Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Histamina i dèficit de DAO

histamina y deficit de dao

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

La histamina i el dèficit de DAO poden provocar problemes de salut que potser encara no hagis descobert.

Analitzem alguns símptomes!

Si quan et pica un mosquit et deixa una gran taca vermella a la pell, podries estar a punt de descobrir que pateixes un excés d'histamina a l'organisme.

Saps què ens pot provocar un excés de histamina?

Un excés d'histamina a l'organisme pot provocar diferents símptomes i problemes de salut que explicarem tot seguit. També compartirem com resoldre'ls.

La histamina és coneguda com un agent immunomodulador, senyalitzador pel sistema immunitari, però també és un enzim proinflamatori, provoca reaccions al·lèrgiques, migranyes, còlon irritable i està associada com a factor de risc de malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn o colitis ulcerosa) i càncer de còlon.

S'ha comprovat que les persones que tenen pòlips (adenomes) al còlon tenen una menor activitat de l'enzim Diamino oxidasa (DAO), dèficit de DAO, l'enzim que elimina la histamina de l'intestí, i com a conseqüència aquestes persones tenen excés d'histamina al còlon.

Histamina i dèficit de DAO poden suposar problemes de salut que cal tractar.

Moltes persones poden experimentar reaccions al·lèrgiques després d'ingerir histamina sense tenir una al·lèrgia real (via IgE).

La intolerància a la histamina no al·lèrgica és considerada una pseudoal·lèrgia perquè la sensibilitat augmentada a la histamina es presenta de forma temporal.

Un excés d'histamina al nostre organisme i un dèficit de DAO provoquen la intolerància a la histamina o histaminosi.

Aquest excés de histamina a la sang pot ser ocasionat per dos factors:

 • La ingesta d'aliments rics a histamina
 • La fabricació excessiva del nostre propi organisme, i en cap dels dos casos no podem eliminar aquesta histamina.

Així, la intolerància a la histamina prové d'una mala eliminació de la histamina ingerida o bé de la histamina fabricada per nosaltres mateixos.

És molt important poder eliminar correctament la histamina, una hormona que fabriquem nosaltres mateixos i que també incorporem a través dels aliments.

Moltes persones sanes poden tenir una acumulació d'histamina i patir símptomes molt variats que afecten la seva salut quan la histamina s'activa en adherir-se als receptors (H1, H2, H3, H4) presents en teixits específics.

És curiós observar que les persones amb intolerància a la histamina tendeixen a envermellir amb facilitat quan practiquen esport, senten vergonya o en gratar-se.

En aquestes persones les picades de mosquits solen deixar grans marques vermelles a la pell i és freqüent el dolor menstrual.

Símptomes de la intolerància a la histamina (no al·lèrgica)

 • Símptomes intestinals: diarrea, diarrea que s'alterna amb excrements normals, còlon irritable, restrenyiment, sensació de inflor, flatulències o sensació d'estar ple, cremor d'estómac, dolor o espasmes estomacals, reflux, nàusees, vòmits.
 • Símptomes a la pell: envermelliment de la pell per emocions com la vergonya, en practicar esport o per contacte amb l'aigua calenta o freda, dermografisme per rascat de la pell, dermatitis o picors de la pell, èczemes, urticària, pell atòpica. Grans marques vermelles quan et pica un mosquit.
 • Símptomes cardiovasculars: arítmies, taquicàrdies i pressió arterial baixa per vasodilatació.
 • Símptomes pulmonars: esternuts, rinitis, mucositat o congestió nasal, dificultat per respirar (broncoespasme), asma al·lèrgica, tos.
 • Símptomes del sistema nerviós: cefalees i migranyes, agressivitat, irritabilitat, ansietat, pànic, manca d'atenció, insomni,
 • Símptomes ginecològics: dolor menstrual (dismenorrea) per contracció de l'úter.
 • Altres: dolors articulars, musculars i fibromiàlgia. Cansament o fatiga crònica.

Coneixes persones que tenen dolors menstruals, la pressió arterial baixa, que es posen vermelles amb facilitat i que tenen dolors o migranyes freqüents?

És curiós com davant l'aparició d'aquests símptomes solem prendre antihistamínics per calmar els picors o al·lèrgies, antiinflamatoris per al dolor o migranyes, anticonceptius per als dolors menstruals o beure coca-cola per combatre la hipotensió, de manera que uns presumeixen de prendre medicaments o suplements dorigen natural i altres simplement prenen els anàlegs sintètics.

Qui diries que ho fa millor? Exacte, cap dels dos. Passa que només té un excés d'histamina i ara ho resoldrem.

Hem d'ajudar a millorar el metabolisme de la histamina. Apareix sovint en persones que tenen intolerància a la histamina i dèficit de DAO.

Com s'elimina la histamina?

Eliminem la histamina mitjançant dos enzims molt importants: la DAO i la HNMT.

D'aquests dos enzims, l'enzim DAO és l'enzim principal que metabolitza la histamina a nivell intestinal.

Els dos enzims eviten que la histamina dels aliments passi a la circulació sanguínia i tingui activitat biològica dins del vostre organisme. Les persones amb una baixa activitat d'aquests enzims no degradaran correctament la histamina provinent dels aliments (no la podran inactivar) i aleshores la histamina passarà a la circulació sanguínia i provocarà els símptomes histamínics esmentats.

Algunes persones poden tenir símptomes, fins i tot menjant aliments amb nivells dhistamina moderats que altres persones podrien tolerar perfectament i eliminar amb facilitat.

És curiós com el suc de taronja o la xocolata, per exemple, poden provocar mal de cap o cremor d'estómac en algunes persones mentre que en altres sentin estupendament.

L'enzim DAO s'expressa a la mucosa intestinal, a la placenta, el ronyó i l'estafa.

L'enzim DAO (Diamino oxidasa) és l'encarregada d'eliminar la histamina a nivell extracel·lular i d'evitar l'acumulació d'histamina al nostre intestí, a la placenta protegint el fetus durant l'embaràs, el ronyó i l'estafa.

Un guardià present especialment a les vellositats del nostre intestí prim, que ajuda a degradar la histamina impedint la seva acumulació a l'organisme.

L'enzim DAO és un enzim histaminas, és a dir, un enzim que degrada la histamina en els seus tres metabòlits finals:

Peròxid d'hidrogen (H2O2), amoníac (NH3) i també l'imidazol acetaldehid. A l'hora estem començant a entendre perquè quan prenem suplements amb enzim DAO d'origen porcí, la degradació de la histamina és incompleta i pot asseure malament algunes persones. En canvi, els suplements de l'enzim DAO d'origen vegetal ofereixen una cosa molt més positiva.

El peròxid d'hidrogen (H2O2) és un metabòlit de la degradació de la histamina especialment tòxic per a les nostres cèl·lules, és una espècie reactiva de l'oxigen (ROS) i és el principal compost inductor de l'estrès oxidatiu a nivell cel·lular alterant l'equilibri fisiològic, provocant la peroxidació lipídica i la lesió de les membranes cel·lulars, danyant en definitiva l'ADN i causant la mort cel·lular per apoptosi, una mort o suïcidi cel·lular programat.

Exacte, la conclusió és que quan l'enzim DAO degrada la histamina, també hem de continuar eliminant l'H2O2. L'H2O2 resultant de la desaminació oxidativa de la histamina intervinguda per l'enzim DAO pot ser molt tòxic.

Qui ajudarà l'enzim DAO a eliminar l'H2O2 format? L'enzim DAO té una altra companya de fatigues, l'enzim catalasa!

La catalasa té potents efectes protectors davant del residu més tòxic de la degradació de la histamina: el peròxid d'hidrogen (H2O2).

En estudis experimentals realitzats en cèl·lules de l'epiteli intestinal humà provinents de persones amb càncer de còlon (CaCo-2) s'ha observat que tant la histamina com l'H2O2 són tòxics per a les nostres cèl·lules i, per tant, hem d'eliminar-los del nostre organisme. Tots dos. Sense la catalasa, l'activitat de l'enzim DAO podria omplir el nostre organisme de grans quantitats de l'H2O2 tòxic.

Si l'enzim DAO té una gran activitat, llavors l'activitat de la catalasa també ha de ser alta. En cas contrari, l'enzim DAO metabolitzaria la histamina i es fabricaria un excés de H2O2, amoníac (NH3) i d'imidazol acetaldehid. L'enzim DAO i la catalasa es necessiten mútuament.

Suplementar només l'enzim DAO no millora el metabolisme complet de la histamina, necessitem la catalasa. Sabràs que els teus nivells de catalasa són baixos si tens molts cabells blancs als cabells.

L'enzim DAO degrada la histamina i aleshores la catalasa fa la resta.

La catalasa evita l'acumulació final de l'H2O2 tòxic promovent-ne l'eliminació correcta a través de l'alliberament d'O2 i H2O, els quals afavoreixen la descomposició de la histamina catalitzada per l'enzim DAO.

Si el nostre enzim DAO té una baixa activitat (funciona lentament), què creus que passarà? És a dir, quan tu fabrics histamina o quan mengis histamina en excés, qui t'ajudarà a eliminar-la? Un dèficit de DAO està associat a una microinflamació de la mucosa i de les vellositats del nostre intestí. Podeu analitzar l'enzim DAO mitjançant una analítica de sang que podeu sol·licitar al vostre metge.

T'esperen molts problemes derivats de l'excés d'histamina que podem solucionar si saps com millorar els dos enzims: DAO i catalasa. L'HNMT l'explicarem un altre dia. Per millorar la intolerància a la histamina ens hem de fixar diversos objectius. Els objectius seran:

Reduir els aliments rics en histamina de la dieta, seguir una “dieta lliure d'histamines”. (resum al final de l'article)
Millorar l'activitat dels enzims DAO i catalasa per facilitar el metabolisme complet de la histamina fins a H2O i O2.

Demana una analítica de l'enzim DAO en plasma al teu laboratori de confiança. És important determinar l'activitat de l'enzim DAO per saber si els símptomes que presentes són per intolerància a la histamina.

 • Activitat normal de l'enzim DAO > 80 HDU/ml,
 • Activitat reduïda de l'enzim DAO 40–80 HDU/ml,
 • Activitat molt reduïda de l'enzim DAO < 40 HDU/ml.

Una unitat degradant d'histamina (HDU, histamine degrading unit) correspon a l'activitat de l'enzim DAO que degrada 1 pmol/ml (0,11 ng/ml) d'histamina.

Els nivells d'activitat normals de l'enzim DAO són >80 HDU. Si el resultat de l'analítica dóna una activitat de l'enzim DAO a la sang inferior a 80 HDU és molt probable que acabis de descobrir que presentes intolerància a la histamina, malson provocat per l'excés d'histamina al teu organisme. Si el DAO no pot impedir el pas transepitelial a les vellositats intestinals de la histamina exògena que prové dels aliments, aleshores tindrem una gran absorció de la histamina i un augment de les concentracions d'histamina a la sang amb els seus símptomes corresponents. Ja ho tens, vinga!

Les causes del dèficit d'activitat de l'enzim DAO poden ser:

 • Dèficit als cofactors de l'enzim DAO: vitamina B6, vitamina C, coure i zinc. Espero que no us faltin, analitza'ls en sang amb l'ajuda d'un nutricionista especialista en PNIE.
 • Genètiques;
 • Malalties gastrointestinals com la gastritis i/o úlcera gàstrica, còlon irritable, malaltia de Crohn, colitis ulcerosa i el sobrecreixement bacterià (SIBO).
 • Els medicaments i lalcohol tenen un efecte inhibidor del DAO.

De fet, qualsevol situació que comporti una alteració o inflamació de l'epiteli intestinal pot reduir l'activitat del DAO, que no degradarà tota la histamina. i aleshores s'absorbirà i augmentarà el pas de la histamina des de la llum intestinal cap a la circulació sanguínia causant la intolerància a la histamina. Un malson.

La bona notícia és que en solucionar el problema digestiu, l'enzim DAO recupera la seva activitat normal, evita l'absorció de la histamina a la sang i desapareixen els símptomes associats a la intolerància de la histamina.

És possible que necessitis un estudi de la femta per valorar l'equilibri de la microbiota i del microbioma intestinal per tal de millorar la salut de les cèl·lules epitelials que fabriquen l'enzim DAO.

Histamina i dèficit de DAO, com millorar l'activitat de l'enzim DAO?

Seguint una dieta baixa en histamina.

L'equip d'investigadors de Sonja Lackner acaba de publicar el juliol del 2018 una feina a la revista EJCN on es reporta que una dieta baixa en histamina durant 13 mesos aconsegueix millorar la intolerància a la histamina no només pel fet de reduir la quantitat d'histamina ingerida, sinó perquè simultàniament augmenta l'activitat de l'enzim DAO.

Suplements amb enzim DAO que es poden trobar fàcilment a l'herbolari Trobaràs suplements amb enzim DAO provinents de dues fonts diferents: una del ronyó de porc, i una altra dels germinats de llegums de selecció orgànica. Moltes persones que han pres suplements de l'enzim DAO per alleugerir les migranyes o el còlon irritable em diuen que aquest suplement no els ha assegut bé. “A mi això no em va bé. Em diuen els pacients”. Hem d'anar amb compte.

Amb el suplement de l´enzim DAO d´origen animal tindrem un petit problema, i és que a diferència de l´enzim DAO d´origen vegetal, el primer no conté catalasa. En estudis experimentals s'ha observat que calen nivells de catalasa superiors a 200 U/mL per eliminar l'H2O2, que ja saps que és el producte final de la desaminació oxidativa de la histamina, degradació que és mediada per l'enzim DAO. Concretament, els estudis conclouen que per tenir una correcta eliminació de l'H2O2 tòxic cal assegurar-se d'assolir concentracions de catalasa de fins a 7528 U/mL. L'enzim DAO provinent del ronyó de porc no conté catalasa.

Quan escollim un suplement d'enzim DAO cal tenir en compte el que realment ens interessa: què l'enzim sigui actiu! Trieu el suplement d'enzim DAO que garanteixi una activitat degradant d'histamina elevada. Els suplements d'enzim DAO que a la vostra etiqueta declaren una determinada quantitat de DAO en mil·ligrams no ens donen garanties que aquests mil·ligrams siguin de l'enzim activa. Podríem estar prenent altes dosis d´enzim DAO amb una activitat degradant d´histamina molt baixa o zero.

Mira bé l'etiqueta i fes la teva elecció tenint en compte les recomanacions dels darrers estudis.

Les investigacions realitzades per l'equip de Catherine Jumarie el 2017 sobre l'activitat de l'enzim DAO d'origen vegetal en cèl·lules humanes al laboratori, ens mostren que la suplementació conjunta amb enzim DAO d'origen vegetal i enzim catalasa té més potencial per controlar l'activitat biològica de la histamina i dels residus tòxics, comparat amb l'ús de l'enzim DAO d'origen animal (per exemple, la que prové de ronyó de porc).

Avui dia gràcies als estudis científics podem oferir propostes de tractament cada cop més personalitzades, que abans no eren possibles.

i crèiem determinants. I gràcies a les noves tecnologies, tenim a la nostra disposició noves eines per millorar la nostra salut.

T'aconsello triar el suplement de Naturdao, l'únic enzim DAO d'origen vegetal que ens garanteix una activitat degradant d'histamina molt elevada; és més específic a regular la inactivació final de la histamina ia descompondre l'H2O2 tòxic a O2 i H2O perquè conté l'enzim catalasa.

naturdao - DAO Natural suplemento

Complement alimentari amb base de Legumactive®. És un mètode 100% natural amb llegums de selecció orgànica, que ofereix una potent activitat enzimàtica de DAO (Diamino Oxidasa) i Catalasa juntament amb els seus Fitonutrients. El seu DAO Vegetal és la primera i única a sortir al mercat com a tal, oferint 1.000.000HDU* i 3.000.000HDU*.

Més informació sobre el NaturDAO

Aliments que tenen molta histamina:

Alcohol, aliments madurats (embotits i salami, formatges) o fermentats com el formatge curat, carn curada (salsitxes de frankfurt, pernil serrà i el pernil dolç, mortadel·la, salamis, xoriço, …), xucrut, i productes amb llevats com el pa , brioixeria o pastissos; excepte cervesa; Extracte de llevats (patés, vins concentrats); formatges amb florit (verd i blau); bolets; vinagre, fermentats com el te negre, xucrut, mostassa, adobats, salsa de soja, miso, temphe, tamari, iogurts, keffir, kombutxa,… i Begudes alcohòliques com la cervesa, el vi o la sidra. Espinacs, tomàquet, alvocat, albergínia, clara de l'ou i xocolata.

Aliments que provoquen l'alliberament d'histamina:

Cítrics: taronja, llimona, aranja, mandarina, llima.
Papàia, maduixes, pinya, nous, cacauets, tomàquet, espinacs, xocolata.
Peix, marisc, porc, clara de l'ou, regalèssia, espècies picants i additius com el benzoat, sulfits, nitrits, glutamat.

Si encara no heu millorat l'activitat del DAO, sabeu quant trigareu a sentir els símptomes de la HISTAMINOSIS? Apareixen entre 2 i 24 hores després de menjar aliments o begudes amb continguts d'histamina alts.

Salut!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross