Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

La progesterona et pot canviar la vida

Micrografia dels canvis en el endometri a causa de la progesterona

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

La progesterona és una hormona i un neurotransmissor

És una hormona amb efecte antiinflamatori, antiproliferatiu i prepara l’endometri per poder acollir l’òvul fecundat en cas d’embaràs.

I és un neurotransmissor perquè la progesterona estimula el sistema gabèrgic del cervell que té efectes calmants i relaxants, redueix l’angoixa, la impaciència, regula la teva tolerància a l’estrès i, conseqüentment, ens condiciona la nostra salut emocional, la nostra conducta i la forma d’enfrontar la vida. La progesterona és el nostre ansiolític natural, el nostre valium.

La falta de progesterona condiciona menor activitat del neurotransmissor gamma-Aminobutyric acid (GABA).

Les dones fabriquen progesterona als ovaris, a la placenta i a les glàndules suprarenals, i els homes només a les glàndules suprarenals. Tanmateix, el sistema nerviós d’homes i dones també té la capacitat de fabricar progesterona localment (neurones i cèl·lules glia del cervell i de la mèdul.la espinal) i alhora metabolitzar-la en el seu metabòlit actiu, la allopregnanolone. L’enzim que converteix la progesterona en aquest metabòlit actiu està àmpliament distribuït al cervell i mèdul.la espinal i té un reconegut efecte neuroprotector en les demències com l’Alzheimer, en l’ictus cerebral (isquèmic o hemorràgic) o en les lesions medul·lars.

Hem comprovat que el metabòlit de la progesterona, el allopregnanolone, estimula el receptor del neurotransmissor GABAA. T’és familiar? Segur que el coneixes!

Les persones que els falta GABA es prenen medicaments com les benzodiazepines (alprazolam –trankimacin-, diazepam, valium, clonazepam), gabapentina, topiramato, ácido valproico... o potser han optat per la valeriana, passiflora, teanine, safrà, magnesi o vitamina B6.

Si tens poca progesterona tindràs poca activitat gabèrgica i et veuràs immers en un autèntic malson per un predomini constant del sistema nerviós simpàtic. Aquestes persones amb baixos nivells de progesterona i, per tant, de GABA sovint es tracten amb el seu metge de confiança, psiquiatre o neuròleg perquè els recomani un tractament per alleugerir els símptomes que t’estan amargant la vida.

Tu ets responsable de fabricar GABA, hauràs de fer les coses millor si no vols dependre de medicaments químics o dels suplements naturals durant tota la vida.

Si tens bons nivells de progesterona tindràs bona activitat d’aquest receptor gabèrgic GABA i gaudiràs dels beneficis calmants del neurotransmissor GABA.

Com saber si et falta GABA?

Les funcions del neurotransmissor GABA:

  • Inhibeix el Sistema Nerviós Central.
  • Té efectes calmants, sedants i tranquil•litzants afavorint el descans I el son.
  • Regula la pressió arterial.
  • Regula el ritme cardíac
  • Redueix ansietat
  • Redueix la depressió
  • Redueix les convulsions.
  • Redueix la sensació de dolor.
  • Redueix el to muscular.
  • Millora la resposta immune.
  • Regula la motilitat intestinal, buidatge gàstric I relaxa l’esfínter esofàgic inferior.

Identifica si et falta GABA amb aquests símptomes esmentats  i llavors optimitza els teus nivells de progesterona.

Com saber si els teus problemes d’ansietat, fòbies, atacs de pànic, impaciència, nerviosisme, digestions lentes, gasos, dolors i contractures  cròniques, taquicàrdies o hipertensió són per culpa de que et falta progesterona?

  • Es pot sospitar un defecte en la producció de progesterona si es presenten alguns dels següents símptomes:
  • Un cicle menstrual de 24 dies o menys (des del inici de la menstruació fins el inici de la següent).
  • Pèrdues de sang a la fase lútia (entre l’ovulació i la menstruació) o als 3 primers mesos d’embaràs.
  • Menor producció de temperatura corporal. En condicions òptimes, la temperatura corporal, presa al matí abans de sortir del llit, hauria de pujar entre 0,3 i 0,5 ºC en la segona meitat del cicle menstrual (entre ovulació i menstruació). Ets fredolica?
  • Pèrdues de sang marronoses durant 3 dies (o més) abans de que baixi la regla. “Tinc pèrdues, em diuen”
  • Processos inflamatoris relacionats amb el cicle menstrual: dolor de regla, dolor de mames (mastàlgia), inflors, dolor lumbar.
  • Processos proliferatius excessius relacionats amb els òrgans sexuals: menorràgies (sagnat molt abundant), miomes, mames fibroses, endometriosis…
  • Ansietat premenstrual (insomni, irritabilitat, bruxisme…els dies situats entre l’ovulació i la menstruació).
  • Degut al seu paper important perquè es pugui dur a terme un embaràs saludable, una producció de progesterona insuficient por provocar dificultats per quedar-se embarassada o avortaments durant les primeres setmanes d’embaràs.

Per què em falta progesterona?

En la meitat del cicle menstrual (dia 14 normalment) , el fol·licle allibera l’òvul (ovulació) i es forma el cos luti que és on es produeix la progesterona durant la segona meitat del cicle menstrual. Els processos que poden afectar a la maduració del fol·licle poden provocar un cos luti incapaç de produir prou progesterona. En aquests casos i amb l’ajuda d’un especialista en PNIE o medicina integradora, serà important tenir en compte aspectes relacionats amb l’estil de vida per tal de millorar la funció del cos luti i assegurar una òptima producció de progesterona.

Què puc fer per millorar la producció de progesterona?

1. Millorar la circulació

Durant la fase lútia, el cos luti es converteix en l`òrgan endocrí més ben irrigat del cos. Estimular una òptima circulació es una de les intervencions científicament demostrades per millorar la producció de progesterona. Per millorar la circulació sanguínia et recomano menjar aliments o prendre suplements que provoquin una major fabricació d’òxid nítric (NO) que és un gran vasodilatador, a més d’aliments protectors de la paret vascular que assegurin una òptima irrigació del cos luti.

L-arginina i L-citrul·lina: aquests dos aminoàcids són molt importants per la síntesis de NO. Els aliments amb contingut elevat d’aquests dos aminoàcids són la síndria, el salmó salvatge, les gambes, la carn d’animals criats en llibertat, els pèsols i les llenties, també les llavors de lli, chia, sèsam, cànem, i els fruits secs.

Nitrats: la remolatxa es la reina dels vegetals per estimular la producció d’òxid nítric (també en forma de suc). També poden ser d’utilitat maduixes, gerds, pastanaga, els espinacs, bledes, bròquil i la col rissada. Mig vas de remolatxa cada dia és una intervenció senzilla i molt recomanable per millorar la circulació del cos luti i millorar la progesterona.

Els radicals lliures i l’excés d’homocisteïna  són els responsables de la menor producció d’òxid nítric (NO) que bloquejarà l’efecte vasodilatador afectant el cicle menstrual i a les patologies cardiovasculars. Les dones amb ovaris poliquístics i les dones gestants hipertenses (preclàmpsia) solen tenir nivells més elevats d’homocisteïna, més estrès oxidatiu i nivells més baixos d’òxid nítric. La suplementació de 1200mg/dia de NAC (N-acetilcisteina) i 1600mg/dia de L-Arginina durant 6 mesos millora la sensibilitat a la insulina, l’estrès oxidatiu i l’homocisteïna restaurant la funció dels ovaris i recuperant l’equilibri hormonal.

Altres aliments que milloren la salut de la paret vascular són la xocolata amb un contingut elevat de cacau, el raïm amb les llavors, l’all (especialment interessant!), la ceba (sobretot la groga i vermella), així com altres alliums. Les cebes, alls i porros tenen components anticancerígens com la quercetina, (la quercetina fa augmentar l’òxid nítric),  antocianidines i components organosulfurats. Només cal menjar-ne sovint. La ceba la pots menjar crua i també cuita perquè escalfant-la a foc lent no hi ha cap perill de destruir la quercetina. En una sopa de ceba hi trobaràs la quercetina en el brou. Et recomano que només treguis la pell més externa de la ceba perquè aquestes substàncies antioxidants (quercetina i anthocyanin) estan més concentrades en les capes més externes de les cebes. Treure moltes capes de la ceba mentre la peles pot reduir el contingut en quercetina en un 20% i el de anthocyanin en un 75%. Ah! I no les guardis en plàstics que tenen components tòxics que afecten la salut hormonal.

L’exercici físic aeròbic augmenta els nivells d’òxid nítric en plasma de forma significativa prevenint alteracions cardiovasculars com infarts, aterosclerosis, hipertensió i la insuficiència lútia. L’esport millorarà el teu rendiment físic, però a part d’això moure’s és indispensable per la salut. Les condicions inflamatòries de moltes malalties es redueixen si regularment fas esport, menges remolatxa, all, ceba i xocolata negra.

Recents evidències indiquen que l’exercici físic voluntari (30 min/ 5 dies setmanals durant 3 mesos)  pot augmentar la fabricació de nous vasos sanguinis (angiogènesis) i també la circulació sanguínia que tant necessitem pel cos luti durant la fase lútia.

Somriu, riu, riu-te’n de tu, dels altres i mira pel·lícules de riure! S’ha vist que somriure i mirar comèdies de riure millora la fabricació d’òxid nítric. Somriure i gaudeix de cada moment perquè a part de millorar la circulació i la fase lútia t’ajudarà a viure més temps.

El contacte dels raigs del sol en la nostra pell fa que fabriquem vitamina D, això moltes persones ja ho sabien, però a més a més el sol també fa que de forma immediata la pell fabriqui l’òxid nítric. Cal anar amb compte en la utilització de cremes a sobre la pell que obstaculitzin el contacte dels rajos solars.

2. Optimitzar els nivells de colesterol

Ho has llegit bé, si. Sense colesterol estem perduts perquè fabriquem la progesterona a partir del colesterol, i si tenim nivells per sota del normal no en fabricaràs prou. Es consideren bons nivells de colesterol entre 170 i 220.

Tot i que el colesterol dietètic tingui poca influència en el colesterol sanguini, pot ser interessant consumir regularment ous ecològics, principalment el rovell. No em diguis que només menges 1 ou cada setmana. També pots consumir derivats làctics d’ovella/cabra ecològica, marisc o carn ecològica criada en llibertat com a font de colesterol dietètic.

3. Corregir dèficits nutricionals

Alguns micronutrients són imprescindibles per assegurar una òptima funció de progesterona. Una ingesta deficient d’omega-3, zinc, vitamina B6,  o una ingesta deficient d’antioxidants poden ser la causa d’una menor producció de progesterona.

La vitamina B6 és especialment necessària pel desenvolupament del cos luti. L’alcohol és capaç de destruir la vitamina B6 i encara que te’n suplementis  pot provocar nivells baixos de progesterona i predomini d’estrògens en sang.    Els anticonceptius orals són, sens dubte, l’origen més habitual de baixos nivells de progesterona per la reducció de la vitamina B6 que provoquen.

El zinc afavoreix la unió de la progesterona amb els seus receptors de l’endometri. Són aliments rics en zinc les pipes de carbassa (1 cullerada sopera al dia de mitjana pot ajudar a recuperar els nivells de zinc), el marisc i les carns blanques de qualitat.

Omega-3: un estudi publicat el febrer del 2016 a l American Journal of Clinical Nutrition conclou que els greixos que mengem són importants per l’equilibri hormonal. L’augment dels àcids grassos omega 3 provinents dels aliments del mar (peix blau, marisc i algues marines) augmenten els nivells de progesterona. L’estudi també revela que els greixos trans (brioxeria, fregits…….) estan associats a patir endometriosi i infertilitat.

Per augmentar els nivells de progesterona, reduir el risc d’amenorrea o patir infertilitat, hem de tenir un aporta suficient de greix DPA (Àcid docosapentaenoic). El DPA és un greix omega-3 derivat de l’EPA i el trobem al peix (arengada, sardines, salmó d’Alaska, verat), la carn de les foques i a la carn d’animals alimentats amb herba verda, també al marisc, algues marines i la llet materna. Tenim grans quantitats d’aquest greix en diferents teixits del nostre cos com el fetge, el cor, múscul esquelètic i els ronyons.

El DPA, a part de millorar els nivells de progesterona, també té altres efectes beneficiosos: és un gran protector cardiovascular i antiaterogènic, millora la proliferació i migració de les cèl·lules endotelials per cicatritzar ferides, controla el mecanisme de metàstasis de cèl·lules tumorals. redueix els triglicèrids i la inflamació dels vasos sanguinis prevenint la formació de les plaques d’ateromes, infarts cardíacs i altres malalties cardiovasculars. El DPA és deu vegades més efectius que l’EPA en les patologies esmentades.

Antioxidants: l’acumulació de radicals lliures en el cos luti ha demostrat reduir la producció de progesterona. Seguir una alimentació rica en fruites i verdura es imprescindible per afavorir un òptima producció de progesterona.

4. Reduir els nivells d'estrès

Sovint molts moltes noies tenen falta de progesterona per aspectes tant quotidians com una pràctica excessiva d’exercici físic (és especialment important que les noies no facin exercici físic molt intens i/o de llarga duració en la fase lútia, ja que és quan fabriques més progesterona), estrès emocional excessiu que anomenem distrès o el poc descans nocturn (les noies necessiten dormir més de set hores i els nois més de sis).

Quins suplements em poden ajudar a produir millor progesterona?

Per tot el que t’hem explicat i seguint les indicacions d’un especialista, tinc especial predilecció per:

  • STRESS COMPLEX (Institut PNIE Xevi Verdaguer): És un suplement nutricional incorporat de forma exclusiva a la nostra clínica de PNIE que es caracteritza per portar dosis elevades d’omega 3, vitamina D3 i fitoterapia adaptògena per reduir els nivells d’estrès. Dosis: 1 cullerada de postres amb el sopar durant 4 mesos pot millorar eficaçment l’estrès, les inflamacions i la progesterona.
  • Vitamina C (àcid ascòrbic): La disminució de vitamina C porta a la creació de radicals lliures (ROS) que inhibeixen l’acció de la LH i provoquen una menor producció d’òxid nítric, empitjorant la vascularització del cos luti i impedint la fabricació normal de progesterona. 750 mg /dia de vitamina C augmenten també els nivells de progesterona un 77% i milloren el grossor de l’endometri i la fertilitat en 3 mesos.
  • Vitamina E: 400 UI al dia de vitamina E: Augmenta la producció de progesterona un 67% durant la fase lútia. Millora el grossor de l’endometri.
  • L-arginina: 6 g/dia augmenta la progesterona en un 71%. Juntament amb els 600mg/dia de vitamina E millora el grossor de l’endometri augmentant la circulació sanguínia de l’arteria radial.
  • Vitamina B6: La dosis eficient és de 50-100 mg/dia de la forma activa de la vitamina B6 (piridoxal-5-fosfat). Pot ajudar a millorar el sd. premenstrual en dones que segueixen una dieta pobre en fruites i verdures a base de làctics i sucres refinats.
  • Melatonina (1,5-3 mg/dia abans de dormir) millora els nivells de progesterona. Si l’insomni o la falta de descans es la causa del dèficit de progesterona, la suplementació amb melatonina podria estar indicada.
  • Vitex Agnus Castus (170 mg of a 6:1 extract of Vitex) El Dismegyn porta 4 mg d’extracte sec de fruits de Vitex agnus-castus i 1 càpsula al dia t’ajudarà a allargar la fase lútia, sobretot si la teva falta de progesterona va acompanyada de sensibilitat a les mames i els mugrons.

Si equilibres la progesterona... et pot canviar la salut!
Notaràs millores en l’ansietat, en el descans nocturn, dels dolors crònics, libido, dolors premenstruals i deixaràs de ser fredolica i a més també t’aprimaràs.

Fotografia: Micrografia dels canvis en el endometri a causa de la progesterona Wikipedia

Bibliografia

J Endocrinol Invest. 2009 Dec;32(11):870-2. doi: 10.3275/6185. Epub 2009 Apr 15.
Prolonged treatment with N-acetylcysteine and L-arginine restores gonadal function in patients with polycystic ovary syndrome.
Masha A1, Manieri C, Dinatale S, Bruno GA, Ghigo E, Martina V.

Pharmacol Rev. 2016 Oct;68(4):1026-1073.
Botanicals and Their Bioactive Phytochemicals for Women's Health.
Dietz BM1, Hajirahimkhan A1, Dunlap TL1, Bolton JL2.

A Quantitative Study of Changes in the Human Corpus Luteum Microvasculature during the Menstrual Cycle1
F. Gayta ́n,2,3 C. Morales,4 L. Garc ́ıa-Pardo,4 C. Reymundo,4 C. Bellido,5 and J.E. Sa ́nchez-Criado5

Nat Prod Res. 2008 Apr 15;22(6):537-46. doi: 10.1080/14786410701592612.
Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt.
Ibrahim NA1, Shalaby AS, Farag RS, Elbaroty GS, Nofal SM, Hassan EM.

Effects of ascorbic acid supplementation on serum progesterone levels in patients with a luteal phase defect.
Henmi H, Endo T, Kitajima Y, Manase K, Hata H, Kudo R.
Fertil Steril. 2003;80(2):459-461.

American Journal of Research Communication 2013
Effects of Vitamin C on the Endometrial Thickness and Ovarian Hormones of Progesterone and Estrogen in Married and Unmarried Women
Sami R. Al-Katib*, Meissam MH. Al-Kaabi* and Karim A. Al-Jashamy**

Journal of Ovarian Research. Takasaki et al; licensee BioMed Central Ltd. January 2009
Luteal blood flow and luteal function
Akihisa Takasaki, Hiroshi Tamura, Ken Taniguchi, Hiromi Asada, Toshiaki Taketani, Aki Matsuoka, Yoshiaki Yamagata, Katsunori Shimamura, Hitoshi Morioka and Norihiro Sugino.

Br J Clin Pharmacol. 2008 Jan; 65(1): 51–59. Published online 2007 Jul 27. doi:  10.1111/j.1365-2125.2007.02990.x PMCID: PMC2291275
Pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of oral L-citrulline and L-arginine: impact on nitric oxide metabolism
Edzard Schwedhelm, Renke Maas, Ralf Freese,1 Donald Jung,2 Zoltan Lukacs,3 Alen Jambrecina,1 William Spickler,4 Friedrich Schulze, and Rainer H Böger

Am J Epidemiol. 2007 Aug 1;166(3):304-12. Epub 2007 May 2.
Preconception B-vitamin and homocysteine status, conception, and early pregnancy loss.
Ronnenberg AG1, Venners SA, Xu X, Chen C, Wang L, Guang W, Huang A, Wang X.

Nat Prod Res. 2008;22(6):537-546.
Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt.
Ibrahim NA, Shalaby AS, Farag RS, Elbaroty GS, Nofal SM, Hassan EM.

J Pineal Res. 2011;51(2):207-213.
Protective role of melatonin in progesterone production by human luteal cells. 
Taketani T, Tamura H, Takasaki A, et al.

Domest Anim Endocrinol. 2010;38(4):272-283.
Effects of unsaturated fatty acids on progesterone secretion and selected protein kinases in goat granulosa cells.
Coyral-Castel S, Ramé C, Fatet A, Dupont J.

Obstet Gynecol Surv. 2004;59(10):722-730.
Women and omega-3 fatty acids. 
Saldeen P, Saldeen T.

J Endocrinol. 1998;158(3):319-325.
Thyroid hormone stimulates progesterone release from human luteal cells by generating a proteinaceous factor. 
Datta M, Roy P, Banerjee J, Bhattacharya S.

Follesa, P., et al. (2000).
Allopregnanolone synthesis in cerebellar granule cells: roles in regulation of GABAA  receptor expression and function during progesterone treatment and withdrawal.
Molecular Pharmacology, vol 57; no. 6:1262-1270. Cunningham, J.,et al. (2009). Update on research and treatment of premenstrual dysphoric disorder. Harv Rev Psychiatry, 12(2):120-137.

Neuroendocrinology.36(3):235-241.
Gonadal hormone regulation of MAO and other enzymes in hypothalamic areas.
Luine,V.N., et al. (1983).

Frontiers in Neuroscience, 6:10.
Progesterone synthesis in the nervous system: implications for myelination and myelin repair.
Schumacher, M., et al. (2012).

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

One comment on “La progesterona et pot canviar la vida”

  1. Hola Xevi,
    Segons m'han diagnosticat tinc rinitis vasomotora esoninofila, fa ja bastants anys que la pateixo i ara em trobo en uns moments bastant límits, també tinc al·lergies alguns medicaments especificament a medicaments de tractament d'al·lergia. No ser cap on tirar.
    L' article de la progesterona m'ha interessat, m'han comentat últimament que aquesta hormona pot tenir a veure amb tot tipus d'inflamacions, pot ser factible en el meu cas algun tipus de tractament Hormonal???

cartcross