Quan puc donar gluten al meu fill?

11 de juny de 2014

Diferents varietats de pa

El consum precoç de gluten durant els primers mesos de vida condiciona el desenvolupament de la celiaquia, i també hi influeix la quantitat que n’ingereix el petit. La millor opció es incorporar el gluten de manera escalonada a partir dels 4 mesos, mentre el nen encara pren el pit.

El gluten és la proteïna del blat (gliadina que ofereix viscositat i glutenina, que dóna elasticitat), de la civada (hordeïna) o del sègol (secalina). Totes són proteïnes molt riques en prolina i glutamina, i per això s’anomenen prolamines.

El gluten és present al pa, la pasta italiana, la brioixeria, els arrebossats, les pizzes, les galetes, l’alimentació infantil de continuació, els embotits, les salses, etc.

Molts pares es pregunten quan és el millor moment per introduir a l’alimentació del seu fill les fórmules infantils de continuació basades en farines. El moment ideal és a partir dels 4-6 mesos de vida, quan s’aniran introduint petites quantitats de gluten de manera progressiva fins als nou mesos, moment en què ja se li pot oferir amb llibertat total.

  • De l’arròs al blat. Es començarà amb els cereals sense gluten (arròs, quinoa, blat de moro, fajol, tapioca o mill), després s’introduiran elscereals amb poc gluten (espelta, civada, kamut o sègol) i finalment serà el torn del blat.
  • Signes que indiquen que alguna cosa no va bé. Durant el procés d’introducció del gluten s’ha de vigilar bé el petit. Diarrea, restrenyiment,rinitis, bronquitis, èczemes o pell atòpica són alguns dels símptomes que ens indicaran si anem massa ràpid introduint el gluten.

S’ha de combinar la introducció amb la lactància materna

Durant tot el procés s’ha de mantenir la lactància materna, que és un factor indispensable per aconseguir la tolerància oral. Així ho recomanen l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i l’ESPGHAN (European Societies for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). Totes dues organitzacions aconsellen donar el pit mentre s’introdueix el gluten en les fórmules infantils, farines, bastons, galetes… per tal de modular el sistema immunitari i prevenir una reacció autoimmune.

De fet, ara sabem que la tradicional creença que “n’hi ha prou de donar el pit sis mesos” és mentida i ha passat a la història, ja que són necessaris més mesos de lactància materna per ajudar a prevenir certes malalties en l’edat adulta, com la diabetis, la depressió, les alteracions tiroïdals o l’obesitat.

Què pot passar si…?

En relació amb la introducció del gluten a la dieta dels nens, estudis recents han demostrat que és molt important fer-ho en el moment adequat
per evitar conseqüències negatives.

  • Si s’introdueix massa aviat… Introduir el gluten abans dels 4 mesos de vida multiplica per cinc les possibilitats de desenvolupar la celiaquia respecte al fet de començar a menjar-ne entre els 4 i els 6 mesos. El motiu és la immaduresa del sistema immunològic de l’intestí del petit.
  • Sí es tarda massa… Curiosament, introduir el gluten quan el nen té més de 7 mesos també augmenta el risc de desenvolupar la celiaquia. En aquest cas, la raó sol ser la introducció tardana d’una gran quantitat de gluten en la seva primera exposició.

Ja som grans: i ara què?

Si no es va prendre lactància materna i en l’edat adulta es té fatiga, fibromiàlgia, ansietat, depressió crònica, estrenyiment, diarrees o, en el cas de les dones, dolors menstruals, és possible que tot estigui originat per un sol problema: la intolerància al gluten. En aquest cas, cal posar-se en mans d’un professional qualificat que farà una anàlisi de sang per valorar la predisposició genètica i els anticossos de la intolerància al gluten.

Quan puc donar gluten als meus fills ?

Últims articles publicats

Fas exercici físic o beus aigua rica en hidrogen?

15 de desembre de 2020

Al llarg de l’evolució humana ens hem anat adaptant a situacions adverses per sobreviure i el nostre organisme ha anat generant mecanismes adaptatius contra tòxics o patògens per mantenir-nos en equilibri. Aquest equilibri ideal, que no real, el coneixem amb el nom d’homeòstasi.

L’aigua enriquida amb gas H2, no és aigua oxigenada (peròxid d’hidrogen o H2O2)

08 de desembre de 2020

Atenció! No confondre l’aigua hidrogenada amb l’aigua oxigenada. L’hidrogen (H2) i el peròxid d’hidrogen (H2O2) s’assemblen per la seva formula molecular, H2 i H2O2, però els seus beneficis són molt diferents. L’aigua oxigenada (peròxid d’hidrogen o H2O2) és una aigua que conté gas oxigen (O2) dissolt i s’utilitza per desinfectar ferides, només té un ús […]

L’aigua enriquida amb gas H2, no és aigua alcalina

01 de desembre de 2020

Atenció: No confondre l’aigua hidrogenada amb l’aigua alcalina! Beure aigua alcalina no és el mateix que beure aigua amb l’H2 molecular (gas H2) L’aigua alcalina és una aigua que té un pH alcalí (pH> 6,5) que suposadament pot alcalinitzar els teixits i prevenir o revertir malalties com el càncer, l’artritis i altres. Sento dir a […]