Warning: Undefined array key "oxy-off-canvas_start" in /home/885065.cloudwaysapps.com/ctjcvcqduz/public_html/wp-content/plugins/oxyextras/components/off-canvas-wrapper.php on line 1025
¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Mantenir-se hidratat és la base!

mantenirse hidratat es la base

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

La quantitat d'aigua que prenem cada dia és molt important. Diries que beus prou per no tenir dolors crònics o problemes d'ansietat? T'ajudo a descobrir-ho, segueix-me!

L'any 2018, es va publicar un preciós estudi revisant el paper que pot tenir l'alimentació per reduir el dolor crònic i les inflamacions segons la Nutrition Research Reviews. I què diries que resumeix l'equip d'investigació de M. Rondanelli? A la piràmide alimentària publicada per reduir el dolor crònic el més important, que apareix a la base, és l'aigua.

Hem de beure entre 1,5 i 2 litres al dia (segons l'última revisió de la Guidelines for Healthy Eating, 2003).

No pot ser que tinguis dolor crònic per falta d'hidratació. És la base. I quan tens set és per falta de líquids. El teu cos t'avisarà sempre que comenci a estar deshidratat.

Sabies que quan tens set s'activen zones del cervell que augmenten la sensació de dolor? El mecanisme pel qual passa és per diverses raons.

La deshidratació provoca major sensibilitat al dolor per un augment de la percepció del dolor en els nostres centres cerebrals per una alteració de la resposta vascular cerebral i també perquè la deshidratació ens provoca majors nivells de cortisol en sang (hormona d'estrès) i, conseqüentment, els elevats nivells de cortisol provoca un descens de la testosterona, una hormona masculina que redueix el dolor en suprimir l'activitat en el tàlem i escorça prefrontal mig.

Són les àrees del cervell involucrades en orquestrar la resposta vegetativa del sistema nerviós i el sistema endocrí necessàries per donar una expressió a les nostres emocions i una resposta per executar una conducta, davant l'estímul que vivim en el nostre dia a dia, tot motivat per la qual cosa experimentem ara.

Hi ha persones que, després d'una lesió, tenen molta por a que el dolor no desaparegui i fan tot el que està a les seves mans per desfer-se'n, mentre altres ni es preocupen. Quins diries que no tenen dolors crònics? Les despreocupades milloren abans, és clar. Moltes persones amb dolor crònic tenen conductes antisocials i solen sentir-se millor si s'aïllen atès que estan sempre en alerta buscant com reduir "el seu problema". L'equilibri de l'activitat d'aquestes àrees del cervell ens donen control en les nostres situacions d'estrès, millor resiliència.

Aquestes àrees cerebrals també estan involucrades en la percepció sensorial (còrtex sensorial, tàlem, ínsula) i cognitiva (tàlem, còrtex prefrontal i còrtex cingular anterior) del dolor. Tenir més testosterona t'ajudarà a que el llindar del dolor sigui per a tu molt més alt, a reduir les teves reaccions de pànic a tornar a sentir l'ansietat o el dolor. Allunya't del cortisol, allunya't d'aquí.

El cortisol, sigui per excés d'estrès o per deshidratació augmenta la percepció del dolor. Si la teva vida és estressant només et faltaria augmentar encara més el cortisol bevent poca aigua i a més, prendre cafès, tes, alcohol o tabac per tenir el cortisol pels núvols i patir problemes crònics que et portessin a pensar que potser hagis de medicar. Espero que aquests no siguin els teus hàbits de vida si el que vols és no patir d'ansietat i dolor crònic. Si ho creus oportú, posa ordre.

La teràpia manual també hem vist que millora el dolor però els fisioterapeutes sovint ens preguntem, per què no tothom respon igual de bé als meus manipulacions.

En recents investigacions veiem que les manipulacions osteopàtiques milloren més els símptomes de dolor i els efectes són millors en les persones ben hidratades que en les deshidratades.

Com saber si estàs deshidratat?

És important identificar els símptomes que pots tenir per saber si estàs deshidratat i després realitzar una analítica per confirmar-ho.

Símptomes:

Elasticitat de la pell: La pell ha de tenir capacitat de canviar de forma si l'estirem i tornar a la normalitat, és el que anomenem turgència. Si estàs deshidratat l'elasticitat de la pell disminueix i perdrà turgència. Fes-te aquest test ara mateix:

Estira a manera de pinça amb dos dits un tros de pell del dors de la mà, de la zona de la clavícula o bé de la zona de l'abdomen i estira durant uns segons cap amunt, sense necessitat de fer mal que no l'enlairarem. I després deixa-la anar!

Si estàs ben hidratat la pell hauria de tornar ràpidament a la posició inicial, al moment. És el normal.

Test de la hidratacio de la pell

Si estàs deshidratat la pell trigarà uns segons a baixar i tornar a la posició inicial. Com més trigui en tornar a la posició inicial, més deshidratació tens.

Si tens dolors crònics, mal de cap i veus que la pell et baixa cap a la posició inicial "a càmera lenta" acabes de descobrir una cosa molt important per resoldre els teus problemes: has de hidratar-te i, en poc temps, et canviarà el color de la vida .

He d'anotar que aquest test serveix per a tothom excepte per a:

 • Les persones que tenen més de 60 anys: La turgència de la pell, a mesura que envellim és cada vegada menor. Així, veiem que després de la tracció, la pell triga més a tornar a la posició inicial a causa de la menor elasticitat i no necessàriament per deshidratació.
 • Les persones que tenen malalties del teixit conjuntiu: L'esclerodèrmia i la síndrome d'Ehlers-Danlos, per exemple, són malalties que afecten l'elasticitat de la pell i aquest test no aportarà informació fiable respecte a si estan deshidratats o no.
 1. Sensació de set: Tenir la llengua-boca seca i tenir set és un símptoma típic que ja tens deshidratació. Boca seca, enganxosa.
 2. Orinar poc.
 3. Color de l'orina groc fosc o ambre: Aquest color fosc indica deshidratació. El color normal de l'orina és groc clar, pàl·lid. Beu més aigua fins que el color de l'orina surti transparent o groc clar.
 4. Si la seva orina és de color clar i no té olor, el seu consum d'aigua està just on se suposa que ha d'estar, fantàstic.
 5. Sentir-se irritable i amb dificultat per concentrar-te.
 6. Visió borrosa i ulls secs.
 7. Pell seca i freda.
 8. Hipotensió ortostàtica. És a dir, que et maregis quan et poses de peu.
 9. Rampes musculars.
 10. Mal de cap.
 11. Dolor crònic en qualsevol part del cos: Quan estàs deshidratat és típic el mal de cap, mareig i les rampes musculars.
 12. Prova analítica per saber si estàs deshidratat. Revisa en la teva anàlisi de sang el hematòcrit i mira si està elevat.
 13. Hematòcrit elevat: L'hematòcrit ens informa del percentatge de glòbuls vermells (hematies) que tens en el volum de sang total. Si l'hematòcrit està elevat indicaria que hi ha poc líquid a la sang.

Analitza-ho en la teva propera analítica de sang, és un paràmetre que veuràs a la primera pàgina on posa hemograma complet.

Els valors normals:
Dones 35-45%
Homes 40-50%

Un hematòcrit baix indica que et falten glòbuls vermells, hemoglobina o anèmia. Hauràs de buscar la causa amb l'ajuda del teu especialista per descartar que aquesta situació de baix hematòcrit no sigui provocada per sagnats, desnutrició, manca de Vitamina B12, B9, ferro, leucèmia o excés d'hidratació.

En canvi, quan el Hematòcrit és alt ("sang espessa") ens indica que falten líquids en la sang, que estàs deshidratat. No obstant això, el teu metge et ajudarà a descartar malalties pulmonars o cardíaques, excés d'eritròcits en sang, etc.

El metge ha de determinar l'origen de la deshidratació per descartar també la diabetis o patologies renals.

Sempre necessitem beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia?

Hi ha situacions que requereixen més atenció per què causen majors pèrdues de fluids i necessiten més hidratació del que és habitual com són: els vòmits, la diarrea, la febre, l'excés de fred, l'excés de calor i sudoració (perds aigua i minerals amb la suor) i l'exercici físic.

Si ets esportista hidrata't abans (fins i tot el dia anterior), durant i després de l'exercici.

Ja saps que si et falta aigua teva resposta al dolor és pitjor, el control dels centres cerebrals a situacions d'estrès també serà pitjor i estaràs preparant la teva vida per sentir més ansietat i patir problemes inflamatoris.

Un molt bon truc per no deshidratar-és beure aigua quan tinguis set, el teu cos ja t'ho demanarà. De tant en tant tira de la pell, ja saps com ho hem explicat, així vas revisant per tenir controlat el bàsic, la nostra hidratació.

Salut!

Bibliografia

Nutrition Research Reviews, page 1 of 21 doi:10.1017/S0954422417000270 © The Authors 2018
Food pyramid for subjects with chronic pain: foods and dietary constituents as anti-inflammatory and antioxidant agents.
Mariangela Rondanelli, Milena Anna Faliva, Alessandra Miccono, Maurizio Naso, Mara Nichetti, Antonella Riva, Fabio Guerriero, Manuela De Gregori, Gabriella Peroni and Simone Perna.

Exp Physiol 101, 135–142.
Mild dehydration modifies the cerebrovascular response to the cold pressor test.

Perry BG, Bear TL, Lucas SJ, et al. (2016)

Psycho- physiology 53, 605–610.
A preliminary study on how hypohydration affects pain perception
.
Bear T, Philipp M, Hill S, et al. (2016)

Nutr Res Rev 23, 65–134.
New hypotheses for the health-protective mechanisms of wholegrain cereals: what is beyond fibre?

Fardet A. (2010)

Psycho- physiology 53, 605–610.
A preliminary study on how hypohydration affects pain perception. 
Bear T, Philipp M, Hill S, et al. (2016)

Circulation 124, 2829–2838.
Effects of weight loss and long-term weight maintenance with diets varying in protein and glycaemic index on cardiovascular risk factors: the Diet, Obesity, and Genes (DiOGenes) study: a randomized, controlled trial. 
Gögebakan O, Kohl A, Osterhoff MA, et al. (2011)

Journal of Experimental Neuroscience. 2018.
An Integrative Approach to Neuroinflammation in Psychiatric disorders and Neuropathic Pain.
Diana I Lurie

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross