¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Menopausa (Part 1)

Els fitoestrògens i la menopausa

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Arribem als 45-55 anys i tot comença a canviar. La porta de la perimenopausa i posteriorment la menopausa, ens esperen. Forma part de l’envelliment, deixem de ser fèrtils i ens queda 1/3 de la nostra vida per endavant. El món t’espera i els néts escoltaran la teva sabia maduresa.

Els ovaris deixen de fabricar estrògens progressivament d’una forma fisiològica i durant uns mesos o inclús anys, es provable que moltes dones experimentin cicles menstruals irregulars amb sagrats abundants o potser molt escassos... fins la total desaparició de la menstruació.

Es va allunyant l’època de fertilitat per una altra època amb menys fabricació d’estrògens, progesterona i testosterona.

Quina alliberació!!! ... pensaran algunes dones. I llavors apareix la falta de libido, els fogots i l’ insomni... i comprovem que ens falta quelcom important.

Durant la menopausa potser trobaràs a faltar els estrògens!

Els estrògens eren importants per la visió. És curiós observar amb la falta d’estrògens com apareixen els problemes de baixa visió, cataractes o glaucoma en aquesta època de la menopausa i no abans... per la falta d’estrògens.

Les dones ateses pel seu oftalmòleg obliden o ignoren que, la falta d’estrògens no només condiciona la seva salut hormonal sinó també la seva salut visual i l’èxit dels problemes visuals que l’oftalmòleg intenta resoldre.

Els estrògens eren importants per esquelet. Sense els estrògens la fixació del calci als ossos és més difícil i l’osteoporosi et pot portar a fractures espontànies del  maluc o de vèrtebres de l’esquena, per exemple.

I l’estat anímic, l’insomni i la memòria? Necessitem estrògens per allunyar l’ansietat i baix estat anímic, els despistes, la falta de memòria o concentració. Hem de tornar a recuperar els nivells de serotonina que ens facilitaven els estrògens i ens permetien dormir i gaudir d’un son profund.

Una mala adaptació a aquesta falta d’hormones sexuals també s’acompanyen d’alteració del metabolisme del colesterol amb un augment del colesterol-LDL, sequedat a les mucoses, a la pell i de desequilibris vegetatius com la mala regulació de la temperatura corporal amb aparició del temuts fogots.

Això no es soluciona ni amb pastilles pel colesterol, ni cremes hidratants ni amb un vano (abanico)!

Cal millorar l’activitat estrogènica durant la menopausa.

Per alleugerir els símptomes de la menopausa, la teràpia hormonal substitutòria o THS que et pot oferir el ginecòleg, servirà per augmentar els nivells d’hormones, suplementant  estrògens sintètics tot solets,  o bé, estrògens combinats amb progesterona.

A les dones post menopàusiques els nivells d’estrògens en plasma (en sang) és molt baix però, en canvi, a les dones amb càncer de mama, s’ha vist que als teixits endometrials de l’úter i als teixits de les mames els nivells d’estrògens son entre 10-50 vegades més alts que els que tenen en plasma circulant. Les mateixes dones menopàusiques poden tenir risc de càncer encara que fabriquin molts menys estrògens en la menopausa.

És així perquè les dones post-menopàusiques poden tenir l’estradiol d’aquests teixits de l’endometri de l’úter i dels teixits cancerosos de mama més elevats degut a la síntesis d’estrògens als teixits extragonadals (fora dels ovaris) i a la mala eliminació dels estrògens a nivell hepàtic (sulfatació, metilació i conjugació) o intestinal.

De fet, el metabòlit d’estrògens que eliminem més lentament és el que passa per la sulfatació, l’estrona-3-sulfate, tarda aproximadament 9 hores a eliminar-se!... i pot ser actiu a la perifèria... encara que tinguis la menopausa i els ovaris ja hagin deixat de fabricar-ne. Per tant, el risc de càncer de mama o altres càncers hormonals no desapareix amb la menopausa.

Cal seguir les indicacions que hem donat en anteriors articles sobre com facilitar l’eliminació dels estrògens que fabriquem cada dia, ja sigui als ovaris o a altres teixits perifèrics on s’expressa l’aromatasa.

El tractament hormonal substitutori ofert mèdicament pels fogots i osteoporosis no està exempta de risc tal com van publicar Rossouw et. al. al 2012 en la Women’s Health Initiative (WHI) on els investigadors van haver de parar l’estudi degut a que el tractament hormonal ofert a les dones post-menopàusiques, va desencadenar una alta incidència en càncer de mama, accidents cardiovasculars, malalties coronaries i trombosis pulmonar de les dones que  formaven part de l’estudi associats a la teràpia hormonal substitutòria (THS).

Són molts els estudis que descriuen els potencials efectes adversos de la teràpia hormonal substitutòria (THS ) i que han portat als investigadors a mirar en altres direccions per seguir buscant propostes de tractament amb  altres opcions com la fitoteràpia i aliments amb propietats fitoestrogèniques per tractar els símptomes de la menopausa donada la importància de mantenir nivells saludables d’estrògens.

Si bé els estrògens químics ens poden oferir clars beneficis, prèviament cada dona ha de valorar de forma individualitzada la capacitat de degradació a nivell genètic per no patir un càncer de mama, d’ovari o d’úter, o trombosis per un excés d’estrògens dins l’organisme. Amb els avenços de les noves tecnologies tenim la gran ajuda dels estudis genètics que ens ofereixen estudis personalitzats abans d’una proposta de tractament química per una dona que només vol millorar la seva salut, no escurçar la seva vida.

Les societats asiàtiques presenten menor quantitat de càncers estrògen-depenents, menys patologies cardiovasculars i millor salut intestinal per uns hàbits alimentaris i un estil de vida molt diferents als de la societat occidental on veiem la menopausa quasi com una malaltia enlloc d’un procés  fisiològic normal.

Donat aquest risc a patir tromboembolisme venós, càncer de mama o càncer d’endometri amb la teràpia hormonal exògena THS durant la menopausa, moltes dones opten per escollir alternatives naturals minimitzant els efectes adversos i que siguin eficaces, ja siguin en forma de suplements naturals o aliments específics per envellir saludablement.

Segurament ja t’has adonat que avui dia queden molt poques iaies que portin aquells pegats hormonals que abans es portaven tant habitualment com a proposta química per a augmentar els estrògens a les dones menopàusiques. T’imagines el motiu?

Proposem millorar els nivells d’estrògens, progesterona i serotonina naturalment.

Recomanem suplementar i menjar aliments rics en fitoestrògens o estrògens d’origen vegetal amb una estructura molecular molt semblant al 17-beta Estradiol. Un component que trobem a la natura comparable al que trobem a la farmàcia.

Els fitoestrògens son un polifenol que té una gran similitud molecular amb el 17-beta-Estradiol endogen (que fabriquem nosaltres) i és capaç d’unir-se als receptors estrogènics, igual com ho fan els nostres estrògens i els químics, mostrant activitat biològica, encara que d’una forma més dèbil.

Millorant els estrògens millorarem el colesterol, l’absorció del calci als ossos prevenint l’osteoporosi, millora la mucosa vaginal i dels ulls, hidratació de la pell, millora la memòria i l’estat anímic... sense el risc dels estrògens sintètics.

Els fitoestrògens els trobem al nostre entorn, són exògens, és a dir que no els fabriquem nosaltres , però amb la seva incorporació a la dieta produeixen uns metabòlits que  ens ofereixen grandíssims beneficis.

Els fitoestrògens que hem de prendre, són:

[su_row][su_column size="1/2"]

Coumesterans. Les substàncies fitoestrogèniques són el Coumesterol, wedelolactone i plicadin que estan presents a:

 • Trèvol vermell
 • Userda
 • Pèsols
 • Fesols

Isoflavones: Les substàncies fitoestrogèniques són la genisteïna, daidzeïna, biochanina A, puerarin, gliceteína i formononetina que estan presents a:

 • Fesols
 • Soja
 • Trèvol vermell
 • Sèsam
 • Cervesa
 • Kudzu

Estilbenos: Resveratrol (present a la pell i llavor del raïm)[/su_column][su_column size="1/2"]

Lignans: Les substàncies fitoestrogèniques són el pinoresinol, podofillotixina i l’enterodiol que estan presents a:

 • Llinet
 • Sèsam
 • Soja
 • Verdures crucíferes
 • Albercoc
 • Maduixes

Prenilflavonoids: Les substàncies fitoestrogèniques són el prenilnaringenina, xanthohumol i desmethylxanthohumol, l’isoxanthohumol que estan presents a:

 • Llúpol: És el més potent fitoestrògen pels 2 ER (receptors d’estrògens).
 • Cervesa

[/su_column][/su_row]

Les isoflavones les trobem en forma conjugada als llegums, majoritàriament a la soja, i també al kudzú, als cereals integrals, fruites del bosc, fruits secs i al sèsam.

Funcions de les isoflavones:

 • Estrogen de la natura al lloc dels nostres estrògens naturals: Els beneficis dietètics de les isoflavones, que no és la nostra hormona esteroide, s’atribueixen a la gran semblança que tenen de la seva estructura molecular amb els estrògens endògens dels mamífers (la nostra hormona esteroide natural) i té, igualment, una activitat biològica quan s’uneix al receptor oferint una funció estrogènica hormonal, antioxidant i inhibidora de l’activitat de certs enzims.
 • Molècula senyalitzadora: Concretament, les isoflavones dels llegums, el kudzú i  trebol vermell  (daizcina i genistina ) són molècules senyalitzadores, que atrauen, a les bactèries procariotes (archea i bactèries) simbiòtiques fixadores de nitrogen (converteixen el nitrogen (N2) en amoni (NH4) o diòxid de nitrogen (NO2) gràcies a l’enzim nitrogenasa que depèn de Mo, Vn, Fe). En els humans, les isoflavones dels llegums i la seva atracció de bactèries fixadores de nitrogen ofereixen importants funcions biològiques actualment en investigació. Els pesticides afecten negativament aquests compostos fixadors de nitrogen i la seva activitat biològica en la planta i en els humans, és clar.
 • En  la producció energètica de les nostres mitocòndries la isoflavona daidzeïna augmenta el metabolisme dels greixos, enlloc dels hidrats de carboni, en el cicle de krebs trobant nivells elevats de cossos cetònics a l’orina fruits del predomini del metabolisme lipídic. T’aprimaràs sí.

Les dones asiàtiques consumeixen 20-80mg/dia d’isoflavones. I les dones europees i americanes en consumeixen entre 1-3 mg/dia. (Messina et. al. 2006) En mengem menys, si. Des de petits, petits... en mengem molt menys. La diferència en el consum diari i la corresponent protecció que tenen les dones asiàtiques respecte a la incidència en el càncer de mama, endometri, ovari i úter, és evident.

Però a Espanya no trobem aquest mateix benefici augmentant el consum d’isoflavones amb la dieta i/o suplementació durant l’envelliment. Per què?

Interessant...

Les 2 isoflavones més estudiades provinents de la soja son la daidzina i genistina.

La incorporació precoç de la soja a la dieta d’aquests països orientals es creu que pot incidir en la composició de la seva  microbiota intestinal, en els seus bacteris intestinals, que permetran que s’activin aquestes 2 isoflavones en metabòlits molt més actius com l’S-Equol (Messina et. al. 2010) a diferència d’Espanya on trobem que un 30% de les dones menopàusiques prenen isoflavones i, en canvi, molt poques son capaces d’alliberar-se dels símptomes de la menopausa perquè no els metabolitzem en la seva forma activa.

No ens funcionen igual de bé que a les dones orientals.

Les dones que sí poden produir el metabòlit equol tenen una flora intestinal millor (tenen més Clostridium leptum i C. Coccoides), en comparació amb les dones que no en poden produir... encara que també mengin isoflavones (llegums com els fesols o soja, trèvol vermell, sèsam, cervesa, llúpol). Resulta que hi ha individus productors d’equol i d’altres que no! I l’equol té 100 més activitat que la daidzeïna!

Després de menjar isoflavones derivades de la soja, només un 30-50% de les persones occidentals produeix l’Equol son els afortunats individus catalogats com a “equol producers”,  i un 80% produeix el O-DMA que té menor activitat estrogènica (Atkinson et al. 2004).

En canvi, al Japó, Korea o China, un 50-60% de la població sí en pot produir d’Equol i es beneficiarà de la menor incidència en malalties cardiovasculars, osteoporosis i hormonals quan mengen isoflavones.

Les asiàtiques tenen menys incidència en els càncers hormonals com el de mama, colorectal i de pròstata, en les malalties hormonals, cardiovasculars i osteoporosis.

Hem d’aconseguir metabolitzar les isoflavones en els compostos que tenen major activitat biològica. M’ajudes?

Les isoflavones no son eficaces per tothom. Aquí tenim el problema.

Hi ha persones que produeixen Equol, els anomenem “equol producers”, i es beneficiaran de les bondats d’una dieta i/o suplementació rica amb fitoestrògens, i d’altres persones que no en produeixen.

Per què?

Per què la nostra microbiota no pot produir el metabòlit Equol, amb major activitat estrogènica, encara que mengem la mateixa quantitat d’isoflavones que les dones orientals?

Només podem obtenir aquests metabòlits si tenim una correcta fermentació bacteriana després de menjar els aliments que contenen isoflavones.

Una dieta rica en isoflavones derivades de la soja o dels llegums avui dia sabem que no és garantia de triomfar.

El metabòlit actiu Equol només l’obtindrem si tenim un colon  sa, ric amb bactèries que fabriquin l’enzim beta-glicosidasa i puguin deglicosidar les isoflavones en formes més absorbibles i actives.

S’han estudiat diferents maneres per augmentar les bactèries del colon que permeten obtenir aquest metabòlit i s’ha vist que suplementant a dones japoneses post menopàusiques una fibra prebiòtica anomenada FOS (fructo oligosacarids) 5gr/dia  durant 2 setmanes no millorava aquesta capacitat de fabricar equol ni a les productores d equol ni a les no productores, després de menjar isoflavones. Aquesta fibra no va millorar l’expectativa de l’estudi. Jo preguntaria... Potser un estudi massa curt?

Els bacteris intestinals que poden realitzar-ho són els productors d’àcid làctic i les bifidobateris. (Tsuji et al. 2010. Champagne et al. 2010) a nivell del colon, concretament: Lactonifactor longoviformis, Faecalibacterium prausnitzii, Bifidobacterium sp., Ruminococcus sp.

Consells claus perquè les isoflavones sí siguin la teva solució

Els nostres consells van encaminats a seguir uns hàbits de vida que afavoreixen la proliferació d’aquestes bacteris sanes del colon que permeten formar el metabòlit S-Equol quan mengem o ens suplementem isoflavones. Hem de menjar regularment:

 • Midó resistent: augmenta el Faecalibacterium prausnitzii, Bifidobacterium sp., Ruminococcus sp. Estem parlant de menjar patata, moniato o llegums cuinats i menjats ja refredats, no calents. Plàtan verd. Avena sense gluten. Arròs integral cuinat i també menjat ja en fred.
 • La fruita augmenta la varietat bacteriana que metabolitzen la daidzeïna. Especialment les fruites del bosc, pomes i el plàtan verd.
 • Els vegetarians produeixen 4,25 vegades més S-Equol que els no vegetarians.
 • En els adults japonesos s’ha vist que el consum de greixos augmenta la quantitat d’S-Equol. Menja greixos sans com l’alvocat, rovell d’ou, coco, peix blau i fruits secs especialment les ametlles, nous de macadàmia i festucs.
 • Els antibiòtics redueixen dràsticament la nostra flora intestinal sana i, conseqüentment, produirem una menor quantitat d’equol encara que mengis aliments rics en isoflavones. Tant en estudis in vitro com in vivo. Cal anar en compte en no abusar dels antibiòtics.

El 1r pas és consumir aliments rics en fitoestrògens. Pot ser una gran idea prendre suplements de diferents isoflavones a l’herbolari per reforçar l’efecte hormonal si amb l’alimentació no fos suficient.

Juntament seguirem una alimentació que afavoreixi el creixement d’aquestes bactèries específiques (o prenent suplements d’aquests específics probiòtics) que saben metabolitzar la daidzeïna en el metabòlit S-Equol, el més actiu a nivell hormonal.

Així sí que és eficaç menjar llegums, miso, temphe i sèsam per viure la menopausa d’una manera sana i feliç!

Salut iaia! Uiiii, teniu raó, avui dia encara no hi ha gaires iaies amb 45-55 anys d'edat, ho rectifico! Comparteix aquesta informació amb les teves nétes i amigues.

També pots llegir:

Bibliografia

Review
The Role of Colonic Bacteria in the Metabolism of the Natural Isoflavone Daidzin to Equol
Fatemeh Rafii.
Division of Microbiology, National Center for Toxicological Research, FDA, Jefferson, AR 72079, USA;
Academic Editor: Wendy Roslyn Russell Received: 7 November 2014 / Accepted: 7 January 2015 / Published: 14 January 2015.

Int J Womens Health. 2015; 7: 773–782. Published online 2015 Aug 20. doi: 10.2147/IJWH.S70073 PMCID: PMC4548761. Migraine in menopausal women: a systematic review
Patrizia Ripa,1 Raffaele Ornello,1 Diana Degan,1 Cindy Tiseo,1 Janet Stewart,2 Francesca Pistoia,1 Antonio Carolei,1 and Simona Sacco1 .

Planta Med. 2013 May;79(7):538-53. doi: 10.1055/s-0032-1328187. Epub 2013 Feb 13.
Botanical modulation of menopausal symptoms: mechanisms of action?
Hajirahimkhan A1, Dietz BM, Bolton JL.

Biol Pharm Bull. 2007 Jul;30(7):1271-7.
Constituent properties of licorices derived from Glycyrrhiza uralensis, G. glabra, or G. inflata identified by genetic information.
Kondo K1, Shiba M, Nakamura R, Morota T, Shoyama Y.

Physiol Behav. 2005 Jan 31;84(1):157-63. Epub 2004 Dec 8.
Lack of functional estrogen receptor beta influences anxiety behavior and serotonin content in female mice.
Imwalle DB1, Gustafsson JA, Rissman EF.

Nucl Recept Signal. 2008; 6: e003. Published online 2008 Feb 1. doi:  10.1621/nrs.06003. PMCID: PMC2254331
Estrogen receptor β: an overview and update
Chunyan Zhao, Karin Dahlman-Wright, and Jan-Åke Gustafsson.

Front Microbiol. 2015; 6: 777. Published online 2015 Aug 5. doi:  10.3389/fmicb.2015.0077. PMCID: PMC4525046
Equol status and changes in fecal microbiota in menopausal women receiving long-term treatment for menopause symptoms with a soy-isoflavone concentrate
Lucía Guadamuro,1,† Susana Delgado,1,† Begoña Redruello,2 Ana B. Flórez,1 Adolfo Suárez,3 Pablo Martínez-Camblor,4,5 and Baltasar Mayo1,*

Nutr J. 2013 Sep 13;12:127. doi: 10.1186/1475-2891-12-127.
Effects of short-term fructooligosaccharide intake on equol production in Japanese postmenopausal women consuming soy isoflavone supplements: a pilot study.
Tousen Y1, Uehara M, Abe F, Kimira Y, Ishimi Y.

Eur J Nutr. 2012 Jun;51(4):389-98. doi: 10.1007/s00394-012-0331-7. Epub 2012 Feb 25.
Does equol production determine soy endocrine effects?
Shor D1, Sathyapalan T, Atkin SL, Thatcher NJ.

Dis Markers. 2015;2015:741972. doi: 10.1155/2015/741972. Epub 2015 Nov 24..
Association between Estrogen Receptor-α Gene XbaI and PvuII Polymorphisms and Periodontitis Susceptibility: A Meta-Analysis
Weng H1, Zhang C2, Hu YY3, Yuan RX2, Zuo HX2, Yan JZ1, Niu YM4.

Gene Expression and Reproductive Health. 
Jillian Stansbury,
ND. Medicines from the Earth.  Offical Proceedings.   June 4-7, 2010.  P138-142.

Review. Accepted 8 December 2010
Effects of herbal and dietary supplements on cognition in menopause:
A systematic review
Yuri N. Clementa,b,∗, Igho Onakpoyab, Shao K. Hungb, Edzard Ernstb.

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

5 comments on “Menopausa (Part 1)”

 1. Quan es tracta de la salut hormonal de la dona, es parla sobre tot d'estrògens, però poc o res de la progesterona, l'altra hormona femenina.
  Voldria saber quins efectes causa la carència o excés d'aquesta hormona, especialment durant la menopausa, i com es poden paliar els efectes negatius.
  Moltes gràcies!

  MC

cartcross