Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

L'odontòleg li salvarà la vida del teu fill

odontoleg li salvara la vida al teu fill

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Sabies que el teu odontòleg pot salvar la vida del teu fill? Et quedaràs amb la boca oberta.

Com tens la boca?

Et sagnen les genives en rentar-te les dents? … i curiosament tens sobrepès, la pressió arterial alta i el teu fill va néixer prematur? No és mala sort, tot et passa a tu. Mare meva… seguim!

La inflamació de les genives o gingivitis és una malaltia silenciosa, no dol, ni provoca mal humor… realment tu només comproves que et sagnen les genives en netejar-te les dents i ja està… doncs no, ja està… no.

No creguis que només et sagnen les genives i poca cosa més. A les mares embarassades el teu fill el pot pagar molt car. Aquesta inflamació crònica a la boca provoca complicacions durant l'embaràs.

Inflamació de les genives

La inflamació de les genives implica una activació del sistema immunitari innat i sempre és així mentre aquestes sagnen. Potser durant uns dies, o només unes setmanes, o uns mesos o potser anys… mentre sagnen les genives, les teves defenses estan treballant en excés.

Has de resoldre aquesta inflamació de les dents per evitar que aquesta gingivitis degeneri una periodontitis que és la inflamació del periodont que sosté la dent.

La periodontitis o piorrea

La malaltia periodontal coneguda com a periodontitis (o piorrea) afecta gairebé el 50% dels adults i la periodontitis avançada afecta el 10-15% dels adults es caracteritza per una inflamació de la geniva i infecció amb una alteració de l'equilibri de la flora bacteriana de la boca ia més, una reabsorció de l'os alveolar de la dent que té un impacte gravós en la salut humana, no només a la boca, sinó també en altres llocs molt distants.

periodontitis

Un equilibri de la flora de la boca (equilibri de la microbiota de la boca) et donarà equilibri a llocs molt distants del teu organisme.

A la periodontitis tenim una entrada de bacteris patògens (com l'Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermèdia, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, T. forsythia, T. Forsythensis, Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis…) antígens del sistema immunitari de les mucoses de la boca que afectaran, a través de la circulació limfàtica, tot l'organisme, provocant:

 • Low grade inflamation o inflamació sistèmica (mesurable en una anàlisi de sang evidenciant nivells elevats de la proteïna PCR)
 • Translocació sistèmica d'aquests bacteris patògens.
 • Endotoxèmia.

Les persones amb gingivitis o periodontitis tenen nivells més elevats de citocines pro-inflamatòries (Il-1beta, Il-6, TNF-alfa) i més endotoxèmia o acúmul de tòxics al nostre interior, que predisposen a patir malalties cròniques com:

 • Sobrepès i resistència a la insulina.
 • Infarts, hipertensió i arteriosclerosi: Veiem nivells elevats en anàlisi de sang del fibrinogen i de la PCR, dos factors de risc cardiovascular. Si tens periodontitis analitza't aquests valors, si us plau.
 • Diabetis tipus 2.
 • Fetge gras.
 • Malaltia renal crònica.
 • Càncer de pàncrees i orals.
 • Part prematur de les mares embarassades.
 • Malalties respiratòries (pneumònies per aspiració).

S'ha comprovat que el tractament de la periodontitis pot reduir segons alguns estudis l'arteriosclerosi de la caròtida, el risc d'infart, el risc de càncer, redueix el pes corporal i els embarassos acaben. (entre la setmana 37-42 de gestació)

Ho heu llegit molt bé: una alteració d'aquest equilibri bacterià de la boca provoca part prematur!

Recentment s'ha comprovat que els primers bacteris que colonitzen el fetus són els que provenen de la boca de la mare.

Un desequilibri de la flora oral de la mare per gingivitis o periodontitis provocarà un desequilibri dels bacteris del líquid amniòtic de la placenta i del cordó umbilical per una colonització del fetus d'aquests bacteris patògens de la boca de la mare…ja abans del naixement.

Aquests bacteris que arriben per via limfàtica i sanguínia des de la cavitat oral de la mare fins a la regió limfàtica de la placenta, condicionen un risc de part prematur de les mares embarassades (abans de la setmana 37 de gestació) amb el risc que això implica per el seu fill.

Un part prematur del teu fill ja saps que implica un risc greu de malalties pulmonars, paràlisi cerebral, retard mental, pèrdua d'audició o de visió, entre d'altres.

Cal resoldre la inflamació-infecció de les genives.

Estudis recents han evidenciat que la flora intestinal dels nadons a pre-terme té els mateixos bacteris que s'originen a la flora patològica de la boca de la mare amb gingivitis/periodontitis i tenen menys diversitat bacteriana.

Com resolem aquests factors de risc?

Cal ser conscient que no tindries una mala salut dental si tinguessis una bona alimentació. Cal aplicar millores als nostres hàbits de vida.

Consells de vida per a la salut oral

 • Recomano mantenir una bona salut periodontal visitant, periòdicament, un odontòleg, periodoncista o higienista dental seguint les seves indicacions
 • Seguir una dieta sense aliments processats, colorants, additius, sucres refinats ni edulcorants ni aliments pasteuritzats.
 • Redueix el consum de carn i lactis de procedència animal i redueix el peix de piscifactoria.
 • Evita el tabac i lalcohol.
 • Consumeix productes frescos i d'origen orgànic, llegums i cereals integrals.
 • Cada dia, pots deixar que es desfaci a la teva boca un deliciós all negre i així et beneficiaràs de la seva riquesa en vitamina C, vitamina B6, vitamina B1, manganès, seleni, fòsfor, calci, magnesi, dels compostos antibiòtics naturals i dels seus components sulfurosos que protegeixen les teves mucoses i el teu fetge.
 • Els menjars cruixents (poma, pastanaga, raves, “verdures al dente”…) t'ajudaran a fabricar més enzims salivars ia mantenir la boca neta.
 • El suc de llimona és antibacterià i antiinflamatori, és ric en vitamina C.
 • El suc de nabius impedeixen que els bacteris s'adhereixin a les genives. Barreja els dos sucs, esbandida a la boca i beu aquesta meravella.
 • I també pots prendre clorella en format líquid esbandint i després empassant aquesta alga que té propietats immunoestimulants i que ajuda a tractar la gingivitis.

Juntament amb els teus bons hàbits de vida, has de tractar immediatament aquesta disbiosi de la boca. És molt important seguir un tractament per recuperar lequilibri de la microbiota de la boca.

Protocol per a la gingivitis / periodontitis

Regularment, cal repetir 2 o 3 vegades cada dia (quan et rentes les dents) aquesta rutina fins que les genives ja no sagnen.

Seguint aquest ordre:

 1. Passar-se el fil dental almenys 1 cop/dia: T'ho recomanem tot i que les teves genives sagnen en aplicar-lo ja que serveix per prevenir inflamació a les genives i així una millor cicatrització i prevenir la possible pèrdua de l'os alveolar.
 2. Abans de menjar/beure res, et recomano fer al matí o fins i tot 2 vegades/dia abans de netejar-se les dents
  • Esbandir durant 5-10 minuts una cullerada sopera d'oli de coco (antibacterians).
  • O d'oli de sèsam o d'oliva (antiinflamatoris) que els pots alternar o barrejar amb l'oli de coco, passant per tots els racons de la boca/dents i també mantenint l'oli atapeït entre les dents mentre la llengua la mous endavant-endarrere. Així durant 5-10 minuts. No fer gàrgares. I després, escopir-ho. Assegura't de no empassar les toxines que hauràs eliminat amb l'esbandida! Aquest consell t'ajudarà a eliminar els tòxics de la teva boca, és a dir, a eliminar també els tòxics que ja saps que comunicarien amb el teu sistema limfàtic. Previnent així, les malalties que avui has descobert que provoquen les toxines i els bacteris patògens que migren des de la boca. L'oli de sèsam o d'oliva han de ser extra verge. I l'oli de coco ha de ser verge.
 3. Netejar afectuosament la llengua i les dents (amb un raspall suau) per evitar el retrocés de les genives per un raspallat massa agressiu per a les teves sensibles genives. Utilitza fórmules respectuoses, naturals i evita utilitzar pasta dental amb tòxics: sacarina, aspartam, colorants, lauryl sulfat, triclosan, propylene glicol, fluor, carrageenan… i el peròxid d'hidrogen que s'utilitza en fórmules per blanquejar les dents i és irritant per a les genives sensibles i empitjoraria la gingivitis
 4. Esbandir durant 1 o 2 minuts amb oli essencial de plantes amb activitat bactericida com:
  • Oli essencial de menta.
  • Oli essencial de sàlvia.
  • Oli essencial de clau.
  • Oli essencial d'arbre del te.
  • Oli essencial de romaní.
  • Tots t'ajudaran a reduir dràsticament els bacteris patògens de la boca. Pots empassar-lo al final.
 5. Esbandir, durant 1 minut, 1 culleradeta de cafè de bicarbonat sòdic (alcalinitza el pH de la boca) barrejat amb una mica d'aigua o bé esbandir amb una solució salina barrejant 1 cullerada de cafè de sal marina amb mig got d'aigua tèbia. Tots dos neutralitzen els àcids de la boca, són antisèptics i ens ajudaran a reduir la càries i les inflamacions de les genives. Cal escopir-ho al final. Un cop ja hem tractat els bacteris patògens i alcalinitzat el medi oral només ens quedarà millorar els bacteris protectors que haurien de residir a la teva boca per oferir resistència contra els patògens i evitar futures recidives.
 6. Recomano mastegar un pro biòtic específic (preguntar a l'herbolari) que contingui els bacteris sans que tenim a la mucosa de la boca (Lactovacillus Acidophilus, L. Rhamnosus, L. Salivarius, L. Paracasei, L. Plantarum, Streptococcus salivarius i Bacillus ) per així augmentar la resistència contra els bacteris patògens de la boca que poden ocasionar càries, gingivitis o malaltia periodontal.
  • Prodegin (Klaire).
  • Oral Flora (Solaray).
  • PerioBalance (Sunstar GUM).

Aquests bacteris sans fabriquen substàncies bactericides que ajuden a recuperar l'equilibri de les infeccions bacterianes de la boca, reduint les citocines proinflamatòries de la boca i també, per tant, les del líquid amniòtic del fetus en el cas de les embarassades, modulant així la inflamació de tot el teixit limfàtic de l'organisme en promoure una activitat antiinflamatòria.

Recuperant la flora sana de la boca oferim una protecció per tenir un part a terme normal i una correcta colonització del sistema immunitari del nadó per a la resta de la vida adulta. Els nens de mares amb problemes periodontals tenen més risc d'obesitat i diabetis a l'edat adulta.

Per sort, és fàcil de resoldre.

Ah! Si el vostre odontòleg li diu que no pot tractar-li la boca perquè està embarassada, canvieu immediatament d'odontòleg.

Salut!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross