Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Quan puc donar gluten al meu fill?

li puc donar gluten al fill

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

El consum precoç de gluten durant els primers mesos de vida condiciona el desenvolupament de la celiaquia, i també hi influeix la quantitat que n’ingereix el petit. La millor opció es incorporar el gluten de manera escalonada a partir dels 4 mesos, mentre el nen encara pren el pit.

El gluten és la proteïna del blat (gliadina que ofereix viscositat i glutenina, que dóna elasticitat), de la civada (hordeïna) o del sègol (secalina). Totes són proteïnes molt riques en prolina i glutamina, i per això s’anomenen prolamines.

El gluten és present al pa, la pasta italiana, la brioixeria, els arrebossats, les pizzes, les galetes, l’alimentació infantil de continuació, els embotits, les salses, etc.

Molts pares es pregunten quan és el millor moment per introduir a l’alimentació del seu fill les fórmules infantils de continuació basades en farines. El moment ideal és a partir dels 4-6 mesos de vida, quan s’aniran introduint petites quantitats de gluten de manera progressiva fins als nou mesos, moment en què ja se li pot oferir amb llibertat total.

  • De l’arròs al blat. Es començarà amb els cereals sense gluten (arròs, quinoa, blat de moro, fajol, tapioca o mill), després s’introduiran elscereals amb poc gluten (espelta, civada, kamut o sègol) i finalment serà el torn del blat.
  • Signes que indiquen que alguna cosa no va bé. Durant el procés d’introducció del gluten s’ha de vigilar bé el petit. Diarrea, restrenyiment,rinitis, bronquitis, èczemes o pell atòpica són alguns dels símptomes que ens indicaran si anem massa ràpid introduint el gluten.

S’ha de combinar la introducció amb la lactància materna

Durant tot el procés s’ha de mantenir la lactància materna, que és un factor indispensable per aconseguir la tolerància oral. Així ho recomanen l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i l’ESPGHAN (European Societies for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). Totes dues organitzacions aconsellen donar el pit mentre s’introdueix el gluten en les fórmules infantils, farines, bastons, galetes… per tal de modular el sistema immunitari i prevenir una reacció autoimmune.

De fet, ara sabem que la tradicional creença que “n’hi ha prou de donar el pit sis mesos” és mentida i ha passat a la història, ja que són necessaris més mesos de lactància materna per ajudar a prevenir certes malalties en l’edat adulta, com la diabetis, la depressió, les alteracions tiroïdals o l’obesitat.

Què pot passar si...?

En relació amb la introducció del gluten a la dieta dels nens, estudis recents han demostrat que és molt important fer-ho en el moment adequat
per evitar conseqüències negatives.

  • Si s'introdueix massa aviat... Introduir el gluten abans dels 4 mesos de vida multiplica per cinc les possibilitats de desenvolupar la celiaquia respecte al fet de començar a menjar-ne entre els 4 i els 6 mesos. El motiu és la immaduresa del sistema immunològic de l'intestí del petit.
  • Sí es tarda massa... Curiosament, introduir el gluten quan el nen té més de 7 mesos també augmenta el risc de desenvolupar la celiaquia. En aquest cas, la raó sol ser la introducció tardana d'una gran quantitat de gluten en la seva primera exposició.

Ja som grans: i ara què?

Si no es va prendre lactància materna i en l’edat adulta es té fatiga, fibromiàlgia, ansietat, depressió crònica, estrenyiment, diarrees o, en el cas de les dones, dolors menstruals, és possible que tot estigui originat per un sol problema: la intolerància al gluten. En aquest cas, cal posar-se en mans d’un professional qualificat que farà una anàlisi de sang per valorar la predisposició genètica i els anticossos de la intolerància al gluten.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross