Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Les teves femtes són del tipus 5 o 6 de l'escala de Bristol?

Les teves femtes són del tipus 5 o 6 de l’escala de Bristol?

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Encara que vagis de ventre cada dia, aquestes femtes poc consistents no estan bé. Si les teves femtes són toves o pastoses i a més, tens molts gasos, avui vull que et donis permís per descobrir un problema que et canviarà la vida.

Les diarrees representen un símptoma de vital importància

Les diarrees representen un símptoma de vital importància, que has de resoldre trobant la causa. Ho he escrit bé, és un problema de vital importància ja que les diarrees cròniques en els nens de menys de 5 anys es relacionen amb dèficits físics i dèficits en el desenvolupament cognitiu (Checkley et al. 2008, Fischer Walker et al., 2012) i a més, representa la segona causa de mortalitat infantil (Liu et al., 2012).

La diarrea es defineix com la producció de més de 250g de femta al dia i una freqüència d'evacuacions intestinals de més de 3 vegades al dia. I la diarrea es considera crònica quan dura més de 4 setmanes.

Hi ha persones que creuen que van bé de ventre només pel fet d'evacuar tots els dies, i ho fan sense dificultat, tres o quatre vegades al dia, però aquestes femtes toves, pastoses o diarreiques no són normals. La diarrea és només un símptoma i el teu intestí, el que avui tots coneixem com el segon cervell, t'està demanant ajuda.

I ara què fem? Segur que alguna vegada t'han recomanat que si tens femtes pastoses o diarreiques has de seguir una dieta astringent, prendre medicaments antidiarreics i també beure molta aigua per prevenir la conseqüent deshidratació. Et sona, veritat? Doncs hem de ser conscients que tractar el símptoma menjant arròs, prenent medicaments antidiarreics i bevent més aigua no resolen l'origen de la diarrea crònica.

Tots fem el que podem. Uns mengen arròs, poma a l'forn i patata tots els dies, altres prenen antidiarreics naturals (Bismuth, camamilla, oli essencial de mentha piperita (peppermint oil), àloe vera, resines d'encens, maranta arundinacea (arrowroot), Carmint (barreja iraniana a base d'extractes de melissa officinalis, menta verda, i coriandrum sativum). Altres prenen antidiarreics químics ("Fortasec" o loperamida) i potser s'intenta beure preventivament més de 2 litres d'aigua al dia per evitar la deshidratació i la pèrdua electrolítica. Si segueixes sense resoldre el motiu de les diarrees no estàs resolent el problema.

Si fa temps que les diarrees t'acompanyen potser t'interessarà conèixer els símptomes associats a la deshidratació:

 • Fatiga, debilitat i mareig.
 • Sequedat de la pell i de les mucoses (boca seca, ulls secs …)
 • Atordiment, cap ennuvolat amb dificultat per concentrar-se i pensar amb claredat.
 • Augment de la freqüència cardíaca.
 • Ansietat.
 • Ansietat per menjar dolços.
 • Set: ho soposaves, no riguis. Només amb tenir set ja és senyal que falta hidratació. Sembla lògic, però quan un està deshidratat es barreja la sensació de tenir ansietat per menjar alguna cosa dolça i també la sensació de tenir set. Si beus aigua podràs comprovar com la fam o l'ansietat per menjar et desapareix.
 • Orinar poc i amb menys freqüència.
 • Orina de color fosc. L'orina normal és de color groc clar (color groc palla). A mesura que ens falta aigua l'orina serà de color groc més fosc o ambre, indicant que les toxines i subproductes eliminats estan més concentrats per falta d'aigua. L'orina transparent indicaria un excés en la ingesta d'aigua (no crec que sigui el teu cas si tens aquesta femta tipus 5 o 6).

Seguim

Si les teves femtes són pastoses o diarreiques, del tipus 5, 6 o 7, tens un problema no resolt i has de descobrir el motiu i recuperar la normalitat en la femta, les del tipus 3 o 4 (mira la imatge). La diarrea és una oportunitat per conèixer al teu intestí i transformar la teva salut.

escala de bristol caques
Gràfica Bristol dels tipus de femta

Per què tens les femtes pastoses o diarreiques?

Diferenciem a dos tipus diferents de diarrea, la diarrea secretora i la diarrea osmòtica amb un origen molt diferent i un tractament també molt diferent cadascuna. Ara al·lucinaràs.

Com reconèixer si el teu diarrea és una diarrea secretora o d'una diarrea osmòtica

1. Diarrea secretora

Ocórre quan el nostre intestí secreta femtes aquoses i electròlits a causa de:

 • Una infecció (infecció parasitària, vírica, bacteriana o fúngica).
 • Una inflamació intestinal (malaltia de Crohn, Colitis Ulcerosa).
 • Malaltia Celíaca: L'atròfia de les vellositats intestinals per la malaltia celíaca provoca femtes pastoses i pàl·lides.
 • Insuficiència pancreàtica: La insuficiència pancreàtica provoca unes femtes grans, pastoses i greixos, aquelles que embruten el vàter i que has d'utilitzar l'escombreta i netejar-te l'anus moltes vegades.
 • Altres: Alguns tractaments com la radioteràpia o la quimioteràpia i alguns medicaments com els laxants (sulfat de magnesi, supositoris de glicerina …) i els antibiòtics també poden provocar diarrees.

Les teves femtes pastoses o diarreiques no les relacionaràs amb el dia que menges un aliment en concret, no està influenciat per la dieta (excepte quan la causa és la celiaquia). És típic en la diarrea del viatger o les diarrees de les persones celíaques que, sense saber-ho, segueixen menjant gluten i inflamant l'intestí. Potser ets celíac? Potser tens paràsits o una infecció bacteriana?

Les infeccions i inflamacions són les causes més comuns i tindràs claríssim que la diarrea és símptoma d'una infecció o inflamació perquè evacuarás així de malament cada dia, fins i tot quan no mengis res.

A la diarrea secretora la dieta no és l'origen de el problema, només milloraràs quan desinflames l'intestí i / o erradiques el patogen, ja siguin bacteris, fongs, paràsits o els virus, juntament amb les seves toxines.

Els microorganismes patògens capaços de colonitzar el nostre intestí poden ser bacteris oportunistes (Clostridium Difficile, Campylobacter …), fongs (candida …), paràsits (Giardia, Cryptosporidium …) o virus (rotavirus …). Tots ells poden adherir-se a la mucosa i produir toxines que inflamaran l'epiteli intestinal i activen el nostre sistema immune que fabricarà, en la seva resposta defensiva, inmuno-missatgers pro-inflamatoris.

Aquests inmuno-missatgers i enterotoxines tenen conseqüències inflamatòries en el nostre intestí provocant diarrea i mala absorció dels aliments, i així mateix, després absorbir-se en l'intestí i passar a la circulació sanguínia i limfàtica desencadenaran, a l'arribar a el cervell, un neuroinflamació. Provenen de l'intestí i arriben a el cervell (via sanguínia i limfàtica) provocant alteracions de la conducta i de l'estat d'ànim com la depressió, ansietat, fatiga, migranyes i dolor crònic. Sí, és preciós aprendre com un paràsit, un bacteri o un virus són els causants per exemple de la migranya que et tracta el neuròleg, o de el dolor crònic que et tracta el reumatòleg, fisioterapeuta o metge de capçalera o el causant de la fatiga crònica i el còlon irritable. El teu segon cervell té la clau, és aquí on comença la resposta inflamatòria de sistema immune contra les toxines i els patògens oportunistes. La diarrea i la mala absorció són només símptomes.

No té sentit prendre regularment suplements vitamínics per millorar el ferro o l'àcid fòlic i les anèmies, o la vitamina C i el zinc per pujar les defenses, o antiinflamatoris per alleujar les migranyes o dolor crònics. Si ets dels que diuen "jo cada any necessito prendre alguna tanda de suplements de ferro perquè sempre tinc anèmia" … pensa-ho.

Mira les teves femtes secretores tipus 6 o 7, aquest és el teu símptoma a millorar, si no eradiquem a el patogen i les seves toxines entrarem en un cercle viciós en el qual la conseqüent inflamació de l'intestí per l'activació de el sistema immune provocarà inflamacions cròniques (migranyes, fibromiàlgia …), mala absorció de nutrients, alteracions del creixement i problemes cognitius en els nens i alteració de la conducta.

Com diagnosticar la diarrea secretora:

Anàlisi de la femta, permet l'estudi de:

 • Microbioma per poder diagnosticar la disbiosi i evidenciar la colonització de paràsits en el teu intestí, el sobre creixement de bacteris patògens (SIBO), de fongs (SIFO) i / o de virus.
 • Mala absorció de la bilis: Augment dels àcids biliars secundaris en la femta.
 • D'una inflamació intestinal: nivells elevats de la calprotectina, la lactoferrina i de la IgA secretora.
 • D'una insuficiència pancreàtica (falta d'enzims pancreàtics per poder digerir els aliments): nivells baixos de la "elastasa pancreàtica".

Per al diagnòstic de la celiaquia és indispensable realitzar:

 • Anàlisi de sang valorant: Ac. IgA antigliadina, Ac. IgA antiendomisi i Ac. IgA anti-transglutaminasa. Si algun d'aquests 3 paràmetres surt positiu, la celiaquia s'ha de confirmar mitjançant …
 • Endoscòpia: Per confirmar la celiaquia el digestòleg realitzarà una biòpsia duodenal comprovant si hi ha una inflamació intestinal amb una infiltració de més del 25% de limfòcits intraepitelials.

Quan les dues proves surten positives és indicatiu que ets celíac. És una putada "diuen els meus pacients" Què dius! "Acabes de descobrir una cosa molt molt important per millorar la teva salut", els responc.

Colonoscòpia: És una tècnica invasiva que permet visualitzar al moment la presència de pòlips, diverticles o inflamacions del còlon (colitis) o de l'ili (ileïtis).

Test del dejuni: Només és un test, un test que et donarà pistes. La desaparició de la diarrea durant un dejuni descarta aquest origen secretor i indicarà que l'origen de la diarrea secundari a un aliment, ja sigui per una al·lèrgia o una intolerància alimentària.

Un cop resolguis la causa tles teves femtes aniran millorant en consistència sent el normal el tipus 3 o 4 de l'escala Bristol. Les proves diagnòstiques que sortien alterades també s'aniran normalitzant.

Signes d'alarma d'una diarrea.

És indicatiu d'alerta i emergència quan la diarrea crònica ve acompanyada amb aquests signes i símptomes que suggereixen una inflamació greu i la necessitat d'acudir a l'especialista immediatament:

 • La presència de febre.
 • La presència de mucositat o pus.
 • La presència de sang a la femta.
 • Que les femtes siguin de color negres o quitrà.
 • Que la diarrea et duri més de tres dies.
 • Que tinguis diarrees nocturnes: La diarrea secretora pot despertar-te a la nit pel consum de medicaments com els Aines, per diabetis mal controlada, colitis microscòpica, malaltia inflamatòria intestinal o pel consum excessiu d'alcohol.

2. Diarrea osmòtica

La osmòtica és l'altre tipus de diarrea, probablement la causa més oblidada de la diarrea crònica. Ocorre quan les femtes són pastoses o diarreiques pel fet que components sòlids d'aliments que hem menjat no han estat absorbits a l'intestí prim, aquí atreuen aigua a la llum intestinal i a l'arribar al còlon produeixen gran quantitat de gasos, distensió abdominal i nàusees.

L'origen de la diarrea osmòtica és un aliment mal absorbit i per tant, només evacuarás aquestes femtes poc consistents, toves o diarreiques (juntament amb molts gasos o distensió abdominal) el dia que mengis aquests aliments.

Els "maleïts" protagonistes són els hidrats de carboni de cadena curta: la lactosa, la fructosa o el sorbitol.

Si ajustes la dieta, reduint o evitant la ingesta del maleït sucre que siguis intolerant (lactosa, fructosa o el sorbitol) la diarrea desapareixerà immediatament i les teves femtes seran normals, consistents i ràpidament també es reduiran els gasos. Lògicament si fas dejú també milloraràs dde les teves diarrees osmòtiques o femta pastoses.

Les diarrees secretores eren diferents, no milloraven amb la dieta, perquè si l'origen és una infecció lògicament fins que no resolguis la infecció o inflamació intestinal les femtes sortiran sempre diarreiques o pastoses.

Així ho explica el teu intestí.

Llavors les meves preguntes per poder descobrir si l'origen de la diarrea o femtes pastoses és per aliment (diarrea osmòtica) o una infecció o inflamació intestinal (diarrea secretora) serien:

 • Bon dia: "Les teves femtes són sempre diarreiques o només són així quan menges algun aliment que sospites? Si mengis el que mengis sempre tens diarrea és molt probable que sigui per diarrea secretora. Revisa les causes i resol-ho.
 • Bon dia: Al matí quan vas al lavabo, abans d'esmorzar, les teves femtes ja són pastoses o diarreiques? O només surten així just després de l'esmorzar? Si la diarrea és després de dinar sospitaré d'un origen alimentari (diarrea osmòtica per alguna mala absorció) i si és abans de menjar sospecharé de diarrea secretora.

Com diagnosticar la diarrea osmòtica:

 • Test de l'alè per a la intolerància a la lactosa.
 • Test de l'alè per a la intolerància a la fructosa.
 • Test de l'alè per la intolerància a l'sorbitol.
 • Anàlisi de sang: Test de l'activitat de l'enzim DAO per a la intolerància a la histamina.
 • Anàlisi d'excrements valorant el pH de la femta (pH normal 5,8 - 6,4) Hem evidenciat que els pacients amb diarrea osmòtica tenen un pH de la femta més àcid del normal, és a dir, pH < 5,8. Això és degut a la fermentació dels bacteris del còlon dels hidrats de carboni mal absorbits a l'intestí prim (lactosa, fructosa o sorbitol) que produeixen àcid acètic, àcid propiònic, àcid butíric, i àcid làctic en el còlon, acidificant el medi . Si tens el pH de l'estudi de la femta < 5,8 ja pots començar a sospitar clarament d'intolerància a la lactosa, a la fructosa, a l'sorbitol, o potser d'un SIBO.

El test de l'alè corresponent podrà ajudar-te a concretar el teu diagnòstic i tractament específic.

Ara algú es preguntarà: "Pot ser que tingui els dos tipus de diarrea alhora?" Doncs la meva resposta és: sí. Efectivament, pot ocórrer, i de fet és molt habitual, que tinguis una diarrea secretora per una infecció i concomitantment pateixis la consegüent inflamació intestinal (pel patogen i les seves toxines) i disbiosi de la microbiota intestinal que provoquessin una mala absorció d'aliments i, per tant, tindràs diarrees secretores i també osmòtiques.

La diarrea pot ser un símptoma de diverses malalties.

Cuida't.

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

4 comments on “Les teves femtes són del tipus 5 o 6 de l'escala de Bristol?”

 1. Yo he tenido toda la vida periodos de diarrea y me llegaron a decir que era Colon Irritable y me enviaron a un psiquiatra, no se porque desde que fui al psiquiatra he tenido periodos de depresión como "el que tengo ahora" me recetan Sertralina, Diacepan y Deprax y me encuentro mucho peor, Diarreas, gases, nauseas y malestar todo el día de estomago, esófago, mareo, algunos momentos de mal de cabeza.
  No se que hacer pero llevo así tres meses.

 2. Me interesa saber qué pasa en la post-menopausia de la mujer relacionado con la progesterona. He leído tu artículo y solo hablas de la progesterona relacionada con la mujer en edad fértil...yo como mayor me interesa saber en esa otra etapa...y haciendo un tto H Sustitutorio con hormonas elaboradas por Farmaceutico, descubro que la sensación de que la cabeza me da vueltas por las mañanas puede ser de los 200 mg de la Progesterona que tomo X la noche, por descarte de otros medicamentos. Le leído los efectos secundarios que puede producir y se encuentra dentro los que yo sufro. Al buscar me apareció tu artículo. Desde hace varios años tengo un libro tuyo sobre salud y también he escuchado tus vídeos. Os llamé por entonces para ir, y había una lista de espera de un año, entonces no estaba la opción ONLINE ni de otros terapeutas (creo ). Me alegra está opción por lo lejos que vivo de Barcelona. Gracias.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross