Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu

Rebost per allunyar costipats

rebots per allunyar costipats

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Estem preocupats per un nou virus, el SARS-CoV-2, que provoca l'enfermetat del COVID-19. És un virus que no coneixem, del qual encara no hi ha una vacuna ni medicament, ni l'evidència suficient com per garantir-nos un tractament diana per aquest virus. Per tant, de moment no pot haver-hi tractaments específics per un virus que encara no coneixem.

La nostra responsabilitat té a veure en la millora de la resposta del nostre sistema immunològic per què ens immunitzem sense complicacions. I, a més, estem en uns moments en què la publicitat ens convida, de manera més o menys subliminar, a automedicar-nos (sota supervisió, en tot cas, del farmacèutic de confiança). Però, abans que sigui necessària la visita a la farmàcia, no és sobrer saber que el rebost pot ser un bon aliat a l'hora de prevenir les malalties típiques d'hivern.

Aigua, cítrics, verdura i bolets. Aquesta és la fórmula secreta per no constipar-se, assegura el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer. "L'aigua permet que les mucoses estiguin ben hidratades i, per tant, que no es ressequin". La hidratació correcta afavoreix, a més, que les mucoses del coll i el nas estiguin sanes, i que la pell estigui ben hidratada.

L'efecte, però, pot ser el contrari si l'aigua ingerida és de mineralització baixa. El consell de l'expert, en aquest cas, és barrejar-la amb aigua de mar (la proporció ha de ser de dos terços d'aigua de mineralització baixa per un d'aigua de mar). L'abús de cafès, refrescos i alcohol també provoca deshidratació perquè fa augmentar la diüresi.

Vitamina C i zinc

Per prevenir grips, al rebost hi ha d'haver aliments rics en vitamina C i en zinc, que són els que fan augmentar les defenses. Els cítrics i les verdures i hortalisses de color verd fosc com la coliflor, el carbassó, el julivert i el pebrot són rics en vitamina C.

Per beneficiar-nos al màxim de les seves propietats, en el cas que es preparin bullides o al vapor Verdaguer aconsella beure'n l'aigua de cocció. Per la seva banda, el zinc, que també ajuda a prevenir els constipats, es troba en el marisc, els pèsols, les faves, els espàrrecs, el julivert, l'api, el formatge i les pipes de carbassa.

Una proposta de menú per reforçar defenses podria ser començar el dia amb un got d'aigua tèbia amb llimona i mel.

"La llimona alcalinitza i és rica en vitamina C, mentre que la inhibina de la mel té una funció antibacteriana, que vindria a ser com un antibiòtic natural".

Una altra opció, al matí, és quefir amb un raig de mel, perquè la mel és un prebiòtic, que té nutrients dels nostres propis bacteris. I el quefir és un probiòtic, compost de bacteris sans que augmenten la immunitat. Al migdia i al vespre, es pot continuar amb una crema de verdures o unes amanides.

El cos té maneres per alertar que necessita vitamina C i zinc. "La persona que no té prou vitamina C és aquella a qui li surten blaus fàcilment, li sagnen les genives o li sagna el nas fàcilment, li surten petits puntets vermells a la pell i té falta d'energia". La falta de zinc ve indicada per puntets blancs a les ungles, caiguda de cabells, caspa-escamació, èczemes i picors, pell grassa i manca de libido.

D'altra banda, quan la grip ja ha arribat, la recomanació del psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer és prendre infusions de gingebre, regalèssia, saüc i farigola.

"Si es tenen carregats els pulmons i amb mucositat, les millors infusions són de lotus, gingebre i regalèssia".

Per a la febre, les preferibles són les de saüc i pròpoli. I si hi ha afonia, o queda afonia residual, "el consell màgic és tres infusions cada dia d'erísim, regalèssia i gingebre".

Els aliments que fan estovar els mocs són els que contenen l'aminoàcid cisteïna, que es troba als alls, a les cebes i als porros. Així que un caldo de ceba o una crema de verdures que porti ceba, porro i all són ideals per als vespres. I, per acabar, els xiitakes i els xampinyons són els bolets d'hivern que reforcen el sistema immunològic, augmenten la capacitat d'eradicar els virus, de manera que són recomanables tant per curar constipats com per prevenir-los.

Rebost per allunyar els constipats - Diari Ara

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down
cartcross