Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

Fumar mata i deixar de fumar t'engreixarà 10 kg o no

fumar mata i engreixa o no

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

L’experiència de fumar regularment un cigarret en societat o tot solet, t’ajuda a estar més atent, a no engreixar-te i a tenir menys estrògens al teu cos. Si, el tabac té un efecte positiu per la memòria i és anti-estrogènic.

El principal alcaloide del tabac i del fum del tabac, la nicotina, i el seu principal metabòlit (cotinin) tenen efectes complexes en la fisiologia i la conducta humana. Els alcaloides estan presents en la fulla del tabac actuant com un pesticida natural que fabrica la mateixa planta per allunyar els insectes com també succeeix amb les fitoalexines fabricades pel raïm (resveratrol) o pel cafè (cafeïna).

Cada cigarret conté aproximadament 10-14mg de nicotina però només 1-1,5 mg arriba a la circulació després de fumar. Trobem la nicotina en el teixit cerebral només 10-20 segons després de la primera calada. I en les dones embarassades la nicotina pot arribar a la placenta a nivells superiors dels trobats en sang, i cal tenir-ho en compte si ets una mare fumadora.

Eliminem la nicotina pel CYP 2 A6 del nostre fetge que es converteix en cotin-ne, llavors l’eliminem per la metilació i glucoronització hepàtica i posteriorment  l’eliminem per l’orina.

Els nois i les noies que tenen el dit índex (2D) de la mà dreta més llarg que el dit anular (4D), 2D>4D, és a dir que són més femenins o femenines, tenen més risc de ser fumadors/res i tenir més addicció al tabac que els que tenen el 2D<4D. Estira el braç dret davant teu i mira’t la mà perquè tenir el 4rt dit més llarg que el 2n (mà dreta) té un efecte protector per no ser un addicte al tabac.

En estudis fets en humans s’ha vist que la nicotina i el seu metabòlit (cotinina) et condicionen la salut hormonal perquè:

 • Augmenta l'acetilcolina: si ets fumador o si senzillament estàs exposat a la nicotina del fum del tabac cal que sàpigues que aquest alcaloide i molts altres presents als cigarrets, redueixen l’activitat de l’amígdala  (39%) i del nucli preoptic ( 29%) del cervell, zones relacionades amb l’estat d’ànim, l’humor, l’agressivitat i el comportament sexual. La nicotina del tabac redueix en els homes la potencia erèctil i, també redueix la libido tant en nois com en noies. La nicotina s’enllaça amb els receptors nicotínics d’acetilcolina ( a7 nicotínic acetylcholine receptor (a7nAChR)) dels macròfags i c. Dendrítiques) imitant funcions de la hormona acetilcolina, una hormona molt important per la memòria, que és alliberada pel nervi vago amb efectes parasimpàtics (relaxants, calmants), ansiolítics i antiinflamatoris. El a7 nicotínic acetylcholine receptor (a7nAChR) augmenta l’expressió del JAK2 i STAT3 reduint l’activitat del TNF-alfa (citoquina pro-inflamatòria) i prevenint les malalties inflamatòries intestinals. És curiós comprovar que les persones que debuten amb una colitis ulcerosa sovint succeeix quan un gran fumador ho deixa de cop. El TNF-alfa es dispararà i llavors provoca inflamacions.

Fas bé en deixar el tabac. Però què faig sense la nicotina del tabac? I si m’engreixo i em trobo pitjor de l’intestí?

Quan deixis de fumar com compensaràs els beneficis de la nicotina? La paraula nicotina només et fa pensar amb el tabac? Si deixes de fumar i busques la nicotina et recomano que vagis a comprar verdures i hortalisses!

Sabies que la coliflor i les verdures de la família de les solanàcies tenen alcaloides de la nicotina? el tomàquet (tomatina)*, la patata (solanina)**, el pebrot (solanina i solanadine), el pebre, el pebre vermell i especialment, l’albergínia porten nicotina. Concretament, 8-10 kg d’albergínies, unes 36 albergínies, tenen la mateixa quantitat de nicotina que la d’un cigarret. Sembla poc però és la millor opció per substituir la nicotina del tabac, que també és de la família de les solanàcies.

Prefereixo sentir l’aroma de l’albergínia escalivada i el gust saborós de l’albergínia a la planxa que la del fum del tabac.

*L’alcaloide tomatina es redueix amb la maduració del tomàquet i desapareix al cuinar-lo. Menja tomàquets sense madurar.

**L’ alcaloide solanina està altament concentrat a la pell, augmenta al cuinar la patata, especialment al fer-ne puré. Som-hi amb els purés de patata.

Tot això t’ho explico perquè ara que deixaràs de fumar ja saps que aquests aliments t’ajudaran a millorar l’acetilcolina i l’activitat del sistema nerviós parasimpàtic per no tenir tanta ansietat per exemple. Ànims.

 • Augmenta la dopamina, noradrenalina i adrenalina (catecolamines): per tant, el tabac té efectes positius augmentant l’activitat dels receptors beta-adrenèrgics (receptors de l’adrenalina), augmentant les pulsacions del teu cor, la lipòlisis de les cèl·lules de greix, per tant,  t’ajuda a aprimar, a tenir més ganes de sexe, a tenir efectes positius en la cognició (atenció especialment ), memòria, etc. Un excés de  substàncies estimulants com del tabac o del cafè provocarà un augment desmesurat de les hormones d’estrès al teu cos que et pot portar a patir d’ansietat, agressivitat i alteració dels sistemes de recompensa emocional. Quan deixis el tabac hauràs de seguir mantenint els sistemes de recompensa del cervell seguint altres estratègies. Utilitza la xocolata > 80% de cacau o el cafè amb cafeïna de forma moderada per no trobar a faltar aquestes 3 hormones d’estrès que et donava el tabac.
 • Augmenta la hormona luteïnitzant (LH ): ho fa en només 14 min després de fumar un cigarret (15 mg de nicotina). I això no es positiu per la teva salut hormonal. Si la LH està elevada pot ser que no tinguis una bona maduració del fol·licle i el tabac et condicioni a patir ovaris poliquístics i irregularitat menstrual amb problemes de fertilitat.
 • Augmenta la prolactina. L’augmenta 6 min després de fumar un cigarret i la manté elevada durant 42 min. És una hormona d’estrès femenina. Si sempre fumes, la prolactina sempre estarà elevada i et sentiràs emocionalment amb ganes de plorar, molt sensible anímicament, irritable, amb sensibilitat als mugrons abans de la menstruació … per culpa del tabac.
 • Redueix el receptor d’andrògens, redueix el pes testicular i augmenta la oxidació testicular. Si ets un noi fumador tindràs problemes de fertilitat… però tot millora 30 dies després de decidir deixar el tabac.
 • Redueixen els estrògens: Els grans fumadors/es tenen nivells més baixos d’estrògens i tindran més predisposició a patir alteracions del cicle menstrual, osteoporosis, Alzheimer, i també menopausa precoç comparat en els nois/es no fumadores.
 • Redueix l’activitat dels receptors d’estrògens, especialment del receptor d’estrògens beta (ER-beta) la qual cosa implicarà una menor plasticitat neuronal i pèrdua mitocondrial de les neurones.
 • Redueixen l’activitat de l’enzim aromatasa: L’aromatasa és l’enzim encarregada de fabricar estrògens. La nicotina, el seu metabòlit principal el cotinine, i altres alcaloides del tabac com l’anabasine, nornicotine i anatabine, tots redueixen l’activitat de l’enzim aromatasa, l’enzima que ens ajuda a fabricar estrògens. Així tenim que el tabac fa reduir els estrògens que nosaltres fabriquem. El nostre cervell necessita estrògens i sense estrògens no podrà ajudar a les nostres neurones a sobreviure, empitjorarà la memòria, la cognició, l’estat d’ànim, l’agressivitat i alterarà el comportament sexual.

El tabac redueix l’activitat de l’aromatasa, redueix la nostra fabricació endògena d’estrògens i en molts estudis s’ha demostrat que la reducció dels estrògens pot ser un efecte positiu per malalties com l’endometriosi, les mames fibroquístiques, el càncer de mama o de pròstata sovint caracteritzats per excés d’estrògens.

Realment els investigadors estan interessats en els components alcaloides que hi ha al tabac per ajudar a reduir els estrògens i així fabricar medicaments eficaços per tractar malalties greus frenant l’aromatasa. Estarem atents a aquests components beneficiosos del tabac però ja sabem que  l’hàbit de fumar té efectes potencialment tòxics que cal evitar. No compensa. Si deixes el tabac deixaràs d’estar exposat a components amb potencial carcinogènic com el N′-nitrosonornicotine (NNN) (nitrosamina trobada al tabac) i també com el metabòlit de la nornicotine. No et recomanarem que fumis 2 paquets de tabac cada dia per prevenir càncers estrogen-dependents.

Has descobert que el tabac frena l’aromatasa, redueix els estrògens i augmenta la testosterona tant en nois com en noies. Si durant molt anys de la teva vida fèrtil has estat un gran fumador/a,  sempre has tingut l’aromatasa amb una menor activitat i tendència a tenir més testosterona i menys estrògens. Carai que bé!

Què et succeirà si ets un fumador/a i deixes de fumar de cop?

L’aromatasa que la tenies frenada gràcies a la nicotina i altres alcaloides del tabac deixarà d’estar frenada, i comprovaràs que de sobte tot canvia: tindràs una major activitat de l’aromatasa i una major fabricació d’estrògens.

Deixes de fumar i t’engreixes? És clar, l’excés d’estrògens et condiciona la vida. Cal regular l’aromatasa.

És per aquest motiu que les persones que deixen de fumar de cop s’engreixen amb tanta facilitat, i de sobte retenen més líquids, comencen a tenir problemes d’angoixa, dolors articulars, musculars i potser malalties autoimmunes com una artritis reumàtica o una colitis ulcerosa, per l’excés d’estrògens que fabrica en el seu cos. L’aromatasa t’està jugant una mala passada. Has pres una bona decisió deixant el tabac però ara et caldrà frenar l’aromatasa optant per una altra alternativa més natural que el tabac per evitar l’excés d’estrògens.

Algunes persones m’expliquen que des de que han deixat el tabac la seva vida ha empitjorat. Han començat a fer dietes hipocalòriques per aprimar, ara necessiten els ibuprofens pels dolors menstruals, pels dolors d’esquena, o mals de cap i ara també prenen suplements i es fan infusions per la retenció de líquids, pel nerviosisme o per l’angoixa… els estrògens t’estan amargant la vida, necessites reduir-los frenant l’aromatasa.

Pensa-ho, res no et funcionarà si no frenes l’aromatasa. Estic segur que sabràs per on començar sense utilitzar, aquesta vegada, la nicotina.

Alguns comencen fent esport per reduir de pes i reduint la leptina evitant així la hiperactivació de l’aromatasa. Altres es focalitzen reduint la carn vermella, els làctics animals i la cervesa. Alguns potser introduint el te verd, un suc de mangostà, raïms (pell i llavors incloses) o el llinet… o introduint regularment xampinyons, bròquil i cols als nostres plats de verdures perquè totes aquestes recomanacions ajuden a frenar l’aromatasa.

Sigui com sigui, mira la marca dels mitjons i comprova si va millorant la retenció de líquids, si millora l’acumulació de greix a la zona de les mames, dels malucs i dels glutis, comprova que no sues amb tanta facilitat o bé ja no tens dolor menstrual ni fas coàguls amb la menstruació, totes són pistes perquè sàpigues que has reduït suficientment els estrògens … perquè tot, tot, tot millora molt ràpid.

Si vols deixar el tabac et recomano que  sumis “cosetes” per reduir l’activitat de l’aromatasa fins equilibrar-la.

Reduiràs l’activitat de l’aromatasa amb:

 • Fitoestrògens: Segons Le Bail et al. els fitoestrògens amb el B-ring en la posició 2 (flavone, 7-hydroxyflavone, 7-methylflavone, 7,8-dihydroxyflavone, chrysin, apigenin, and naringenin) són millors reduïnt l’activitat de l’aromatasa que els fito estrògens que tenen B-ring en la posició 3 (coumestrol, genistein, daidzein, biochanin A, and formononetin).
  Fitoestrògens com la quercetina (all, ceba, poma, magrana, col i el fajol), apigenina (api, carxofa, alfàbrega, julivert i camamilla), chrysin (mel, passiflora), naringenin (cítrics sobretot l’aranja)… i la majoria de fruita o verdura que vegis de color groc o vermell.

Classificació química dels fitoestrògens

Fitoestrògens comuns

 

 • Les ISO flavones i els coumestans estan especialment presents als llegums, cols de Brusel·les i a la regalèssia.
 • Genisteina de la soja: La soja sense fermentar té altes quantitats d’àcid fític (fitats) que inhibeix l’absorció de calci I de ferro. En canvi, els fermentats de la soja tenen menys fitats (absorbiràs millor el calci I el ferro) I tenen un beneficiós efecte probiòtic aportant bactèries sanes al nostre intestí I alhora ens aporten majors quantitats I amb millor absorció d’aglicones (genisteina/daidzeina) en comparació amb les formes no fermentades de la soja. Per aquest motiu et recomano menjar regularment tempeh, natto, miso i shoyu (salsa de soja). Et començaràs a aprimar i a tranquil·litzar-te, si.
 • Stilbenoids estan presents als raïms, vi, fruites del bosc i a la pela dels cacauets i dels festucs.
 • Lignan (enterolactone) és al llinet i sèsam especialment. Tots tenen efectes reduint l’expressió genètica de l’aromatasa i alhora reduint l’activitat de l’enzim mateix.
 • Biochanin A - està al trèvoll vermell (suplement natural) Inhibeix l’aromatasa en baixes concentracions però en altes concentracions és pro-estrogènic.

Mecanismes inhibidors de l'aromatasa

 • Garcinia mangostana L. (Clusiaceae) – també conegut per mangostà, una fruita trobada majoritàriament al sud-est asiàtic i que també podràs trobar a l’herbolari demanant un suc de mangostà, si us plau.
 • Agaricus Bisporus, és el Xampinyó. Redueix les prostaglandines E2 (pro-inflamatòries) que activen l’aromatasa i a més, sembla ser que és el àcid linoleic conjugat (CLA) o els seus derivats dins el nostre organisme els que després de menjar xampinyons ens  modulen l’aromatasa i també la funció del receptor d’estrògens regulant així l’activitat estrogènica dins el nostre cos. Ostres, no em diguis que només menges xampinyons un cop per setmana!
 • Vitis sp (grape seed extract): És a la pell i a la llavor del raïm. Cinc varietats de vi negre… Essent la més activa frenant l’aromatasa el Cabernet Sauvignon de Tanglewood (France), i Pinot noir d’ Hacienda (Sonoma, CA).
 • Camellia sinensis – és el te verd (EGCG).
 • Isoliquiritigenin de la regalèssia.
 • Coffea L. sp.- És el cafè!
 • Theobroma cacau L.- És el cacau. Menja xocolata negre de > 80% de cacau.
 • Brassica oleracea L. És una espècie de plantes que inclouen el bròquil, la col, la coliflor, colinap, cols de Brussel·les, col arrissada o col kale.

Segons Celik et al. va estudiar també la capacitat de frenar l’activitat de l’aromatasa de diferents vegetals via l’expressió del mRNA i l’expressió del CYP 19A1:

 • Laurus nobilis: Llorer
 • Mentha piperita: Menta
 • Crocus sativus: safrà
 • Allium: all, ceba, porro, ceba tendra
 • Vinga que ja ho tens! Et canviarà la vida.

Ja pots començar a preparar les bambes per fer esport i omplir el rebost dels “indispensables” … ara ja coneixes com les gasta  “aquesta aromatasa.”

Bibliografia

Biol Psychiatry. Author manuscript; available in PMC 2011 Apr 15.
Nicotine Blocks Brain Estrogen Synthase (Aromatase): In Vivo Positron Emission Tomography Studies in Female Baboons
Anat Biegon, Sung-Won Kim, Jean Logan, Jacob M. Hooker, Lisa Muench, and  Joanna S. Fowler.

From the Centers for Disease Control and Prevention .January 28, 2009
Cigarette Smoking Among Adults—United States, 2007

Determination of the nicotine content of various edible nightshades (Solanaceae) and their products and estimation of the associated dietary nicotine intake. J Agric Food Chem. (1999)
Siegmund B, Leitner E, Pfannhauser W.

Effects of intravenous cocaine and cigarette smoking on luteinizing hormone, testosterone, and prolactin in men. 
J Pharmacol Exp Ther. (2003)
Mendelson JH, et al. 

Nicotine toxicity to the ultrastructure of the testis in rats.
BJU Int. (2001)
 Aydos K, et al. 

Anti-inflammatory effects of nicotine in obesity and ulcerative colitis.
 J Transl Med. (2011)
Lakhan SE, Kirchgessner A. 

Menstrual cycle phase effects on nicotine withdrawal and cigarette craving: a review.
Nicotine Tob Res. (2006)
Carpenter MJ, et al.

Nicotine addiction causes unique detrimental effects on women's brains. 
J Addict Dis. (2011)
Raval AP. 

Cigarette Smoking Among Adults—United States, 2007.

Cigarette smoking among adults and trends in smoking cessation - United States, 2008.

Epidemiology and Prevention
Anti-Aromatase Activity of Phytochemicals in White Button Mushrooms (Agaricus bisporus)
Shiuan Chen, Sei-Ryang Oh, Sheryl Phung, Gene Hur, Jing Jing Ye, Sum Ling Kwok, Gayle E. Shrode, Martha Belury, Lynn S. Adams and Dudley Williams.

Phytochemicals Induce Breast Cancer Resistance Protein in Caco-2 Cells and Enhance Transport of Benzo [a] Pyrene-3 Sulfate,
Toxicology Science, April, 2007.
B Ebert et al,

Effects of flavonoids on aromatase activity, an in vitro study. 
J Steroid Biochem Mol Biol. 1996 Feb;57(3-4):215-23.
Pelissero C, Lenczowski MJ, Chinzi D, Davail-Cuisset B, Sumpter JP, Fostier

© 2001 The American Society for Nutritional Sciences
White Button Mushroom Phytochemicals Inhibit Aromatase Activity and Breast Cancer Cell Proliferation.

Aromatase inhibitors in men: effects and therapeutic options
Willem de Ronde1 and Frank H de Jong

International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. Review Article
Aromatase inhibitors - types and advantages
BENEDICT PAUL C.1, SUDANDIRADOSS C.2*
1Department of Biotechnology, Sri Ramachandra University, Chennai 600116, India, 2Department of Biotechnology, School of Biosciences and Technology, VIT University, Vellore, India
Email: csudandiradoss@vit.ac.in
Received: 29 Jan 2016 Revised and Accepted: 20 Jun 2016.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross