Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

Menjar per (sobre) portar

menjar sobre portar

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Les penes, l'estrès, l'avorriment ... Descobreix si darrere la teva devoció per la xocolata s'amaga la gana emocional i aprèn a controlar-la abans que tant dolç acabi per amargar-te la salut.

Així ho entonava Mary Poppins: "Amb una mica de sucre, aquesta píndola que us donen passarà millor". Potser la teva "particular pastilleta" sigui un dur dia a l'oficina, els nervis per aquesta reunió o, simplement, el malestar que tens davant la visita imminent de la regla. Sigui el que sigui, la veritat és que estàs com boja per abalançar-te sobre aquestes galetes que amagues en el fons de l'armari mentre taral·lareges la cançó de la mainadera fictícia que va marcar la teva infància ... Stop!

Women's Health acudeix al rescat per aconseguir un atracus interruptus pel bé de la teva salut física i mental, i no venim soles! Ens acompanya un equip d'experts que, tot i que no tenen paraigües voladors, sí que saben com fer que surtis del cercle viciós en el qual t'estàs endinsant buscant sensacions agradables en el dolç.

El consum de sucre fa que el teu cervell alliberi dopamina

La culpa dels teus afartaments pot ser que sigui del teu cervell. Com ho llegeixes. La clau està a la zona del nucli accumbens i l'escorça prefrontal que, tal com explica el psiconeuroimmunòleg, Xevi Verdaguer, autor del llibre Transforma la teva salut (Grijalbo), són les responsables de la fabricació de dopamina, neurotransmissor que causa plaer. "El problema és que, davant la falta d'activació d'aquestes àrees cerebrals en el nostre dia a dia, pot succeir que es busquin sensacions similars a través del consum d'aliments amb un elevat índex glucèmic", diu.

En altres paraules, quant menges un tros de cheesecake, el teu cos l'assimila ràpidament produint una pujada de glucosa en sang que fa que s'estimuli la teva ment, aquesta alliberi dopamina i que per un moment fins se't oblidi el sopar amb els sogres. No obstant això, en dues hores, tornaràs a tenir gana d'alguna cosa dolça (i unes quantes calories de més en el teu organisme). "Substàncies com l'alcohol o la cocaïna i els jocs d'apostes, tant els del telèfon intel·ligent com els del casino, també són sistemes de recompensa ràpida que produeixen un efecte similar al del consum de dolços", assenyala Verdaguer.

Espera, ¿podem ficar una porció de pastís en el mateix sac que el de l'alcohol, les drogues i el joc? Sí !, estem parlant d'una addicció en tota regla i que, com a tal, cada vegada requereix de dosis més grans i freqüents per obtenir els mateixos nivells de plaer. Una investigació de la Universitat de Chicago (EUA) publicada a Journal of Consumer Psychology ha anat més enllà i ha comparat la dopamina que allibera una persona enganxada a la cocaïna amb la d'una addicta al sucre, ¡i els resultats són tristament similars!

94 Són els grams de sucre que consumeixen de mitjana els espanyols. El doble de la quantitat recomanada per l'Organització Mundial de Salut. FONT: ESTUDI REALITZAT PER L'OCU.

Els subjectes amb problemes depressius tenen més possibilitats de caure en aquesta dolça trampa. Marta García, psicòloga i psicoterapeuta del Centre de Nutrició Júlia Farré, destaca el problema de l'anhedonia en aquests estats mentals: "Això és la pèrdua d'interès general cap a activitats que abans podien resultar agradables. Aquesta alteració fa que es busqui sensacions similars a través d'aliments altament palatables". El veritable conflicte està en el fet que aquesta "pujada d'energia" acaba sent, com el bateja García, "un pegat" i, com era d'esperar, amb danys col·laterals. Així ho confirma un estudi recent de la University College de Londres (Regne Unit), que adverteix que, a la llarga, el consum de sucre augmenta el risc de patir depressió o ansietat.

Una qüestió de dieta

Si sempre tens ganes de matar el cuc i, si pot ser, amb una rajola de xocolata, fes una ullada al que hi ha en els teus plats. La nutricionista Laura Jorge recomana: "No consumeixis sucres lliures (són els afegits als aliments pels fabricants, els cuiners o els consumidors i els sucres presents de forma natural a la mel, els xarops i els sucs de fruites) ni productes ultraprocessats ​​(que solen anar carregats de sucre).

La nostra dieta ha d'estar basada en productes frescos. Recorda que com menys dolç consumeixis, menys et demanarà el cos". La nutricionista Clara Muñoz, del Centre de Nutrició Júlia Farré, dóna la veu d'alarma: "Els espanyols consumeixen una mitjana de 94 g de sucre diaris, segons l'Organització Mundial de la Salut. Es recomana reduir la ingesta de sucres lliures un 10% del valor calòric total de la nostra alimentació, però una disminució del 5% ja pot oferir beneficis addicionals a la nostra salut, prevenint problemes com l'obesitat i la diabetis. L'ideal és anar retallant de forma gradual la quantitat de sucre que ingereixes en el teu dia a dia", sentencia.

Elimina els desitjos amb fibra soluble i mido resistent

L'expert en bacteris intestinals i hormones subratlla el paper de la fibra soluble i del midó resistent: "Aquests ingredients no es digereixen en l'intestí prim, per tant, no produeixen aquest augment de glucosa en sang que es converteix en plaer instantani", explica Verdaguer. Passen directament al còlon i aquí, just abans de ser expulsats per l'organisme, són rebuts amb els braços oberts pels bacteris de la flora intestinal, que fabriquen residus àcids grassos de cadena curta. Aquests àcids col·laboren en la regulació de l'energia corporal, fan que una es senti saciada i no hi hagi baixades de glucosa, entre molts beneficis. Sona bé, oi? Inclou en les teves receptes aliments com la civada, el plàtan sense madurar, els llegums o la patata (aquesta, tal com indica Verdaguer, és important no consumir calenta perquè no es digereixi a l'intestí prim i es transformi en glucosa en sang i, per tant, es dona un alliberament de dopamina). Llavors? Si ets de les que se'ls trenca l'ànima amb una truita de patates, pots fer-la, deixar-la reposar i tornar a escalfar-la a no més de 85° C.

Aquests dies

La menstruació també és còmplice d'aquest batut de xocolata que t'has begut abans que et donés temps a engegar Netflix. "Parlem de la serotonina, hormona que es produeix en el cervell gràcies als estrògens. Us heu parat a pensar alguna vegada per què els homes no tenim tants desitjos com les dones? Això es deu als estrògens. Els nostres nivells són estables; però, vosaltres, amb el cicle menstrual, teniu moltes variacions", apunta el psiconeuroimmunòleg. "Si plantegem un cicle de 28 dies, podem veure com es donen pics de producció d'estrògens i, després, una baixada el dia 15 i just abans de la regla, els dies 27 i 28.
Amb aquesta menor quantitat de serotonina us serà mes difícil sentir-vos saciades". Però que no s'estengui el pànic, sabem com fer que canviïs el xip abans que tant dolç et piqui les dents ... i la salut!

Tenim la solució

La societat es mereix una bona estirada d'orelles: "Caldria deixar d'identificar el menjar com una recompensa o un càstig", apunta la nutricionista Laura Jorge. Així que ja n'hi ha prou de donar-li una piruleta a en Lucas per portar-se bé o posar-li de sopar bròquil per no fer els deures! A l'hora de reeducar la teva gana, García, com a bona psicòloga, aconsella prendre consciència dels desitjos: "Analitza si es repeteix un mateix patró, converteix-te en una exploradora del teu món intern descobrint el que realment necessites!".

Verdaguer comparteix la importància d'estar present: "S'ha demostrat que mètodes com el mindfulness i la meditació estimulen la zona del nucli accumbens i l'escorça prefrontal produint dopamina". Això què vol dir? Que el teu cos no et demanarà obtenir aquesta sensació agradable a través d'un afartament de dolç. Se t'ocorre millor manera de sortir d'aquesta espiral? Et garantim que t'agradarà molt, a nosaltres ens encanta! "Agrair i valorar el treball d'algú també fa que alliberem dopamina", revela l'autor de Transforma la teva salut.

¿A punt per posar a treballar a tota màquina a les zones cerebrals responsables del plaer? A Women's Health començarem per donar-te l'enhorabona per proposar-te millorar el teu estil de vida i reduir el consum de dolços. Gràcies per ser la nostra partner in crime. I tu, a qui has felicitat avui? Marxant una pujada de “em sento bé”!

Article de María Gijón a la publicació WOMEN'S HEATH

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

2 comments on “Menjar per (sobre) portar”

  1. Sería posible poder leer estos artículos en castellano? Me interesa muchísimo el trabajo de Xevi pero me cuesta horrores entender estos textos...lo agradecería infinito!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross