Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Les hormones em porten de cul

les hormones em portem de cul

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Per què tinc restrenyiment durant tot el mes i, en canvi, durant la menstruació cago bé cada dia?

Tant temps pensant que els problemes digestius els pots resoldre amb prunes, kiwis, laxants, infusions pels gasos o potser antibiòtics, probiòtics o prebiòtics, i ara, amb  una millor comprensió de l’efecte de les hormones sexuals et podem oferir una aproximació terapèutica més efectiva modulant l’equilibri hormonal i la salut intestinal.

Ningú ha nascut amb falta de “carbonat de magnesi” per anar de ventre!

Recentment ja vam explicar que la flora intestinal o bactèries intestinals (microbiota) són reconegudes com un element indispensable per la comunicació bidireccional entre el cervell i l’intestí (2n cervell) per vies neurals, immunes i endocrines.

Necessitem tenir la microbiota intestinal en equilibri.

Gràcies a recents estudis epidemiològics i observacions clíniques sabem que les hormones sexuals  tenen un paper importantíssim en la regulació de l’eix format pel cervell-intestí i microbiota (bactèries intestinals).

Així… veiem una significant connexió entre les dones que pateixen colon irritable i també endometriosis.

O bé, colon irritable i ovaris poliquístics (PCOS), que es caracteritza per anavulacions cròniques, hiperandrogenisme i un BMI (índex de massa corporal) alt. És a dir, són les noies amb sobrepès, més pèl a la cara i al cos, acne, colon irritable i PCOS. Semblen molts problemes… o potser només un?

Per què els estrògens provoquen tants problemes a les dones? Per què tenim aquesta comorbiditat entre les dones i els dolors musculars o articulars crònics, ansietat o depressió? Per què hi ha una predominança femenina en malalties com la fibromialgia, fatiga crònica, cefalees o migranyes, dolor pèlvic crònic o cistitis intersticial?

És curiós observar com les dones  pateixen de colon irritable entre l’adolescència tardana i els seus quaranta llargs anys d’edat, justament en l’època reproductiva.

I llavors, quan arriben als 70 anys, ja trobem la mateixa incidència que en els homes.

Mare meva, una vida patint?

Comparat amb els homes, el doble de les dones pateixen de colon irritable, per què? I les dones que tenen colon irritable també pateixen més depressió i angoixa que els homes que pateixen colon irritable, per què?

El còlon irritable es caracteritza per dolors intestinals, distensió abdominal, gasos o malestar, combinat amb canvis en les evacuacions predominant la diarrea o el restrenyiment.

Això, efectivament, és el que ens trobem als països occidentals.

En canvi, les conclusions d’un recent metaanàlisis han comprovat que no hi ha una prevalença significativa de patir colon irritable en les dones respecte els home a zones com  Sud-Amèrica, sud-Africa i Sud d’Asia ( Corea, Xina, India…). Només ens passa a casa nostre.

Mentre no és gaire freqüent en els homes, que solen evacuar millor, les dones solen reconèixer com la forma d’anar de ventre s’altera durant les diferents fases del cicle hormonal, també durant l’embaràs o la menopausa.

Estrogens

Les dones tenen un trànsit intestinal més lent que els homes. Solen tenir més restrenyiment. Els nivells d’estrògens poden induir efectes analgèsics i hiperalgèsics, antiinflamatoris i pro-inflamatoris. Els estrògens poden provocar canvis i interacciona amb diferents neurotransmissors.

Modula el sistema serotonèrgic i el sistema de resposta a l’estrès influint amb la serotonina i CRF respectivament.

La serotonina o 5-HT (5-hidroxitriptamina):

El sistema serotonèrgic representa un dels majors contribuïdors a la diferencia sexual en la modulació dels dolors. Mentre és menys freqüent en els homes, hi ha una gran correlació entre el sexe femení i problemes de l’articulació temporomandibular o ATM de la mandíbula, el colon irritable, cefalees, migranyes, al·lèrgies, fibromiàlgia, fatiga crònica i dolors crònics.

Els estrògens augmenten la serotonina a la major part del cervell per 3 vies:

  1. Augmenta l’expressió de l’enzim triptòfan hidroxilasa
  2. Disminueix l’expressió del transportador de la serotonina (SERT) inhibint la recaptació de la serotonina a la neurona presinàptica  i per tant augmentant la serotonina disponible a l’espai sinàptic perquè llavors s’uneixi al receptor de la neurona postsinàptica i desencadeni la senyalització millorant l’estat d’ànim. Així és  com ho faria el clàssic antidepressiu com la fluoxetina, citalopram, escitalopram o prozac.

Els estrògens en condicions fisiològiques actuen com un antidepressiu.

3. Els estrògens milloren la sensibilitat postsinàptica de la serotonina cerebral.

Les fluctuacions dels nivells d’estrògens durant el cicle menstrual causen diferents canvis en el sistema serotonèrgic de les dones, mentre en els homes els nivells d’estrògens i de serotonina son més estables.

Durant el cicle menstrual els estrògens pugen (Fase fol·licular) i llavors cauen dues vegades (Fase lútea). Les hormones et porten de cul?

Mira't les teves 3 fases que t'ajudarem a entendre el que et passa:

  • FASE FOL·LICULAR (proliferativa): A la meitat de la fase lútia (dia 7 aprox.) els estrògens comencen a pujar. Els dies abans de l’ovulació quan els estrògens estan més elevats trobarem més fabricació i més disponibilitat sinàptica de la serotonina al cervell i quan els estrògens baixen en la fase lútia (últims 14 dies de la regla) ens trobarem amb una baixada de la serotonina i de l’estat d’ànim.
  • OVULACIÓ: Aquí tenim els nivells màxims d’estrògens.
  • FASE LÚTIA (secretora): Els estrògens baixen bruscament després de l’ovulació (dia 14), tornen a augmentar una mica al mig de la fase lútia paral·lelament a la pujada de la progesterona i 17-hidroxiprogesterona i al final, abans de la menstruació, ambdues baixen fins als nivells mínims de tot el mes. En aquesta fase lútia és on les dones tenen més gasos i un empitjorament de símptomes intestinals, més sensibilitat rectal i dolor abdominal sobretot premenstrual i menstrual.

Algunes noies opten per prendre anticonceptius orals que comporten un empitjorament de les funcions intestinals.

Com us podeu imaginar … què succeirà si tenim excés d’estrògens perquè no els eliminem bé a nivell dels enzims hepàtics i/o l’intestí? O si en fabriquem en excés? En definitiva, si tenim un excés d’estrògens ens condicionarà el benestar de molts diferents aspectes de la nostra vida!

Es creu que els estrògens també tenen algun efecte modulador en els receptors de la serotonina, apart d’augmentar-la en sí mateixa.

El 5-HT3 és el receptor de la serotonina que està present al ENS (sistema nerviós de l’intestí), SNC o sistema nerviós central (N. Vago, àrea postrema i sobretot al Nucli del Tracte solitari ), sistema nerviós perifèric  i també alguns teixits no nerviosos.

S’ha vist que està implicat en els dolors crònics com la fibromiàlgia i neuropaties perifèriques. I les hormones sexuals tenen també efecte inhibidor del receptor 5-HT3 de la serotonina. I l’alcohol, per exemple, augmenta l’activitat d’aquest %-HT3…

S’ha comprovat que en rates ovariectomitzades (i sense ovaris no poden fabricar ni tants estrògens ni progesterona) hi ha un augment de l’expressió del receptor 5-HT3 del colon i després del reemplaçament amb tractament hormonal (suplementació d’estrògens i progesterona) a aquestes mateixes rates ovariectomitzades, el receptor  5-HT3 reduïa la seva activitat i tornava a la normalitat.

En observacions clíniques s’ha observat que bloquejant el receptor 5-HT3 (alosetró) es millora la sensibilitat intestinal i el colon irritable... però aquest medicament té efectes secundaris greus per les persones com colitis isquèmica i restrenyiment greus... per tant, les hormones sexuals tenen també un efecte  inhibidor del receptor 5-HT3. És l'enllaç que té el receptor del colon 5-HT3 amb les hormones sexuals.

També tenim al nostre abast inhibidors naturals dels receptors 5-HT3.

A les senyores i senyors que pateixen de colon irritable, nàusees i vòmits, fatiga i dolors crònics com la fibromiàlgia us recomanem aquestes 2 opcions tant increïbles per millorar aquests símptomes relacionats amb els estrògens i el receptor de la serotonina 5-HT3:

Regalèssia: Enrecorda’t de la regalessia si aquests símptomes esmentats s’acompanyen de restrenyiment, reflux i úlceres a l’estómac o gastritis. En extracte, en infusió o sec… Els seus flavonoides Liquiritigenin, Licochalcone A i Glabridin redueixen l’activitat del receptor de la serotonina 5-HT3 i millora les inflamacions intestinals i colon irritable.

Les persones amb hipertensió hauran de vigilar perquè un excés del component de la regalèssia anomenat àcid glicirízic pot portar a un excés d’aldosterona i a patir efectes no desitjables com mal de cap, cansament, augment de la pressió arterial o inclús un infart.

Seguint les indicacions d’un especialista en Medicina Integradora o PNIE, beneficia’t d’un suplement de regalèssia sense àcid glicirricic (DGL o deglycyrrhizinated licorice) per poder-lo prendre sense efectes indesitjables.

Gingebre: Enrecorda’t d’ell si et predomina la diarrea o la femta pastosa! En infusió, cocció, fermentat o amb l’extracte de gingebre seguint les indicacions d’un especialista en Medicina Integradora o PNIE.

Els seus components picants (arylalkanes 6-gingerol and 6-shogaol )  redueixen l’activitat d’aquest receptor 5-HT3  al nostre sistema nerviós intestinal i millora la salut intestinal i els dolors crònics… sense efectes tòxics.

Ara ja  sabràs que  determinats dies del mes, especialment els que tens els estrògens més elevats,  t’interessa prendre aquestes 2 arrels tant necessàries per la salut hormonal.

Introdueix-les a la teva vida… segur que ja no aniràs tant de cul.

 

Bibliografia

Lovell RM, Ford AC. Effect of gender on prevalence of irritable bowel syndrome in the community: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2012;107:991-1000.

Meier R, Beglinger C, Dederding JP, Meyer-Wyss B, Fumagalli M, Rowedder A, Turberg Y, Brignoli R. Influence of age, gender, hormonal status and smoking habits on colonic transit time. Neurogastroenterol Motil. 1995;7:235-238.

Lampe JW, Fredstrom SB, Slavin JL, Potter JD. Sex differences in colonic function: a randomised trial. Gut. 1993;34:531-536.

Farage MA, Neill S, MacLean AB. Physiological changes associated with the menstrual cycle: a review. Obstet Gynecol Surv. 2009;64:58-72.

Moore J, Barlow D, Jewell D, Kennedy S. Do gastrointestinal symptoms vary with the menstrual cycle?. Br J Obstet Gynaecol. 1998;105:1322-1325.

Mathur R, Ko A, Hwang LJ, Low K, Azziz R, Pimentel M. Polycystic ovary syndrome is associated with an increased prevalence of irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. 2010;55:1085-1089.

Adeyemo MA, Spiegel BM, Chang L. Meta-analysis: do irritable bowel syndrome symptoms vary between men and women?. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32:738-755.

Gupta S, McCarson KE, Welch KM, Berman NE. Mechanisms of pain modulation by sex hormones in migraine. Headache. 2011;51:905-922.

Markle JG, Frank DN, Mortin-Toth S, Robertson CE, Feazel LM, Rolle-Kampczyk U, von Bergen M, McCoy KD, Macpherson AJ, Danska JS. Sex differences in the gut microbiome drive hormone-dependent regulation of autoimmunity. Science. 2013;339:1084-1088.

Neurogastroenterol Motil. 2014 Jun;26(6):810-20. doi: 10.1111/nmo.12334. Epub 2014 Apr 8.
Natural compounds boldine and menthol are antagonists of human 5-HT3 receptors: implications for treating gastrointestinal disorders.

Walstab J1, Wohlfarth C, Hovius R, Schmitteckert S, Röth R, Lasitschka F, Wink M, Bönisch H, Niesler B.

Pharmacol Ther. 2011 Jun;130(3):338-47. doi: 10.1016/j.pharmthera.2011.02.003. Epub 2011 Feb 26.
Therapeutics of 5-HT3 receptor antagonists: current uses and future directions.
Machu TK1..

Pharmacol Ther. Author manuscript; available in PMC 2012 Jun 1.. Published in final edited form as: Pharmacol Ther. 2011 Jun; 130(3): 338–347..
Therapeutics of 5-HT3 Receptor Antagonists: Current Uses and Future Directions
Tina K. Machu, Ph.D.

Aliment Pharmacol Ther. 2004 Nov;20 Suppl 7:3-14.
Review article: serotonin receptors and transporters -- roles in normal and abnormal gastrointestinal motility.
Gershon MD1.

Neurogastroenterol Motil. 2013 May;25(5):439-47, e302. doi: 10.1111/nmo.12107. Epub 2013 Mar 12.
Ginger and its pungent constituents non-competitively inhibit activation of human recombinant and native 5-HT3 receptors of enteric neurons.
Walstab J1, Krüger D, Stark T, Hofmann T, Demir IE, Ceyhan GO, Feistel B, Schemann M, Niesler B.

Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Apr;18(2):149-53. doi: 10.4196/kjpp.2014.18.2.149. Epub 2014 Apr 3.
Ginger and its pungent constituents non-competitively inhibit serotonin currents on visceral afferent neurons.
Jin Z1, Lee G1, Kim S1, Park CS2, Park YS2, Jin YH1.

ScientificWorldJournal. 2015; 2015: 816364.
Published online 2015 May 27. doi:  10.1155/2015/816364. PMCID: PMC4461790
A Review on Pharmacological Properties of Zingerone (4-(4-Hydroxy-3-methoxyphenyl)-2-butanone)
Bilal Ahmad, 1 Muneeb U. Rehman, 1 Insha Amin, 1 Ahmad Arif, 1 Saiema Rasool, 2 Showkat Ahmad Bhat, 1 Insha Afzal, 3 Ishraq Hussain, 1 Sheikh Bilal, 1 and Manzoor ur Rahman Mir

Exp Ther Med. 2015 Jan; 9(1): 49–54.
Published online 2014 Nov 4. doi:  10.3892/etm.2014.2050
PMCID: PMC4247306
Expression of serotonin receptors in human lower esophageal sphincter
HE-FEI LI, JUN-FENG LIU, KE ZHANG, and YONG FENG

Front Pharmacol. 2015; 6: 130.
Published online 2015 Jul 3. doi:  10.3389/fphar.2015.00130
PMCID: PMC4490227
Identification of Glycyrrhiza as the rikkunshito constituent with the highest antagonistic potential on heterologously expressed 5-HT3A receptors due to the action of flavonoids
Robin Herbrechter, Paul M. Ziemba, Katrin M. Hoffmann, Hanns Hatt, Markus Werner,† and Günter Gisselmann.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross