Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Especial Coronavirus (SARS-CoV-2): síndrome respiratori agut sever

especial coronavirus covid-19 sarscov2

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Una nova malaltia amb una història peculiar:

La història clínica d'aquesta malaltia té unes característiques particulars. Es preveu que el pacient manifesti sobretot febre, que tingui malestar general, tos seca i que no respongui molt bé als antipirètics.

Després dels primers 5-7 dies del contacte, la gent gran amb insuficiència pulmonar ja comencen a experimentar dificultat per respirar (dispnea) i augment de la freqüència respiratòria. No obstant això, en pacients més fràgils, la dispnea ja pot aparèixer a l'inici dels símptomes.

D'altra banda, en persones més joves i en aquells que no tenen problemes respiratoris bàsics o altres comorbiditats, la dispnea pot aparèixer més tard. Aquests pacients joves amb dispnea tardana experimenten un empitjorament de la lesió pulmonar induïda per inflamació juntament amb una disminució de la saturació d'oxigen (<93%). Sembla ser que, des d'aquest punt en endavant, el ràpid deteriorament de les funcions respiratòries i la saturació d'oxigen pot ser vital en el curs de la malaltia.

L'escenari és realment increïble perquè per als pacients amb poca simptomatologia i lleugerament hipòxics, el primer enfocament terapèutic és l'oxigenoteràpia. Tot i que aquesta estratègia és efectiva, en alguns pacients pot produir-se un empitjorament de la insuficiència respiratòria. Amb la funció preservada, el següent pas, segons la lògica, és la ventilació no invasiva (NIV). Aquesta teràpia té un èxit ràpid.

En alguns pacients, però, hi ha un empitjorament sobtat i inesperat de les condicions clíniques. Els pacients col·lapsen i requereixen intubació ràpida i ventilació mecànica invasiva. No obstant això, després de 24-48 hores, el pacient pot tenir una millora ràpida amb un augment de P / F.

Com veiem, molt sovint després d'un èxit inicial, hi ha un nou empitjorament de les afeccions respiratòries que pot requerir una nova teràpia invasiva. I per tant, la ventilació mecànica també s'ha suggerit durant 1-2 setmanes.

El missatge per aquells que tracten a aquests pacients és que:

ÉS MOLT RECOMANABLE SEGUIR L'EVOLUCIÓ CLÍNICA enfocant ESPECIALMENT ALS VALORS DE LA SATURIMETRÍA, EN LLOC DE CONSIDERAR ELS VALORS TÍPICS P / F suggerits AL Síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA).

Diagnòstic

Es basa en l'estudi en PCR de l'RNA de virus de la mostra nasofaríngia que has recollit amb l'hisop. Sortirà positiu si fa> 4 dies del contacte amb el Coronavirus. Pots demanar un Test de recollida de mostres als laboratoris:

El laboratorio Synlab:

Passeig de la Bonanova, 69, 08017 Barcelona Telèfon: 932 53 01 49

El laboratorio TELETEST Carrer del Montseny, 11, 08012 Barcelona Telèfon: 932 12 33 45

Hauràs reenviar la mostra al laboratori que et va enviar el Kit.

Després d'unes setmanes del contacte viral serà útil realitzar-se un estudi en sang per valorar si estàs immunitzat o no, valorant:

  • Ac. Ig G del Coronavirus
  • Ac. Ig M del Coronavirus

Què podem fer?

La investigació clínica i preclínica haurà d'explicar en un futur pròxim molts aspectes subjacents a les presentacions clíniques particular és de la malaltia de l'COVID-19.

El mecanisme patogènic que produeix pneumònia sembla ser particularment complex però ara mateix donarem les claus que coneixem actualment i com proposem abordar-les.

Les estratègies de tractament i prevenció de futures epidèmies o pandèmies relacionades amb COVID-19 estan dirigides actualment a:

  • Atenció simptomàtica i la oxigenoterapia. 
  • No tenim aprovat cap tractament antiviral específic. No obstant això, s'han proposat diversos enfocaments amb lopinavir / ritonavir (400/100 mg cada 12 hores), cloroquina (500 mg cada 12 hores) i hidroxicloroquina (200 mg cada 12 hores).
  • No tenim vacuna profilàctica específica.

Objectius

Objectius de les nostres propostes de tractament:

  • Mesures de prevenció: Tot i que les persones amb el grup sanguini tipus A es relaciona amb ser més vulnerable als efectes del Covid-19 i els de el grup O els més resistents, es recomana seguir les directrius de protecció, aïllament social i mesures d'higiene recomanades per les autoritats sanitàries.
  • Reduir els factors de risc de les persones immunodeprimides, les persones diabètiques, les que pateixen patologies cardiovasculars i les que pateixen malalties pulmonars cròniques (MPOC).
  • Reduir la citoquina inflamatòria Il-6 (Interleucina-6): Després de la infecció, el Coronavirus provoca una resposta excessiva del sistema immune i una cascada inflamatòria que farà malbé extensament els nostres teixits. La protagonista d'aquesta tempesta de citoquines pro-inflamatòries és la Il-6.
  • Millorar la resposta de el sistema immune. Immunomoduladors.
  • Reduir els nivells de cortisol (hormona d'estrès), augmentar els nivells d'oxitocina (hormona de l'amor) i augmentar els de anandamida (hormona de la felicitat).

Un dels mecanismes d'acció relacionats amb la gravetat del COVID-19 (Coronavirus Disease-2019) semblen estar relacionats amb:

  • l'enzim ACE2 (expressada en els pulmons, ronyons, vasos sanguinis i intestí): És la via d'entrada que a nivell pulmonar que està sobreexpressada en les persones que prenen medicaments Inhibidors de l'ACE (Enalapril ...) i les que prenen Ibuprofè o altres AINES.
  • la Interleucina 6 (Il-6) produïda pels leucòcits: els nivells d'Il-6 estan molt elevats en els casos de pneumònia. Així mateix, la Il-6 també és elevada en persones de risc com les que pateixen estrès crònic, diabetis, obesitat, malalties inflamatòries com la hipertensió o patologies cardíaques, malalties autoimmunes o altres com l'endometriosi o la depressió. Pots analitzar en sang els nivells de Il-6 o bé, analitzar-te la PCR, que és una proteïna que està elevada a causa dels inmunomensajeros pro-inflamatoris com la Il-1, TNF-alfa, i sobretot a causa de la Il-6.

Si estàs prenent medicació per la hipertensió de l'tipus Inhibidors de l'ACE (Enalapril, extracte d'all, extracte de magrana, melatonina ...) et recomano consultar amb l'especialista per buscar una alternativa que actuï en un altre mecanisme per regular la pressió arterial com els bloquejants dels canals de calci (Artedil ...) o bé, els vasodilatadors tipus beta-bloquejants (Bisoprolol ...). Una bona opció natural pot ser el Espino Blanco (arç blanc o crataegus), el magnesi i els Omega 3. Et recomano prendre simultàniament:

Si estás tomando antiinflamatorios o bien, quieres usar Ibuprofeno para mejorar la fiebre y el malestar general, es mejor optar por el paracetamol.

Suplements recomanats per Institut Xevi Verdaguer

  • STRESS COMPLEX (XEVI VERDAGUER)
  • MULTIMESENGER (NUTRINED)
  • MICO-CORIO (HIFAS DA TERRA) + VITAMINA C
  • MICO-CORD (HIFAS DA TERRA) + VITAMINA C
  • MICO-SOL (HIFAS DA TERRA) + VITAMINA C
  • MICO-FIVE (HIFAS DA TERRA) + VITAMINA C
  • DEFENSAS INMUNIDAD Vías respiratorias (NATUR IMPORT)
  • NOVAFORTE-NOVALIV.
  • MICO NEO VR (NEO)
  • MICO NEO DEF (NEO)
  • INFLAMIFLORA (EGLE)
  • INMUNIFLORA (EGLE)
  • INMUNOACTIV DEFENSAS (EGLE)
  • INMUNOGEN (GLAUBER PHARMA)

Tots funcionen millor si van associats amb la suplementació de micronutrients que milloren la resposta immune. Els que tenen més evidència són:

  • Vitamina C: 1 o 2gr/dia
  • Zinc: 15-30mg/dia
  • Vitamina D3: 4000-10.000UI/día (mantenint els nivells en sang de vitamina D-25-OH:  50-100 ng/ml)

Recomano:

  • PROPOL AID C1000 (ESI)
  • ACEROLA- C + ORTHO D3 (ORTHONAT)
  • VITAMINA C LIPOSOMADA; OMEGA 3 (CURESUPPORT)
  • NATURAL C + BIOFLAVONOIDES (DOUGLAS)
  • OPTI ZINC; OMEGA 3 de PURE (DOUGLAS)

Suplementació per a nens:

  • DR. REI (HIFAS DA TERRA) Recomanat per a nens d'entre 8 mesos i 8 anys.
  • BIO-DEFENSE (HIFAS DA TERRA) Recomanat per a nens de >3 anys.
  • D3 Animal Parade (NATURES  PLUS)

Agraïments:

DAVANT LA DESBORDANT SITUACIÓ DEL SISTEMA SANITARI VULL DONAR LES GRÀCIES A TOTS QUI CONFIEN EN L'INSTITUT PNIE Xevi Verdaguer PER AJUDAR ELS MÉS NECESSITATS EN AQUESTS MOMENTS:

ELS PACIENTS AFECTATS I ELS PROFESSIONALS SANITARIS.

MOLT ESPECIALMENT A EL DR. CARLES MUR, psiquiatre de l'Institut Xevi Verdaguer, director de l'Hospital Universitari de Fuenlabrada i Coordinador sociosanitari de Madrid. Així mateix, al Dr. ANTONIO ZAPATERO, director de l'Hospital d'IFEMA.

MOLTÍSSIMES GRÀCIES A TOTS ELS LABORATORIS PER FACILITAR-NOS LA SUPLEMENTACIÓ NATURAL DE FORMA ALTRUISTA AJUDANT A L'HOSPITAL IFEMA de MADRID (Fira de Madrid).

Bibliografía

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554776/

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412213/

https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000946

A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of InfectionDescarrega


Actualització COVID-19 (17/4/2020)

Estem preparats? 3,2,1…

En poques setmanes sortirem de casa i tornarem a la normalitat. I hem d'estar preparats perquè la tornada a la normalitat no serà normal. En aquest moment és molt important adquirir uns bons hàbits de vida per a ajudar al sistema immunitari i d'altra banda, saber si ja hem passat la infecció del COVID-19 i ens hem immunitzat correctament o no.

S'estima que el 70% de la població la passarem i ens immunitzarem. Ens preguntem: “els que ja l'han passat, pot repetir? com sabem si estem ben immunitzats?”

No hi ha evidència que mostri de manera convincent que la reinfecció hagi ocorregut en humans, va afirmar el dia 25 la Dra. Angela Rasmussen, Ph. D., viròloga del Center for Infection and Immunity, de Columbia Mailman School of Public Health, a Nova York, els Estats Units.

“La situació podria canviar si el virus mutés de manera substancial, però no sembla ser el cas. No estem veient que es donin aquestes mutacions i que les persones es tornin a emmalaltir. Però és un virus nou i estem aprenent constantment. Tenim alguna evidència que el Covid-19 no sembla tenir una taxa de mutació alta, per la qual cosa una immunitat protectora de llarg termini és possible".

Com saber si has passat la infecció pel COVID-19?

Mira com canvien els valors de la corba blava (Test de PCR de mostra nasofaringea) i de la corba verda i vermella (Test dels Anticossos IgG/*IgM en sang) a mesura que passen els dies.

És molt important conèixer el dia d'inici dels símptomes per a saber quina analítica és més recomanable realitzar:

  • L'estudi de la PCR del RNA del virus (analitza les mostres de frotis nasofaringi) és la tècnica de referència però es negativitza a partir del dia 8 des de l'inici dels símptomes i a partir d'aquí i fins a màxim el dia 22 només seria positiva en mostres d'esput (vies baixes) o femta.
  • A partir del dia 7 de l'inici dels símptomes, la PCR caldria fer-la en esput o femta i caldria utilitzar com a complement un test de detecció d'Anticossos IgM/*IgG.
  • El test d'Anticossos IgM/*IgG es va fent progressivament positiu al llarg dels dies des de l'inici dels símptomes, sent a partir del 7è dia positiu en el 50% pacients, en el 10è dia en el 70% i en el 14è dia des de l'inici dels símptomes en el 100% dels pacients.

Si quan tornis a la normalitat ja han passat més de 3 setmanes, valora els anticossos Ig G i Ig M del Coronavirus (analítica de sang) en el teu laboratori de confiança per a saber si ja has passat la infecció del Covid-19 i si t'has immunitzat correctament.

Estas immunitzat correctament només si et surten positius en l'analítica de sang els IgG Coronavirus +. (Els IgG són els anticossos de memòria que et protegeixen perquè no es repeteixi el virus.)

Aquest és l'únic record que ens deixa el Coronavirus?

Sigui com sigui el resultat de la teva analítica crec que, avui dia, tots tenim clar el missatge que ens deixa aquesta pandèmia i el que sempre recordarem. Trobarem molt a faltar les persones que en aquesta vida, ja no estan amb nosaltres i sempre els recordarem perquè mai serà igual que abans.

Què hem necessitat realment per a viure? A qui has trobat a faltar? Tinc una gran sensibilitat per a ajudar a millorar la salut de les persones, tots hem de cuidar-nos i hem de cuidar el que has comprovat que és vital en la teva vida i és indispensable en aquests dies:

L'amor pels teus éssers estimats, per la teva mascota, per l'alimentació, l'exercici físic i la hidratació que és el que al final t'ajuda a millorar el teu sistema immune i a viure millor.

És el moment per a responsabilitzar-te i seguir uns hàbits de vida saludables per al teu futur ara que t'adones de l'important que ets per a algunes persones. Cuida't.

Actualitzo la informació concretant com ajudar…

Durant la incubació i els estats no severs, quan la resposta adaptativa immune pot eliminar el virus i evitar la progressió;

i com ajudar quan el virus es propaga, que pot ocasionar la destrucció massiva de teixits afectats i les cèl·lules danyades indueixen una inflamació mediada per híper activació dels macròfags i granulòcits pro inflamatoris desencadenant les malalties associades al COVID-19:

  • SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Sever)
  • RITAC (Resposta Immune Trombótica)

Criteris diagnòstics de RITAC:

Pacient amb infecció amb rmada de Covid-19 amb símptomes respiratoris que presenti un o més dels següents criteris:

  1. Dímer D: > 1.000 ng/ml
  2. Ferritina >500 ng/ml
  3. Dispnea de ràpida progressió
  4. Hipoxèmia refractària
  5. Fenòmens trombóticos
  6. Xoc

Suplements recomanats per l'Institut Xevi Verdaguer

Tots funcionen millor si van associats amb la suplementació de micronutrients que milloren la resposta immune.

Els que tenen major evidència són:

  • Vitamina C: 2gr/dia
  • Zinc: 50mg/dia.
  • Vitamina D3: 4000-10.000UI/dia (mantenint els nivells sanguinis de vitamina D-25-OH: 40-60 ng/ml)

Recomano:

  • C-R-LIPOIC (NUTRINED)
  • GLUCONATO DE ZINC (CFN)
  • ORTHO D3 2000 gotes (ORTHONAT) o bién la VITAMINA D3 4000 càpsules (MEDERI).
  • STRESS COMPLEX (XEVI VERDAGUER)
  • MULTIMESENGER (NUTRINED)
  • DEFENSES IMMUNITAT Vies respiratòries (NATUR IMPORT)
  • INFLAMIFLORA (EGLE)
  • INMUNIFLORA (EGLE)

Antivirals:

  • NOVAFORTE (ROMANAPHARMA)
  • MICO-CORIO (HIFES DÓNA TERRA) + VITAMINA C
  • MICO-CORD (HIFES DÓNA TERRA) + VITAMINA C
  • MICO NEO VR (NEO)
  • MICO NEO DEF (NEO)
  • AO DEFENSE (NUTRINED) + C-R-LIPOIC (NUTRINED)

SUPLEMENTACIÓ per a NENS:

  • DR. REI (HIFES DÓNA TERRA) Recomanat per a nens entre 8 mesos i 8 anys.
  • BIO-DEFENSE (HIFES DÓNA TERRA) Recomanat per a nens de >3 anys.
  • D3 Animal Parade (NATURES PLUS)

Bibliografia

Lise Alschulera,b,*, Andrew Weilb,c, Randy Horwitza,b, Paul Stametsd, Ann Marie Chiassona,b, Robert Crockera,b, Victoria Maizesa,b Review ArticleIntegrative considerations during the COVID-19 pandemic. https://doi.org/10.1016/j.explore.2020.03.007


Lei Zhang, Yunhui Liu. REVIEW . Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. First published:13 February 2020. https://doi.org/10.1002/jmv.25707

Richard J. Simpson, Ph.D., FACSM. Exercise, Immunity and the COVID-19 Pandemic.  Mar 30, 2020 Xu K, Cai H, Shen Y, et al. Zhejiang Da Xue Xue Bao Yi Xue Ban. 2020;49(1):0.

VITAMINA C

La vitamina C actua com a antioxidant, augmenta les funcions immunes i protegeix contra la infecció causada pel coronavirus. La vitamina C també és un antihistamínic que millora els símptomes similars als de la grip, com a esternuts, congestió nasal o congestió nasal i sins inflamats.

Tres assajos controlats en humans van informar que va haver-hi una incidència significativament menor de pneumònia en els grups suplementats amb vitamina C, la qual cosa suggereix que la vitamina C podria prevenir la susceptibilitat a les infeccions del tracte respiratori inferior en certes condicions. Es va informar que el COVID-19 va causar infecció del tracte respiratori inferior, per la qual cosa la vitamina C podria ser una de les opcions efectives per al tractament del COVID-19.

Bibliografia:

Lei Zhang, Yunhui Liu. REVIEW . Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. First published:13 February 2020. https://doi.org/10.1002/jmv.25707

Shi, Y., Wang, Y., Shao, C. et al. COVID-19 infection: the perspectives on immune responsesCell Death Differ (2020). https://doi.org/10.1038/s41418-020-0530-3

Zinc

El zinc és un oligoelement important pel manteniment i desenvolupament de les cèl·lules immunes del sistema immunitari innat i adaptatiu. La deficiència de zinc resulta en la disfunció de la immunitat humoral, de la migració i activitat dels neutròfils polimorfonucleares (PMN) i conseqüentment augmenta la susceptibilitat a inflamacions i malalties infeccioses.

La deficiència de zinc s'associa amb malalties inflamatòries com la lesió pulmonar aguda i la seva suplementació podria reduir la morbiditat i mortalitat relacionada per infeccions del tracte respiratori inferior.

L'augment de la concentració de zinc intracel·lular pot inhibir la replicació del coronavirus del SARS (SARS-*CoV) i disminuir significativament el reclutament de neutròfils als pulmons evitant la seva hiperactivitat i, per tant, disminuint el mal pulmonar.

Per tant, el suplement de zinc pot tenir efecte no sols en els símptomes relacionats amb COVID-19, com la diarrea i la infecció del tracte respiratori inferior, sinó també en COVID-19 en sí.

Bibliografia:

Khera D, Singh S, Purohit P, Sharma P, Singh K. Prevalence of zinc deficiency and effect of zinc supplementation on prevention of acute respiratory infections. Turk Thorac J 2019; DOI: 10.5152/TurkThoracJ.2019.19020

Wang, M.X., Koh, J. & Pang, J. Association between micronutrient deficiency and acute respiratory infections in healthy adults: a systematic review of observational studies. Nutr J 18, 80 (2019). https://doi.org/10.1186/s12937-019-0507-6

Wessels I 1 , Pupke JT 2 , von Trotha KT 2, 3 , Gombert A 2 , Himmelsbach A 4 , Fischer HJ 1 , Jacobs MJ 2 , Pista L 1 , Grommes J 5, 6 . La suplementación con zinc mejora la lesión pulmonar al reducir el reclutamiento y la actividad de neutrófilos. Tórax. 2020 Mar; 75 (3): 253-261. doi: 10.1136 / thoraxjnl-2019-213357. Epub 2020 8 de enero.

Vitamina D3

Nova indicació important per a la suplementació amb vitamina D: la prevenció de la infecció aguda del tracte respiratori.

L'evidència que recolza el paper de la vitamina D en la reducció del risc de COVID-19 inclou que:

  • el brot va ocórrer a l'hivern, un moment en què les concentracions de 25-hidroxivitamina D [25 (OH) D] són més baixes;
  • el nombre de casos en l'hemisferi sud prop del final de l'estiu és baix (el nombre de casos amb nivells baixos de vitamina D3 en l'hemisferi sud prop del final de l'estiu és baix)
  • Els estudis observacionals ens informen de la asociació entre les baixes concentracions sèriques de 25-hidroxivitamina D (el principal metabòlit circulant de la vitamina D) i susceptibilitat a la infecció aguda del tracte respiratori.
  • La vitamina D3 és produïda en la pell de l'ésser humà i els animals, a partir del 7-deshidrocolesterol (derivat del colesterol) per acció dels raigs UVB de la llum solar. S'ha descobert que la deficiència de vitamina D contribueix al síndrome de dificultat respiratòria aguda i que les taxes de mortalitat augmenten amb l'edat (menor síntesi cutània de 7-dehidrocolesterol i colecalciferol) i amb la comorbilidad de malalties cròniques, les quals estan associades amb una menor concentració de 25 (OH) D.

La 25-hidroxivitamina D dóna suport a la inducció de:

  • pèptids antimicrobians en resposta a estímuls virals i bacterians,

També s'ha informat que els metabòlits de la vitamina D (25-hidroxivitamina D [25(OH)D] (calcidiol) format en el fetge a partir de totes dues formes, vitamina D2 o D3 i el 1,25-(OH)2-D3 (calcitriol) produït en el ronyó indueixen:

  • Altres mecanismes efectors antimicrobians innats, inclosa la inducció d'autofàgia i la síntesi d'espècies reactives de nitrogen (RNS) espècies reactives d'oxigen (ROS).

S'ha informat que les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que tenen un estat basal de vitamina D més baix obtenen un major benefici clínic de la suplementació que aquells amb un estat basal més alt.

L'anàlisi de subgrups va revelar que la suplementació diària o setmanal de vitamina D en lloc d'una megadosis de xoc mensual protegia contra la infecció aguda del tracte respiratori, mentre que els que prenien una sola megadosis de vitamina D3 cada mes no. Els efectes protectors de la vitamina D diària o setmanal van ser més fortes en individus amb una concentració basal de 25-hidroxivitamina D [25 (OH) D] de 25 <nmol / que en aquells amb una concentració basal de 25 (OH) D de ≥ 25 nmol

Per què l'ús d'una sola dosi de xoc de vitamina D pot ser ineficaç per a la prevenció de la infecció aguda del tracte respiratori?

Una explicació es relaciona amb els efectes potencialment adversos de les grans fluctuacions en les concentracions circulants de 25-hidroxivitamina D, que s'observen després d'una sola dosi (mega dosi) al mes però no amb suplements diaris o setmanals.
Vieth et al. ha proposat que les altes concentracions circulants després de la suplementació d'una sola mega dosi de vitamina D3 al mes poden desregular crònicament l'activitat dels enzims responsables de la síntesi i degradació del metabòlit actiu de la vitamina D 1,25-dihidroxivitamina D, la qual cosa resulta en una disminució de les concentracions d'aquest metabòlit en els teixits extra renals (fora del ronyó).

Tal efecte podria atenuar la capacitat de la 25-hidroxivitamina D per a donar suport a les respostes immunes protectores als patògens respiratoris.

La major eficàcia de la suplementació amb vitamina D en aquells amb un estat basal de vitamina D més baix s'explica amb major facilitat sobre la base del principi que: les persones que tenen la major deficiència d'un micronutrient seran les més propenses a respondre al seu reemplaçament.

  • Suplementació: Per a reduir el risc d'infecció, es recomana que les persones amb el risc d'influença i / o COVID-19 considerin prendre 10,000 UI / dia de vitamina D3 durant algunes setmanes per a augmentar ràpidament les concentracions de 25 (OH) D, seguit de 5000 UI / d.
    L'objectiu ha de ser elevar les concentracions de 25 (OH) D per sobre de 40–60 ng / ml (100–150 nmol / l).
    Per al tractament de persones infectades amb COVID-19, poden ser útils dosis més altes de vitamina D 3 . S'han de realitzar assajos controlats aleatoris i estudis de gran població per a avaluar aquestes recomanacions.
  • Exposició solar: L'ús de protectors solars amb factor de protecció (SPF) de 8, inhibeix més del 95% de producció de la vitamina D en la pell, per la qual cosa existeix risc de dèficit.
  • Entre els aliments que de manera natural contenen quantitats importants de vitamina D es troben l'oli de fetge de bacallà i els peixos blaus com la tonyina, salmó, verat i sardina. Quantitats menors aporten el fetge de vedella i el rovell d'ou.
Aliments rics en vitamina D
Aliment Contingut en vitamina D
Oli de fetge de bacallà 10 000 UI/100 ml
Bonic, areng, tonyina frescos 800 - 1000 UI/100 g
Caballa de l’atlàntic fresca 360 UI/100 g
Aladroc, sardina, salmó frescos 280 - 320 UI/100 g
Conserves de tonyina, verat, sardines en oli 220 - 330 UI/100 g
Llagostins 720 UI/100 g
Fetge de pollastre 80 UI/100 g
Fetge de vedella 15 - 50 UI/100 g
Llet no enriquida 3- 40 UI/100 g
Mantega no enriquida 30 - 32 UI/100 g
Iogurt no enriquit 2.4 UI/100 g
Formatge manxec vell 80 UI/100 g
Formatge de bola 7.2 UI/100 g
Xampinyons exposats 30 minuts al sol 400 UI/100 g.15

Bibliografia:

 Grant, WB; Lahore, H .; McDonnell, SL; Baggerly, CA; Francés, CB; Aliano, JL; Bhattoa, HP Evidencia de que la suplementación con vitamina D podría reducir el riesgo de influenza e infecciones y muertes por COVID-19Preprints 2020 , 2020030235 (doi: 10.20944 / preprints202003.0235.v2)

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data

BMJ 2017; 356 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.i6583 (Published 15 February 2017)Cite this as: BMJ 2017;356:i6583

Health Technol Assess. 2019 Jan;23(2):1-44. doi: 10.3310/hta23020.

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis.

Martineau AR1,2Jolliffe DA1Greenberg L1Aloia JF3Bergman P4Dubnov-Raz G5Esposito S6Ganmaa D7Ginde AA8Goodall EC9Grant CC10Janssens W11Jensen ME12Kerley CP13Laaksi I14Manaseki-Holland S15Mauger D16Murdoch DR17Neale R18Rees JR19Simpson S20Stelmach I21Trilok Kumar G22Urashima M23Camargo CA24Griffiths CJ1,2,25Hooper RL1.

Bergman P, Lindh AU, Björkhem-Bergman L, Lindh JD. Vitamina D e infecciones del tracto respiratorio: una revisión sistemática y metaanálisis de ensayos controlados aleatorios. PLoS One 2013 ; 356 : e65835 . doi: 10.1371 / journal.pone.0065835  pmid: 23840373  Vieth R. Cómo optimizar la suplementación con vitamina D para prevenir el cáncer, según la adaptación celular y la enzimología de la hidroxilasa. Anticancer Res 2009 ; 356 : de 3675 - 84 . pmid: 19667164

OMEGA 3

Àcids grassos poli-insaturats Omega 3 (EPA+*DHA)

Els àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga (AGPI) són mediadors importants de la inflamació i les respostes immunes adaptatives.

Els AGPI omega-3 i omega-6 promouen els efectes antiinflamatoris i proinflamatorios a través del seu metabolisme en els mediadors lipidics anomenats resolvinas / protectinas i prostaglandines / leucotrienos, respectivament.
La protectina D1 (PD1), el mediador lipídic derivat de l'omega-3 DHA, protegeix contra les infeccions virals en interrompre el cicle de vida del virus. Específicament, PD1 inhibeix la unió de l'ARN viral a factors d'exportació nuclear específics en les cèl·lules hoste, bloquejant així l'exportació d'ARN viral des del nucli al citosol.

El factor d'exportació d'ARN nuclear 1 (NXF1) és de particular interès en l'atenuació d'infeccions virals a través de l'activitat de PD1. En general, PD1 exhibeix a més una potent activitat antiapoptótica i antiinflamatòria en els teixits en els quals es localitza. El DHA, el principal precursor de PD1, es troba principalment en teixits com les sinapsis retinianas, els fotorreceptores, els pulmons i el cervell, la qual cosa suggereix que és més probable que aquests teixits es beneficiïn de l'activitat protectora de PD1.

Per tant, els Omega-3, inclosa la proteina D1, que va servir com un nou fàrmac antiviral, podria considerar-se una de les possibles intervencions d'aquest nou virus, COVID-19.

Bibliografia

Morita M, Kuba K, Ichikawa A, et al. The lipid mediator protectin D1 inhibits influenza virus replication and improves severe influenza. Cell. 2013;153:112‐125. https://doi.org/10.1016/j.cell.2013.02.027

Àcid α-*lipoic

L'àcid α-*lipoic (ALA), un compost disulfur d'origen natural, actua com un coenzim cel·lular i s'ha aplicat pel tractament de polineuropatías i trastorns hepàtics durant anys.
ALA, com a antioxidant, ha exercit un paper fonamental en l'eliminació de radicals lliures per a protegir contra el mal oxidatiu en diverses malalties.

A més, l'ALA també tenía la capacitat de millorar els nivells de glutatió intracel·lular (GSH) i normalitzar l'estrès oxidatiu. Wu i el seu equip van informar que l'estrès oxidatiu en les cèl·lules hoste va ser un factor important en la infectivitat del coronavirus humà. humà. En resum, especulem que ALA també podria usar-se com una teràpia opcional per a aquest nou virus.

Emodin

Emodin és una antraquinona derivat del gènere Rheum i Polygonum amb activitat viricida. Emodin podria bloquejar significativament la interacció entre la proteïna S del SARS-*CoV i ACE2. Per tant, la emodina podria abolir la infecció per SARS-*CoV en competir pel lloc d'unió de la proteïna S amb ACE2.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

One comment on “Especial Coronavirus (SARS-CoV-2): síndrome respiratori agut sever”

  1. Hola Xavi, vaig veure el directe per instagram quan estava passant el covid-19 a casa de forma lleu. Han passat mes de 8 setmanes i encara tinc les IGM altes a 9,49, també les IGG a 6,27... que puc prendre per baixar les IGM? M'has estat portant tu durant uns anys a Olot, pero des de fa un temps la meva situació econòmica va caniviar i no puc venir a veure't.
    Espero que em piguis contestar, estic molt espantada amb això que no baixin les IGM. La PCR a 11 de maig era negativa.
    Moltes gràcies pels directes, blog, webs... et vaig fent cas en tot...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross