¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Fongs: Què són i què podem fer?

fongs que son i que podem fer

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Tots estem exposats a patir fongs en algun moment de la nostra vida, ja que són moltes les situacions que en propicien l'aparició. Us expliquem com evitar-los i què fer un cop ja han aparegut.

Els fongs produeixen substàncies neurotòxiques com l'alcohol i l'acetaldehid, que provoquen l'alliberació d’histamina dintre del nostre organisme.

Símptomes tòpics
Sovint coneguts, existeixen una sèrie d’indicadors que apareixen quan hi ha fongs, ja siguin vaginals o de la pell, com el peu d'atleta.

  • Rinitis, nas tapat, picors, èczemes…
  • Cansament, dolors crònics, cefalees i migranyes.
  • Còlon irritable, diarrees, gasos i infeccions d’orina de repetició.
  • Síndrome premenstrual.
  • Ansietat, depressió i falta de concentració.

Com podem saber si estem afectats?

Hi ha diferents maneres de saber si un fong ha envaït el nostre sistema immune, ja sigui per la pell, a través de l’intestí o per via genital.

Comproveu el color de la llengua
Si en treure la llengua veiem que és blanca, especialment al fons, és possible que tinguem fongs.

Un test casolà
Al matí, en dejuni (abans de menjar i veure res), ompliu un got d’aigua i escopiu-hi a dins. Durant la primera hora comproveu que succeeix amb la saliva, que normalment haurà de surar tota l’estona. En cas que tenir càndides, la saliva farà uns fils que es dirigiran cap a vall, s’acumularà al fons o apareixeran partícules de saliva en suspensió.

Proves diagnòstiques
Son proves objectives que ha de prescriure un professional.

Factors que ens hi predisposen

Hi ha diferents factors que poden predisposar l’organisme a tenir fongs

Dieta inadequada
Els aliments que fan pujar el sucre a la sang (llaminadures, brioixeria, refrescos, alcohol, lactosa, embotits ..) i els hidrats de carboni poden provocar un sobrecreixement dels fongs i una invasió a totes les mucoses del cos. De la mateixa manera, els transgènics redueixen les defenses, i els cereals (especialment els que porten gluten) mantenen constantment les mucoses intestinals amb una lleu inflamació que beneficia els patògens que viuen al sistema gastrointestinal.

Presa d'antibiòtics
Els tractaments antibiòtics maten els bacteris patògens, però també maten bacteris sans. Això provoca una alteració de l’equilibri gastrointestinal i fa que puguin aparèixer fongs després de prendre antibiòtics.

Altres motius
Prendre cortisona, antiinflamatoris o anticonceptius, patir estrès, tenir diabetis, portar un DIU o tenir un alt nivell d’estrògens són altres factors desencadenats. Cal afegir que el nivell d’estrògens s’eleva durant l’ovulació o just abans de la regla.

Pla d’acció a dues bandes

El pla per eradicar els fongs definitivament combina una dieta específica amb un tractament antifúngic. Igualment es recomanable seguir un tractament personalitzat prescrit per un psiconeuroimmunòleg o metge de medicina integradora, donada la complexitat dels fongs i la seva interacció amb la dieta, l’estrès, el sistema immunològic i el sistema hormonal.

Alimentació recomanada
S’ha de menjar poca fruita, incloure aliments rics en proteïnes a cada àpat del dia (carn, peix, ous, llegums, fruites seques, llavors o algues), utilitzar el coco en forma d’oli o mantega diàriament i prendre aliments i/o suplements probiòtics. D'altra banda evitarem els fermentats (cervesa, formatges, iogurts, vinagre, vi …), els bolets (perquè són fongs), la salsa de tomàquet i els aliments amb índex de glucèmia alt (ja que els fongs utilitzen els dolços i els hidrats de carboni per créixer).

Tractament antifúngic
Resulta molt eficaç per matar els fongs i evitar recidives. Inclou olis essencials (de l'arbre del te, orenga i menta), àcid caprílic (que es troba en grans concentracions al coco), resveratrol (present a la pell i la llavor del raïm), infusions (de comí, fonoll, farigola, llorer, sàlvia i menta), all, llavors d’aranja i te lapatxo (pau d’Arcos).

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross