Prebiòtics i microbiota

25 d'octubre de 2021

Aliments prebiòtics per a millorar la teva salut intestinal

Sabem que els hàbits de vida, on incloem una bona alimentació, poden modular i/o modificar la nostra microbiota.

Hi ha aliments que exerceixen una funció prebiòtica pel fet que contenen components capaços de resistir a la digestió en l’intestí prim. D’aquesta manera, arriben a l’intestí gros de forma gairebé intacta i alimenten el creixement dels bacteris beneficiosos Lactobacils i Bifidobacteris.

Quan els bacteris de l’intestí utilitzen aquestes substàncies, es formen uns metabòlits que tenen efectes positius en el nostre intestí i en la nostra salut. D’aquí ve que es consideri que l’alimentació és una eina clau per influir en la composició de la microbiota intestinal i millorar la salut.

Consumeix aliments prebiòtics: estan en les fibres solubles, en el midó resistent; polifenols i els àcids grassos omega-3 actuen com a prebiòtics.

La fibra soluble i midó resistent compleixen la funció de fabricar àcids grassos de cadena curta o SCFA en el còlon. Afavoreixen el creixement de bacteris bons i ajuden a prevenir que creixin bacteris proteolítics en excés amb els seus enzims que desequilibren la salut hormonal.

Aliments que contenen fibra soluble

Inulina: carxofa, plàtan i ceba.

Pectina: figues, prunes, cireres, raïm, fruits del bosc, pastanaga, cogombre, api, pèsols, remolatxa, polpa de poma i polpa de cítrics (és preferible que la poma sigui cuita, perquè tindrà més pectina).

Fructans: ceba, all, espàrrecs, xicoira, col, coliflor, bròquil, remolatxa i sègol.

Betaglucans: bolets, sègol i civada.

Lignans: lli, sèsam, llegums, te, cereals integrals, fruits del bosc i crucíferes.

Aliments per obtenir més midó resistent

Aliments com el plàtan verd, plàtan mascle verd, moniato, iuca o tapioca, civada, llegums, arròs, patata i blat de moro. Una vegada cuinats i refrigerats 24h a la nevera, el seu midó es converteix en midó resistent, una forma de midó no digerible que passarà de llarg per l’intestí prim i arribarà al còlon per complir les seves funcions prebiòtiques. Una vegada refredats, es poden tornar a escalfar, sense sobrepassar els 140º perquè perdrien les seves propietats. A més de reforçar la primera línia de defensa de l’intestí, poden ajudar a prevenir sobrepès i/o diabetis tipus 2, ja que augmenten bacteris muconutritius com Faecalibacterium prausnitzii i Roseburia intestinalis.

Escrito por

xeviverdaguer

Estudié fisioterapia, osteopatía y acupuntura y me especialicé también en posturología. Siempre estuve interesado en resolver problemas y no solo en aliviarlos. Por esta razón, cuando aún no tenía consulta propia de PNIE, colaboraba con odontólogos, optometristas y podólogos para tratar patologías crónicas como migrañas, dolores musculares y articulares teniendo en cuenta el estudio global de la persona.

Últims articles publicats

Quan et pica un mosquit et surt una gran marca vermella? (Histamina i dèficit de DAO)

26 de novembre de 2018

Si quan et pica un mosquit et surt una gran marca vermella podria ser que estiguis a punt de descobrir que tens un excés d’histamina al teu cos. I, saps què ens condiciona a patir? Un excés d’histamina al nostre cos ens condiciona a patir diferents símptomes i problemes de salut que tot seguit explicarem […]

Virus Epstein Barr: Mantinguem la fera adormida!

17 de gener de 2022

Aquests dies és notícia el virus Epstein Barr. Mantinguem la fera adormida! Es tracta d’un virus amb una expansió increïble en aquest món ja que infecta pràcticament a tota la població. La infecció aguda per Epstein Barr (EBV) sol ocórrer durant la infantesa causant una infecció lleu, generalment asimptomàtica, encara que també pot ocórrer en l’adolescència i edat adulta (30-50% dels […]

No és qüestió de dietes, menja millor!

30 de desembre de 2021

No és qüestió de dietes, menja millor! Aquest ha de ser un dels teus propòsits per a l’any nou Com podem netejar el nostre organisme després dels excessos nadalencs? El descontrol alimentari i la ingesta de begudes alcohòliques no es reflecteixen només en la bàscula, també ho fa en el nostre organisme, que envelleix més ràpidament.D’aquí que, davant del propòsit de […]

Prebiòtics i microbiota

25 d'octubre de 2021

Aliments prebiòtics per a millorar la teva salut intestinal Sabem que els hàbits de vida, on incloem una bona alimentació, poden modular i/o modificar la nostra microbiota. Hi ha aliments que exerceixen una funció prebiòtica pel fet que contenen components capaços de resistir a la digestió en l’intestí prim. D’aquesta manera, arriben a l’intestí gros […]