Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

La sulfatació dels estrògens

la sulfatació dels estrogens

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Ajudant a mantenir una bona salut hormonal: Sulfates lent?

L’estrona i l’estradiol es conjuguen a la 2ª fase de fetge amb els enzims de la metilació, sulfatació i de la glucoronització facilitant la seva eliminació i reduint així l’ activitat biològica dels estrògens a les cèl·lules diana.

Si estan conjugats no poden ser actius perquè no tenen afinitat amb el seu receptor.

[su_divider top="no" text="Anar a dalt" style="dashed" size="1"]

Aconsegueix 4 delicioses i sanes receptes col·leccionables per només 0.99€!

[su_divider top="no" text="Anar a dalt" style="dashed" size="1"]

Està molt documentada la importància de facilitar l’eliminació dels estrògens a través de la conjugació amb els enzims de la metilació, sulfatació i glucoronització, alhora de tractar i prevenir els càncers hormonals i totes les malalties provocades per una predominança estrogènica.

Continuem amb els enzims que degraden els estrògens en la 2ª fase de fetge: la sulfatació.

La sulfatació de l’estrona i del 17-beta Estradiol succeeix a diferents teixits com les mames, glàndules adrenals, úter, placenta, ronyons, intestí prim... però molt especialment al fetge. El metabòlit majoritari és l’estrona-3-sulfate.

Sabràs que sulfates lent si quan menges espàrrecs l’orina fa una olor forta, si els alls et repeteixen, el vi amb sulfits et dóna mal de cap, els calçots i les cebes et repeteixen i et no et senten bé.

Si sulfates lent no et recomano fer dejunis per desintoxicar el cos. És preferible que ajudis diàriament a funcionar millor els enzims de la sulfatació menjant:

Fesols, azuquis, mongeta verda, fajol (pa o pasta o torradetes), pipes de carbassa, gira-sol i l’alga cochayuyo. Pop, calamars i sípia. Llavors o oli de llinet o de sèsam ( o crema de tahine) cada dia.

Cal tenir en compte la interacció dels aliments i els tòxics ambientals amb els enzims de la sulfatació. Ens poden ajudar a millorar o a l’inrevés.

Recomanem no abusar dels aliments que frenen la sulfatació:

  • La taronja inhibeix el SULT 1A1 per un flavonoide anomenat tangeretine. A més, interfereix en l’eficàcia del tamoxifè, un medicament que es dóna com a proposta terapèutica per tractar el càncer de mama.
  • La ceba, l’all, l’enciam, el raïm i la poma inhibeixen el SULT1A1 per un flavonoide anomenat quercetina.
  • L’àcid acetilsalicílic (aspirina) i els aliments més rics amb salicilats (curri-cúrcuma, pimentó, pebre, canyella, mostassa, cafè , te, orenga, romaní, farigola, , taronges, panses, grosella, poma) inhibeix el SULT 1A1.

Vinga va! No facis mala cara. Si sulfates lent ... tu mateix ja ho havies notat que el suc de taronja no se’t posava bé i que l’enciam et deixava la panxa inflada... i que l’all i la ceba et senten malament i et repeteixen, i que el vi amb sulfits de seguida et dóna mal de cap o migranyes. I les calçotades et deixen fatal.

Als que sulfaten bé, això no els passa.

La genisteïna del trèbol vermell, fabes, altramuz, miso, temphe, kuzu i sèsam estimula el SULT1A1. Cal menjar-ne sovint.

Els tòxics ambientals que també frenen la sulfatació són:

  • Els phtalats com el BBP, DBP o DEHP (perfums, esmalt de les ungles, laca i tints pel cabell i altres cosmètics i productes de neteja o al PVC dels plàstics) inhibeixen el SULT1A1 i el SULT2A1.
  • Els plaguicides (Cloro-fenol, cloro-nitrofenol) que trobem a les fruites i verdures que no són ecològics.

Hi ha persones que tenen una predisposició genètica a una menor sulfatació, és a dir, els enzims de la sulfatació que degraden els estrògens no funcionen correctament perquè el gen que codifica la fabricació d’aquest enzim té una activitat reduïda i condiciona a aquestes persones predisposades, a una menor conjugació amb sulfats.Patiran excés dels estrògens lliures que seran biològicament actius quan s’acoblen al seu receptor. Un risc.

Recomanem a les persones que sulfaten lent fer-se un estudi genètic valorant aquests polimorfismes concrets que impedeixen la fabricació normal d’enzims per sulfatar: SULT 1A1, SULT 1E1, SULT 2A1, SULT 2B1.

En cas que sulfatis lent, un professional especialista en PNIE o medicina integradora t’ajudarà amb la suplementació individualitzada però la teva obligació és seguir aquests consells alimentaris per tal de facilitar l’eliminació dels estrògens per aquest embut.

En Pep Nogué i jo mateix et proposem unes delicioses receptes fetes amb la millor intenció per potenciar l’activitat dels enzims de la sulfatació.

Bon profit!

Biografia

  • Xenobiotica. 2003 Dec;33(12):1211-20. Inhibition of rat liver sulfotransferases SULT1A1 and SULT2A1 and glucuronosyltransferase by dietary flavonoids. Mesía-Vela S1, Kauffman FC.
  • Eagle, K. Toxicological effects of red wine, orange juice, and other dietary SULT1A inhibitors via excess catecholamines. Food Chem. Toxicol. 2012, 50, 2243–2249.
  • Curr Drug Metab. 2008 May;9(4):269-75. Sulfotransferase inhibition: potential impact of diet and environmental chemicals on steroid metabolism and drug detoxification. Harris RM1, Waring RH.
  • Int J Clin Pharmacol Ther. 2004 Sep;42(9):488-95. Inhibition of human liver and duodenum sulfotransferases by drugs and dietary chemicals: a review of the literature. Pacifici GM1.
  • Chapter 6: Estrogen Metabolism by Conjugation. Rebecca Raftogianis, Cyrus Creveling, Richard Weinshilboum, Judith Weisz. Journal of the National Cancer Institute Monographs No. 27, 2000.
  • Journal of Nutritional & Environmental Medicine (December 2003) 13(4), 215–229. LABORATORY RESEARCH. The Plasma Cysteine/Sulphate Ratio: A Possible Clinical Biomarke. MARGARET MOSS MA UCTD DIPION1 AND ROSEMARY H. WARING PHD2 . 1Nutrition and Allergy Clinic, 11 Mauldeth Close, Heaton Mersey, Stockport, Cheshire SK4 3NP, UK, 2School of Biosciences, University of Birmingham, Edgbaston, Birmingham B15 2TT, UK.
  • Carcinogenesis. 1998 Jan;19(1):1-27. Functional role of estrogen metabolism in target cells: review and perspectives. Zhu BT1, Conney AH.
  • Metabolismo de los estrógenos endógenos y cáncer de mama. Dres. Francisco Cóppola*, José Nader†, Rafael Aguirre‡. Rev Med Uruguay 2005; 21: 15-22.
  • Curr Med Chem. 2014;21(9):1129-45. Exogenous hormonal regulation in breast cancer cells by phytoestrogens and endocrine disruptors. Albini A, Rosano C, Angelini G, Amaro A, Esposito AI, Maramotti S, Noonan DM, Pfeffer U1.
  • Endocrine disrupters: a review of some sources, effects, and mechanisms of actions on behaviour and neuroendocrine systems. Frye CA, Bo E, Calamandrei G, Calzà L, Dessì-Fulgheri F, Fernández M, Fusani L, Kah O, Kajta M, Le Page Y, Patisaul HB, Venerosi A, Wojtowicz AK, Panzica GC. J Neuroendocrinol. 2012 Jan;24(1):144-59. doi: 10.1111/j.1365-2826.2011.02229.x. Review.
  • Sulfur in Human Nutrition and Applications in Medicine Review. Stephen Parcell, ND Cand. 2002.
  • Sepkovic DW, Bradlow HL. Estrogen hydroxylation-the good and the bad. Ann NY Acad Sci. Feb 2009;1155:57-67.
  • Falk RT, Xu X, Keefer L, Vennstra TD, Ziegler RG. A liquid chromatography-mass spectrometry method for the simultaneous measurement of 15 urinary estrogens and estrogen metabolites: assay reproducibility and interindividual variability. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. Dec 2008; 17(12):3411-3418.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

One comment on “La sulfatació dels estrògens”

  1. Sempre ha hagut aliments q mhan sentat malament i coincideixen amb los q comenteu. La meva llista es més gran pero potser s'han ampliant amb els anys. I les digestions super lentes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross