Estàs a tot arreu, estimat. Imagines una vida sense el gluten?

Realment, cada vegada hi ha més persones sensibles als cereals amb gluten, sense que siguin persones al·lèrgiques (reacció mediada per les Ig E) ni intolerants al gluten (malaltia celíaca), només més sensibles a ell.

Aquesta realitat ha portat els científics a reconèixer una altra entitat nova coneguda per la síndrome de la sensibilitat al gluten no celíaca (NCGS).

La sensibilitat als cereals amb gluten afecta negativament a tots els humans i el mecanisme sembla ser multifactorial.

Les persones desenvolupem  sensibilitat al gluten no celíaca (NCGS) per diferents components que trobem en el mateix cereal, un còctel perillós… només si el menges.

El problema no és només el gluten.

Quins són els components perillosos del gluten?

Anem a analitzar-los un per un.

1 – Gliadina

L’incansable investigador sobre el gluten, Alessio Fassano i el seu equip, ens mostren en aquesta imatge, la molècula alfa-gliadina, que té diferents efectes segons la porció estudiada independentment de que siguis celíac o no: activitat citotòxica (vermell), immunoreguladora (verd clar), alliberació de la zonulina i augment de la permeabilitat intestinal (blau) i augment de la citoquina pro-inflamatòria Il-8 (verd fosc).

A tothom li provoca disbiosis intestinal (desequilibri de les bactèries de l’intestí), més permeabilitat intestinal, menor quantitat de cèl·lules caliciformes a l’intestí reduint la capacitat de fabricar una bona capa mucosa com a primera línia de defensa a l’intestí. La gliadina redueix en un 35-55% l’activitat de les cèl·lules caliciformes i tindrem menys capa mucosa protectora i major risc a tenir paràsits o fongs de repetició, gastritis o inflamacions intestinals.

2 – Fructans

És un oligosacàrid (hidrat de carboni de cadena curta) difícil de digerir i d’absorbir a l’intestí prim que té la particularitat de que fermenta molt quan arriba al colon produint molts gasos, femtes pastoses o diarreiques i inflors o espasmes abdominals.

El trobem al blat, ordi, sègol, cebes i alls.

Si després de menjar un entrepà o una pizza et quedes amb la panxa ben inflada i vas de ventre pastós o amb diarrea pots imaginar que els fructans dels cereals amb gluten et fan mal.

3 – Fitats

Els fitats o àcid fític és un anti-nutrient que s’enllaça a l’intestí amb diferents minerals dels aliments que has menjat com el ferro, zinc, calci i magnesi, provocant la seva menor absorció i carència nutricional.

Està present a la soja, el blat de moro, llavors, fruits secs i cereals integrals (el trobem al segó) sobretot el blat.

4 – Lectines

La lectina del germen del blat es diu aglutinina (WGA) i també la trobem als llegums, fruits secs, llavors i tots els altres cereals integrals (no els refinats). Podem minimitzar les lectines germinant els llegums  o bé, posant-los en remull i coure’ls a 100ºC lentament.

Les lectines també redueixen la producció de la capa mucosa intestinal, augmenten la permeabilitat intestinal i canvien l’estructura de les vellositats intestinals.

5- Els inhibidors de l’amilasa tripsina (ATI)

És una albúmina que resisteix la proteòlisis a l’intestí i arriba a l’intestí prim i al colon on augmenta l’activitat del sistema immune innat de les mucoses intestinals i també de la resta del nostre cos, via activació de receptors tipo toll 1, 2 i 4 (TLR1, TLR2 i TLR4)

Els macròfags, monòcits i les cèl·lules dendrítiques són cèl·lules presentadores d’antígens del nostre sistema immune innat que tenen uns receptors a la seva superfície  (TLR o receptors tipo toll) que els serveix per reconèixer els patògens o substàncies estranyes que entren al nostre cos,  com alguns components alimentaris, essent la primera barrera de defensa del nostre cos, especialment a l’intestí, els pulmons i la pell.

Cereals amb i sense gluten

El cereals amb gluten també porten entre 2-4% de ATI (el blat en porta > 4%). Mentre que els cereals “sense gluten” en porten en quantitats indetectables.

Cereals amb gluten: blat, cuscús, bulgur, civada, ordi, espelta, kamut, sègol, begudes amb malta o fermentades amb cereals com la cervesa.

Cereals sense gluten: Fajol, quinoa, arròs, blat de moro, tapioca, amarant, mill, sorgo, tef. (La civada pot estar lliure de gluten si el fabricant ens ho garanteix posant a l’etiqueta “gluten free”).

Si menjo gluten, em farà mal aviat?

Els inhibidors de l’amilasa tripsina (ATI), que porten tots els cereals amb gluten, té uns efectes molt negatius pel nostre sistema immune tot just 1-4 hores després de la seva ingesta.

Un desastre.

La funció dels inhibidors de l’amilasa tripsina (ATI) és iniciar un procés inflamatori i és capaç de cronificar infeccions virals, al·lèrgies i malalties autoimmunes que sense aquest efecte potenciador de les inflamacions que té l’ATI dels cereals amb gluten provablement el nostre organisme hauria sabut resoldre sense problemes. Una persona que consumeix gluten regularment no resol amb la mateixa facilitat un esquinç, una al·lèrgia o una grip.

Els ATI (no el gluten) són els que provoquen principalment aquesta NCGS tant freqüent entre tots nosaltres.

Respecte les persones celíaques, les persones amb NCGS tenen:

Pèrdua de la homeòstasis immunitària: provablement tindràs colon irritable, intoleràncies alimentaries, herpes de repetició o al·lèrgies de repetició o malalties inflamatòries cròniques. És curiós observar com la gent deixa de tenir herpes després o grips de repetició després de deixar el gluten. O bé, com la intolerància a la fructosa i els gasos intestinals desapareixen només deixant d’inflamar l’intestí seguint una dieta gluten free.

La bona notícia és que tot això es redueix a 0 si no en mengem o bé si seguim una dieta “gluten free en un 90%. Els símptomes poden aparèixer al cap de poques hores o al cap de pocs dies després de menjar-ne. És dosi depenent, com més en mengis pitjor. Si vols saber se pateixes aquesta sensibilitat al gluten no celíaca revisa els símptomes que provoca.

Símptomes intestinals:

 • Gasos i inflors
 • Dolor abdominal o epigàstric (entre el melic i l’estèrnum).
 • Nàusees
 • Pets
 • Reflux
 • Aftes a la mucosa de la boca.
 • Femtes pastoses
 • Diarrea
 • Restrenyiment

Símptomes extra intestinals:

 • Malestar general
 • Cansament o fatiga crònica.
 • Mal de cap
 • Ansietat
 • “Foggy mind”: Dificultat per concentrar-se i pensar amb claredat.
 • Rigidesa o falta de flexibilitat: sobretot de les mans i els peus.
 • Dolors articulars i musculars.
 • Rash cutani: Marques vermelles a la pell al mínim contacte (P.e. al rascar-se).
 • Pèrdua de pes.
 • Anèmia
 • Dermatitis
 • Rinitis
 • Asma
 • Depressió
 • Hiperactivitat
 • Falta d’atenció
 • Atàxia

Segons els estudis d’Aziz et al. el 2015 a la revista Nat. Rev. Gastroenterology “The spectrum of nonceliac gluten sensivity”, la única forma que una persona pot descobrir si té NCGS és fer la prova de no menjar cereals amb gluten durant un mínim de 6 setmanes i preferiblement durant 3 mesos. I després revisa si aquests símptomes han desaparegut miraculosament.

Una dieta sense gluten és també una dieta sense inhibidors de l’amilasa tripsina (ATI).

Si ets de les persones que no fas esport, dorms poc i tens uns dieta deficient has de saber que realment tens l’intestí molt poc protegit per quan mengis cereals amb gluten i el teu futur és incert.

Els cereals amb gluten són, senzillament, un factor de càrrega pro-inflamatòria i et recomano que comencis una dieta “gluten free” ja!. Ara bé, una dieta equilibrada t’ajudarà a mantenir la mucosa intestinal en equilibri.

Una dieta rica en fibra, fermentats, polifenols, i aliments que fisiològicament tenen efectes antiinflamatoris com les verdures crucíferes (bròquil i col especialment) i els aliments rics en omega 3 t’ajudaran a tenir l’intestí protegit pel dia que decideixis donar-te un premi i menjar quelcom fet amb cereals amb gluten i iniciar un procés inflamatori.

Sigues espavilat i no compris productes processats

Has de ser conscient que comprar un producte “gluten free” o “100% sense gluten” només et garanteix això, que no porta gluten.

Què faràs si llegeixes “gluten free” a l’etiqueta d’un aliment nefast per la salut?

Algunes empreses ja utilitzen aquesta informació que et donem per promocionar “altres coses” que has de saber distingir.

Tots podem trobar-nos l’etiqueta de “100% gluten free” en productes com les begudes alcohòliques, cereals refinats, brioxeria, refrescs i begudes energètiques que estan endolcits amb sucres o edulcorants i, evidentment, aquests productes “gluten free” poden empitjorar la teva salut cardiovascular, diabetis, etc.

I llavors, a sobre, podem trobar-nos notícies que ens indiquin que els aliments gluten free t’engreixen i empitjoren la teva salut. Sigues espavilat i si decideixes comprar aliments “sense gluten” vigila i informa’t del que porten afegit. Pensa-ho.

No et conec prou bé però sé que ho faràs millor. Salut !

Bibliografia

Sapone et al. BMC Medicine 2011, 9:23
Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity
Anna Sapone1,2, Karen M Lammers2, Vincenzo Casolaro2,3, Marcella Cammarota4, Maria Teresa Giuliano4, Mario De Rosa4, Rosita Stefanile5, Giuseppe Mazzarella5, Carlo Tolone6, Maria Itria Russo7, Pasquale Esposito7, Franca Ferraraccio8, Maria Cartenì4, Gabriele Riegler1, Laura de Magistris1, Alessio Fasano2*

Aziz, I. et al. (2015)  doi:10.1038/nrgastro.2015.107
Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol.
The spectrum of noncoeliac gluten sensitivity

Review. Clinical Nutrition
Non coeliac gluten sensitivity e A new disease with gluten intolerance
Graz_yna Czaja-Bulsa a, b, *

BMC Med. 2014 May 23;12:85. doi: 10.1186/1741-7015-12-85.
An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity
Volta U1, Bardella MT, Calabrò A, Troncone R, Corazza GR; Study Group for Non-Celiac Gluten Sensitivity

Nonceliac gluten and wheat sensitivity
Alessio Fasano, Anna Sapone, Victor Zevallos, Detlef Schuppan
Gastroenterology 2015;148:1195–1204

BMC Gastroenterology 2014, 14:26
Effect of gluten free diet on immune response to gliadin in patients with non-celiac gluten sensitivity
Giacomo Caio1,2,3, Umberto Volta1,2,3*, Francesco Tovoli1,2,3 and Roberto De Giorgio1,2,3

Sapone, A.; Bai, J.C; Ciacci, C; Dolinsek, J, Green, P.H; et al.
Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification.
BMC Medicine 2012, 10:13

Catassi, C; Bai, J.C; Bonaz, B; Bouma, G; et al.
Non-celiac gluten sensitivity: New Frontier of Gluten related disorders.
Nutrients 2013, 5 , 3839-3853. Review.

Czaja,- Bulsa, G.
Non celiac gluten sensitivity: A new disease with gluten intolerance.
Clinical Nutrition 2014, 1-6 in press.

Review Nutrients 2013, 5, 3839-3853; doi:10.3390/nu5103839
Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related DisordersCarlo Catassi 1, Julio C. Bai 2, Bruno Bonaz 3, Gerd Bouma 4, Antonio Calabrò 5, Antonio Carroccio 6, Gemma Castillejo 7, Carolina Ciacci 8, Fernanda Cristofori 9, Jernej Dolinsek 10, Ruggiero Francavilla 9, Luca Elli 11, Peter Green 12, Wolfgang Holtmeier 13, Peter Koehler 14, Sibylle Koletzko 15, Christof Meinhold 16, David Sanders 17, Michael Schumann 18, Detlef Schuppan 19,20, Reiner Ullrich 18, Andreas Vécsei 21, Umberto Volta 22, Victor Zevallos 19, Anna Sapone 23 and Alessio Fasano 24,*

REVIEW
Cellular & Molecular Immunology (2013) 10, 383–392
Non-celiac gluten sensitivity: questions still to be answered despite increasing awareness
Umberto Volta, Giacomo Caio, Francesco Tovoli and Roberto De Giorgio

 

Comparteix aquest article amb els teus!