Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Les isoflavones i la microbiota, una història d’amor

Les isoflavones i la microbiota, una història d’amor

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Les isoflavones poden tenir molts beneficis. La microbiota és el director d’orquestra del seu destí.

Les isoflavones són uns flavonoids amb activitat estrogènica que estan presents en els llegums, destacant la soja i els seus derivats. Els trobem presents habitualment en la seva forma inactiva, conjugada: genistin, daidzin i glicitin, acetylidazid, acetylglycine, acetylglicitine, malonylgenistin, malonylidysin, i malonylglicitine. Aquestes formes inactives glicosídiques són poc biodisponibles i poc actives pel nostre organisme.

Ostres! Així no en fem prou menjant isoflavones? Què ens falta?

Gràcies als enzims β-glycosidases (glycosyl hydrolases ) aquests glucòsids inactius són hidrolitzats a l’intestí prim, alliberats de la seva forma conjugada, i són transformats en aglycones (genistein, daidzein i glycitein) que són les formes més actives de les isoflavones. La daidzein es metabolitzarà encara més en S-equol i 5-hydroxy equol que són els que millor s’absorbeixen a l’intestí i tenen la més alta activitat biològica, i també es pot metabolitzar en o-dimethylangolensin (O-DMA), una forma considerada inactiva.

No tothom fabrica els estimats metabòlits S-equols.

Les aglicones (formes actives de les isoflavones) predominants de les isoflavones són la daidzein (provinent de la daidzin) i la genistein (provinent de la genistin). Llavors l’equol es el següent metabòlit obtingut de la transformació de la daidzein gràcies a la microbiota intestinal. L’equol fabricat a l’intestí té efectes estrogènics perquè té gran afinitat pel ER-beta i alhora també té efectes antiandrogènics enllaçant-se a la dihidrotestosterona (DHT)  (Setchell et al., 2005). Perquè la daidzein es converteixi en les formes més actives com l’equol, s’han de metabolitzar encara més a nivell intestinal gràcies a certes bactèries intestinals.

Com tens la teva microbiota intestinal?

L’equol té una vida mitja més llarga i és més biodisponible que les aglicones oferint el major efecte antioxidant de les isoflavones. Em pregunto: “Jo fabrico equol?”

I tu? Diries que quan mengis isoflavones com la soja o un derivatseu, el teu intestí transformarà les isoflavones en daidzein i en equol? Si menges miso, temphe, salsa de soja, iogurt de soja… diries que gaudiràs dels seu efectes estrogènics protectors i et resoldrà els fogots, dolors i problemes de sobrepès, memòria… en aquesta època de la vida  que anomenem menopausa?

La clau, que ens fa diferents entre tots nosaltres, és la microbiota del nostre intestí que pot fabricar-ne equol  o no després de menjar isoflavones. Si ets un productor S-Equol estàs d’enhorabona! Mira!

Beneficis de l’equol en la nostra salut segons estudis fets en humans:

  • Millora de tots els símptomes de la menopausa.
  • Millora de l’estat d’ànim.
  • Majors nivells de HDL colesterol (Colesterol bo)
  • Menors nivells de triglicèrids.
  • Disminució de la pressió arterial sistòlica i diastòlica.
  • Millora de la funció endotelial. La rigidesa arterial és un tema molt influenciat per la microbiota intestinal productora d’EQUOL.
  • Reducció de la greix corporal i greix visceral
  • Reducció de l’àcid úric.
  • Reducció de la osteoporosis.
  • Augment de la PCR-Ultrasensible. (marcador inflamatori relacionat amb l’arteriosclerosi)
  • Efecte antioxidant
  • Efecte antiinflamatori: L’equol té afinitat amb el ER-beta i modula l’activitat de factors de transcripció inflamatoris del nostre DNA (NFKappa-beta)
  • Reducció del risc a patir malalties cardiovasculars.
  • Reducció del risc de càncer de mama i de pròstata. Activant la apoptosis.
  • Reducció de l’acne.
  • Alopècia androgènica o caiguda central del cabell.(Lund et al., 2004).
  • Millor metabolisme del estrògens (augment dels 2-OH-estrogens I disminució dels 4-OH i 16α‐OHE1 )

Què implica que no puguem fabricar equol?

S’ha comprovat que >50% de les persones amb obesitat són equol non-producers i tenen una alteració de la quantitat i la composició de la microbiota intestinal. Els equol non-producers també tenen més risc a patir certes malalties com el càncer de pròstata comparat amb els que sí que en produeixen. Els equol non-producers tenen nivells més elevats de estradiol E2 i estriol E3 perquè converteixen fàcilment l’estrona E1 en estradiol E2 I el l6α‐OHE1 en estriol E3 (Atkinson, 2004).

A mida que arribem a la 5a. dècada de la vida és curiós observar com els humans ens expliquem mútuament que “no dormo bé”, “m’està pujant el colesterol” , “m’estic engreixant i a sobre m’han trobat un fetge gras”, “tinc l’àcid úric alt i he tingut una crisi de gota”, “ el metge m’ha trobat la pressió arterial alta”… i un llarg etc. que tots intentem resoldre com podem. Prens estatines pel colesterol o potser has optat per una opció natural com l’arròs vermell fermentat? Uns companys diuen que es mediquen amb medicaments naturals i d’altres ho fan amb medicaments químics. Qui diries que ho fa millor?

Jo et vull ajudar a obrir els ulls. Ningú. Ningú ho fa bé.

Quan arribem a aquesta edat que de forma natural es redueixen les hormones sexuals cal estar atent i millorar l’activitat hormonal amb el consum d’aliments rics en fitoestrògens com les isoflavones juntament amb certs probiòtics.

Millora el metabolisme de les hormones i estalvia’t medicaments. Els teus bacteris transformaran els aliments rics en isoflavones en quelcom màgic per la teva salut. I ara mateix em pregunto si tindrem la sort de tenir aquests bacteris de la microbiota intestinal o no.

Els enzims fabricats per la microbiota intestinal que hidrolitzen les isoflavones i transformen les formes glicosídiques conjugades (genistin, daidzin and glicitin) inactives en les formes aglicones actives (genistein, daidzein i glycitein) son les β-glucosidases. Les enzimes β-D-glucosidases (β-D-glycoside glucohydrolase, EC 3.2.1.21) són produïts per només certes bacteris intestinals que tenen una alta activitat β-glucosidasas I alhora també són produïdes de forma natural per diferents plantes, i està present a la mateixa soja, les ametlles o en les llavors de la poma. Aquests enzims és el pas clau perquè les isoflavones puguin ser actives i protectores per tu, si.

Durant el procés de fermentació de la soja els bacteris formats fabriquen β-glucosidases que tenen aquesta activitat biològica saludable que fa que puguem presumir de ser equol-producers. Per aquest motiu els derivats de la soja que no estan fermentats tenen un predomini d’isoflavones en les formes glicosilades, que són inactives. Mentre que en les formes fermentades de la soja (miso, tempeh i natto) hi predominen les formes d’aglicones actives gràcies a l’acció bacteriana fabricant l’enzim β-glucosidase que hydrolitza els glycoside d’isoflavones conjugats (daidzin, genistin i glicitin) en aglicones (daidzein, genistein, glicitein,  equol i 5-OH-EQUOL) que són els components realment actius. Aquests que milloraran el teu intestí, la teva microbiota.

Millora el teu intestí i la teva microbiota

Quan mengem derivats fermentats de la soja estaràs menjant alhora unes isoflavones anomenades genisteïna i glicitina que són capaços de canviar la composició de la nostra microbiota, millorant-la, augmentant les Bifidobacterium spp. I reduint la concentració dels Clostridiaceae que poden provocar diferents patologies en els humans. Les dietes que inclouen més fitoestrògens ens ajuden a reduir pes gràcies a aquests components metabolitzats a l’intestí.

Els components fenòlics com les isoflavones són metabolitzats per la microbiota intestinal en components més actius i saludables I és clau que t’asseguris que tens un bon equilibri de la microbiota amb la presència d’aquestes especies bacterianes sanes al teu intestí. Per aquest motiu, et recomano una analítica de la femta on puguis tenir l’estudi de la teva microbiota intestinal I comprovar així que no et falten ni lactovacillus, ni bífidus ni estreptococs al teu intestí. És la manera de tenir l’estudi personalitzat que et mereixes.

Els bacteris implicats en el metabolisme de les aglicones de les isoflavones que tenen activitat β-glucosidase són els bacteris acido-làctics (Lactococcus, Lactovacillus, Enterococcus, Streptococcus, Leuconostoc I Pediococcus…) i les Bifidobacteries. Ambdues les podem utilitzar per fermentar la soja perquè són excel·lents produint β-glucosidasas I llavors també son excel·lents transformant les isoflavones de la soja en les formes més biodisponibles i actives, les aglicones daidzein, genistein i especialment l’s-equol.

ESPÈCIES DE BACTERIS AMB MAJOR ACTIVITAT B-GLUCOSIDASA
(Yeo & Liong, 2010):

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus casei,
  • Lactobacillus fermentum,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Lactobacillus plantarum,
  • Lactobacillus bulgaricus,
  • The Streptococcus thermophilus S10 single culture: És l’espècie bacteriana més eficient, mostrant la més alta activitat  β-glucosidase, fins i tot comparat amb barreja de diferents especies acido làctiques o bifidobacteris spp.  El resultat de la seva presencia i activitat al nostre intestí és que tindrem els nivells més alts d’aglicones I els millors nivells antioxidants.
  • Bifidobacterium breve,
  • Bifidobacterium bifidum

L’activitat d’aquests bacteris fabricant β- glucosidase està ben estudiada i s’ha demostrat una reducció de les concentracions de les formes glucosides (daidzin i genistin) i un augment de les aglicones (daidzein i genistein) després de la transformació de les isoflavones inactives de la soja per aquests enzims oferint així metabòlits més petits de les isoflavones amb millors efectes per la salut.

En estudis in vitro s’ha vist que la soja fermentada amb Streptococcus ssp. thermophilus (YF-L811), Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus (LB-340), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (Bb-12), and Lactobacillus acidophilus (LA-05) tenen un major quantitat d’isoflavones aglycones (daidzein and genistein) amb major capacitat antioxidant que no pas la soja sense fermentar.

Els bacteris de l’intestí prim i del còlon, ambdós, estan implicades en el metabolisme normal de les isoflavones.

Entre les formes actives d’aglicones formades a l’intestí prim (daidzein, genistein i glycitein) gràcies a aquestes especies bacterianes amb activitat β- glucosidase, la genis teïna s’absorbeix ràpidament a l’intestí prim sense metabolitzar-se més, mentre que, la daidzein sí seguirà una posterior transformació en un derivat amb encara més alta activitat biològica: el S-EQUOL. Aquest últim pas de la daidzein com a metabòlit  primari, en s-equol té lloc en el còlon per uns altres bacteris específics. També les tens al teu còlon?

La bona notícia és que l’equip de Decroos et al., el 2006 ja va demostrar que si avui ets una persona que no produeixes equol, aviat et podràs convertir amb una persona amb capacitat de produir equol, equol-producer, senzillament amb la suplementació d’aquests bacteris específics. El destí de la teva salut serà molt diferent.

Has de tenir els següents bacteris al teu intestí per ser un bon productor d’S-EQUOL.

ESPÈCIES BACTERIANES PRODUCTORES DE S-EQUOL
(Yee et al., 2008; Lopes, Queiros, de Avila, Monteiro, & Macedo, 2017):

  • Adlercreutzia equolifaciens FJC-B9T
  • Eggerthella spp. YY7980 and YY7918
  • Eggerthella spp. Julong 732
  • Enterococcus faecium
  • Slackia equolifaciens
  • Slackia isoflavoniconvertens HE8
  • Lactococcus garvieae
  • Bifidobacterium spp.
  • Bacteroides ovatus

Tots aquests bacteris són capaços de transformar la daidzein en el seu metabòlit S-EQUOL i donar així uns clars beneficis per la salut de la dona durant la menopausa i a tothom fora de la menopausa. Depenent de la microbiota intestinal uns tindran més equol i uns altres menys, de manera que uns tindran més salut i uns altres menys, tot depèn de la microbiota.

Sí! Un cop absorbits a nivell intestinal aquests metabòlits més actius ja estan preparats per tenir activitat metabòlica unint-se als receptors hormonals. I saps quan duren circulant en sang abans no els eliminem? La vida mitja d’aquests metabòlits en sang es de 8h! És a dir, després de menjar isoflavones els seus efectes són possibles durant només aquestes 8h. Si en menges llegums o una altra isoflavona 1 cop per setmana és impossible esperar canvis importants. Pensa-ho.

Et recomano menjar isoflavones 2 cops al dia, repartits, i gaudiràs dels seus beneficis durant 16 hores cada dia. Et canviarà la vida.

Mira’t bé la llista, menja’n regularment i reparteix-los en el teu dia a dia.

  • Llegums (especialment la soja)
  • Cereals integrals
  • Fruites del bosc
  • Fruits secs.

Especialment la soja, les faves, el sèsam, el kudzu (també té l’aglicona puerarin), la fruita de la passió i el trèvol vermell. Els fermentats de la soja, molt coneguts per la cultura japonesa, són especialment rics en aglicones, les formes actives de les isoflavones:

  • Tempeh
  • Natto
  • Miso: sopeta boníssima.
  • Shoyu (salsa de soja)

Petits canvis et poden canviar la vida.

Salut !

Biografia

Journal of Functional Foods, Volume 41, February 2018, Pages 100-111
Impact of microbiota on the use and effects of isoflavones in the relief of climacteric symptoms in menopausal women – A review
Naice E.S. Monteiro, Lívia D. Queirós, Danielle B. Lopes, Adriana O. Pedro, Gabriela A. Macedo.

Mol. Nutr. Food Res. 61, 6, 2017, 1600557 REVIEW
Addressing the inter-individual variation in response to consumption of plant food bioactives: Towards a better understanding of their role in healthy aging and cardiometabolic risk reduction
Claudine Manach, Dragan Milenkovic, Tom Van de Wiele, Ana Rodriguez-Mateos, Baukje de Roos, Maria Teresa Garcia-Conesa, Rikard Landberg, Eileen R. Gibney, Marina Heinonen9, Francisco Tomás-Barberán and Christine Morand.

Am. J. Clinical Nutr. 2016, 103, 694– 702.
Acute benefits of the microbial-derived isoflavone metabo-lite equol on arterial stiffness in men prospectively recruited according to equol producer phenotype: a double-blind ran- domized controlled trial.
Hazim, S., Curtis, P. J., Schar, M. Y., Ostertag, L. M. et al.,

Gut Microbes 2014, 5, 544–551.
Intestinal microbiota in metabolic diseases: from bac- terial community structure and functions to species of pathophysiological relevance.
Clavel, T., Desmarchelier, C., Haller, D., Gerard, P. et al.,

BJOG : An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 1–10.
Vasomotor symptoms resulting from natural menopause: A systematic review and network meta-analysis of treatment effects from the National Institute of Health and Care Excellence guideline on menopause. 
Sarri, G., Pedder, H., Dias, S., Guo, Y., & Lumsden, M. A. (2017).

Bioscience of Microbiota, Food and Health, 35(3), 113–121.
The production of S- equol from daidzein is associated with a cluster of three genes in Eggerthella sp. YY7918.
Kawada, Y., Yokoyama, S., Yanase, E., Niwa, T., & Suzuki, T. (2016).

J Nutr. 2006 Aug; 136(8):2188-93.
Method of defining equol-producer status and its frequency among vegetarians.
Setchell KD, Cole SJ

British Journal of Nutrition, 116(2), 247–257.
The combined effects of soya isoflavones and resistant starch on equol production and trabecular bone loss in ovariectomised mice. 
Tousen, Y., Matsumoto, Y., Matsumoto, C., Nishide, Y., Nagahata, Y., Kobayashi, I., et al. (2016).

Menopause: The Journal of The North American Menopause Society, 24(7),
NAMS (2017). The 2017 hormone therapy position statement of The North American Menopause Society. 728–753.

The evidence base for HRT: What can we believe? Climacteric, 20(2), 91–96.
Langer, R. (2017).

American Journal of Clinical Nutrition, 106(3), 801–811.
A systematic review and meta- analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone re- sorption in peri- and postmenopausal women. 
Lambert, M. N. T., Hu, L. M., & Jeppesen, P. B. (2017).

Metabolites 2015 Jan 14;5(1):56-73.
The role of colonic bacteria in the metabolism of the natural isoflavone daidzin to equol.
Rafii F1.

2016 IMS
Recommendations on women’s midlife health and menopause hormone therapy.
Climacteric, 19(2)
Baber, R., Panay, N., & Fenton, A. (2016).

Molecules 20, 22578–22620
Chemoprevention of breast cancer by dietary polyphenols. 
Mocanu, M.-M. et al. (2015)

Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 44(3), 619–648.
Complementary and alternative approaches to menopause.
Taylor, M. (2015).

British Journal of Nutrition, 114(3), 406–417.
Dietary modulation of the gut microbiota – A randomised controlled trial in obese postmenopausal women. 
Brahe, L. K., Le Chatelier, E., Prifti, E., Pons, N., Kennedy, S., Blædel, T., ... Larsen, L. H. (2015).

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 100(11), 3975–4011.
Treatment of symptoms of the menopause: An endocrine society clinical practice guideline. 
Stuenkel, C. A., Davis, S. R., Gompel, A., Lumsden, M. A., Murad, M. H., Pinkerton, J. A. V., et al. (2015).

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross