Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Fas mala cara company. Vols antioxidants? No gràcies

fas-mala-cara-antioxidants

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Néixer, créixer i envellir saludablement fent esport i menjant eco.

Carai! Quan de temps feia que no et veia company! ... i mentrestant penso: “… i com t’has envellit!”.

Els éssers vius estem exposats a infeccions de paràsits, fongs, bactèries o virus, als tòxics ambientals, additius de l’alimentació, radiacions que creen oxidació i radicals lliures.

Els tòxics provinents del medi ambient son una font de radicals lliures molt important que exigeixen la col·laboració als nostres enzims antioxidants per recuperar equilibri o l’homeòstasi.

Molts tòxics provinents dels plàstics, aerosols, maquillatge, pesticides… tenen capacitat d’alterar el nostre funcionament hormonal i lesionar el nostre ADN.

A més d’aquests tòxics externs, les nostres cèl·lules produeixen energia (ATP) en unes estructures de dins les cèl·lules anomenades mitocòndries. En aquest procés de fabricació d’energia a les mitocòndries s’alliberen mils de radicals lliures cada dia i a cada instant!

Les mitocòndries s’encarreguen de la utilització de l’oxigen per produir energia (ATP)

L’oxigen (O2) que respirem i ens dóna la vida produeix radicals lliures, unes substàncies oxidants (ROS o espècies reactives d’oxigen) ) implicades en el dany genètic de les nostres cèl·lules i en el nostre envelliment.

L’acumulació de danys al nostre genoma escurça els telòmers (part més distal del nostre ADN) i la cèl·lula envelleix més ràpidament. Quant més danys per excés de substàncies oxidants tinguem, més arrugues, més cabells blancs, baixa visió d’aprop … tindrem.

La teva edat biològica és la teva edat cronològica (la del DNI) ? Dit finament, fas cara de tenir 10 anys més?

No és necessari prendre suplements d’antioxidants

És suficient estimular els nostres gens productors de mils d’antioxidants propis per protegir-nos del dany dels radicals lliures. Davant l’exposició als tòxics propis (endògens) o del nostre entorn (exògens) hi ha una proteïna anomenada Nrf2 que activa els gens que fabriquen enzims i antioxidants propis per recuperar l’equilibri o homeòstasi de la cèl·lula.

El Nrf2 és un factor de protecció importantíssim per les nostres cèl·lules que hem de mantenir sempre actiu per envellir saludablement. Al 100% de la població, nens, adolescents, papes, avis i líquid amniòtic de la placenta de les mares embarassades hi trobem tòxics ambientals. Això és molt fort!

La capacitat de tolerància a l’estrès oxidatiu generat pels tòxics dependrà de la capacitat d’activació d’aquest factor de transcripció Nrf2.

El Nrf2 passarà d’estar inactiu al citoplasma de la cèl·lula unit al Keap1, a emigrar cap al nucli de la cèl·lula per unir-se a una seqüència del nostre ADN anomenada ARE o Antioxidant Response Element o elements de resposta antioxidant).

El Nrf2 és el que activa els gens d’enzims antioxidants i d’antioxidants propis (NADPH o quinona oxidoreductasa 1, GCL o gamma-glutamilcistenyl li gasa , GST o glutatión S-transferasa, HO-1 o Heme oxigenasa-1) davant diversos xenobiòtics i estrès oxidatiu.

La PCR, marcador inflamatori, és més baix entre les persones que fan esport.

El Nrf2 constitueix un factor protector pel càncer i patologies inflamatòries

Hi ha pintors exposats repetidament a l’alumini de la pintura o pagesos que també ho estan als pesticides dels camps i, mentre uns es troben molt bé de salut, altres tenen tumors cerebrals, al·lèrgies, artritis o una vida més curta.

És casualitat tants càncers de mama, pròstata… o tantes persones amb problemes de tiroides, de sobrepès els últims anys?

Alguns professionals aconsellen prendre regularment antioxidants per compensar l’excés d’oxidació pels radicals lliures provinents de l’oxigen que utilitzem en les mitocòndries de les cèl·lules per produir energia o de l’estrès o dels tòxics… però el meu consell anirà una mica més enllà.

Sí, si… Estem d’acord en què hem de seguir una dieta rica en antioxidants provinents de les fruites i verdures fresques i també fer exercici físic, però no recomano prendre suplements d’antioxidants regularment.

Els hem de menjar, no cal suplementar-nos sempre!

Però resulta que la dieta és un perill. Els aliments no ecològics acumulen un còctel de molts contaminants orgànics diferents.

Sí, menjar fruita pot ser un perill si no és ecològica.

A Catalunya els contaminants orgànics que trobem de forma més abundant als aliments estan concentrats a:

  • Carns i derivats, cereals i pans, greixos, peix i marisc, derivats lactis, tubercles (HAP o hidrocarburs aromàtics policíclics dels curats, fumats o cremats)
  • Peix i marisc, greixos, derivats lactis (Dioxines dels herbicides…)
  • Derivats lactis, peix i marisc (HCB)
  • Greixos, peix i marisc, carn i derivats (PBDE)
  • Greixos, pa i cereals, peix i marisc ( Naftalens policlorats)
  • Cereals, hortalisses, peix fresc, fruites, fruita seca, condiments (plaguicides)
  • Antiadherents de les paelles o bosses de crispetes (PFOA)
  • Llaunes de conserva de tomàquet o pots-envasos de plàstic (Bisfenol-a o BPA)

I inductors endògens del Nrf2 son les:

  • 15-desoxi-Pg J2 (15-d-PgJ2) fabricada a partir de l’àcid araquidònic per acció del COX.
  • Òxid Nítric (NO ): vasodilatador, antiinflamatori i inductor d’apoptosis.

Us convido a fer una reflexió:

Si tenim 10 (x13) cèl·lules i en el procés de producció d’energia les mitocòndries de dins les cèl·lules alliberen mils de radicals lliures cada dia … S’ha establert que tenim aproximadament 10 mil bilions de mitocòndries!

Creus que suplementar-nos vitamina C, vitamina E o carotenoides… neutralitzarà la suma total dels mils i mils de bilions de radicals lliures que nosaltres produïm diàriament? Un parell de tones d’antioxidants/dia, potser? I això sense sumar els radicals lliures de l’exposició a tòxics, és clar.

Prendre antioxidants no implica que el nostre cos fabriqui més antioxidants per protegir-se.

Podeu paperejar i llençar els suplements d’antioxidants a les escombraries o guardar-los per un moment especial.

Donada la necessitat de protegir-nos en el nostre fer i desfer senzill de cada dia… Us recomano 2 grandíssims consells:

  1. Seguir una dieta basada amb aliments ecològic, tant com es pugui, pocs sucres, res de gluten, poca carn i res de fregits.
  2. Estimular els gens que s’encarreguen de que nosaltres mateixos fabriquem antioxidants, és a dir, de la síntesi endògena d’antioxidants!

Si si, ho heu llegit bé. El nostre cos fabrica antioxidants !!!

L’activitat del factor Nrf2 en la prevenció de la toxicitat per carcinògens o xenobiòtics està molt documentada avui dia. Que hem de fer per activar la proteïna Nrf2 i millorar la nostra pròpia capacitat genètica per fabricar més antioxidants?

Aquí teniu la llista d’aliments que activen el Nrf2 i que ens ajudaran a envellir saludablement. Inductors exògens del Nrf2:

  • Aliments rics en Omega 3 (EPA/DHA ): Algues, peix blau, bacallà, nous, lli.
  • Restricció calòrica: oblida’t d’esmorzar o de sopar de tant en tant, o fes un dia de dejú sense voler.
  • Curcumina: Es el principi actiu de la cúrcuma i el trobem al curri o en forma de pols de curcumina per condimentar.
  • EGCG: Te verd: 1 o 2 cada dia (pot no estar recomanat a algunes persones)
  • Ester fenetilo del ácido caféico (CAPE): component del pròpolis de la mel de les abelles.
  • Cafè: Estimula GST, UGT 1A (glucoronització) i Nrf2. Recomanem 1 o 2 cafès cada dia (pot no estar recomanat per algunes persones sensibles al cafè)
  • Sulfurarà: Bròquil, cols, coliflor, cols de Brussel·les…
  • Pterostilbè-resveratrol: Menjar raïms o una copa de vi blanc xarel·lo/ vi negre ecològic/dia
  • 6-metilsulfinilhexilo: rave japonès wasabi (wasabia japónica)

Mira’t aquesta llista i comença a sumar cosetes a favor del teu envelliment mentre segueixes la dieta recomanada. Per esmorzar, berenar, dinar o sopar… quan vulguis però menja sovint els aliments recomanats a la llista dels activadors del Nrf2.

I fes exercici físic !!!

Exercici físic moderat i regular

L’exercici físic moderat i regular prevé la menor activitat antioxidant i la sarcopenia (pèrdua de massa muscular) típiques en l’envelliment que porta a un major estrès oxidatiu, és a dir, el nivell de radicals lliures supera els dels antioxidants.

Si utilitzes els músculs podràs mantenir-los sans amb l’envelliment gràcies a l’activació del Nrf2. Pels addictes a la TV els diria que si no utilitzes els músculs els perdràs progressivament amb l’edat. Els exercicis de resistència poden no tenir el mateix efecte regenerador.

D’aquí pocs mesos tots farem una altra cara, la de 5 anys més jove.

Les persones poc respectuoses amb la seva salut que aparenten ser majors d’edat encara els queda un últim recurs per ser més joves: mentir. 😉

Salut amics !

Bibliografia:

International Institutes of Health
The role of the antioxidant and longevity-promoting Nrf2 pathway in metabolic regulation
Gerasimos P, Sykiotis, Ioannis G, Habeos, Andrew V. Samuelson and Dirk Bohmann

International Journal osf Molecular Sciences ISSN 1422-0067
Antioxidative Dietary Compounds Modulate gene Expression Associated with Apoptosis, DNA Repair, Inhibition of Cell Proliferation and Migration
Likui Wang, Shijuan Gao, Wei Jiang, Cheng Lao, Maonian Xu, Lars Bohilin, Markus Rosendahl and Weniin Huang

Medical Hypotheses August 2011, Vol.77(2)
The rol of COX-2 and Nrf2/ARE in anti-inflammation and anti oxidative stress: Aging and anti-aging
Cheng Luo, Egon Ugrad, Tonu Vooder and Andres Metspalu

Molecular mechanisms of natural products in chemoprevention: Induction of cytoprotective enzymes by Nrf2
Aimee L. Eggler, Kelly A. Gay and Andrew D. Mesecar

Biochemical Pharmacology 15 March 2013, Vol.85(6)
The Nrf2 cell defense pathway: Keap1-dependent and-independent mechanisms of regulation
Holly K. Bryan, Adedamola Olayanju, Christopher E. Goldring, B. Kevin Park

The International Journal of Biochemistry & Cell Biology August 2012, Vol.44(8)
Crosstalk between Nrf2 and the proteasome: Therapeutic potential of Nrf2 inducers in vascular disease and aging
Sarah J. Chapple, Richard C.M. Siow, Giovanni E. Mann

University of Utah. March, 2014.
Loss of antioxidant protein represses regeneration of muscle lost from aging

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross