Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Els estrògens ja preparen el seu viatge.

estrogens viatge

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Els estrògens circulen per les nostres artèries i prefereixen viatjar amb creuer, un transportador, i no de forma lliure. Us ho asseguro. Els estrògens si circulen amb un transportador són una delícia.

En canvi, quan els estrògens circulen lliures per la nostra circulació sanguínia, poden condicionar molts problemes per la nostra salut activant  excessivament les cèl·lules diana amb funcions hormonals.

El predomini d’estrògens lliures poden provocar:

Dolors premenstruals, miomes, mames fibroses, càlculs a la vesícula biliar, restrenyiment, hipotiroïdisme, retenció de líquids, mal de cap, dolors articulars i musculars crònics, mala circulació, ICTUS, hemorroides, varius als testicles,  sobrepès, hirsutisme, ovaris poliquístics, ansietat, depressió, acne i problemes més greus com el càncer de mama, endometri, pròstata, tiroides i colon.

Transportadors hormonals

Les hormones masculines i femenines (estrògens) poden circular en sang de forma lliure (<10%) o bé acoblades a un transportador (>90%):

 • Albúmina (20-40%)
 • SHBG (Sex-Hormone Binding Globulin) (60-80%): és una glicoproteïna produïda majoritàriament pel fetge i també pel cervell, l’úter, per les cèl·lules de Sertoli dels testicles i per la placenta. Té molta afinitat per la DHT, i també per la testosterona i estrògens.

Aquests 2 transportadors són els que jo anomeno creuers.

El SHBG i l'albúmina regulen la quantitat d’hormones lliures circulants i, per tant,  aquests creuers que transporten i fixen les hormones masculines i femenines, podran inhibir o activar l’activitat hormonal de les cèl·lules diana. Com més creuers tenim circulant en sang… menys estrògens lliures i així menys activitat hormonal tindrem. Una delícia

La biodisponibilitat d’aquestes hormones ve determinada per la quantitat d’aquests 2 transportadors, dels creuers.

Les hormones… o van lliures o van amb transportador.

Un petit % d’estrògens i de testosterona circulen de forma lliure en sang i són els que seran biològicament actius un cop s’acoblen al seu receptor situat a la majoria de les cèl·lules del nostre cos.

La resta són captats pels transportadors (els creuers) i no estaran biodisponibles per activar els receptors hormonals de les cèl·lules diana.

Quan tenim pocs transportadors hormonals és assegurat  de patir una mala salut hormonal.

Necessitem que el fetge fabriqui transportadors (SHBG i Albúmina) per evitar les malalties per excés d’estrògens i andrògens (hormones masculines). Necessitem fabricar més transportadors, més creuers, més SHBG!

Els nivells en plasma del transportador SHBG s’utilitzen avui dia com a marcadors biològics per predir varies malalties.

Quan puguis valora què tal estàs a nivell hormonal i fes-te  analítiques de sang valorant: la Testosterona lliure, Testosterona total, DHEA-sulfat, DHEA, 17-beta estradiol, albúmina i el SHBG.

Els valors normals del transportador més important, el SHBG són:

[su_table]

Tipus de pacient Rang
Dona adulta, pre-menopàusica 40 - 120 nmol/L
Dona adulta, post-menopàusica 28 - 112 nmol/L
Home adult 20 - 60 nmol/L
Edat 1-23 mesos 60 - 252 nmol/L
Pre-puberal (24 mesos a 8 anys) 72 - 220 nmol/L
Dona puberal 36 - 125 nmol/L
Home puberal 16 - 100 nmol/L

[/su_table]

Per exemple, una dona adulta, en edat fértil, que pateix de problemes per excés d’estrògens com dolors premenstruals, mames fibroses o migranyes… m’agrada que tingui nivells alts del SHBG, entre 80-112 (nivells normals 40-120).

El SHBG és secretat pel fetge sota el control de:

 • Hormones: Les hormones tiroides, els estrògens, els fito estrògens, genisteïna o medicaments antiestrogènics com el tamoxifè o mitotane augmenten el SHBG i també l’activitat del gen del SHBG.
  Els andrògens (hormones masculines) redueixen el SHBG.
 • Estat metabòlic: La resistència a la insulina, el IGF-1, la inflamació de baix grau, el BMI/sobrepès i el greix hepàtic redueixen el SHBG. La llet de vaca és molt rica en IGF-1 i també en estrògens, per tant, redueix el transportador SHBG acumulant estrògens lliures en sang i, a més, porta estrògens gratuïts en sí mateixa. Un còctel tremend que perjudica la salut de la majoria dels humans.
 • Factors nutricionals: L’àcid palmític i els monosacàrids (glucosa o fructosa) redueixen el SHBG induint la lipogènesis que redueix els nivells de HNF-4alfa hepàtic, un factor de transcripció que activa la el gen del SHBG.
 • L’edat: Com més vells soms més SHBG i menys hormones lliures.
  La menor quantitat de testosterona i d’estrògens biodisponible amb l’envelliment, per l’augment fisiològic del SHBG, condiciona una menor libido sexual, menys força i resistència muscular i pèrdua de densitat òssia (osteoporosis)…
 • La vitamina D: La vitamina D augmenta el SHBG. Necessitem estar exposats al sol perquè la nostra pell en pugui fabricar.
 • L’exercici físic: L’exercici físic fa augmentar el SHBG.

Les concentracions del SHBG varien al llarg de la nostra vida i sabem que les persones amb sobrepès solen tenir baixos nivells del SHBG. Un alt índex de massa corporal BMI>25 o un ràtio WHR alt també es relacionen amb baixos nivells del SHBG.

Gràcies als recents estudis de Rafael Simó de la Unitat de Diabetis i Metabolisme de la Universitat de Barcelona, publicats aquest juliol de 2015, sabem que les persones amb baixos nivells de SHBG són predictius de risc a patir:

 • Obesitat o resistència a la insulina.
 • Diabetis tipus 2.
 • Fetge gras no alcohòlic (NAFLD) o esteatosi hepàtica.
 • SOP (ovaris poliquístics)
 • Malalties cardiovasculars.
 • Hipotiroïdisme.
 • Hiperprolactinemia: Durant la lactància els estrògens cauen provocant una reabsorció del calci dels ossos per entrar a la llet del pit de la mare per satisfer les necessitats de calci del nadó.
 • Excés d’activitat androgènica.
 • Sd. De Cushing.

Quan els nivells de la SHBG són baixets haurem de buscar-ne l’origen per tal de facilitar que el fetge en torni a fabricar més un altre cop i així resoldre aquestes malalties considerades cròniques. Has de resoldre la situació en què t’has posat.

S’ha comprovat que les persones amb nivells baixos de SHBG és per un excés de citoquines pro-inflamatòries (IL-1, Il-6, TNF-alfa), o per esteatosi hepàtica (fetge gras), o excés d’aliments rics en monosacàrids i àcid palmític.

Cal recordar que els cereals que porten gluten, tots ells, provoquen un augment de les citoquines pro-inflamatòries i per tant són un desastre per la salut hormonal. Encara que no siguis celíac.

Blat, espelta, kamut, ordi, civada, malta… tots redueixen els transportadors, el nostre estimat creuer SHBG, i són un desastre per la salut hormonal.

En humans, es pot utilitzar el nivell en plasma del SHBG com un paràmetre molt fiable per predir el grau d’inflamació crònica que tenim en les malalties metabòliques, el grau de greix al fetge (esteatosi hepàtica) i no el greix visceral com abans s’havia postulat.

Els pacients amb low grade inflamation o inflamació crònica de baix grau, típiques en malalties com la depressió, l’artritis, osteoartritis o obesitat i diabetis, tenen nivells elevats de la citoquina inflamatòria TNF-alfa i nivells de SHBG circulants més baixos. Els medicaments per aquests malalts amb artritis-psoriàsica o artritis reumàtica, que bloquegen el TNF-alfa (els anti-TNF) provoquen un augment del SHBG circulant.

La inflamació de baix grau és el principal factor de risc per tenir una manca de SHBG en plasma que condicionarà directament a patir malalties metabòliques com l’obesitat, resistència a la insulina, ovaris poliquístics, menarquia precoç, diabetis tipus 2 i un risc a desenvolupar malalties cardiovasculars.

Nestler et al. estudiant la relació de la insulina i el SHBG en humans, ja van publicar el 1991 que: Les dones que tenen ovaris pol quístics i són tractades amb un medicament que redueixi la fabricació d’insulina, aconsegueixen augmentar els seus nivells de SHBG i recuperar-se de la seva malaltia metabòlica i tenir una ovulació normal.

Peter et al. també va comprovar el 2010 que els nivells de glucosa en dejú es relacionen inversament amb els nivells de SHBG. Nivells de glucosa alts condicionen menys transportadors i més hormones lliures en sang. La glucosa en dejú ha d’estar entre 70-100 mg/dl.

Hem d’evitar els aliments que ens fan pujar la glucosa com els sucres, refresc edulcorats, alcohol o cereals refinats… i dormir entre 6,5h-8h perquè dormir poc també ens fa augmentar la glucosa en sang.

Els homes i les dones obeses de totes les edats tenen nivells baixos en sang de SHBG i augmenta quan es redueix el pes.

Aprimar-se i fer exercici físic fa augmentar el SHBG associat més a la reducció del greix hepàtic que no pas a la reducció del greix visceral o del greix corporal total.

Segons estudis des del 1981 s’acceptava que els nivells elevats d’insulina condicionen una menor fabricació de SHBG a nivell del fetge. Els nivells baixos d’aquest transportador SHBG s’associen a un risc de patir diabetis tipus 2 per resistència a la insulina, ovaris poliquístics, acne i malalties cardiovasculars.

La dieta també pot regular la síntesis del SHBG

La dieta afecta l’expressió del Hepatocyte Nuclear Factor 4-alfa (HNF-4alfa) i del PPARgamma que regulen l’estimulació del gen que fabrica el SHBG, el nostre creuer, el nostre estimat transportador.

Aliments que augmenten i que redueixen el SHBG…

No tenim un consens molt clar respecte la influencia de la dieta com a únic factor pel SHBG. Segons C. Longcope et al.  van publicar la relació de la dieta i el SHBG a la “The J. Of Clinical Endocrinology & Metabolism” que:

Els nivells de SHBG no tenen res a veure amb les calories. I que no s’afecta de forma significativa ni per les calories, ni pels carbohidrats ni els greixos animals o vegetals.

En canvi, afirmen que:

El consum de fibra  i l’edat augmenta els nivells de SHBG… i redueixen els nivells de testosterona i estrògens.

Altres investigadors han descrit clars beneficis fent canvis alimentaris

Una dieta vegetariana augmenta el SHBG, comparat amb una dieta omnívora, reduint les hormones lliures circulants i la seva activitat hormonal.

L’oli d’oliva estimula la fabricació del SHBG.

Un estudi realitzat el 2012 a Espanya on es van seguir 928 persones durant 6 anys comparant l’ús d’oli de gira-sol respecte l’oli d’oliva van veure que els nivells de SHBG eren més alts en les persones que utilitzaven l’oli d’oliva per cuinar.

L’oli d’oliva frena l’activitat del PPARgamma que és una proteïna que s’ha vist que inhibeix la producció hepàtica de SHBG.

El 2010, Kalgaonkar et al. també va evidenciar, estudiant el mecanisme patològic que porta a patir ovaris poliquístics, que les ametlles (riques en àcids grassos mono insaturats) redueixen la testosterona lliure.

I que les nous (riques en àcids grassos omega 3) augmenten el SHBG, reduint la testosterona i estrògens lliures. Entre hores… canvia l’entrepà, la galeta o torradetes pels fruits secs… Cal menjar-ne!

Els greixos saturats (carn i derivats, lactis i derivats, mantega, oli de coco i oli de palma…) redueixen el SHBG. No en podem abusar.

Tant en humans com en dones japoneses o persones que segueixen una dieta lactovegetariana i macrobiòtica, i en primats no humans s’ha vist que… Una dieta rica en fibra augmenta els nivells de SHBG i tenen un menor risc a patir càncer de mama o altres càncers hormona dependents.

Els lignans (lli, sèsam, crucíferes, ortigues) i els fito estrògens (soja, llúpol, kudzú, llegums…) augmenten el SHBG… quan es segueix una dieta rica en fibra.

Una dieta rica en greixos redueix el SHBG i augmenta la testosterona i els estrògens lliures. Malament això de menjar brioxeria...

Les dietes molt riques en hidrats de carboni refinats redueixen el SHBG i són un desastre per la salut hormonal perquè indueixen:

 • La lipogènesis (fabricarem més cèl·lules de greix)
 • Acumulació intrahepàtic de greix o d’esteatosis hepàtica.
 • Formació de triglicèrids.
 • Inhibició de la beta-oxidació dels à. Grassos de cadena llarga a les mitocòndries.
 • Redueixen l’activitat del HNF-4alfa i per tant, redueixen la fabricació de SHBG.

Potser et podria recomanar la llet d’avellana o d’ametlles enlloc de llet d’arròs o de civada, veritat?

Estem parlant que heu d’evitar o moderar molt el consum de: Monosacàrids (glucosa, fructosa, galactosa) que redueixen l’expressió genètica del SHBG.

Una dieta rica en sucrosa (sucre de taula) o glucosa fa baixar els nivells de SHBG en sang en humans.

Però això succeeix especialment amb la fructosa que està present al sucre de taula (sucrosa o sacarosa), a la mel, a les melmelades de fruita “sense sucre o dietètiques”, a la sucralosa (splenda) dels refrescs, al xarop d’atzavara, xarop de blat de moro, sucs de fruites riques en fructosa com els caquis, mangos, síndria o préssec, sucre de coco…

La fructosa, a diferencia de la glucosa, no provoca la secreció d’insulina per les cèl·lules beta del pàncrees i s’ha comprovat que fa reduir la SHBG. Per tant, la fructosa redueix la fabricació hepàtica de SHBG sense provocar pics d’insulina.

Prendre mel tots els matins és una molt mala idea per la salut hormonal.

Àcid palmític: És un greix saturat present especialment a l’oli de palma, a la grassa i a la pell de la carn, a la margarina, als greixos dels làctics (llet, mantega, formatge, nata), oli de coco… i àmpliament estès com additiu alimentari legal que redueix l’activitat del gen HNF-4alfa, reduint el SHBG i provoquen una major activitat hormonal i un major ric de desenvolupar una malaltia cardiovascular, segons la Word Health Organization.

Prepareu les vacances. Prepareu els transportadors. Aquests creuers esperen els vostres estrògens per mantenir la salut hormonal.

Desitjo que circuleu per la vida amb molts amics que us ajudin a fabricar creuers, ells et portaran a bon port: 

Exercici físic, fruits secs, alvocat, oli d’oliva, reduir de pes (si et cal), … i reduir dràsticament el consum de cereals que porten gluten.

Salut !

Bibliografia

Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation
Western diet and Western diseases: Some hormonal and biochemical mechanisms and associations
Published online: 29 Mar 2011

Insulin resistance and endometrial cancer risk: A systematic review and meta-analysis
Adrian V. Hernandeza, b, , 1, , Vinay Pasupuletic, 1, , Vicente A. Benites-Zapatad, , Priyaleela Thotac, , Abhishek Deshpandee, , Faustino R. Perez-Lopezf.
Received 22 June 2015, Revised 24 August 2015, Accepted 30 August 2015, Available online 18 November 2015

J Clin Endocrinol Metab. 2015 Oct;100(10):3778-86. doi: 10.1210/jc.2015-2328. Epub 2015 Jul 22.
Steroid Sex Hormones, Sex Hormone-Binding Globulin, and Diabetes Incidence in the Diabetes Prevention Program.
Mather KJ1, Kim C1, Christophi CA1, Aroda VR1, Knowler WC1, Edelstein SE1, Florez JC1, Labrie F1, Kahn SE1, Goldberg RB1, Barrett-Connor E1; Diabetes Prevention Program.

Mol Cell Endocrinol. 2010 Mar 5;316(1):53-9. doi: 10.1016/j.mce.2009.09.020. Epub 2009 Sep 26.
Sex hormone-binding globulin gene expression in the liver: drugs and the metabolic syndrome.
Pugeat M1, Nader N, Hogeveen K, Raverot G, Déchaud H, Grenot C.

PLoS One. 2015; 10(3): e0122050. Published online 2015 Mar 19. doi:  10.1371/journal.pone.0122050. PMCID: PMC4366082
Birth Weight and Polycystic Ovary Syndrome in Adult Life: Is There a Causal Link?
Stavroula A. Paschou,1 Dimitrios Ioannidis,2 Evangeline Vassilatou,3 Maria Mizamtsidi,1 Maria Panagou,2 Dimitrios Lilis,2 Ioanna Tzavara,2 and Andromachi Vryonidou1,*

Trends in Endocrinology & Metabolism. Volume 26, Issue 7, July 2015, Pages 376–383. Review
Novel insights in SHBG regulation and clinical implications
Rafael Simó , Cristina Sáez-López, Anna Barbosa-Desongles, Cristina Hernández, David M. Selva
Diabetes and Metabolism Research Unit, Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR), Universitat Autònoma de Barcelona and CIBERDEM (ISCIII), Barcelona, Spain.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 91(12):4764–4766. Printed in U.S.A. Copyright © 2006 by The Endocrine Society. doi: 10.1210/jc.2006-1990
Editorial: Sex Hormone Binding Globulin: Inhibitor or Facilitator (or Both) of Sex Steroid Action?

Visceral fat dysfunction is positively associated with hypogonadism in Chinese men
Ningjian Wang* , Hualing Zhai* , Bing Han, Qin Li, Yi Chen, Yingchao Chen, Fangzhen Xia, Dongping Lin & Yingli Lu
Published: 22 January 2016.

Medicine (Baltimore). 2016 Jan;95(4):e2621. doi: 10.1097/MD.0000000000002621.
Combined Association of Vitamin D and Sex Hormone Binding Globulin With Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Men and Postmenopausal Women: A Cross-Sectional Study.
Wang N1, Zhai H, Zhu C, Li Q, Han B, Chen Y, Zhu C, Chen Y, Xia F, Lin D, Lu Y

Clin Endocrinol (Oxf). 2014 Jun;80(6):877-83. doi: 10.1111/cen.12360. Epub 2013 Dec 5.
Low serum sex hormone-binding globulin is associated with nonalcoholic fatty liver disease in type 2 diabetic patients.
Hua X1, Sun Y, Zhong Y, Feng W, Huang H, Wang W, Zhang T, Hu Y.

Endocrinology. 2009 May;150(5):2183-9. doi: 10.1210/en.2008-1289. Epub 2009 Jan 29.
Peroxisome-proliferator receptor gamma represses hepatic sex hormone-binding globulin expression.
Selva DM1, Hammond GL.

J Mol Endocrinol. 2009 Jul;43(1):19-27. doi: 10.1677/JME-09-0025. Epub 2009 Mar 31.
Thyroid hormones act indirectly to increase sex hormone-binding globulin production by liver via hepatocyte nuclear factor-4alpha.
Selva DM1, Hammond GL.

Review
Sex hormone-binding globulin gene expression in the liver: Drugs and the metabolic syndrome
Michel Pugeata, b, c, , , Nancy Naderd, Kevin Hogeveenb, c, Gérald Raverotb, c, Henri Déchauda, c, d, Catherine Grenota, c

Review article
Effect of dietary components, including lignans and phytoestrogens, on enterohepatic circulation and liver metabolism of estrogens and on sex hormone binding globulin (SHBG).
Adlercreutz H, et al. J Steroid Biochem. 1987.
Authors: Adlercreutz H1, Höckerstedt K, Bannwart C, Bloigu S, Hämäläinen E, Fotsis T, Ollus A.

Differential effects of walnuts vs almonds on improving metabolic and endocrine parameters in PCOS.
Kalgaonkar S, et al. Eur J Clin Nutr. 2011.
Kalgaonkar S1, Almario RU, Gurusinghe D, Garamendi EM, Buchan W, Kim K, Karakas SE.

Eur. Eng. Diagnostic Products Corporation
Sex hormone binding globulin and the assessment of androgen status.
Kelly, J and Vankrieken, L.

J clin Endocrinol Metab 1981;53:58-68
Transport of steroid hormones: binding of 21 endogenous steroids to both testosterone-binding globulin and corticosteroid-binding globulin in human plasma.
Dunn JF, Nisula BC, Rodbard D.

Acta E:60-7.
Sex-steroid-binding plasma protein (SBP), testosterone, oestradiol and dehydroepiandrosterone (DHEA) in prepuberty and puberty.
Maruyama Y, Aoki N, Suzuki Y, Ohno Y, Imamura M, Saika T, et al.

J Clin Endocrinol Metab 1990;71(6):1442-(6).:1442-6.
Androgens, estrogens and sex hormone-binding globulin in middle-aged men.
Longcope C, Goldfield SRW, Brambilla DJ, McKinlay J.

Horm Metab Res 1995;27:5
Factors related to sex hormone binding globulin concentrations in women with anorexia nervosa
Tomova A, Kumanov P, Kirlov G.

J Clin Endocrinol. 1985;61(5):873-876.
Non-sex hormone-dinging globulin-bound testosterone as a marker for hyperandrogenism.
Cumming DC, Wall SR.

Ann Clin Biochem 1989;26:311-6.
Relative diagnostic value of serum non-SHBG-bound testosterone, free androgen index and free testosterone in the assessment of mild to moderate hirsutism.
Blight LF, Judd SJ, White GH.

Ann CPardige WM, Ceflu W, Nisul BC, Bardin CW, Santner SJ and Santen RJ. Bioavailability of albumin-bound testosterone. J Clin Endocrinol Metab 1985;614);705-10.
Sex hormones binding globulin: origin, function and clinical significance.
Shelby, C.

Vankrieken L. Technical REprot:
Testosterone and the free androgen index (technical report)
Los Angles:DPC,1997

N Engl J Med 2009;261:1152-1163.
Sex hormone-binding globulin and risk of type 2 diabetes in women and men.
Ding EL, Song YS, Manson JE, Hunter DJ, Lee CC, Rifai N, Buring JE, Gazian JM, and Liu S.

I·lustració: Wikipedia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

One comment on “Els estrògens ja preparen el seu viatge.”

 1. Enhorabona Xevi! Molt bon article.
  Fa temps que estic buscant un embaràs. La meva alimentació és saludable, verdura, fruita, gluten restringit i sucre ocasionalment. Suposo que per aconseguir un embaràs el més important són tenir les hormones ben controlades.
  Aquest article ja és ben complert pel que fa a aquestes. Em recomanaries alguna analitica imprescindible i alimentació per aconseguir tenir el cos en forma i poder aconseguir-ho?
  Moltes gràcies per compartir aquesta informació tant important per la nostra salut.

cartcross