Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Hi ha coses que no són normals

hi ha coses que no son normals

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Cada dia són més freqüents les intoleràncies alimentàries per mala absorció de sucres com la lactosa, el sorbitol i especialment per la mala absorció de la fructosa. Milers de persones ens demanen ajuda per patir símptomes tan variats com femtes pastoses o diarreiques, excés de gasos, distensió abdominal, còlon irritable i fibromiàlgia doncs aquests sucres provoquen alteracions funcionals a nivell gastrointestinal i inflamacions intestinals i sistèmiques quan el nostre intestí no els pot absorbir. És molt fort.

En els últims 20 anys veiem un augment de les persones que pateixen de còlon irritable, inflamacions intestinals o de celiaquia i precisament coincideix amb un canvi en els hàbits alimentaris en gran part de la població: Un augment de l'consum de fructosa en la nostra dieta.

L'equip d'investigació de Wilder-Smith Chel va concretar en un estudi publicat al United European Gastroenterol J. que el 60% de les persones que pateix alteracions funcionals de l'intestí té intolerància a la fructosa. A 6 de cada 10 persones els passa només això: mala absorció de la fructosa.

És a dir, moltes persones amb reflux gastroesofàgic, dispèpsia o el còlon irritable estan prenent medicació per tractar els símptomes tan variats com l'excés de gasos, l'ardor d'estómac, o per a les diarrees, per al restrenyiment, per als espasmes intestinals, per al reflux, per … per … i no es tracta el símptoma per passar un millor dia sinó de resoldre definitivament la intolerància a la fructosa. Hem de tractar l'origen que els provoca per revertir el problema i transformar la teva salut. Escolta al teu intestí.

El consum de la fructosa

Si mirem enrere, des de milers d'anys enrere, els humans preníem 16-24g de fructosa cada dia provinent de la fruita o de la mel. No obstant això, la modernització i el major nombre d'aliments processats ens ha portat a uns hàbits alimentaris molt molt diferents.

Avui dia s'estima que cada un de nosaltres consumim un 20% més fructosa que abans, especialment a Europa i el nord d'Estats Units, i no és per consumir més fruita precisament sinó per un augment de l'consum d'aliments processats i refinats. Especialment per un augment en els aliments i begudes que contenen Xarop de blat de moro alt en fructosa (o xarop de blat de moro). Aquest és un edulcorant obtingut mitjançant un procés químic que converteix gran part de la glucosa en fructosa convertint-se en el ja etiquetatge "verí de el segle 21" que s'utilitzarà per afegir-lo a aliments processats i a refrescos per donar el sabor més dolç trobat entre tots els sucres, el de la fructosa. T'afegeixen fructosa. Repetiràs el seu consum, segur. I et garanteix un major risc cardiovascular, hipertensió, hiperglicèmia, hiperinsulinèmia, obesitat, diabetis tipus 2, fetge gras no alcohòlic.

Aquest xarop o xarop de blat de moro alt en fructosa és utilitzat com a edulcorant i el trobaràs en aliments o begudes que potser, sense saber-ho, estan a casa teva: begudes amb gas i refrescos (no diré el nom de les marques que tots coneixem i tal vegada segueixis comprant), sucs artificials, confitures, melmelades, brioixeries, gelats, iogurts de fruita i els iogurts "saborizados", galetes i cereals que et vénen envasats en caixes, barretes de cereals o de granola, pa que ve empaquetat, etc.

No et deixis enganyar i sobretot obre bé els ulls quan llegeixis en una etiqueta això d'aliment "light" o d'aliment "dietètic". I si vols un iogurt amb gust de nabius, si us plau, afegeix tu mateix els nabius de forma natural. Els nens menors de 10 anys s'estima que mengen 4 vegades més fructosa que abans. Què et sembla? Diries que hi ha sobrepès infantil?

Problemes derivats de la fructosa

El còlon irritable i la intolerància a la fructosa van agafats de la mà. Si bé l'origen de l'còlon irritable és multifactorial, la realitat és que un 10-20% de la població mundial ja pateix de còlon irritable, i això no és normal. És a dir, 1 o 2 persones de cada 10 pateix de:

 • Dolor abdominal crònic associat a una motilitat intestinal alterada i irregular,
 • Excés de fermentació i de gasos,
 • Hipersensibilitat intestinal
 • Deposicions amb predomini a diarrea o a restrenyiment.

La intolerància a la fructosa mimetitza la síndrome de còlon irritable

En un estudi recent en persones amb còlon irritable, s'ha comprovat que els símptomes són desencadenats pel consum de fructosa i també pel consum de fructanos. Els fructans són cadenes llargues de molècules de fructosa. Per aquesta raó també es recomana seguir una dieta restringida en fructans. Creus que tot s'arreglarà amb una dieta baixa en fructosa i fructans? Ara ho veurem.

Miro al meu voltant i veig moltes persones que avui aprendran com sortir d'aquestes estadístiques. Primer cal fer un diagnòstic precís i després tractar-lo.

Diagnòstic de la intolerància a la fructosa

Et recomano realitzar el Test d'hidrogen espirat per confirmar la teva intolerància a la fructosa.

Com resoldre la intolerància a la fructosa i els trastorns digestius associats

Si pateixes trastorns digestius vull dir-te que tot té una explicació. Hem de trobar i resoldre el mecanisme que ha originat el problema. Els símptomes, desapareixeran. Sovint recordo als meus pacients, que gràcies als símptomes que pateixen les persones amb malabsorció de la fructosa ara tenen l'oportunitat de posar ordre i transformar les seves vides. Els mecanismes etiopatogènics de la intolerància a la fructosa per una mala absorció intestinal són multifactorials i, per tant, tots tindrem unes propostes úniques per sortir d'on ens vam ficar sense voler.

Cal tenir clar que: Una dieta sense fructosa-fructanos no servirà per resoldre l'origen de el problema.

Regulació dels mecanismes que provoquen la mala absorció de la fructosa

1er pas: Dieta baixa en fructosa i fructanos.

Aliments amb alts nivells de fructosa:

 • Fruites: Poma, peres, síndria, figues, cireres, mangos, fruites deshidratades i sucs de fruita (envasat o natural).
 • Vegetals: Espàrrecs, carxofa, tupinambo (Jerusalem), all negre, ceba adobada, tiges de bròquil, cors de carxofa i pèsols.
 • Begudes: sucs de fruita, concentrats de fruita, rom.
 • Edulcorants: fructosa; mel, xarops que els trobem en els refrescos, pans, cereals, sopes, guarniments i en les begudes amb gust de fruita (xarop de blat de moro, xarop d'auró, xarop d'atzavara)

Aliments amb alts nivells de fructans:

 • Vegetals: all, ceba, porro, espàrrecs, carxofa, atzavara, xicoira, bròquil, col, cols de Brussel·les, remolatxa, tupinambo i fonoll
 • Cereals: Blat, sègol, ordi i kamut
 • Fruites: plàtan madur, dàtils, figues seques, prunes i raïm panses
 • Fruita sec: anacards i festucs.

Hem d'evitar o reduir la ingesta dels sucres desencadenants dels símptomes: fructosa i fructans. Aquesta dieta només durarà el temps necessari fins que millorem la seva absorció en l'intestí prim. Fins resoldre l'origen de el problema: Recuperar l'activitat normal dels transportadors de la fructose anomenats GLUT. Tranquil / a que no et passaràs tota la vida amb una dieta baixa en fructosa perquè això tampoc seria saludable.

2n. pas: Equilibri del sistema immune

Millorar l'equilibri de l'microbioma, de la mucosa intestinal i del sistema immune per tornar la capacitat d'absorció als transportadors de la fructosa, els GLUTs. Per a una correcta absorció dels nutrients, i de la fructosa en particular, és clau posar ordre a:

 • La microbiota.
 • El teixit limfocitari associat a la mucosa intestinal.
 • El sistema immune de l'intestí.
 • Recuperar l'activitat dels transportadors GLUTs.

Si a l'ingerir aliments rics en fructosa, els GLUT de l'Intestí prim no poden absorbir dins de l'enteròcit la fructosa que circula per la llum intestinal, després la fructosa arribarà lliurement al còlon on serà fermentada pels bacteris formant un excés d'àcids (àcid làctic, butíric, propiònic, acètic) i un excés gasos (Hidrogen H +, metà CH4, CO2) i així podem dir que hi ha una mala absorció de la fructosa.

La clau està en l'equilibri, l'equilibri entre la quantitat de fructosa que ingerim a través de la dieta i la que absorbim a través dels GLUT 2, 5 i 7 a nivell de l'intestí Prim.

Si tens intolerància a la fructosa t'interessarà millorar l'activitat dels teus transportadors intestinals (GLUT) per no tenir tanta fermentació en el còlon, i mai t'interessarà inhibir als transportadors glut2, GLUT 5 ni GLUT 7 perquè si reduïm la seva absorció després ens crearà més símptomes gastrointestinals.

Avui vull dir-te que gràcies a recents investigacions de Gauer, JS i el seu equip sabem que hi ha components de la dieta que redueixen l'activitat dels transportadors de la fructosa (GLUT) i, per tant, redueixen la seva absorció i augmenten els símptomes digestius. Evítals!

Evita als flavonoids (fitoquímics) que inhibeixen els GLUT (transporten la fructosa):

 • Epigallocatechin gallate (EGCG): Te verd
 • Apigenina: En el vi, la camamila i dent de lleó; les fruites com cireres, aranja, raïm, poma; i els vegetals com l'api, julivert, ceba, carxofa.
 • Quercetina: En l'all, ceba, porro, col kale, espàrrecs, créixens, espinacs, enciam de fulla vermella, pebrot verd, coriandre, radicchio, okra; i fruites poma, fruites de bosc i figues.

Pensa-hi:
Et trobaràs molt pitjor si prens una crema de verdures de ceba i broccoli (rics en fructosa i fructans) si els combines amb una infusió de camamila o te verd (inhibeixen els GLUT). O si menges pa de blat (ric en fructanos) amb melmelada (rics en fructosa) combinat amb un suc de poma o d'aranja que inhibeixen l'absorció de la fructosa.

Quin és el nostre secret?

Les persones que pateixen còlon irritable o són intolerants a la fructosa han de seguir una dieta baixa en fructosa, baixa en fructans i, a més, han d'evitar els aliments i begudes riques en aquests flavonoides que inhibeixen selectivament als GLUT.

Si tens intolerància a la fructosa avui has descobert que tens un problema no resolt en el teu intestí prim, i has de resoldre-ho, hem de millorar als GLUT, el company de viatge de la fructosa que t'amargava la vida.

 • Analitza't i equilibra el microbioma (estudi de femta)
 • Revisa els teus nivells de cortisol (estudi en saliva) i evita els corticoides.
 • Evita els aliments (o suplements naturals) rics en EGCG, apigenina i quercetina.

Ho aconseguiràs

Bibliografia

DOI: 10.1002/cbic.201700221 Reviews
Molecular Tools for Facilitative Carbohydrate Transporters (Gluts)
Marina Tanasova and Joseph R. Fedie

Annu Rev Nutr. 2018 August 21; 38: 41–67. doi:10.1146/annurev-nutr-082117-051707.
Intestinal Absorption of Fructose
Ronaldo P. Ferraris, Jun-yong Choe, and Chirag R. Patel

Review
The low-FODMAP diet for irritable bowel syndrome: Lights and shadows
Javier Molina-Infantea, Jordi Serrab, Fernando Fernandez-Ban ̃aresc,d, Fermín Mearine
Gastroenterol Hepatol. 2016;39(2):55-65

Review
The Dietary Management of Patients with Irritable Bowel Syndrome: A Narrative Review of the Existing and Emerging Evidence
Joost Algera, Esther Colomier and Magnus Simrén

Review article: fructose malabsorption and the bigger picture.
Aliment Pharmacol Ther. 2007;25:349-63.
Gibson PR, Newnham E, Barrett JS, Shepherd SJ, Muir JG.

Fructose malabsorption and symptoms of irritable bowel syndrome: guidelines for effective dietary management.
J Am Diet Assoc. 2006;106:1631-9.
Shepherd SJ, Gibson PR

Dietary triggers of abdominal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: randomized placebo-controlled evidence.
Clin Gastroenterol Hepatol. 2008;6:765-71.
Shepherd SJ, Parker FC, Muir JG, Gibson PR.

Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAPs) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease - a pilot study. J Crohns Colitis. 2009;3:8-14
Gearry RB, Irving PM, Barrett JS, Nathan DM, Shepherd SJ, Gibson PR.

Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta‐analysis.
Eur. J. Nutr. 2016, 55, 897–906, doi:10.1007/s00394–015–0922–1.
Marsh, A.; Eslick, E.M.; Eslick, G.D.

A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome.
Gastroenterology 2014, 146, 67–75, doi:10.1053/j.gastro.2013.09.046.
Halmos, E.P.; Power, V.A.; Shepherd, S.J.; Gibson, P.R.; Muir, J.G.

Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome.
Staudacher, H.M.; Lomer, M.C.; Anderson, J.L.; Barrett, J.S.; Muir, J.G.; Irving, P.M.; Whelan, K.
J. Nutr. 2012, 142, 1510–1518, doi:10.3945/jn.112.159285.

A diet low in FODMAPs reduces symptoms in patients with irritable bowel syndrome and a probiotic restores bifidobacterium species: A randomized controlled trial.
Gastroenterology 2017, 153, 936–947, doi:10.1053/j.gastro.2017.06.010
Staudacher, H.M.; Lomer, M.C.E.; Farquharson, F.M.; Louis, P.; Fava, F.; Franciosi, E.; Scholz, M.; Tuohy, K.M.; Lindsay, J.O.; Irving, P.M.; et al.

Prevalence of Fructose Malabsorption in Patients With Irritable Bowel Syndrome After Excluding Small Intestinal Bacterial Overgrowth
Kee Wook Jung,1 Myeognsook Seo,1 Young Hwan Cho,1 Young-Ok Park,2 So-Yoon Yoon,2 Jungbok Lee,3 Dong-Hoon Yang,1 In Ja Yoon,1 So Young Seo,1 Hyo Jeong Lee,1 Sang Hyoung Park,1 Kyung Jo Kim,1 Byong Duk Ye,1 Jeong-Sik Byeon,1 Hwoon-Yong Jung,1 Suk-Kyun Yang,1 Jin-Ho Kim,1 and Seung-Jae Myung1*

J Neurogastroenterol Motil. 2018 Apr; 24(2): 161–163. Published online 2018 Apr 1. doi: 10.5056/jnm18057
Role of Fructose Malabsorption in Patients With Irritable Bowel Syndrome
Young Kim and Chang Hwan Choi

Ledochowski et al. (2005):
Fruktosemalabsorption.
Ernährung/Nutrition. 29(4).

Ledochowski et al. (2000):
Fructose-and Sorbitol-reduced Diet improves Mood and Gastrointestinal Disturbance in Fructose Malabsorbers.
Scand J Gastroenterol. 35(10):10148-52.

Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 Aug; 295(2): E227–E237. Published online 2008 Apr 8. doi: 10.1152/ajpendo.90245.2008
Regulation of the fructose transporter GLUT5 in health and disease
Veronique Douard and Ronaldo P. Ferraris

United European Gastroenterol J. 2014 Feb; 2(1): 14–21. doi: 10.1177/2050640613505279
Fructose transporters GLUT5 and GLUT2 expression in adult patients with fructose intolerance
Clive H Wilder-Smith,1,2 Xinhua Li,2 Sherry SY Ho,3 Sai Mun Leong,2 Reuben K Wong,2 Evelyn SC Koay,3,4 and Ronaldo P Ferraris5

Fructose and lactose intolerance and malabsorption testing: the relationship with symptoms in functional gastrointestinal disorders.
Wilder-Smith CH, Materna A, Wermelinger C, Schuler J
Aliment Pharmacol Ther. 2013 Jun; 37(11):1074-83

Fructose transporters GLUT5 and GLUT2 expression in adult patients with fructose intolerance.
Wilder-Smith CH, Li X, Ho SS, Leong SM, Wong RK, Koay ES, Ferraris RP
United European Gastroenterol J. 2014 Feb; 2(1):14-21.

Review Gut microbial adaptation to dietary consumption of fructose, artificial sweeteners and sugar alcohols: implications for host-microbe interactions contributing to obesity.
Payne AN, Chassard C, Lacroix C
Obes Rev. 2012 Sep; 13(9):799-809.

Differential patterns of inhibition of the sugar transporters GLUT2, GLUT5 and GLUT7 by flavonoids.
Biochemical Pharmacology, 152. pp. 11-20. ISSN 0006-2952. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2018.03.011
Gauer, JS Tumova, S Lippiat, JD et al. (2 more authors) (2018)

Published: 24 July 2017
Establishing a yeast-based screening system for discovery of human GLUT5 inhibitors and activators
Joanna Tripp, Christine Essl, Cristina V. Iancu, Eckhard Boles, Jun-yong Choe & Mislav Oreb 
DOI:10.1038/s41598-017-06262-4

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross