Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

Virus Epstein Barr: Mantinguem la fera adormida!

Virus Epstein Barr

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?


Aquests dies és notícia el virus Epstein Barr. Mantinguem la fera adormida! Es tracta d'un virus amb una expansió increïble en aquest món ja que infecta pràcticament a tota la població.

La infecció aguda per Epstein Barr (EBV) sol ocórrer durant la infantesa causant una infecció lleu, generalment asimptomàtica, encara que també pot ocórrer en l'adolescència i edat adulta (30-50% dels casos) causant la mononucleosi infecciosa (MI) coneguda com la “malaltia del petó”

Llavors, si vius en aquest món, és molt provable que el teu organisme sigui la casa o la residència on dorm el virus Epstein Barr perquè realment el 95% de la població mundial ha passat per la seva infecció en algun moment de la seva vida.

El virus Epstein Barr (EBV) ha utilitzat amb èxit una varietat d'estratègies per a mantenir-se adormit en forma latent en les persones sanes, no obstant això, l'alteració de la nostra immunitat pot despertar a la fera i contribuir a la seva reactivació associant-se al desenvolupament de moltes malalties inflamatòries, autoimmunes i càncers limfoproliferatius.

El Epstein Barr (EBV) només té aquest potencial patogènic quan passa d'un estat latent a un estat lític
El Epstein Barr EBV no és un bon company de viatge… Pot reactivar-se i replicar-se crònicament en el nostre organisme sent un desafiament constant per al nostre sistema immune.

Ocorre per exemple quan el virus EBV infecta les glàndules salivessis provocant la Síndrome de Sjögren, o les cèl·lules epitelials provocant el Lupus eritematós sistèmic, quan els limfòcits B infectats del liquid sinovial provoquen Artritis Reumàtica o quan infecta el sistema nerviós central provocant Esclerosi Múltiple.

Ara és notícia però les patologies associades a la replicació crònica del EBV són:

Síndrome de fatiga crònica, científicament coneguda per Encefalomielitis miàlgica (EM/*SFC) (Kerr JR. 2019): Algunes persones que van passar la mononucleosi infecciosa per la infecció del virus de Epstein Barr (EBV), diuen necessitar dormir més hores del normal i a més tenen somnolència diürna que pot afeblir-los de manera persistent durant anys si no es controla la reactivació viral. L'activació crònica dels limfòcits T i la producció de citocines inflamatòries (IFN-*γ i TNF-alfa) davant aquest repte immunològic són els responsables de la encefalomielitis miàlgica / síndrome de fatiga crònica EM / SFC.

 • Fibromiàlgia
 • Rinitis i sinusitis crònica; Pòlips nasals
 • Malalties autoimmunes: Tiroïditis de Hashimoto/ Greus; artritis reumatoide, lupus eritematós sistèmic, esclerosi múltiple, Miastènia greu; Diabetis tipus 1, Colitis ulcerosa i Malaltia de Crohn i hepatitis autoimmune.
 • Càncers de limfòcits B com el limfoma no Hodkin, limfoma de Hodkin, Limfoma de Burkitt, melanoma, leucèmia linfoblàstica, glioblastoma, càncer ossi; i el carcinoma nasofaringic i carcinoma gàstric.

Comparat amb la població sana, les persones que pateixen aquestes malalties inflamatòries i autoimmunes tenen una càrrega viral del EBV anormalment alta i diferents investigadors ja tenen molt clar que aquestes mateixes persones tenen una major incidència a patir aquests càncers hematològics. (Johnson DK, 2021; Bortone, F. 2020; Marrie RA. 2015; Bernatsky S. 2014; Lossius A. 2012; Bahmanyar S. 2009; Moon UY. 2004).

Para't un moment. Si tens fatiga crònica, fibromiàlgia, una Tiroïditis de Hashimoto o una Artritis reumatoide has de preocupar-te per resoldre l'origen d'aquests problemes perquè ara saps que si no controlem als virus les coses poden empitjorar.

El Citomegalovirus (CMV) i el Epstein Barr (EBV) són els virus de la mononucleosi (la malaltia del petó) i generalment es mantenen adormits per a tota la vida com a virus latents controlats mitjançant mecanismes de vigilància cel·lular i immunitària.

No obstant això, l'estrès crònic i els pacients que reben teràpia amb corticoides o quimioteràpia poden tenir el sistema immune deprimit i és amb aquest escenari quan veiem que els virus es reactiven amb molta freqüència (Hatayama I. 2020).

En una recent revisió científica (Mazzola, Giovanni, et al. 2017) vam aprendre que en el cas del virus del EBV hi ha un risc augmentat de desenvolupar un limfoma entre els homes joves que han tractat les seves malalties autoimmunes amb medicaments inmunosupresors com les tiopurines. Si suprimeixes la funció immune seràs més vulnerable per a la reactivació de qualsevol virus i que el desenllaç sigui pitjor.

En casos de risc a desencadenar càncers tal vegada és preferible optar per medicaments biològics que redueixin el inmunomissatger inflamatori TNF-alfa com el adalimumab (humira) juntament amb propostes naturals per a integrar-les amb els tractaments biològics de forma personalitzada i amb el teu metge de confiança.

Ara mateix, m'és inevitable no tenir un record ple d'amor per la perduda d'un grandíssim amic de la universitat tractat amb inmunosupresors durant molts anys per la seva artritis reumatica. El càncer es va creuar en el camí de la seva vida. Xavi, fa anys no sabíem ni que un virus podia desencadenar malalties autoimmunes ni càncers, ni tampoc sabíem com afrontar aquest repte immune per a controlar al virus Epstein Barr.

Estem aprenent constantment i avui sabem que és importantíssim integrar tractaments que millorin la immunitat i que frenin la replicació del virus Epstein Barr juntament amb els tractaments al·lopàtics davant aquestes complexes malalties. «T’estimem i et trobem a faltar amic”. Ho sento, seguim.

Quan sospitem si tens un virus reactivat?

Notaràs que els ganglis de sota la mandíbula es posen més grans (hipertròfia de les amígdales) pel fet que els limfòcits estan reclutats aquí, en els ganglis limfàtics, treballant per a controlar el virus.

 • Notaràs cansament, un cansament que no millora dormint i empitjora l'endemà de fer esport.
 • Sentiràs ganes d'aïllar-te socialment, que et deixin tranquil/a, poca libido i baix estat d'ànim
 • Sentiràs gasos, inflor abdominal, males digestions i intoleràncies alimentàries (histamina, fructosa…)

Els resultats de les teves analítiques de sang poden ser molt reveladors i ajudar-nos a sospitar que hi ha un virus actiu. Mira si tens asteriscos en l'hemograma bàsic quan et realitzis analítiques de sang.

Sabràs que tens una reactivació viral quan vegis:

 • Limfòcits elevats (Normal entre 20-40%) Valors més elevats del normal (> 40%) o pròxims al límit superior.
 • Neutròfils baixos (normal 40-70%) Nivells pròxims o més baixos del normal (< 40%).
 • Ferritina baixa (10-120 ng/ml) Nivells més baixos de 30 ng/ml (encara que estigui entre els valors normals) és molt sospito de reactivació viral.
 • Leucòcits (3,9-10,5) Valors més baixos del normal (<3,9) indiquen esgotament immune.
 • T3 reversa elevada. (Normal: 0.09 – 0.35 ng/ml): El tiroides reservarà tota la teva energia per a destinar-la al sistema immune (T3reversa elevada) i els nivells de l'hormona tiroidal T3 lliure (T3L) estarà més baixa.

Finalment, el teu metge pot diagnosticar-te la infecció aguda o la reactivació viral mitjançant la serologia vírica del virus Epstein Barr en sang.

Si les Ig M salin positives ens indica una infecció aguda i cal tractar-la de seguida. Una vegada passada la infecció aguda aquest valor Ig M es negativitzés per sempre i només quedessin positius els anticossos de memòria Ig G.

Si estem correctament immunitzats les Ig G de memòria del Epstein Barr han de quedar així en l'analítica de sang:

Ac. Ig G Epstein Barr early antigen: negatiu.

Si les Ig G Early Antigen sortís positiu ens indicaria que encara no està immunitzat correctament o bé que hi ha una reactivació viral i hauríem de tractar-ho.

Ac. Ig G Epstein Barr VCA: positives

Ac. Ig G Epstein Barr nuclear (EBNA): positives

El normal és que les Ig G del EBNA i del VCA siguin positius per a la resta de la vida, però el valor positiu del nucli sempre desitgem que estigui una mica més elevat que el del VCA (VCA < EBNA) indicant una bona immunització.

En cas contrari (VCA>nuclear) ens indicaria que encara no està immunitzat correctament o bé que hi ha una reactivació viral i hauríem de tractar-ho.

Així, quan el Early antigen surt positiu o les Ig G estan positives però VCA>EBNA la serologia ens indicaria que el virus aquesta replicant i provocant inflamacions. Això es correspondrà amb nivells alts de limfòcits, baixos de ferritina i alts de l'hormona tiroidal T3 reversa en la teva analítica de sang.

Tractament dels virus

Actualment, la medicina convencional no té cap medicament aprovat per la FDA (Administració de Drogues i Aliments) o EMA (Agència Europea de Medicaments) per a tractar les reactivacions lítiques del virus Epstein Barr.

Sembla ser que el virus Epstein Barr (EBV) és capaç d'evadir la majoria dels components del sistema immunològic innat. No obstant això, la clau per a mantenir a la fera Epstein Barr adormida està a buscar quina és la millor manera per a mantenir en forma al nostre sistema immunològic i evitar l'estrès crònic (cortisol excessivament elevat).

L'estrès crònic i medicaments que baixen les defenses com els inmunosupresors o els corticoides poden impedir l'activitat normal del sistema immune i condicionar la pèrdua de control dels virus que abans teníem controlats. En passar a una fase lítica els Ig G del early antigen o els Ig G del VCA poden augmentar en excés revelant una reactivació del EBV i iniciant una nova inflamació.

Quant temps pot durar?

Aquesta reactivació i inflamació pot durar tota la vida si no ens ocupem d'ajudar al sistema immune.

En la nostra societat occidental moderna, l'intestí s'enfronta constantment a un còctel de factors de risc com la mala alimentació, estrès psicològic, alteració dels ritmes circadiaris, infeccions per microorganismes patògens (com els virus, bacteris, fongs i paràsits), falta d'exercici i de descans nocturn i l'exposició a tòxics (aire, aigua, fum ambiental i del tabac).

Tots aquests condicionants van danyant a poc a poc nostra microbiota sana, minant la nostra salut, la nostra immunitat i alterant l'eix cervell-intestí.

Els investigadors Houen G. I Trier NH. ens expliquen què, per a no despertar a la fera Epstein Barr i mantenir el control del virus, els tres factors claus són l'equilibri del sistema immune, l'intestí i el colesterol.

D'un en un:

I jo penso, què podem fer perquè els virus que hem passat antigament (o heretat) no facin aquest canvi de virus latent/amic/controlat a virus lític/infectiu/incontrolat?

Mantenir equilibrat el sistema immune

Un bon control del sistema immunològic contra el virus EBV sempre involucra als limfòcits T8 citotòxics, cèl·lules assassines (natural killers, Nk) i els limfòcits T4 reguladors. Els necessitem actius i en suficient quantitat a tots perquè són els “indispensables” per al control dels patògens intracel·lulars com els virus tant en la seva infecció aguda com en la prevenció de la replicació lítica (Kerr, J. R. 2019).

Et recomano que realitzis un “tipage limfocitari” en la teva propera analítica de sang per a comprovar que aquests 3 protagonistes no estiguin en valors més baixos dels normal. La suplementació i millora d'hàbits de vida es personalitzarà en funció del resultat de cadascun d'ells si fos necessari. S'ha comprovat, per exemple, que l'exposició a la llum solar i la fabricació de vitamina D3 augmenta els L-T8 citotòxics que protegeixen contra la reactivació del EBV i les malalties conseqüents.

Regulació de l'intestí i de la microbiota intestinal

Pensa en: reduir les inflamacions intestinals: És molt comú que les persones amb gastritis o colitis tinguin infiltrats un excés de limfòcits B infectats pel virus del Epstein Barr (EBV) en les mucoses d'aquestes zones de l'aparell digestiu (estómac i còlon) on existeix un risc augmentat que passin d'estat latent a estat lític iniciant aquí mateix la reactivació del EBV.

Tractar les infeccions o disbiosis: Una infecció en l'estómac pel bacteri Helicobacter pylori o un SIBO (sobrecrecimiento bacterià en l'intestí prim) provocaran una major quantitat de citocines inflamatòries en la mucosa del estomago o intestí prim respectivament amb una infiltració de limfòcits B infectats pel virus Epstein Barr més elevada del normal. L'exposició a un antigen bacterià com la h. pilori i la inflamació poden provocar que el reclutament de limfòcits B infectats pel virus Epstein Barr que estan en forma latent passin a la fase lítica infectant i inflamant la mucosa de l'estómac (gastritis).

La majoria de gastritis són provocades per la infecció concomitant de tots dos patògens (H. Pilori i EBV) que si no les tractem eficaçment provoquessin amb el temps un Hipotiroïdisme de Hashimoto o qualsevol de les malalties associades a aquests virus antipàtics que poden amargar-nos la vida. Si ets dels quals has tractat el bacteri H. Pilori i en la teva analítica de sang tens els limfòcits alts i la ferritina baixa ara ja saps que pots sospitar que el virus Epstein Barr serà aquí darrere cronificant totes les inflamacions i la teva fatiga crònica.

Reduir el colesterol oxidat (oxisterols)

Havies sentit que el colesterol era el dimoni per al nostre cor o circulació però resulta que el colesterol i els seus metabòlits (oxisteroles) són clau en la resposta immune quan un té una infecció viral (Cao Q. 2020).

Els oxisterols són petites molècules de colesterol oxidat i tenen la clau en la regulació del sistema immune en activar al receptor EBI2 ( GPR183) localitzat en el sistema immune (L-T, B i cèl·lules dendrítiques ) i en el sistema nerviós central (astròcits, els macròfags del cervell). L'estimulació del gen EBV-*induced 2 (EBI2) dirigeix la migració dels L-B i L-T4 en tot el teixit limfàtic del nostre organisme i resulta que són els oxisterols, especialment el 7α, 25-dihidroxicolesterol (7α, 25-OHC) els més potents activadors de l'EBI1, dirigint la migració dels limfòcits B en les reactivacions virals. La hiperactivació de l'EBI2, ja sigui per més càrrega viral o més oxisterols, s'ha relacionat amb malalties autoimmunes i inflamatòries com la Fatiga crònica (EM/*SFC), fibromiàlgia, inosinusitis, pòlips nasals, diabetis tipus 1, aterosclerosis, alzheimer, esclerosi múltiple, degeneració macular, cataractes, diabetis tipus 2, infertilitat masculina, osteoporosi, càncer de mama, ovari, pròstata, colorectal, etc.

Les estratègies per a reduir els nivells d'aquests oxisterols, l'activitat del receptor lític EBI2 i, conseqüentment, reduir la reactivació del EBV (Rutkowska A. 2016) es basen en:

Dieta baixa en colesterol oxidat

ingereix aliments frescos i de proximitat sempre que puguis.
Redueix dràsticament la ingesta dels aliments rics en colesterol oxidat (oxisterols) (Samadi, A. Et al. 2020) com per exemple: productes lactis d'origen animal i els seus derivats com la llet en pols, llet UHT, iogurts, formatges ratllats o mantegues. Tots són rics en oxisterols (5,6-beta-epoxicolesterol, el 7-alfa- i 7-beta-hidroxicolesterol ) i són capaces de despertar als virus latents. Et recomano substituir-los per llets vegetals (civada, coco, ametlles), formatges vegans (ametlles, anacards), iogurt de coco o soia i quefir d'aigua.

Evita carns cuites, rostides o fregits especialment les derivades del porc (embotits, cornes, bacon, etc) i de vedella.

Compte amb els ous i els seus derivats (ou sencer en pols i el rovell en pols) quan són utilitzats en la fabricació d'aliments processats (pa, magdalenes, galetes, pastissos, comfiteria, pasta, flam, mousse, vainilles, maioneses, gelats, etc. ). Si els ous són frescos no et preocupis, estan lliures del perillós oxisterol 7α25HC (7-alfa-hidroxicolesterol).

No al peix sec, fumat i salat: Evita ingerir salmó fumat i anxoves, gambeta, areng o bacallà dessecats. Menjar peix fresc (4 vegades setmana) és molt saludable i lliure dels oxisterols que reactiven els virus.
Reduir la producció endògena de oxisterols: Els radicals lliures d'oxigeno (ROS) poden oxidar el colesterol que tenim en les nostres membranes cel·lulars en els seus metabòlits, els oxisterols. Podem reduir la peroxidació lipídica i millorar la nostra resposta antioxidant amb una alimentació rica en vitamina E, DHA (Omega 3) i glutation juntament amb suplements específics.

Recomano la suplementació de DHA (Omega 3): DHA rTg (Xevi Verdaguer) 2 càpsules/dia (després dels menjars).

Vitamina E: Tocopure D&G (Nutrined) 1 càpsula amb el sopar durant 2 mesos.

Glutation: Tri-*Fortify watermelon/ orange (Nutrined) 5ml/ 1 o 2 vegades al dia (allunyat dels menjars o abans de ficar-se al llit).

El futur per a reduir l'autoimmunitat i el risc a patir càncers és molt més esperançador si millorem el control viral per part del sistema immune i optem per la vacunació com a mesures preventives en un futur (Johnson DK, 2021).

Els tractaments al·lopàtics salven vides, ens ajudessin al fet que demà sigui un dia millor i puguis viure dignament, però no solen ser solucions curatives ni resolutives del mecanisme que va desencadenar aquestes malalties.

Des de la Psiconeuroinmunologia considerem indispensable explicar a les persones com poden millorar el seu sistema immune, els seus mitocondris, el seu microbiota intestinal i com tractar als virus que repten constantment al nostre sistema immune i que estan darrere del mecanisme desencadenant de malalties i inflamacions cròniques.

Shhhh… Ja hem acabat i la fera continua adormida. Bé!

Bibliografia:

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross