Prebiòtics i microbiota

25 d'octubre de 2021

Aliments prebiòtics per a millorar la teva salut intestinal

Sabem que els hàbits de vida, on incloem una bona alimentació, poden modular i/o modificar la nostra microbiota.

Hi ha aliments que exerceixen una funció prebiòtica pel fet que contenen components capaços de resistir a la digestió en l’intestí prim. D’aquesta manera, arriben a l’intestí gros de forma gairebé intacta i alimenten el creixement dels bacteris beneficiosos Lactobacils i Bifidobacteris.

Quan els bacteris de l’intestí utilitzen aquestes substàncies, es formen uns metabòlits que tenen efectes positius en el nostre intestí i en la nostra salut. D’aquí ve que es consideri que l’alimentació és una eina clau per influir en la composició de la microbiota intestinal i millorar la salut.

Consumeix aliments prebiòtics: estan en les fibres solubles, en el midó resistent; polifenols i els àcids grassos omega-3 actuen com a prebiòtics.

La fibra soluble i midó resistent compleixen la funció de fabricar àcids grassos de cadena curta o SCFA en el còlon. Afavoreixen el creixement de bacteris bons i ajuden a prevenir que creixin bacteris proteolítics en excés amb els seus enzims que desequilibren la salut hormonal.

Aliments que contenen fibra soluble

Inulina: carxofa, plàtan i ceba.

Pectina: figues, prunes, cireres, raïm, fruits del bosc, pastanaga, cogombre, api, pèsols, remolatxa, polpa de poma i polpa de cítrics (és preferible que la poma sigui cuita, perquè tindrà més pectina).

Fructans: ceba, all, espàrrecs, xicoira, col, coliflor, bròquil, remolatxa i sègol.

Betaglucans: bolets, sègol i civada.

Lignans: lli, sèsam, llegums, te, cereals integrals, fruits del bosc i crucíferes.

Aliments per obtenir més midó resistent

Aliments com el plàtan verd, plàtan mascle verd, moniato, iuca o tapioca, civada, llegums, arròs, patata i blat de moro. Una vegada cuinats i refrigerats 24h a la nevera, el seu midó es converteix en midó resistent, una forma de midó no digerible que passarà de llarg per l’intestí prim i arribarà al còlon per complir les seves funcions prebiòtiques. Una vegada refredats, es poden tornar a escalfar, sense sobrepassar els 140º perquè perdrien les seves propietats. A més de reforçar la primera línia de defensa de l’intestí, poden ajudar a prevenir sobrepès i/o diabetis tipus 2, ja que augmenten bacteris muconutritius com Faecalibacterium prausnitzii i Roseburia intestinalis.

Últims articles publicats

Prebiòtics i microbiota

25 d'octubre de 2021

Aliments prebiòtics per a millorar la teva salut intestinal Sabem que els hàbits de vida, on incloem una bona alimentació, poden modular i/o modificar la nostra microbiota. Hi ha aliments que exerceixen una funció prebiòtica pel fet que contenen components capaços de resistir a la digestió en l’intestí prim. D’aquesta manera, arriben a l’intestí gros […]

Tengo ardor de estómago. ¿Qué hago?

18 d'octubre de 2021

Foto: Canva El ardor de estómago es un sufrimiento digestivo que afecta a millones de personas. Además, un 20 % de estas personas sufrirán reflujo al menos 2 veces por semana y experimentarán regularmente digestiones lentas, pesadas, tendrán eructos y también gases. El consumo de medicamentos antiácidos como el Omeprazol, Ranitidina (u otros de la […]

Receptes per millorar el nostre sistema immune

07 d'octubre de 2021

Et proposem un àpat complet per a tota la família per menjar a casa millor que en un restaurant i millorar el nostre sistema immune