Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Prebiòtics i microbiota

prebiotics i microbiota

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Aliments prebiòtics per a millorar la teva salut intestinal

Sabem que els hàbits de vida, on incloem una bona alimentació, poden modular i/o modificar la nostra microbiota.

Hi ha aliments que exerceixen una funció prebiòtica pel fet que contenen components capaços de resistir a la digestió en l'intestí prim. D'aquesta manera, arriben a l'intestí gros de forma gairebé intacta i alimenten el creixement dels bacteris beneficiosos Lactobacils i Bifidobacteris.

Quan els bacteris de l'intestí utilitzen aquestes substàncies, es formen uns metabòlits que tenen efectes positius en el nostre intestí i en la nostra salut. D'aquí ve que es consideri que l'alimentació és una eina clau per influir en la composició de la microbiota intestinal i millorar la salut.

Consumeix aliments prebiòtics: estan en les fibres solubles, en el midó resistent; polifenols i els àcids grassos omega-3 actuen com a prebiòtics.

La fibra soluble i midó resistent compleixen la funció de fabricar àcids grassos de cadena curta o SCFA en el còlon. Afavoreixen el creixement de bacteris bons i ajuden a prevenir que creixin bacteris proteolítics en excés amb els seus enzims que desequilibren la salut hormonal.

Aliments que contenen fibra soluble

Inulina: carxofa, plàtan i ceba.

Pectina: figues, prunes, cireres, raïm, fruits del bosc, pastanaga, cogombre, api, pèsols, remolatxa, polpa de poma i polpa de cítrics (és preferible que la poma sigui cuita, perquè tindrà més pectina).

Fructans: ceba, all, espàrrecs, xicoira, col, coliflor, bròquil, remolatxa i sègol.

Betaglucans: bolets, sègol i civada.

Lignans: lli, sèsam, llegums, te, cereals integrals, fruits del bosc i crucíferes.

Aliments per obtenir més midó resistent

Aliments com el plàtan verd, plàtan mascle verd, moniato, iuca o tapioca, civada, llegums, arròs, patata i blat de moro. Una vegada cuinats i refrigerats 24h a la nevera, el seu midó es converteix en midó resistent, una forma de midó no digerible que passarà de llarg per l'intestí prim i arribarà al còlon per complir les seves funcions prebiòtiques. Una vegada refredats, es poden tornar a escalfar, sense sobrepassar els 140º perquè perdrien les seves propietats. A més de reforçar la primera línia de defensa de l'intestí, poden ajudar a prevenir sobrepès i/o diabetis tipus 2, ja que augmenten bacteris muconutritius com Faecalibacterium prausnitzii i Roseburia intestinalis.

Foto de Timolina via Freepik

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross