Em pregunteu molt quan prendre vitamina D3 combinada amb K2. Ho explicaré en aquest post.
Les vitamines D3 i K2 treballen sinèrgicament per garantir que el calci s'incorpori als ossos i les dents i no es dipositi als vasos sanguinis.
Tenen una acció sinèrgica i quan es prenen juntes, la vitamina K afavoreix l'absorció de la vitamina D.
Quan desitgem incidir en la salut òssia, cardiovascular i muscular. Per exemple, a les persones amb osteoporosi, aterosclerosi o les persones amb rampes musculars freqüents.
Si els teus nivells de vitamina D3 són molt baixos (més baixos de 30 ng/mL) et recomano començar primer amb la suplementació de la vitamina D3 soleta, fins arribar a nivells de 50-100ng/mL i després, assolits ja a aquests nivells desitjats , passar a la suplementació combinada de D3+K2 que ens serviran per mantenir-nos a aquests nivells saludables.
Funcions de la vitamina K:
Recomano la menaquinona-7 (MK7), la forma de vitamina K2 biològicament més activa. És important seguir la proporció recomanada entre elles: Vitamina D3 100 mcg (4000 UI) amb Vitamina K2 (MK7) 100 mcg
Vitamina D3 + K2 (Xevi Verdaguer)
Dosi: 1-2/dia. En ser vitamines liposolubles (soluble en greix) és recomanable prendre-les després de dinar o sopar ja que la bilis fabricada després de la ingesta de greixos facilitarà la seva absorció.
No recomano la suplementació de vitamina K2 sense consulta prèvia amb l'especialista a les persones amb:
La vitamina K la pot fabricar la nostra microbiota intestinal o bé la podem ingerir a través de la dieta. Les dues formes principals de vitamina K són ( Yamazaki Price and Preedy, 2015, 2018):
Les filoquinones (vitamina K1) derivades de plantes: algues, alvocat, kiwi, raïm, vegetals de fulles verdes com el brocoli, kale (col arrissada), cols de brussel·les, col de cabdell, créixens, espinacs, bledes, espàrrecs, te verd i la mantega.
Les menaquinones (vitamina K2) derivades dels bacteris i present en aliments fermentats com: els lactis d'origen animal (formatges, iogurt, quallada), el NATTO (soja fermentada), el xucrut (col fermentada) i el rovell de l'ou.
La ingesta d'aquests aliments rics a K2 són molt més interessants per a la nostra salut, comparat amb els rics a K1, ja que la seva vida mitjana en sang és més prolongada. Incorporant aquests aliments a la teva vida diària la suplementació pot no ser tan necessària.
I per altra banda, la microbiota intestinal situada predominantment a l'ileon (part final de l'intestí prim) i al còlon, també pot fabricar petites quantitats de vitamina k2 gràcies a les espècies bacterianes:
Eubacterium lentum
Veillonella sp.
Enterobacter sp.
E. coli
Bacillus subtilis (natto)
Bacteroides fragilis
Bacteroides vulgatus
Lactococcus lactis (formatge i quallada)
Un desequilibri de la microbiota intestinal (disbiosi intestinal) ja sigui per manca d'aquests bacteris sans o per un SIBO (sobrecreixement bacterià) a l'ileon (intestí prim) pot afectar la síntesi endògena de vitamina K i ja saps quins nivells baixos de vitamina K2 s'associen, per exemple, a patir més calcificacions arterials i aterosclerosi o tendinoses.
Cuida't!
Xevi Verdaguer
BibliografiaAquest article no pretén incitar-te a la suplementació sense un control mèdic.