràsticament el consum d'aliments amb gluten produeix uns efectes directes en el nostre benestar. "Et sents més animat, t'aprimes i sents menys ansietat per menjar dolços", diu Verdaguer. Com a resultat d'aquesta desinflamació disminuiran els dolors articulars, les migranyes i els dolors menstruals.

També és convenient desterrar de la nostra dieta els sucres refinats i la proteïna animal (especialment els lactis derivats de la vaca), així com els productes que continguin conservants, que suposen una gran càrrega per al fetge.

Transcripció de l'entrevista publicada al diari El Periódico 

 

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross