Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Més enllà del peix blau, hi ha el marisc

més enlla del peix blau hi ha el marisc

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

A l'hora de pensar en un peix saludable, sempre ve al cap el peix blau. El preu, normalment baix, i el receptari, eficaç, els han catapultat com l'excel·lència de la proteïna saludable. Ara bé, el marisc també ho és.

És clar que el preu no és comparable amb el del peix blau, però tampoc no cal menjar ostres per beneficiar-se'n de les seves propietats bones, perquè dins del concepte marisc hi entren moltes possibilitats, també aptes per a tot tipus de butxaques.

El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer indica els beneficis de la ingesta de marisc. “Té un 40% de proteïnes amb aminoàcids importants per les persones que es sentin cansades o amb falta d'energia com l'àcid aspàrtic i àcid glutàmic; un 35% de minerals com el zinc i coure, que són minerals indispensables per desintoxicar el cos i per les anèmies”. El zinc i el coure també ajuden a regularitzar la menstruació femenina.

A més, també és ric en iode, i, per tant, és indicat per a la gent que vulgui aprimar-se, perquè té el tiroides poc actiu. “Les persones que acostumen a tenir sempre fred, que tenen la pell seca, que al matí els costa molt arrencar o tenen els ulls inflats , estan cansats, que els cau els cabells, tenen les ungles dèbils o afonies freqüents, els és molt recomanable fer sopars de marisc, perquè tenen tots els símptomes d'un hipotiroidisme”, diu Verdaguer.

Una contraindicació del marisc seria per l'àcid úric que conté. “No se'n pot abusar de la seva ingesta perquè és ric en àcid úric, que desencadena gotes”. Ara bé, per metabolitzar l'àcid úric cal menjar fruites riques amb vitamina C (els cítrics especialment), perquè faciliten la fabricació de l’enzima uricasa (enzima que el metabolitza).

“Els atacs de gota no són hereditaris, el que acostuma a passar és que si el pare té mals hàbits alimentaris, perquè no menja fruita ni verdura, i ingereix molt de marisc, carn/embotits, cervesa i/o alcohol i els fills també segueixen els mateixos hàbits, al final tots patiran el mateix mal”, indica el psiconeuroimmunòleg.

Una altra contraindicació del marisc és que és ric en histamina i, per consegüent, les persones amb migranyes, èczemes, colon irritable, pressió arterial baixa, contractures, que tenen tendència a fer inflamacions fortes després d'una picada de mosquit, no en pot menjar gaire, perquè els incrementarà els mals de cap o bé faran femtes pastoses.

Ara bé, pel colesterol, no cal patir si es menja amb freqüència marisc, perquè no el fa apujar. “Penseu que el colesterol és problemàtic quan existeix un desequilibri entre els àcids grassos saturats i els insaturats que es mengen, juntament amb la manca d’activitat física”. És a dir si es menja marisc (ric en el beneficiós àcid gras insaturat i en chitin) però, en canvi, moltes farines blanques, pastes amb farines blanques, brioixeria, begudes ensucrades (àcid gras saturat) hi haurà un desequilibri i, per tant, hi haurà colesterol.

A restaurants com el Blanc, situat a l'interior de l'Hotel Mandarín de Barcelona, es poden degustar plats de marisc, cuinats pel xef Llorenç Vall. Les ostres, les gambes, els musclos del Delta de l'Ebre són els plats forts. “Les ostres, les servim amb una base de gel i amb una gelatina de gintònic, que cal menjar després d'haver ingerit l'ostra, perquè el gintònic, presentat d'aquesta manera, té la particularitat de netejar el paladar”. Les ostres també s'acompanyen amb ceba, esmicolada, i daurada a la paella, i amb mantega.

El xef Llorenç Vall cuina les gambes a la planxa, que és la manera com se'n pot extreure la màxima expressió i també al forn.

La gamba de Vilanova i les seves propietats beneficioses

A Vilanova i la Geltrú, una gran part dels restaurants han unit forces per promocionar la gamba de Vilanova. Fins a finals de setembre, 27 restaurants han creat plats especials amb la coneguda primera dama de la gastronomia catalana.

Al restaurant La Cucanya, Jordi Díaz destaca la seva versatilitat. “La cuinem a la planxa i la posem junt amb un rap i una escuma de gamba”, explica. També la lliguen amb un gaspatxo fred, en què la vedette hi aporta un contrast singular de gustos.

A La Farmàcia, han optat per les gambes a la planxa, amb el plat de gambes amb cigrons i cloïsses i amb les gambes amb rap. Són els tres plats que han anat fent durant tota la campanya de la gamba de Vilanova i que, segons assegura Josep Maria Alzina, propietaria del restaurant, mantindran durant la resta de l'any.

Mentrestant, al restaurant Rossegall, en Gerard Figueras ha optat per un menú compost per gambes a la planxa i, de segon, un plat ben vilanoví, bull de tonyina. És un conjunt de màxima expressió, amb què en Figueras ha volgut homenatjar dos plats tradicionals de Vilanova i que hi poden anar ben units, perquè les gambes sempre són un bon primer plat.

Per últim, al restaurant Els Sentits, en Miquel Ángel Díaz ha creat “El vermell de la gamba”, preparat amb les protagonistes a la planxa amb una escuma i amb gelat de pistatxo, que fa constrastar la fredor del gelat amb el punt calent i carnós de la gamba.

A l'hora de menjar-ne, el psiconeuroimmnuòleg destaca que el mateix cap de la gamba és tan beneficiós, perquè “porta un 14-30% de Chitin, un polisacàrid que es combina amb la bilis a nivell intestinal i redueix la reabsorció dels àcids biliars provocant un menor absorció dels greixos i del colesterol. De fet, a les farmàcies es poden trobar fàrmacs fets amb chitin provinent de la clova dels crustàcis com les gambes, llagostins o llagostes, anomenats “chitosan”, medicaments indicats per dietes d’aprimament i per millorar el colesterol.

Aquesta substància natural, el chitin, té una altre propietat molt interessant: és un gran quelant, és a dir, al menjar-lo capta els metalls pesats del nostre organisme com el mercuri.

Això seria fantàstic... però hem de tenir present que si la gamba prové d’un mar o un oceà contaminat de mercuri, el seu cap, evidentment també portarà el mercuri que haurà quedat.

Finalment, a la “closca” del marisc també cal destacar la generosa presència d’un carotenoide anomenat astaxantina (precursor de la vitamina A) amb propietats excel.lents pel càncer de pròstata i com a antioxidant del sistema nerviós central i del sistema ocular.

Un article en col·laboració amb Trinitat Gilbert

Foto de blackieshoot en Unsplash

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross