Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

L'aigua enriquida amb gas H2, no és aigua alcalina

L'aigua enriquida amb gas H2, no és aigua alcalina

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Beure aigua alcalina no és el mateix que beure aigua amb l'H2 molecular (gas H2)

La Dra. Tanis Fenton de la Universitat de Calgary i el seu equip d'investigació van realitzar una revisió sistemàtica per comprovar si l'aigua alcalina i una dieta alcalina eren beneficioses per al tractament i la prevenció del càncer. La conclusió va ser que no hi ha cap justificació que doni suport a aquestes afirmacions. De fet, l'anyl 2017, la pràctica d'aquesta "medicina alcalina" va portar a l'autor dels llibres "pH Miracle", Robert O Young, a complir 3 anys de presó per frau al practicar medicina sense llicència mèdica.

Les màquines ionitzadores d'aigua alcalina es van popularitzar molt abans que es coneguessin els beneficis del gas hidrogen i no va ser fins al 2007 quan es va descobrir que el principal agent beneficiós de l'aigua alcalina és justament l'hidrogen molecular que es produeix durant el procés d'electròlisi de l'aigua alcalina ionitzada. Encara que els més escèptics afegim que, la concentració de gas hidrogen en aquesta aigua ionitzada alcalina és inferior a 0,05 ppm quan realment l'efecte terapèutic del gas H2 s'estima entre 0,5-1,6 ppm / L (o més) per dia.

Jo no prenc aigua alcalina, recomano prendre aigua amb hidrogen, o el que és el mateix, aigua enriquida amb hidrogen, és a dir, aigua normal que conté gas hidrogen (format per dos àtoms d'hidrogen) que es dissol amb aigua i és molt beneficiosa per a la salut. Beure aigua alcalina amb un pH alt no té el mateix suport científic.

L'aigua rica en hidrogen és barata, no és tòxica, no modifica el pH de la teva sang ni del teu cos, molt segur tant per a nens, adults o embarassades, de fàcil aplicació i té el gran avantatge que un cop ingerida l'H2 es pot difondre fàcilment en els teixits i les cèl·lules (102) i travessar la barrera hematoencefàlica (103), el que suggereix una gran eficàcia per als problemes de salut associats a l'estrès oxidatiu, la inflamació i per al tractament de malalties neuroinflamatorias.

Quina dosi es recomana?

Hi ha unes recomanacions, però és dífícil de respondre. M'explico.

Aproximadament 15 minuts després de beure aigua rica en hidrogen, ja trobem en sang els seus nivells màxims. I una hora després, l'H2 ja s'elimina a través de la respiració. De seguida vaig pensar: Ohhhh! Només dura una hora al nostre cos? Hem de beure durant tot el dia o amb una dosi especialment elevada per beneficiar-nos de totes les seves bondats?

Tot i que l'eliminem ràpidament (1 hora després d'ingerir-lo) l'efecte terapèutic i protector de l'H2 dura hores, dies i fins i tot setmanes, segons afirma l'investigador japonès Tyler W. Li Baron, expert mundial de gas hidrogen i director de l'International Hydrogen Standards Association (IHSA) i de l'Molecular Hydrogen Institute (MHI), una organització científica sense ànim de lucre (Molecular Hydrogen Institute)

Llavors ja tenim una cosa clara. No cal beure aigua enriquida en H2 tot el dia.

Pel que fa a la concentració mínima efectiva encara no hi ha prou informació concretada per tractar malalties o com a prevenció. Els estudis científics més recents ens mostren que, de les més de 300 malalties estudiades, els efectes protectors de l'H2 varien en funció de la dosi, el temps i la forma d'administració.

D'acord amb els estàndards de l'associació IHSA s'han demostrat efectes terapèutics estadísticament significatius amb el consum d'una concentració d'H2 d'entre 0,5 mg / L i 1,6 mg (1,6 ppm o 0,8 mM) / L cada dia. Per tant, si l'aigua té una concentració d'1 mg / L (equivalent a 1 ppm, parts per milió), dos litres tindran 2 mg d'H2 (equivalent a 2 ppm, parts per milió).

Quin és el millor dispositiu d'aigua hidrogenada?

Hi ha una relació important entre la quantitat total de gas hidrogen produït per la màquina i la quantitat total de gas hidrogen dissolt. Sabem que el mínim que hauria de produir la nostra màquina és 1-2 ppm perquè sigui una aigua terapèutica.

Així, el sentit comú no porta al fet que com més gran sigui el percentatge de gas hidrogen produït i, per tant, dissolt en aigua, més eficient serà el sistema.

El millor i més fiable és fer la prova amb un mesurador d'H2, que és un test que vam realitzar amb unes gotes blaves (formula especial d'alcohol) que mesuren l'H2 contingut en el got d'aigua.

Quan preguntem als comercials respecte a quant H2 fabrica el seu dispositiu, els tècnics comercials habitualment t'informaran de la valor -ORP  (potencial de oxidación-reducción (ORP) negatiu) que tenen les seves màquines (ionitzadores i hidrogenadores). Associant que com més negatiu és el valor ORP més antioxidant és l'aigua (més gas H2). Els tècnics et mostraran els nivells amb els seus mesuradors d'ORP quan t'instal·lin la màquina per ensenyar-nos si fa molt H2 o no. No obstant això, autors com Goncharuk, V. i el seu equip d'investigació, van publicar que no es pot confiar en les lectures de ORP per predir si una aigua amb un -ORP molt elevat (molt negatiu) realment serà més antioxidant i amb més gas hidrogen que una altra que tingui un ORP menys negatiu. Un ORP de -700 mV pot tenir menys d'1 ppm d'H2 o menys de 0,05 ppm d'H2. (molecularhydrogeninstitute.com/dissolved-hydrogen-versus-undissolved-hydrogen).

Recomano, segons la meva experiència, aquest dispositiu de confiança.(https://directlifexeviverdaguer.es/)

Direct Life
Direct Life

Si en lloc d'aquestes màquines connectades a l'aigua de xarxa, decidim afegir l'H2 a través de les pastilles, heu de tenir en compte:

 • Afegir-lo a un got d'aigua filtrada per osmosi inversa.
 • Utilitzar tauletes d'H2 amb concentracions com a mínim d'1-2 ppm.

Recomano H2 Absorb TM Researched Nutritionals (Nutrined): Són pastilles d'Hidrogen Molecular H2 amb elevades concentracions d'H2, amb magnesi iònic altament biodisponible, ideal per reduir l'estrès i millorar el nostre estat anímic i funció cognitiva. Prendre 2 pastilles cada dia en 1 litre d'aigua o bé, 1 pastilla en 500 ml d'aigua 2 vegades al dia. Tapar l'ampolla immediatament després de beure.

H2 Absorb
H2 Absorb

A propòsit de l'hidrogen, el famós gasotrasmisor. On podem trobar l'hidrogen molecular (gas H2)?

El gas H2 és utilitzat pels bussejadors d'aigües profundes per prevenir la síndrome de descompressió (barrejat en les bombones de gas). Però no buscarem aquí, perquè ho tenim molt més a prop.

Sabies que el gas H2 s'està usant com a biomarcador en proves mèdiques com els tests de l'alè? Sí, els fem servir per diagnosticar intoleràncies alimentàries (lactosa, fructosa o sorbitol), el temps de trànsit intestinal o per saber si tenim un creixement excessiu de bacteris en el nostre intestí prim (SIBO). I saps per què?

Perquè efectivament, el gas H2 el trobem a l'intestí! És un d'aquests gasos inflamables que quan els tirem en forma de pets, no fan mala olor.

Els humans i altres mamífers produïm H2 de forma natural gràcies a la fermentació bacteriana (metabolisme anaeròbic) a nivell del còlon dels components alimentaris no digerits provinents de la dieta.

És lògica l'observació que els vegans tenen nivells més elevats d'hidrogen que els omnívors gràcies al seu major consum de fibra i polifenols que fermenten en el còlon.

La microbiota del còlon, concretament els actinobacteris (Bifidobacteris spp), els firmicutes i els bacteroidetes, són els protagonistes fabricant H2 a partir de la fermentació dels hidrats de carboni de la dieta.

Una dieta basada en vegetals, rica en fibra soluble i midó resistent, sempre et donarà l'oportunitat de tenir més hidrogen a la teva disposició.

Per aquesta raó, per a mi i per a tothom recomano realitzar-se "una revisió" cada any o millor dit un estudi de la microbiota intestinal per revisar com estan els nostres millors companys de viatge i concretar quin tipus de fibra i bacteris et convenen més.

La suplementació de probiòtics (bacteris sans) i prebiòtics (fibra que afavoreix el creixement dels bacteris) pot tenir un efecte beneficiós en la fabricació d'H2 sempre que sigui per augmentar les espècies que et van sortir baixes en l'estudi de femta de la microbiota intestinal.

Liu i el seu equip van demostrar que la ingesta oral de lactulosa (un tipus de fibra) augmentava la concentració d'H2 tan sols 5 minuts després d'ingerir. La lactulosa a l'ésser un sucre que no s'absorbeix a l'intestí prim, es pot suplementar amb efecte prebiòtic ja que serà metabolitzat pels bacteris del còlon produint hidrogen (H2).

Has de saber que, a l'altra cara de la moneda, la microbiota ens ensenya que:

 • Un excés de bacteris i / o de fibra ens podria perjudicar i provocar un sobrecreixement bacterià i una acidificació i inflamació del còlon. I ho sabem mesurant l'H2 i / o el metà (CH 4) espirat. A les nostres clíniques mitjançant el test de l'alè de la lactulosa utilitzem la lactulosa per diagnosticar el sobrecreixement bacterià (SIBO) on es mesura, després de la ingesta de lactulosa, l'H2 i CH4 espirat cada 30 minuts durant les 3 hores que dura la prova. El normal és que els nivells d'hidrogen espirat augmentin quan la lactulosa arribi al còlon (minut 90). Si espires massa hidrogen abans que la lactulosa hagi arribat al còlon (abans del minut 90) indicarà que tens un SIBO a l'intestí prim. Se't diagnosticarà pel teu metge especialista i et caldrà un tractament antibiòtic específic (no probiòtic) per reduir l'excés de bacteris que t'inflava de gasos que no podies eliminar i tants problemes digestius provocava.
 • Hi ha patògens que produeixen H2: És bo ser honest i no obviar que alguns bacteris patògens com l'Helicobacter pyloris de l'estómac, també sap produir H2 i la seva infecció, quan augmenta en excés, pot provocar una formació excessiva d'H2 i danyar les cèl·lules de l'estómac. La seva infecció provoca símptomes com sentir-te inflat, amb molts gasos, dolor abdominal, saciat amb facilitat i que tot empitjora quan menges (o et prens suplements) fibra al fermentar en excés per l'excés d'aquests patògens.

Així doncs la meva primera recomanació abans de començar amb els suplements probiòtics o prebiòtics és seguir uns hàbits de vida que afavoreixin la fabricació d'H2, el gas que serà clau en el metabolisme bacterià, amb una dieta rica en MAC's (tens el pdf gratuït en academiaxeviverdaguer.com):

 • Xicoira
 • Ceba escalunya
 • Ceba
 • Porro
 • All
 • Yacón
 • Carxofa
 • Espàrrec
 • Sègol
 • Plàtan
 • Tupinambo
 • Mongetes
 • Cigrons
 • Llenties
 • Fesols
 • Faves
 • Remolatxa
 • Bròquil
 • Fonoll
 • Ceba
 • Radicchio
 • Algues
 • Pèsols
 • Soja
Esquema hidrógeno

Què passaria si bebieras cada dia 1 litre d'aigua rica en H2?

La síndrome metabòlica és aquella pandèmia mundial que es caracteritza per l'excés de pes, la resistència a la insulina, hiperglucèmia (glucosa, HbA1c), hipertensió, la baixa concentració de HDL-colesterol (HDL-C), dislipidèmia (elevació de l'colesterol total, LDL -colesterol i triglicèrids) i augment de la inflamació (TNF-α, IL-6, PCR i estrès oxidatiu (MDA o TBARS).

Un còctel que augmenta la mortalitat i risc de malalties cardiovasculars i neurològiques. Coneixes a algú així? Pots analitzar aquests valors perquè ara vaig a donar-te una proposta molt fàcil perquè tots millorin i el revisis en una altra posterior analítica de sang sis mesos després.

El mecanisme d'aquestes patologies es relaciona amb excés d'inflamacions i un desequilibri redox (oxidants> antioxidants) que altera l'equilibri cel·lular. I és aquí on apareix el potencial de l'hidrogen molecular (H2) perquè pot atenuar l'estrès oxidatiu, millorar la funció cel·lular i reduir la inflamació crònica.

L'equip d'investigació de Guohua Song va estudiar l'efecte que tindria beure aquesta aigua enriquida en H2 durant 10 setmanes en persones amb síndrome metabòlica i el resultat va ser una reducció de les inflamacions de l'estrès oxidatiu observant millores en l'analítica de sang amb:

 • Disminució del colesterol total en sèrum (TC) Disminució de l'colesterol LDL (LDL-C), de l'ApoB100 i Apo E.
 • Augment de l'enzim antioxidant SOD (va augmentar el nivell de SOD en un 39%)
 • Disminució del malondialdehid (MDA) o TBARS: aquest marcador de peroxidació lipídica de la membrana cel·lular va disminuir en un 43%.
 • Augment dels nivells de vitamines C i E.

Més recentment, al març de l'any 2020, l'equip d'investigació de Tyler W LeBaron conclouen també els importants beneficis de l'ús de l'aigua enriquida en H2 en pacients amb síndrome metabòlic. El consum d'aigua enriquida en hidrogen durant 6 mesos va aconseguir una:

 • Disminució dels nivells de glucosa en sang (de mitjana es va passar de 121 a 103 mg / dl.
 • Disminució dels nivells de l'hemoglobina sèrica A1c (HbA1c) en sang. (Reducció del 12%).
 • Disminució dels nivells de colesterol total. (Reducció de ~ 18,5 mg / dl).
 • Disminució de l'IMC i de la proporció cintura-maluc: Les dones d'edat mitjana amb sobrepès van reduir el seu percentatge de greix corporal i els seus nivells d'insulina amb el consum d'aigua enriquida en H2 (Korovljev D et al.)
 • Reducció de la malaltia de fetge gras no alcohòlic (NAFLD): Disminució del greix hepàtic mesurada per imatges de ressonància magnètica de doble ressò. (Korovljev D et al.).
 • Disminució de marcadors inflamatoris com la TNF-α, IL-6 i CRP.

Cal afegir que les persones fumadores van tenir encara millores més significatives. I que el consum d'altes dosis d'H2 són més eficaços que el consum de baixes dosis. Tots aquests efectes són comparables a si nosaltres seguíssim una restricció calòrica del 20% en la nostra dieta.

L'hidrogen molecular redueix l'estrès oxidatiu i també ofereix aquestes millores en les persones que pateixen de Diabetis tipus 2:

 • Millora de la sensibilitat a la insulina.
 • Augment de la síntesi de glicogen hepàtic.
 • Disminució de l'expressió de l'TLR4, MyD88 i
 • Disminució de la fosforilació del p-IκB i IκB de l'p65 i NF-κB reduint l'activació de les inflamacions.

L'H2 suplementat amb pastilles o mitjançant aigua enriquida en H2, es recomana com a tractament a llarg termini com un potencial substitut o complement de fàrmacs reguladors de les alteracions dels triglicèrids, el colesterol o el sucre i sense cap efecte tòxic.

A més, encara que als subjectes se'ls va indicar que consumissin HRW amb l'estómac buit, no vam poder assegurar que això passés. Hi pot haver diferències en els efectes biològics de l'H2 si el HRW s'ingereix amb o sense ingesta d'aliments, ja que després de la ingestió de fibres normals de la dieta, la producció bacteriana de gas H2 augmenta significativament. (39). Finalment, no mesurem els canvis temporals o la farmacocinètica de l'H2 a la sang i a l'alè dels subjectes. Per tant, els mecanismes moleculars suggerits, demostrats in vitro o en estudis amb animals, poden ser diferents als del nostre estudi, ja que en l'H2 cel·lular la concentració pot ser significativament diferent.

Les investigacions futures han d'esbrinar si hi ha respostes sexualment dimòrfiques a H2 teràpia, els mecanismes moleculars de H2 en hidrogen fisiològicament rellevants febrer concentracions, i també la comparació dels efectes de diferents dosis, durades, i els mètodes d'administració (per exemple beure vs inhalació).

[elementor-template id="52629"]

Bibliografia

LeBaron TW, Kura B, Kalocayova B, Tribulova N, Slezak J. A New Approach for the Prevention and Treatment of Cardiovascular Disorders. Molecular Hydrogen Significantly Reduces the Effects of Oxidative Stress. Molecules. 2019;24(11):2076. Published 2019 May 31. doi:10.3390/molecules24112076

Ming Y, Ma QH, Han XL, Li HY. Molecular hydrogen improves type 2 diabetes through inhibiting oxidative stress. Exp Ther Med. 2020;20(1):359-366. doi:10.3892/etm.2020.8708

LeBaron TW, Singh RB, Fatima G, et al. The Effects of 24-Week, High-Concentration Hydrogen-Rich Water on Body Composition, Blood Lipid Profiles and Inflammation Biomarkers in Men and Women with Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:889-896. Published 2020 Mar 24. doi:10.2147/DMSO.S240122

Song G, Li M, Sang H, et al. Hydrogen-rich water decreases serum LDL-cholesterol levels and improves HDL function in patients with potential metabolic syndrome. J Lipid Res. 2013;54(7):1884-1893. doi:10.1194/jlr.M036640

Korovljev D, Stajer V, Ostojic J, LeBaron TW, Ostojic SM. Hydrogen-rich water reduces liver fat accumulation and improves liver enzyme profiles in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized controlled pilot trial. Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2019 Nov; 43(6):688-693.

Korovljev D, Trivic T, Drid P, Ostojic SM. Molecular hydrogen affects body composition, metabolic profiles, and mitochondrial function in middle-aged overweight women. Ir J Med Sci. 2018 Feb; 187(1):85-89.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross