Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

La microbiota intestinal

la microbiota intestinal

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

La microbiota intestinal és un complex ecosistema amb una gran varietat d’espècies i de diferents estructures genòmiques que, gràcies a nous estudis en biologia molecular, hem començat a comprendre el seu importantíssim paper en la nostra salut. Aquests microorganismes pesen en una persona adulta entre 1 i 2 kg. A vegades faig broma convidant els pacients a prendre antibiòtics destrossant la teva microbiota per aprimar aquests darrers 2 quilets que et molesten.

No em fan cas.

Els bacteris que componen la nostra microbiota intestinal fabriquen pèptids antimicrobians per competir amb els patògens de l’intestí però també fabriquen vitamines, àcids grassos de cadena curta i, el més curiós, fabriquen més del 80% dels neurotransmissors que trobem en el nostre cervell. Avui dia tota la comunitat científica ja està d’acord en la importància que tenen els bacteris intestinals en el desenvolupament del nostre sistema immune i en la nostra conducta i estat d’ànim.

Amb els avenços en tecnologia meta genòmica i usant tècniques de seqüenciació 16S rRNA ara comencem a ampliar el nostre coneixement en la composició microbiana i la diversitat genètica del complex ecosistema que resideix al nostre intestí. Des de la infància fins a l’edat adulta. En homes i dones.

Els bacteris del nostre intestí no són dolents. El desenvolupament del sistema immune depèn d’ells i de la seva correcta colonització.

L’alteració de la microbiota intestinal provoca problemes de salut no solament en l’intestí com les malalties inflamatòries intestinals, el còlon irritable, el restrenyiment o la diarrea, sinó també problemes de sobrepès, obesitat, diabetis tipus 2, Sd. metabòlic, autisme, trastorn ansiós depressiu, entre d’altres. Si et pregunto amb què tractes aquests problemes és probable que encara el teu metge especialista no t’hagi recomanat cap canvi alimentari o medicament per millorar la teva microbiota … Per què?

La història de la teva microbiota comença aquí

Mentre estàs al ventre matern ja comences a rebre de la zona orofaríngia de la mare, sí de la boca, els primers bacteris en el teu líquid amniòtic i en la placenta (Jiménez et al, 2008; Wassenaar and Panigrahi, 2014). La mare gestant tenia periodontitis i genives sagnants? o tenia un equilibri bacterià a la boca que determina una millor immunitat ja des del naixement?

Amb el naixement continuem la nostra particular colonització bacteriana. Així, una part per via vaginal ens aportarà bacteris procedents de la flora vaginal i fecal de la mare per proximitat pèlvica. I una part per cesària ens aportarà els bacteris procedents de la pell de la mare i dels estris utilitzats en el quiròfan.

En néixer tenim encara una baixa diversitat bacteriana i predominen els bacteris del tall proteobacteri i actinobacteria. A poc a poc, i durant els primers anys de vida la microbiota serà cada vegada més diversa amb l’aparició i dominància d’altres talls bacterians: els Firmicutes i els Bacteroidetes.

Durant la lactància i introducció dels aliments, la colonització del nostre intestí augmentarà i continuarà millorant la diversitat bacteriana que serà clau per al desenvolupament immune i neurològic del nen.

Actualment s’intenta imitar la llet materna replicant les llets infantils de fórmula amb fibra soluble prebiòtica que ja trobem de forma natural en la llet materna, com els galacto-oligosaccharides (GOS) i fructo-oligosaccharides (FOS) que són components dels aliments no digeribles que afavoreixen selectivament el creixement i activitat d’una o més espècies bacterianes del nostre intestí. La idea és millorar especialment les Bifidobacteris spp., Influenciar l’equilibri de la microbiota, el pH de l’intestí, augmentar la producció dels beneficiosos àcids grassos de cadena curta (SCFA) que ens protegeixen contra els patògens i que beneficia la salut del recent nascut ja que la lactància de fórmula, respecte a la materna, condicionaria el nen a tenir problemes d’al·lèrgies o pell atòpica perquè tenen un nivell de Bacteroides, Clostridium i Enterobacteriaceae en l’intestí. Si no poguessis donar el pit al teu fill et recomano aquestes llets de fórmula amb FOS i GOS.

I això condiciona la teva microbiota, efectivament. El millor escenari per a un òptim desenvolupament de la microbiota seriosa: el nen que en la seva etapa intrauterina va tenir a una mare gestant amb la boca sana, que va néixer a terme per una via vaginal sana, que va tenir lactància materna, no va ser sotmès a tractaments antibiòtics durant els primers anys de vida i va créixer en un ambient rural.

Durant la vida adulta, la microbiota està determinada per la interacció entre les característiques genètiques i la dieta de cada un de nosaltres, amb el nostre entorn (tòxics, medicaments …).

Durant la vellesa s’ha comprovat que la microbiota canvia poc, excepte en els ancians que viuen en asils. Aquests avis o àvies que viuen en asils i prenen diferents medicaments per tractar una o diverses patologies solen tenir un major deteriorament cognitiu i immune, i està associat a una dieta menys variada que condicionarà una menor diversitat bacteriana i desequilibri entre els talls i espècies bacterianes.

El teva microbiota i el teu sistema immune van agafats de la mà

Les cèl·lules del nostre sistema immune innat tenen uns receptors (TLR i NOD) que reconeixen als nostres bacteris com bacteris propis fabricant uns inmuno-missatgers (citoquines) que indueixen la fabricació de limfòcits T reguladors. Gràcies a aquests receptors la immunitat reconeix als patrons moleculars associats a microorganismes patògens (PAMP) i així el sistema immune només ataca els patògens. Ep !, que sóc bona, es diuen entre si!

Els nounats tenen poca diversitat bacteriana i poca quantitat de cèl·lules dendrítiques, limfòcits B, T4, T8 i T- Reguladors i pocs anticossos Ig A perquè les plaques de Peyer de l’intestí són petites i encara necessita més diversitat bacteriana perquè aquestes fabriquin substàncies antimicrobianes i interactuïn amb les mucoses de l’intestí i el sistema immune.

Sempre tenim actiu el sistema immune, tot el dia, totes les hores i tots els minuts, sent constantment estimulat pels microorganismes i pels seus components de membranes que tenim a l’intestí i també pels tòxics i pels residus alimentaris, responent concomitantment amb la fabricació de citoquines d’un tipus o un altre, segons el presentat a l’intestí, que condicionarà que la nostra immunitat vagi en una direcció o una altra.

Com aconseguir un equilibri en la teva mucosa intestinal?

Si vols una bona mucosa protectora que et previngui de reabsorbir tòxics i patògens del teu intestí cap a la circulació sanguínia, necessites tenir els bacteris que t’ajuden a fabricar bons nivells d’Ig A.

Si no hi ha cap microorganisme que doni feina ni estrès al nostre intestí, el normal és que el nostre sistema immune estigui en un estat crònic de constant activació i fabricació de citoquines inflamatòries (IL-1β, tumor necrosis factor alpha (TNF-α) i IL -18 (Heumann et al, 1994; Ulevitch and Tobias, 1995) pel reconeixement de components bacterians per part dels macròfags del sistema immune i la conseqüent estimulació dels limfòcits T. Aquestes citoquines mantenen el sistema immune de l’intestí i el de tot l’organisme en un estat de guàrdia.

Els bacteris Bacteroides fragilis tenen el polisacàrid A (PSA) que indueix els limfòcits T regs del còlon (Round and Mazmanian, 2009) quan hi ha una inflamació després de ser reconegut pel TLR2 de les cèl·lules dendrítiques (DC) del sistema immune innat.

Els Clostridium gràcies a la producció de SCFAs (Atarashi et al, 2011) també augmenta els T-reguladors en teixits sans i inflamats (Surana and Kasper, 2014).

Avui sabem que tenim equilibri de les mucoses de l’intestí si tenim 1 kg de LPS (Lipa polisacàrids). Els LPS són un component de les membrana externa dels bacteris gram negatius de l’intestí (Bested et al, 2013).

A la nostra edat adulta cal tenir present mantenir una dieta amb presència de microorganismes sans, prenent aliments fermentats variats: quefir d’aigua o quefir d’ovella o cabra, te kombucha, iogurt o formatge d’ovella o de cabra, confitats, xucrut, kimchi, olives, xocolata, cervesa, fermentats dels llegums com els derivats de la soja com el miso, temphe, iogurt de soja, salsa de soja o natto … així sempre estaràs ben acompanyat i el teu sistema immune ben equilibrat.

Obre la porta de la teva nevera i … comencem!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross