Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

La fibromiàlgia associada a la mala absorció de la fructosa

La fibromiàlgia associada a la mala absorció de la fructosa

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Diferents estudis d'investigació apunten a que la fructosa podria estar involucrada com a factor desencadenant en la fibromiàlgia.

Els pacients amb fibromiàlgia empitjoraven dels dolors generalitzats i de la seva rigidesa després d'esmorzar fruita, melmelada, cereals de blat o un pa de sègol.

Tinc gasos, inflamació abdominal, còlon irritable i ara m'han dit: "Tens fibromiàlgia".

I ara, què?

"Només el 2-3% de la població mundial té fibromiàlgia, i hi ha una predominança clara entre el sexe femení. T'ha tocat a tu."

Si t'han dit això, avui serà un gran dia.

Entre la gran varietat i aparent llunyania dels símptomes relacionats amb la fibromiàlgia s'ha vist que tenen un denominador comú: la serotonina (5-HT).

Gràcies a recents investigacions hem vist que l'origen de molts dels símptomes de la fibromiàlgia són els baixos nivells de serotonina que caracteritzen aquestes persones, persones que sobreviuen al que abans crèiem que era crònic: la fibromiàlgia.

Els símptomes de la fibromiàlgia

Els símptomes que acompanyen la fibromiàlgia són:

 • Dolor generalitzat: Hiperalgèsia (sensibilitat molt elevada davant un estímul dolorós), alodinia (sota llindar a partir de el qual sents dolor).
 • Rigidesa
 • Alteracions cognitives com poca concentració, poca atenció, poca velocitat per processar informació i alteració de la memòria a curt termini o de el "desenvolupament multitasca".
 • Fatiga crònica
 • Canvis anímics
 • Depressió o ansietat.

I a més, aquestes persones que pateixen fibromiàlgia també solen tenir associat:

 • Dolor lumbar.
 • Sensibilitat augmentada en zones específiques del cos.
 • Un somni poc reparador i / o insomni.
 • Còlon irritable.
 • Rampes a les cames.
 • Síndrome de cames inquietes.
 • Cefalees i / o migranyes.
 • Dolor visceral.
 • Dolor a l'ATM (articulació temporomandibular).
 • Ansietat.
 • Palpitacions
 • Espasmes musculars.
 • Dolor al pit.

Revisant les millors recomanacions per diagnosticar i per tractar a les persones que pateixen fibromiàlgia, el 2016 l'equip d'investigació de Macfarlane GJ. ens van explicar que els factors etiopatogènics són multifactorials, és a dir, no hi ha un únic origen que provoca tots aquests símptomes i per tant no hi ha un tractament que serveixi per a tots els afectats per igual.

Hi ha diferents hipòtesis de tractament, farmacològiques o naturals, però a dia d'avui, sembla ser que el que més beneficia les persones que pateixen fibromiàlgia és l'exercici físic juntament amb la recuperació de sistema gastrointestinal, l'encarregat de fabricar el 90% de la serotonina del nostre organisme. Hauràs escoltar el teu intestí i personalitzar la teva solució.

Inicialment es va observar que els pacients amb fibromiàlgia empitjoraven dels dolors generalitzats i de la seva rigidesa després d'esmorzar fruita, melmelada, cereals de blat o un pa de sègol. La fructosa estava involucrada com a factor desencadenant.

Ja a principis d'aquest segle XXI l'equip d'investigació de Ledóchowski M. ens va advertir que la mala absorció de la fructosa i del sorbitol podien provocar problemes en l'absorció de l'triptòfan a nivell intestinal, l'aminoàcid essencial imprescindible per poder fabricar serotonina. I una mancança de serotonina i altres metabòlits derivats de l'triptòfan condicionaran conseqüentment problemes digestius, canvis anímics, depressió, ansietat, insomni i més.

Seguim avançant i el 2017, gràcies a investigacions publicades en Frontiers in Medicine de Silvia Maria Lattanzio de la Universitat de Padova (Itàlia), ens amplia el coneixement i ara sabem que la presència a l'intestí de "molècules no absorbides correctament", poden provocar:

 • Menor absorció intestinal de l'triptòfan cap a la circulació sanguínia.
 • Menor quantitat de triptòfan biodisponible per poder fabricar serotonina.
 • Una manca de serotonina que desencadenarà els símptomes comentats de la fibromiàlgia.

Vull saber què menjar

Quines són aquestes molècules no absorbides? Són la fructosa, la lactosa i el sorbitol.

En estudis observacionals, s'ha comprovat que les persones amb intolerància a la fructosa, al sorbitol i a la lactosa, respecte a les que tenen una bona absorció, tenen significativament més problemes depressius i dolors crònics per afectació de la síntesi de serotonina a l'intestí i l'alteració del nostre sistema neuro-immuno-endocrí.

Ledochowsky M i el seu equip d'investigació ens expliquen que els alts nivells de lactosa circulant en l'intestí de les persones intolerants a la lactosa interfereixen en l'absorció de l'triptòfan. El mecanisme fisiopatològic proposat és la formació de complexos entre la lactosa no absorbida i el triptòfan circulant a l'intestí afectant negativament la seva absorció.

Resultats similars van ser trobats en les seves investigacions entre els pacients amb intolerància al sorbitol i especialment a la fructosa, la molècula més estudiada.

La fructosa al no ser absorbida en l'intestí prim quedarà dipositada a l'intestí, s'enllaçarà amb el triptòfan provinent de la dieta i bloquejarà la seva absorció.

Aquesta insuficient absorció de l'triptòfan causarà una reducció de la síntesi de serotonina i ens conduirà a símptomes depressius, ansietat per menjar dolços, còlon irritable i tots els altres símptomes de la llista que abans has llegit entre els pacients que pateixen de fibromiàlgia.

Tots aquests pacients amb mala bsorció de la fructosa tenen alts nivells de fructosa dipositats o circulant per l'intestí i això és el que realment hem de resoldre per revertir la mala absorció de la fructosa.

Hi ha molts aliments rics en fructosa i en fructans (cadenes de molècules de fructosa). Una dieta baixa en fructosa i en fructans et pot canviar la vida.

La mala absorció de la fructosa està associada amb símptomes depressius i / o fibromiàlgia perquè condiciona:

 • Baixos nivells de triptòfan i de serotonina.
 • Baixos nivells de zinc.
 • Baixos nivells d'àcid fòlic.
 • Baixos nivells de ferro i de ferritina.
  (Ledóchowski M. et al.)

Com pots imaginar, una alteració en l'absorció de l'triptòfan, el zinc, el ferro i l'àcid fòlic ens afectarà concomitantment a altres nivells i desencadenarà una cascada de símptomes classificats en patologies aparentment molt diferents per una menor fabricació de serotonina en el nostre organisme. Símptomes que semblaven no tenir fi i que fan que un dia et sentis etiquetatge, i et diguin: "Tens còlon irritable" o "Tens fibromiàlgia". I ara què.

I això és exactament el que passa a les persones amb mala absorció a la fructosa, a l'sorbitol i a la lactosa.

Cal anar a l'origen, concentra't en ajudar al teu intestí perquè pugui absorbir correctament la fructosa, el sorbitol i la lactosa, per així resoldre aquesta mala absorció i aquestes mancances que semblaven cròniques.

La mala absorció de la fructosa és una incapacitat de l'intestí prim per absorbir eficaçment la fructosa. Conseqüentment, la fructosa arribarà al còlon i serà fermentada pels bacteris en:

 • Àcids grassos de cadena curta (butirat, propionat, acetat)
 • Gasos: H2, CH4 i CO2.

Potser hauries de reduir el consum de fructosa i ajudar al teu intestí, però el cas és que, si no ho tens en compte, la contínua ingesta i mala absorció de la fructosa provocarà una disbiosi en el còlon, és a dir, un desequilibri de la microbiota intestinal que empitjorarà la situació una miqueta més. Un desastre.

La fructosa no hauria d'haver arribat al còlon, perquè després aquí provocarà:

 • Excés de gasos, inflor i distensió abdominal.
 • Espasmes intestinals i dolor abdominal.
 • Diarrea osmòtica (excrements amb aigua, pastoses)
 • Disbiosi intestinal.

Això et farà viure un calvari, però no és el que més em preocupa. Aquest escenari provocarà tots els símptomes típics de les persones que pateixen de còlon irritable i fibromiàlgia. Aquesta situació i aquests símptomes no són exclusius dels intolerants a la fructosa doncs, com hem vist, altres sucres mal absorbits imiten el mateix escenari: la intolerància al sorbitol i a la lactosa.

Com empitjorar la situació:

Els símptomes de la mala absorció a la fructosa (digestius i extra digestius) poden augmentar amb la ingesta de sorbitol. El sorbitol és un sucre-alcohol que empitjora l'escenari dels intolerants a la fructosa.

El teu intestí t'està demanant que l'ajudeu, que l'ajudeu a absorbir aquests sucres (fructosa, sorbitol i lactosa) i m'interessa especialment que sàpigues com escoltar-ho perquè ell té la clau. Vull que el resolguis i que sàpigues com saber si ets intolerant a la fructosa i als fructans. O potser a la lactosa o al sorbitol. O potser als tres!

Habitualment el teu amable intestí et donarà pistes que no pot absorbir la fructosa i t'ho "explicarà" així: Quan menges un grapat de cireres tindràs excrements pastoses o diarrea, gasos o inflamació. Si creies que això era normal, has de saber que no és el normal. Han de sortir excrements consistents, ben fetes i s'han de enfonsar.

Amb una crema de verdura a força de ceba i porro potser també tindràs molta inflamació, gasos i excrements pastoses. El bròquil, la carxofa i els espàrrecs et donen també molts gasos. I l'all. Ui l'all! L'all tampoc et va bé.

Més pistes! És probable que una infusió de camamila no et senti bé quan tots crèiem que calmaria l'intestí de tot el món.

Ah! I també quan prens aquests caramels tan rics i addictius per al mal de coll, aquests que posen: "mel sense sucre", és a dir, que són caramels de mel rics en fructosa i sorbitol. Millor utilitzar un altre remei per a la teva faringitis si et provoquen inflor abdominal, excrements soltes, debilitat general, fatiga, malestar general, ment espessa …

Bé, doncs tots aquests aliments són rics en fructosa i fructans (cadenes de fructosa). Escolta al teu intestí, mira la femta i cuida'l.

Tal com he exemplificat, l'intestí ens dóna pistes i ens sol avisar. Però vull que sàpigues que no avisa sempre. És per això que aquests símptomes gastrointestinals no són "per se" suficients per al diagnòstic de la intolerància a la fructosa perquè hi ha persones que tenen mala absorció a la fructosa, perfectament diagnosticada (mitjançant el test de l'alè) i, en canvi, no tenen cap d'aquests símptomes digestius. Ni una pista. Sense avisar.

Als meus pacients els dic: "El teu intestí ens estava boicotejant el destí de la teva salut, volia amagar el seu millor secret, però amb el test de l'alè el vam descobrir: era la fructosa".

Com diagnosticar la mala absorció de la fructosa de manera fiable i rigorosa

Has d'acudir a un laboratori especialitzat i demanar per la prova específica en alè: el test de l'alè per a la intolerància a la fructosa.

En el proper capítol t'explicaré com resoldre la seva mala absorció.

Què és l'essencial?

El test d'l'alè: analitzat mitjançant el test de l'alè si tens mala absorció a la fructosa, a l'sorbitol o a la lactosa (o a tots) perquè si és així i segueixes consumint aquests sucres seràs de les persones que diuen: el mi és crònic.

Anàlisi de sang: analitzat en sang els nivells de triptòfan, àcid fòlic, zinc, ferro i ferritina.

Quina dieta segueixo?

En funció del resultat del test de l'alè, la dieta recomanada serà una o una altra. Tots som diferents. Mentre unes persones han de reduir solament la fructosa, Altres potser no toleren el sorbitol o la lactosa. Hi ha persones que el test de l'alè els va sortir positiu per als tres sucres i han de seguir temporalment una dieta baixa en fructosa, baixa en sorbitol i baixa en lactosa, es a dir, una dieta baixa en fodmaps.

Les millores només amb la dieta són ràpides i espectaculars.

Elimina de la dieta tot el que no és bo per a tu:

 • Sense fructosa o cadenes de fructosa (fructans).
 • Sense sorbitol.
 • Sense lactosa.
 • Baixa en FODMAPS: sense cap dels tres sucres (ni lactosa, ni fructosa ni sorbitol).
 • Sense aspartam (E-951): Aquest edulcorant artificial està prohibit en països com Islàndia, Noruega i Japó, però és legal aquí a Espanya. Està compost per àcid aspàrtic 40%, fenilalanina 50% i metanol 10% i el seu consum regular provoca estrès oxidatiu, disbiosi intestinal i inflamació sistèmica. Així mateix, l'aspartam provoca un augment de la fenilalanina (el seu component principal) que reduirà l'entrada de triptòfan al cervell. Resultat: una menor síntesi de serotonina (5-HT) i això ja saps què significa, recordes? Tu decideixes. El trobaràs amagat en els xiclets sense sucre, en begudes dolces com la Coca-Cola Zero, els sucs de fruites o iogurts light i fins i tot en suplements naturals o medicaments.
 • Sense glutamat (E-621 o GMS): El glutamat és un aminoàcid que altera l'eix neuroendocrí HHA (alterarà la producció normal de cortisol), altera la producció d'energia de les nostres mitocòndries provocant fatiga com a símptoma principal i, a més, té efectes excitatoris i desmielinitzants en el sistema nerviós central i en el sistema nerviós perifèric (Esclerosi múltiple i altres malalties neuroinflamatorias). És una substància neurotòxica que fabriquen les cèl·lules inflamatòries però el cas és que també està afegit en molts aliments amb un efecte potenciador de l'sabor que farà que no puguis parar de menjar. El trobaràs amagat en molts aliments processats, com en les olives farcides, les patates de bossa, quicos, boques de mar, pernil dolç, sopes, i també en les pipes, per exemple. Si els comences a menjar no podràs parar.
 • Baixa en sucrosa (sucre de taula).
 • Aportació suficient de triptòfan: carn, ous, peix, arròs, patates, nous i xocolata negra.

No recomano que et suplementis triptòfan.

Recorda que has de recuperar al teu intestí per revertir la teva mala absorció intestinal. Cadascuna d'aquestes molècules de sucre (lactosa, fructosa o sorbitol) té una forma diferent per absorbir-se.

Sigui la dieta que sigui, no serà per sempre.

Si només segueixes la dieta "fructosa free", "sorbitol free" o "lactosa free" quan tornis a menjar-los tornaràs a tenir els mateixos símptomes. El teu intestí et recordarà que encara no has arreglat res a nivell intestinal, aquí on tenies el problema, només evitaves els aliments desencadenants dels símptomes. Has d'anar a l'origen.

Un professional especialitzat pot valorar la necessitat de suplementarte aquestes mancances de vitamines o minerals (B9, zinc, ferro) mentre resols l'origen de el problema: L'equilibri de la microbiota intestinal i de el sistema immune de les mucoses.

Tres mesos després revisa l'analítica de sang, valora les millores en l'absorció de triptòfan, àcid fòlic, zinc, ferro i ferritina.

Un espectacle. El resoldràs tot.

Bibliografia

Scand J Gastroenterol. 2000 Oct;35(10):1048-52.
Fructose- and sorbitol-reduced diet improves mood and gastrointestinal disturbances in fructose malabsorbers.
Ledochowski M1, Widner B, Bair H, Probst T, Fuchs D.

Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014 Sep; 10(9): 561–571.
Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension
Anna Foley, MBBS, FRACP, Rebecca Burgell, MBBS, FRACP, Jacqueline S. Barrett, MNutDiet, PhD, and Peter R. Gibson, MD, FRACP

Eur J Nutr. 2018; 57(8): 2659–2676.
Published online 2018 Feb 22. doi: 10.1007/s00394-018-1627-z
The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review
David P. Richardson, Juliet Ansell, and Lynley N. Drummond

Revised recommendations for the management of fibromyalgia
Macfarlane GJ, Kronisch C, Dean L, Atzeni F, Häuser W, Fluss E. EULAR

Decreased serum zinc in fructose malabsorbers
Ledochowski M, Widner B, Murr C, Fuchs D.

Zinc deficiency, malnutrition and the gastrointestinal tract. J Nutr (2000) 130(Suppl 5):1388S–92S.
Wapnir RA.

J Pediatr Gastroenterol Nut (2005) 40(5):561–5. doi:10.1097/01. MPG.0000153005.61234.28
Malabsorption of carbohydrates and depression in children and adolescents.
Varea V, de Carpi JM, Puig C, Alda JA, Camacho E, Ormazabal A.

Lactose malabsorption is associated with early signs of mental depression in females. A preliminary report
Dig Dis Sci (1998) 43(11):2513–7. doi:10.1023/A:1026654820461
Ledochowski M, Sperner-Unterweger B, Fuchs D.

Fructose mal- absorption is associated with early signs of mental depression
Eur J Med Res (1998) 3(6):295–8.
Ledochowsky M, Sperner-Unterweger B, Widner B, Fuchs D.

Fructose and sorbitol-reduced diet improves mood and gastrointestinal disturbances in fructose malabsorbers. Scand JGastroenterol (2000) 35(10):1048–52. doi:10.1080/003655200451162
Ledochowski M, Widner B, Bair H, Probst T, Fuchs D.

Fructose transporters GLUT5 and GLUT2 expression in adult patients with fructose intolerance.
United European Gastroenterol J (2014) 2(1):14–21. doi:10.1177/2050640613505279
Wilder-Smith CH, Li X, Ho SSY, Leong SM, Wong RK, Koay ESC, et al.

United European Gastroenterol J. 2014 Feb; 2(1): 14–21. doi: 10.1177/2050640613505279
Fructose transporters GLUT5 and GLUT2 expression in adult patients with fructose intolerance
Clive H Wilder-Smith, Xinhua Li, Sherry SY Ho, Sai Mun Leong, Reuben K Wong, Evelyn SC Koay and Ronaldo P Ferraris

A dialogue between the immune system and brain, spoken in the language of serotonin.
ACS Chem Neurosci (2013) 4(1):48–63. doi:10.1021/cn300186b
Baganz NL, Blakely RD.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

4 comments on “La fibromiàlgia associada a la mala absorció de la fructosa”

 1. Hola Xevi, soc persona am fibromialgia, molts malts estar d'estomac, malt de cap....., estic interesada en algun llibre teu per poder-me ajudar amb la dieta, pots adreçar-me algun que m'he ajudi. Gràcies

 2. Hola. Tinc Fibromialgia, fatiga Crónica, SQM I artrosis entre altres.
  He fet una desparasitacio I he tres aliments refinats de, la dieta. Porto 25 anys així I no trobo el que.
  Gasos, ddistensio abdominal, cap amb fibronieblines, mal cap, bruxisme.

  No se que menjar ja I la me va economia es irrisoria. No puc treballar I no tinc pensio.

  El que va bé per una cosa vamalament pero altre.
  Menjo ceba I all pq sempre he pensat que eran quelants I antibiotics natural I Ara sembla que tampoc esta bé.

  Necessito Ajuda! Estic al limit I m esta afectannt molt psicologicament ja, pero molt forta q volgui ser

  Gracies

 3. Tinc FM i FC, el que pitjor porto és el gluten: inflamació brutal i mal.
  No prenc làctics, gluten i sucre, o miro de no prendre'n, tot ha set molt ràpid i fa falta acostumar-te a 39 anys de menjar "normal". No sabia que alguns vegetals inflamaven, sí cols de Brussel·les, etc. És que cada cas és un món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross