Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Hipotensió

hipotensio xevi verdaguer

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

La pressió arterial és la força amb què circula la sang per les nostres arteries després del batec del nostre cor.

Es consideren nivells de tensió arterial normal quan està de 130-90 mmHg (la màxima) i de 80-60 mmHg (la mínima).

Es considera hipotensió quan tenim nivells per sota de 90-60 mmHg. La caiguda sobtada de la PA en >20 mmHg ja sona símptomes de marejos, confusió, debilitat, visió borrosa i desmais.

Causes de la Hipotensió

Hipotensió Ortostàtica (al posar-se de peu):

La hipotensió ortostàtica és una caiguda sostinguda de la PA sistòlica (mínim 20mmHg) i de la PA diastólica (mínim 10 mmHg) en els 3 primers minuts de posar-se dret per un mal control cardiovascular en diferents posicions.

La postura ortostàtica es manté per la interacció del bombeig dels músculs esquelètics, compensació neurovascular, efectes neurohumorals i la regulació de l’irrigació cerebral.

El desajustament d’aquests mecanismes reguladors es pot alterar per diferents motius:

 • Malalties neurodegeneratives: Parkinson, demències, diabetes…
 • Hipotensió postpandrial o després de menjar. Recomanarem fer àpats més freqüents i de menys quantitat, menjant petites porcions varies vegades al dia.
 • Hipotensió post-Glucosa. La dieta basada amb hidrats de carboni refinats, sucres, refrescs, estimulants o edulcorants que provoquen hipoglucèmies.

Els lípids i les proteines causen una molt petita baixada de la PA i  no representen cap problema.

Ens pot interessar prendre regalèssia, estevia, canyella i fenigrec en aquests casos per tal de mantenir la glucosa més estable en sang, evitant els aliments que tenen una alta càrrega glicémica.

Embarassades.

Sincope vasovagal: es produeix per l'estimulació reflex del nervi vago, un nervi parasimpàtic, que provoca una reducció de la freqüència cardíaca i una dilatació dels vasos sanguinis que condiciona l'esmentada hipotensió i els desmais.

Ambdós situacions condicionen una disminució de la  irrigació cerebral que ocasiona el desmai.

En un síncope vasovagal la 1ª mesura que hem de prendre és aixecar les cames, evitar un ambient agobiant-calurós i comprobar que recupera el coneixement i respira normalment. Si no respira trucarem a urgències per fer-li la reanimació cardiopulmonar.

El predomini de l’activitat parasimpática que desencadena el síncope vasovagal pot estar provocat per:

 • L’ansietat, l’estrés emocional i la depressió provoquen una descompensació subclínica de la regulació de la PA.
 • La carència de cortisol o fatiga suprarenal: El cortisol és la hormona d’estrés que manté la pressió arterial y la funció cardíaca. Una fatiga suprarrenal per estrés crònic pot provocar hipotensió.

Es pot mesurar amb una analítica de saliva valorant “l’index d’estrés adrenal”.

El tractament es pot basar en prendre siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus) o Ginseng coreà (Panax ginseng) per pujar la pressió arterial en cas d’estrés o hipoglucemia.

 • Dolor intens.
 • Canvis d'altitud
 • Post-exercici: Després de 30 minuts de l'exercici físic aeròbic tenim una activació dels receptors H1 i H2 de la histamina que provoquen una  vasodilatació  i llavors la conseqüent hipotensió post-exercici.

Excés d'aliments rics en histamina.
Veure aliments desaconsellables per la intolerància a la histamina

Dieta sense sal: Recomanem incluir a la dieta les verdures del mar! … algues 3 cops/setmana o bé sal marina moderadament.

 • Insuficiència venosa.
 • Febre (infecció) o calor excessivaque provoca vasodilatació.
 • Gana, defecació, micció, nausees-vòmits
 • Olors desagradables, vòmits.

Deshidratació: Per què estem deshidratats?

Pot ser per la falta de beure aigua mineralitzada o bé, per l’abús de medicaments diürètics, o diarrees, vòmits, l’exercici físic o febre.

Beure 500ml d’aigua fa pujar la pressió arterial en gent gran (no ho fa en subjectes joves) per factors humorals i neurals.

L’aigua baixa de baixa mineralització només està indicada en tractaments de neteja-desintoxicació però malauradament ens deshidrata i, per tant, no és convenient per les persones que tenen hipotensió.

Aconsellem beure regularment aigua mineralitzada o bé aigua de baixa mineralització barrejada amb aigua de mar (beguda isotónica).

 • L'entrada de líquids prové de l'aigua que bevem, del menjar (especialment de la fruita i verdures) i del metabolisme.
 • La pèrdua de líquids prové de la pell, respiració, femta i orina.
 • Hem d'orinar un mínim de 500 ml. / dia.
 • Es recomana beure aigua cada dia, 2 l els homes i 1,5 l les dones.

Medicaments, tòxics i drogues:
Medicaments vasodilatadors, diürètics, antidepressius, ansiolítics, antipsicòtics, analgèsics.

Alcohol: provoca deshidratació.

Xoc anafilactic per una al.lèrgia: El tractament és noradrenalina a nivel hospitalari.

Hemorragia interna.

Helicobacter Pyloris: Afecta al 50% de la població.
Aquest bacteri que viu a l'estómac y duodè pot provocar hipotensió però també gastritis, ulceres a l'estómac i duodè, malestar abdominal, gasos, nàusees-vòmits, infeccions, diabetis, HbAc1 elevada,  i càncer d'estómac o limfoma. S’ha de confirmar la presència de la bacteri mitjançant unes proves especifiques com p.e. el Test de l’ureasa” amb aire espirat. El tractament és mitjançant antibiótics naturals i/o una convinació d’antibiòtics al.lopàtics+protector d’estòmac.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross