Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

L'intestí, el nostre segon cervell i les hormones femenines

intesti segon cervell hormones femenines

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Durant el mes de maig va sortir publicat a la revista de Veritas el següent article, que parla sobre els desajustos hormonals:

Les hormones femenines participen en un gran nombre de funcions diferents de les purament sexuals i de reproducció. Així, un excés d’estrògens i histamina pot desequilibrar l’organisme i provocar des de migranyes fins a contractures musculars, passant per ansietat, falta d’energia i cremor d’estómac. La solució passa per cuidar l’alimentació i eliminar determinats aliments de la dieta.

No és fruit de la mala sort que moltes dones pateixin la síndrome premenstrual i, alhora, migranyes, contractures, dolors articulars, èczemes crònics i alteracions digestives com gasos, cremor d’estómac o còlon irritable.
L’explicació la trobem en la relació entre els estrògens (hormona sexual femenina) i la histamina. De fet, diversos estudis científics han comprovat que un excés d’histamina provoca l’acumulació d’estrògens, i viceversa.

Símptomes de l’excés d’histamina o histaminosi:

  • Síndrome premenstrual
  • Ansietat, pors
  • Migranyes i/o cefalees
  • Inestabilitat, marejos i/o vertigen
  • Fatiga crònica, falta d’energia
  • Fibromiàlgia, contractures musculars, dolor articular
  • Cremor i espasmes a l’estómac, gasos
  • Restrenyiment i/o femtes pastoses
  • Colon irritable
  • Rinitis, esternuts, broncoespasme, nas tapat, al·lèrgia primaveral
  • Pell seca, pell atòpica, descamació, èczemes
  • Pressió arterial baixa o alta, taquicàrdies, arítmies
  • Somni poc profund
  • Gran envermelliment de la pell en cas de picada demosquit, abella o medusa

Símptomes de l’excés d’estrògens:

  • Síndrome premenstrual (sensibilitat a les mames, dolor a la zona dels ovaris i l’úter, dolor lumbar i a les cames, fatiga, irritabilitat o depressió, retenció de líquids, mal de cap o migranyes, ansietat per menjar dolç...)
  • Ansietat, irritabilitat, depressió
  • Miomes, mames fibroses, endometriosi
  • Pèrdua de libido
  • Somni poc profund
  • Contractures musculars
  • Excés de flux vaginal
  • Retenció de líquids
  • Hipotiroïdisme o dificultat per perdre pes

La solució al problema

Els remeis més habituals per a aquesta situació són la presa d’ibuprofè o anticonceptius per als problemes d’estrògens, i l’ús de cremes hidratants o antihistamínics per a la pell seca o eczematosa. L’alternativa més natural és a les mans de la psiconeuroimmunologia, una medicina integradora de la salut global que ens ajudarà a trobar una solució per reduir la quantitat d’estrògens i histamina en el nostre organisme i facilitar-ne l’eliminació amb l’objectiu d’evitar que els problemes es facin crònics.

La importància de l’alimentació

Atès que ambdues situacions estan fortament influenciades per l’alimentació, el primer pas és seguir una dieta saludable pobra en estrògens i histamina. Mentrestant, un professional especialitzat en medicina integradora s’encarregarà de millorar el metabolisme i aconseguir l’eliminació de les dues hormones per resoldre finalment el problema.

  • Dieta baixa en histamina. Beneficia enormement seguir una dieta baixa en aliments rics en histamina, que provocarà una beneficiosa reducció dels estrògens en l’organisme.
  • Reduir la ingesta d’estrògens. Resulta clau reduïr la quantitat d’estrògens que es prenen a través de l’alimentació. Aliments a evitar:
    • Lactis de vaca i derivats. Formatge, iogurt, nata...
    • Aliments amb un índex glucèmic alt. Cereals refinats, sucre refinat, refrescos, xiclets o caramels amb sucres o edulcorants, alcohol i cafè.
    • Farines blanques. Si pot ser, el pa i la pasta han de ser integrals, i, a més, és important menjar-ne molt poca quantitat cada dia.
    • Xenoestrògens. Són els químics presents als herbicides, pesticides, antibiòtics del bestiar i els plàstics com el bisfenol A. Aquests xenoestrògens també poden imitar les funcions dels estrògens, ja que tenen una estructura molt similar. Per tant, cal evitar beure aigua o sucs envasats en plàstic (especialment si han estat exposats al sol), no escalfar el menjar en envasos de plàstic ni cobrir el menjar amb paper de film, no usar plats ni gots de plàstic...

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

20 comments on “L'intestí, el nostre segon cervell i les hormones femenines”

  1. Hola Xevi Verdaguer,

    sóc la Monika Buchholz, alumna de 2n de Batxillerat del col·legi Sant Miquel de Barcelona.
    Li envio aquest correu per comentar-li que durant l'el·laboració del meu treball de recerca he consultat el seu bloc i he trobat informació molt interessant sobre la fascinant ciència de la psiconeuroimmunologia; que m'era totalment desconeguda fins ara.

    En el seu bloc he llegit un article anomenat "l'intestí, el nostre segon cervell i les hormones femenines" i m'han sorgit uns quants dubtes relacionats amb el meu treball de recerca, que tracta sobre "el Hipotiroïdisme i altres deficiències del sistema endocrí". Per aquest motiu, he cregut convenient que si contactava amb vostè podria solucionar-me aquests dubtes. Li agrairia molt la seva atenció, sempre i quan no fos cap molèstia.

    En primer lloc, jo tinc Hipotiroïdisme des dels 8 anys i recentment he averiguat l'existència de l'alimentació alcalina i he començat a seguir-la (evitant sobretot els làctics). Casualment, aquesta coincideix en molts dels aspectes que s'esmenten en l'article del bloc anomenat "com reduir l'ingesta d'estrògens": evitar productes làctics, aliments d'índex glucèmic alt, etcètera...

    En definitiva, m'agradaria saber, si fos possible dues qüestions:

    -Quina mena d'explicació científica i tècnica podria haver entre els estrògens que contenen els productes derivats de la llet de vaca i el correcte funcionament de la tiroides en cas d'hipotiroïdisme? He sentit a parlar que la llet de vaca habitualment es troba hormonada i que hi ha una relació important entre estrògens - enzimes proteolítiques; però no he pogut treure cap conclusió en clar.

    - Creu vostè que la dieta alcalina o la fitoteràpia pot ser una alternativa favorable contra el hipotiroïdisme?

    Moltes gràcies per endevant per la seva dedicació i ajuda.

    Salutacions,

    Monika Buchholz

  2. Hola Mónica,
    L'hipotiroidisme és una patologia on cal valorar gluten, virus, intestí, estrogens-progesterona... com a origen del problema. Cal comprovar q els nutrients del tiroides no faltin (seleni, tirosina, iode, B6, Vit D, ferro...).
    El q està clar és q l'eutirox i el levotroid no resolen res de res.

    Et recomano aquest llibre per tenir un enfoc complert del tiroides q es relaciona amb tot l'organisme:

    "Why do I still have Thyroid symptoms?"
    Datis Kharrazian, DHSc
    ISBN 978-0-9856904-0-3

    Ah! Els estrogens provoquen hipotiroidisme sí... entre molts altres motius q podràs llegir extensament amb aquest llibre actualitzat i rigurós.

    I la dieta alcalina no serveix pel tiroides, segons el meu punt de vista. No té res a veure. De fet molts vegans o macrobiótics tenen hipotiroidisme...

    M'alegra molt la teva inquietud per millorar la teva salut.

    Molta sort!

  3. Bon dia,
    He quedat impresionada al veure el programa "El segon cervell". Tinc 2 filles bessones de 12 anys, amb diverses malalties autoinmunes (Diabetes tipus 1, Vitiligo, i anticossos antitiroideos).

    Porten 7 mesos fent dieta sense gluten, i la seva salut en general ha millorat. El nivell de sucre està més estable, i algunes taques de Vitiligo estan repigmentant.

    Volia sapiguer que més podem fer per millorar en general la seva salut, i quin tipus de dieta pot ser aconsejable per les malalties autoinmunes. Dieta baixa en carbohidrats? tema lactis? Serien bons els pre-pro biotics per millorar l'intesti?

    Sgnat: una mare amoïnada

    Gràcies d'antemà,

    1. Moltes gràcies per la confiança, Susana.
      Per les patologies autoinmunes el més important és no menjar gluten, ni blat de moro, ni vaca (i derivats), ni soja ( i derivats).

      Amb el tema del gluten has pres una gran decisió. Moltes felicitats!!! És possible que amb només això sigui suficient a llarg termini... (o no.)

      De la resta de recomanacions ... no puc generalitzar pq els tractaments són únics i individuals per cada persona.

      Els pre-probiotics són molt sans sí!!! ... jo faig anàlisis de femta per escollir els q més falta fan a cada intestí.
      Pots posarte en contacte amb les secres si desitges q algun company del meu equip o jo mateix et pugui atendre't com et mereixes. El correu és info@xeviverdaguer.com o bé a la Clínica Omega Zeta.

      Molta sort!!! 😉

      Una abraçada.
      Xevi

  4. hola, tinc 43 anys i estic diagnosticada de colon irritable, fa temps que es un dolor soportable al costat dret pero fa dos mesos que el dolor es molt mes molest , no tinc gana, tinc nauseas i pel demati sobre tot tinc molt gasos. M'ha fet tot tipos de proves per descartar altres malalties i tot es correcte. amb podries donar unes pautes d'alimentacio.
    gracies,

    carlota

  5. Hola Xevi,
    Em dic Núria Segués i tinc hora amb tu pel 5 de febrer 2015 però et volia comentar unes coses si és possible...i crec que ho trobaràs interessant...
    Vaig començar fa 3 anys i mig (juny 2011) a pujar de pes, sense variar l'alimentació. La panxa molt inflada, com si estigués embarassada i amb dolor i sensació d'embafada.
    1 any després (març 2012) i havent tingut l'helicobacter pylori 3 cops (amb tota la ingesta d'antibiòtics forts que això suposa) em van dir que era celíaca aixi que vaig deixar de menjar gluten, tb vaig deixar tots els làctics. Vaig millorar bastant durant només dos mesos! de cop em va deixar de venir la regla. el ginecòleg em va donar progevera10 i em vaig inflar 8kg en 12 dies!! Em vaig desfigurar i no em va solucionar res (agost 2012). Vaig decidir no pendrem més medicaments ni anticonceptius i deixar que el meu cos es regulés. Durant l'any 2013 només em va venir la regla 4 mesos. Justament al juny del 2013 el ginecòleg em va fer fer unes analítiques de les hormones i em va dir que tot estava correcte.
    A tot això, jo trobant-me fatal dels intestins, cada vegada menjava menys aliments perquè tot em sentava malament.
    Aquest estiu, una naturòpata em va dir que tenia càndides. aixi que tb he deixat el sucre (vull dir fruita, ja que de sucre refinat feia temps que no en menjava)
    No vaig millorar.
    Ara estic anant amb la teva pacient i coach nutricional, Núria Rora, i he estat fent durant dos mesos dieta baixa en histamina, la qual no m'ha solucionat res, al contrari, em va començar a picar tot el cos i el cap sobretot, les caques molt pitjor que abans, panxamolt inflada i dura i sobretot encara em fa mes mal la panxa després d'anar de ventre.
    Ara ja fa 1 any que no tinc la regla! Tinc 32 anys, molt inflada de panxa, amb sobrepès (sempre havia estat molt prima i ara no hi ha manera de baixar de pes), falta de memòria recent, he hagut de deixar de fer esport ja que no tinc forces i em fan mal les articulacions, menjo sense gluten , sense làctics, sense sucre, sense casi fruita, he deixat la carn i el peix, aixi que menjo cereals integrals, verdura i poca cosa més! Estic desesperada!
    Fa dues setmanes em vaig fer analítica de femta, on em van mirar: càndides, helicobacter, i cucs i paràsits en general. Tot negatiu!! NO ENTENC RES!!
    Porto més de 3 anys aixi. No hi ha dia que no em fagi mal la panxa, em condiciona el dia a dia.
    Necessito ajuda. Ja no puc més!
    T'ho demano des del cor. Si us plau....Ens podem veure abans del febrer? No em quedn forces ni ànims...
    Moltes gràcies

  6. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission. fdbabaeacedf

  7. Hola! Llevo años sufriendo de estreñimiento, gases, vientre inflado, acné, peil seca... Acabo de descubrir todo lo relacionado con la histamina en la alimentación y voy a probarlo! Una consulta, tal vez algo tonta... de donde beber agua si no es emotellada en plástico?? No conozco otra opción, ya que beber el agua del grifo de Barcelona no es muy recomendable... gracias!

  8. Hola Xevi,
    Em dic Marta i t'he conegut a trevés de l'entrevista que el Jaume Barberà et va fer i on tu vas parlar bàsicament dels estrògens. Em vaig sentir molt identificada amb molts dels síntomes que tu vas anomenar, com el dolor menstrual,..., i la veritat, és un tema del que m'agradaria saber-ne més. Ara mateix estic vivint als EEUU i t'agrairïa si em poguessis resomanar algun llibre sobre aquest tema.

    Moltes gràcies

  9. Hola bon día,

    M'han diagnosticat colítis ulcerosa, i segons el metge no cal seguir cap alimentació particular per evitar els brots.

    De tota manera m'agradaria que em donessis el teu consell sobre quins aliments hauria d'evitar i quins serien beneficiosos per la meva malatia.

    Moltes gràcies

    1. El gluten es un autentic desastre i la histsmins tb... D totes maneres...
      Et mereixes un tract personalitzat x resoldre el teu problema. Et recomano dmanar hora x algú dl meu equip en Pnie.
      Moltes gràcies x la confiança!

  10. Bon dia,

    Tinc una filla que quan tenia un any va estar en estudi al hospital de vall hebron per hiperaldoterismo, també síndrome polidipsia poliuria, entre altres. Finalment li van donar una medicació Losartan i sembla que les hormones es van estabilitzar.

    A hores d'ara te 9 anys recent fets i l'endocrina li ha diagnosticat pubarquia, es a dir, en breu li vindrà la menstruació. Li han fet ecografies a les "nines" per veure la edad òssia, com d'altres proves.

    Per altra banda el digestiu diu que te el metabolisme lent, així com molts gasos.

    També te la pell atópica.

    Resumint, veient el teu programa semblava que veia a la meva filla pel diagnòstic. Aquest tema l'endocrina no l'ha plantejat mai, però em sembla molt interessants. Ja que potser amb l'alimentació es pot retrassar la menstruació, o regular una mica totes les hormones. Així com els mals de panxa, etc.

    Mai en ningun dels dos casos m'han explicat el perquè d'aquests problemes hormonals. Tampoc tinc medis com per anar a una consulta per uns anàlisis mes escurats. Però tinc curiositat per saber i sobretot per ajudar a la meva filla a regularitzar tot plegat.

    Moltes gràcies

  11. Hola,

    Tinc dubtes sobre alguns aspectes, fins i tot gairebé contradictoris d' alguns aspectes.

    No comprenc la tecomanació si per un excés d'histamina es recomana els fruits àcids ( llimona, mandarina, taronja...) i els vermells no van bé perquè pugen els nivells i el risc de migranya.

    Sobre els plàstics, què en sabem dels estris de silicona de la marca Lekué? Alguna contraindicacació?

    Gràcies!

  12. Hola tinc restrenyiment des de total la vida tinc 39 anys i no se que fer per soluciona-ho . he provat kiwis amg dejú aigua calenta ... I res no en faría mai no en tinc ganes. Que puc fer?

  13. Bon dia,

    Primer de tot volia felicitar-vos per la feina de divulgació i conscienciació. La visió que tenim de les persones i la seva colmplexitat ha de canviar i celebro molt el vostre compromís i esforç per donar a conèixer els camins de la salut.

    Avui he tucat a la clínica on passeu consulta a Barcelona i he de dir que la secretària ha estat bastant desagradable i ha remarcat que el Sr. Verdaguer no era metge i que hi havia altres especialistes metges a la clínica. Jo no vull més metges! Jo vull persones realment compromeses amb un mateix i amb els altres.

    Quan li he preguntat si et podia escriure m'ha donat amb recel la teva adreça i m'ha advertit que segurament no em contestaries. Espero que una persona tan desagradable no estigui en lo cert i que més tard o més d'hora pugui incorporar-me a la llista d'espera per millorar la meva salut i poder encarrilar el meu cos a la maternitat.

    Tinc 32 anys i vull ser mare, però tinic un quadre clínic que em fa dubtar sobre els perills de l'embaràs.

    El meu cas és molt senzill:
    -SOP des de la primera regla
    Em van receptar anticonceptius als 15 anys, els quals vaig abandonar al cap d'uns mesos perquè no em servien per treure'm el dolor.
    - Ansietat dels 20 als 23 anys
    Síndrome premenstrual agut, amb canvis d'humor i depressió.
    Migranyes agudes 1 vegada al mes abans de la menstruació, que resolia tota sola amb presions cranials i respiració.
    Pell molt seca
    - Als 25 anys em diagnostiquen Hipotiroïdisme Hashimoto Autoimmune a 7'8. El metge insisteix a medicar-me i jo insisteixo a rebaixar el meu nivell d'estrés intern que sé que m'està perjudicant. Deixo la feina i començo a escriure poesia.
    Des de fa 8 anys porto un nivell de vida més saludable i tranquil, però sense seguir cap tractament específic. No m'he hagut de medicar mai i el meu nivell de tiroïdes es mantè estable, una mica massa a prop del límit, però estable. Tanmateix, m'han dit que sempre seré autoimmune i seguiré atacant al propi cos, amb risc de càncer, etc. Jo estimo el meu cos i vull cuidar-lo. Per això crec que encara és possible encarrilar el meu cas.
    - Ara, als 32 anys m'estic plantejant ser mare. Adoptar un infant costa entre 20.000 i 30.000€. Una vergonya! Així que m'he de plantejar l'embaràs natural, però no vull que això comporti d'entrada un risc per mi ni per la meva salut ni del bebè.

    Nota: la meva àvia materna va patir diabetis tipus 1 i va morir amb 60 anys. Ara la meva tieta materna també li han diagnosticat la mateixa malatia. Veig venir les orelles al llop i m'agradaria saber quins recursos puc tenir per tirar endavant la meva vida i la projecció familiar.

    Puc plantejar-me un embaràs tenint hipotiroïdisme hashimoto autoimmune "contolat"?

    A banda de demanar hora per entrar a la seva llista d'espera, m'agradaria preguntar-vos si creieu que m'he de treure del cap la idea de ser mare biològica o si encara tinc alguna oportunitat.

    Espero rebre les seves notícies ben aviat i saber quin temps aproximat puc tenir per poder-me visitar amb el teu equip.

    Moltes gràcies pel vostre temps i humanitat,

    Sílvia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross