Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Menopausa (Part 2)

Els fitoestrògens i la menopausa

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Tinc una dada estadística per obrir els ulls als que volen prevenir les malalties que ja sabem que es deriven del sobrepès... especialment a la menopausa.

Actualment, segons la World Health Organisation Global Infobase, un 60% de la població mundial té sobrepès o obesitat. Aquesta alarmant dada estadística no la detallem perquè et sentis alleugerit per no estar sol sinó per recuperar l’equilibri hormonal i sortir d’aquest negatiu percentatge.

Amb l’envelliment tots fabriquem menys testosterona (hormona masculina) comparat en la joventut i l’època fèrtil que ens condiciona a augmentar el nostre pes corporal i a patir diabetis entre altres malalties.

Envellim, cada dia, si.

En les dones menopàusiques els ovaris ja no fabriquen estrògens, però sí testosterona.

La testosterona circulant en sang és fabricada en un 25% als ovaris i, la resta de testosterona i totes les altres hormones masculines (androstenediona, DHEA, DHEA-sulfat) es fabriquen a les glàndules suprarenals (còrtex suprarenal) o ovaris. Això ens obvia la importància que tindran totes aquestes hormones masculines (testosterona...) en la fisiologia de la dona durant la menopausa.

Sabies que en la menopausa els nivells de testosterona circulants en sang són molt més alts que els d’estrògens? Sí. La testosterona et garanteix la fabricació d’estrògens durant la menopausa.

A partir de les hormones masculines circulants en sang la dona menopàusica també podrà fabricar Estrògens i DiHidroTestosterona (DHT) en els teixits diana dependents d’estrògens on es produeix la conversió d’aquestes hormones masculines en estrògens gràcies a l’enzim aromatasa.

És vital mantenir nivells saludables de testosterona en sang perquè ens garanteixen la fabricació d’estrògens a nivell local.

Durant tota la vida s’ha considerat la testosterona com una hormona exclusivament masculina però com pots comprovar no és ben bé així...

Per què les dones menopàusiques tenen més fogots i malalties com l’osteoporosi o Alzheimer... que els homes?

Els nivells més alts de testosterona en els homes d’edat avançada els permet gaudir de millors nivells d’estrògens (hormona femenina) en la andropausa ( o “pitopausa” com deia el meu avi) i esquivar les malalties relacionades pel dèficit o falta d’estrògens típiques en el sexe femení com l’Alzheimer, osteoporosis o depressió.

Els homes no perden tanta massa òssia ni perden la memòria o altres capacitats cognitives com sol succeir en les dones... que no gaudeixen de bons nivells d’hormones masculines durant la menopausa.

Les dones menopàusiques necessiten gaudir de bons nivells d’hormones masculines. Sense hormones masculines no tindrem estrògens.

Proposem millorar els nivells de testosterona, d’estrògens, progesterona, i serotonina... durant la menopausa.

Amb la menopausa en el cas de les dones, i l’andropausa en el cas dels homes, la testosterona es va reduint progressivament i hem de compensar-ho per envellir saludablement. Als 50s la testosterona es redueix un 12%, als 60s un 19%, als 70s un 28%, als 80s un 49%...

Un envelliment sense hormones masculines condiciona:

  • Apatia, desmotivació i sentiment d’ ”estar cremat”.
  • Cansament. Sovint pensem que “els nens tenen molta energia o potser nosaltres tenim massa mandra per fer qualsevol cosa”.
  • Depressió.
  • Osteoporosis.
  • Menys libido o falta d’erecció en els homes.
  • Sobrepès o diabetis tipus 2. Tenim nivells de glucosa en dejú més alts de 100 i més acumulació de greix subcutani i visceral, el de la panxa. És el greix visceral el que et fa buscar camises i samarretes amples per no posar-les per dins el pantaló i ensenyar la teva “deixadesa abdominal”. Els estudis ens mostren que el diàmetre de la circumferència mesurada a la cintura és indicador de risc cardiovascular, de determinats càncers i de mortalitat. Com més circumferència a la cintura, més risc. Això no pot ser!
  • Problemes cardiovasculars com infarts cardíacs, la hipertensió (normalment has d’estar entre 85-130), varius, etc.
  • Hipertriglicerèmia: Si a la revisió ens troben els nivells de colesterol alts i de triglicèrids també més alts (normalment han d’estar <150) sospita que et falta testosterona o potser és un tema alimentari que resoldràs amb facilitat. Però resulta que la solució a tot aquest panorama que comparteixes amb amics o familiars que es troben en la mateixa situació que tu... és una pastilla per reduir aquests nivells “perillosos” de colesterol i triglicèrids... com si nosaltres no haguéssim de fer res per reconduir la nostra salut si en som els únics responsables.
  • I també el que anomenem sarcopènia, que és la menor fabricació de múscul, infiltració de greix entre les fibres musculars i pèrdua de fibres tipus 2 que condicionen una reducció de la força i resistència física.

Aquí ho tens: menys força i més sobrepès. Volem arribar a ser avis així?

És important envellir fent esport, evitar el sedentarisme, per millorar la testosterona i la seva eficiència anabòlica. Sincerament, ja no val “anar a caminar”. No és suficient.

És indispensable fer exercicis de força com per exemple fer peses al gimnàs o, si vas a caminar, fer camins on necessitis millorar la força intercalant pujades o escales. I encara millor fer-ho en hores de sol perquè el seu contacte amb la pell ens permetrà fabricar la vitamina D que ajuda a fixar el calci i el fòsfor als ossos i prevenir l’osteoporosi.

I l’estat anímic, l’insomni i la memòria? Necessitem estrògens per allunyar l’ansietat i baix estat anímic, els despistes, la falta de memòria o concentració.

Hem de tornar a recuperar els nivells de serotonina que ens facilitaven els estrògens i ens permetien dormir i gaudir d’un son profund.

Amb la caiguda dels nivells d’estrògens també disminueix l’alliberació de serotonina i noradrenalina que porta a alteracions en la regulació de la temperatura corporal que és dur a terme a l’hipotàlem.

Aquesta alteració de la termoregulació porta a les dones a patir sudoracions diürnes o nocturnes i fogots. Un calvari que moltes iaies viuen cada dia acompanyant el te de mitja tarda amb el vano de dins la bossa.

Abans de continuar anem a resoldre ràpidament aquest tema.

Els fogots no són per falta d’estrògens com s’havia pensat antigament. Són per menor activació d’un receptor de la serotonina a nivell de l’hipotàlem (5-HTP7).  És el centre neurològic de la termoregulació, és a dir, és on la serotonina regula la nostra temperatura corporal.

Per reduir aquests símptomes vasomotors només cal millorar els nivells de serotonina a nivell cerebral que han caigut fins al soterrani amb la caiguda dels estrògens durant la menopausa.

Vinga!

Varies propostes molt efectives per millorar la serotonina en la menopausa, i  per tant, els fogots i les sudoracions:

  • Dong Quai
  • Cimicifuga racemosa
  • Kudzú
  • Kava
  • Regalessia
  • 5-HTP (Griffonia Simplicifolia)
  • La cúrcuma, l’herba de Sant Joan (hipèric) i el safrà també et seran uns gran aliats per millorar la serotonina si en menges regularment.

Els podeu prendre individualment  o combinats entre ells com a suplement alimentari.

Els trobaràs a l’herbolari i seguint les indicacions d’un professional especialitzat en medicina integradora. En poques setmanes sentiràs com tot canvia.

Sé que estaràs molt agraïda d’haver après quelcom que et traurà d’aquest petit infern que creies que “ja passaria”. Salut!

Bibliografia

Review
The Role of Colonic Bacteria in the Metabolism of the Natural Isoflavone Daidzin to Equol
Fatemeh Rafii.
Division of Microbiology, National Center for Toxicological Research, FDA, Jefferson, AR 72079, USA;
Academic Editor: Wendy Roslyn Russell Received: 7 November 2014 / Accepted: 7 January 2015 / Published: 14 January 2015.

Int J Womens Health. 2015; 7: 773–782. Published online 2015 Aug 20. doi: 10.2147/IJWH.S70073 PMCID: PMC4548761. Migraine in menopausal women: a systematic review
Patrizia Ripa,1 Raffaele Ornello,1 Diana Degan,1 Cindy Tiseo,1 Janet Stewart,2 Francesca Pistoia,1 Antonio Carolei,1 and Simona Sacco1 .

Planta Med. 2013 May;79(7):538-53. doi: 10.1055/s-0032-1328187. Epub 2013 Feb 13.
Botanical modulation of menopausal symptoms: mechanisms of action?
Hajirahimkhan A1, Dietz BM, Bolton JL.

Biol Pharm Bull. 2007 Jul;30(7):1271-7.
Constituent properties of licorices derived from Glycyrrhiza uralensis, G. glabra, or G. inflata identified by genetic information.
Kondo K1, Shiba M, Nakamura R, Morota T, Shoyama Y.

Physiol Behav. 2005 Jan 31;84(1):157-63. Epub 2004 Dec 8.
Lack of functional estrogen receptor beta influences anxiety behavior and serotonin content in female mice.
Imwalle DB1, Gustafsson JA, Rissman EF.

Nucl Recept Signal. 2008; 6: e003. Published online 2008 Feb 1. doi:  10.1621/nrs.06003. PMCID: PMC2254331
Estrogen receptor β: an overview and update
Chunyan Zhao, Karin Dahlman-Wright, and Jan-Åke Gustafsson.

Front Microbiol. 2015; 6: 777. Published online 2015 Aug 5. doi:  10.3389/fmicb.2015.0077. PMCID: PMC4525046
Equol status and changes in fecal microbiota in menopausal women receiving long-term treatment for menopause symptoms with a soy-isoflavone concentrate
Lucía Guadamuro,1,† Susana Delgado,1,† Begoña Redruello,2 Ana B. Flórez,1 Adolfo Suárez,3 Pablo Martínez-Camblor,4,5 and Baltasar Mayo1,*

Nutr J. 2013 Sep 13;12:127. doi: 10.1186/1475-2891-12-127.
Effects of short-term fructooligosaccharide intake on equol production in Japanese postmenopausal women consuming soy isoflavone supplements: a pilot study.
Tousen Y1, Uehara M, Abe F, Kimira Y, Ishimi Y.

Eur J Nutr. 2012 Jun;51(4):389-98. doi: 10.1007/s00394-012-0331-7. Epub 2012 Feb 25.
Does equol production determine soy endocrine effects?
Shor D1, Sathyapalan T, Atkin SL, Thatcher NJ.

Dis Markers. 2015;2015:741972. doi: 10.1155/2015/741972. Epub 2015 Nov 24..
Association between Estrogen Receptor-α Gene XbaI and PvuII Polymorphisms and Periodontitis Susceptibility: A Meta-Analysis
Weng H1, Zhang C2, Hu YY3, Yuan RX2, Zuo HX2, Yan JZ1, Niu YM4.

Gene Expression and Reproductive Health. 
Jillian Stansbury,
ND. Medicines from the Earth.  Offical Proceedings.   June 4-7, 2010.  P138-142.

Review. Accepted 8 December 2010
Effects of herbal and dietary supplements on cognition in menopause:
A systematic review
Yuri N. Clementa,b,∗, Igho Onakpoyab, Shao K. Hungb, Edzard Ernstb.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross