¿Les teves floten? Mira aquí
Menu
Menu

Quan et pica un mosquit et surt una gran marca vermella? (Histamina i dèficit de DAO)

Quan et pica un mosquit et surt una gran marca vermella? (Histamina i dèficit de DAO)

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Si quan et pica un mosquit et surt una gran marca vermella podria ser que estiguis a punt de descobrir que tens un excés d’histamina al teu cos. I, saps què ens condiciona a patir? Un excés d’histamina al nostre cos ens condiciona a patir diferents símptomes i problemes de salut que tot seguit explicarem i alhora també compartirem com resoldre’ls.

La histamina és coneguda com un agent immunomodulador, senyalitzador pel sistema immune però també és pro-inflamatòria,  provoca reaccions al·lèrgiques, migranyes, còlon irritable i està associada com a factor de risc a patir malalties inflamatòries intestinals (crohn o colitis ulcerosa) i càncer de còlon. S’ha comprovat que les persones que tenen pòlips (adenomes) al còlon tenen una menor activitat de l’enzim Diamine oxidase (DAO), és a dir, dèficit de DAO, l’enzim que elimina la histamina de l’intestí i llavors aquestes persones tenen més histamina al còlon.

Moltes persones poden experimentar reaccions al·lèrgiques després d’ingerir histamina sense tenir una al·lèrgia real (via IgE). És la intolerància a la histamina no al·lèrgica, una pseudoal·lèrgia perquè només tenen una sensibilitat augmentada a la histamina, que és temporal. Un excés d’histamina al nostre cos provoca la intolerància a la histamina o histaminosi.

Aquest excés d’histamina en sang pot ser ocasionat de dues maneres: d’una banda per aliments rics en histamina, i d’altra banda per una fabricació excessiva del nostre propi organisme, i que en cap dels dos casos podem eliminar aquesta histamina.

Així la intolerància a la histamina prové d’una mala eliminació de la histamina ingerida o bé, de la histamina fabricada per nosaltres mateixos. És molt important poder eliminar correctament la histamina, una hormona que fabriquem nosaltres mateixos i que també ens arriba via alimentaria. Moltes persones sanes poden tenir una acumulació d’histamina i patir símptomes molt variats en la seva salut després de que la histamina sigui activa a l’adherir-se als seus receptors (H1, H2, H3, H4) presents en teixits específics.

És curiós observar que les persones amb intolerància a la histamina es posen vermells de la cara amb facilitat quan fan esport o tenen vergonya, i al rascar-se o quan els pica un mosquit fan grans marques vermelles a la pell, i també solen tenir dolor menstrual.

Símptomes de la intolerància a la histamina (no al·lèrgica)

 • Símptomes intestinals: diarrea, diarrea alternat amb femtes normals, còlon irritable, restrenyiment, sensació d’inflor, gasos o plenitud, cremor d’estómac, dolor o espasmes a l’estómac, reflux, nàusees, vòmits.
 • Símptomes a la pell: envermellir-se de la pell quan tens vergonya, fas esport o amb el contacte de l’aigua calenta o freda, dermografisme al rascar-te, dermatitis o picors a la pell, èczemes, urticària, pell atòpica. Grans marques vermelles quan et pica un mosquit.
 • Símptomes cardiovasculars: arítmies, taquicàrdies i pressió arterial baixa per vasodilatació.
 • Símptomes pulmonars: esternuts, rinitis, mucositat o congestió nasal, dificultat per respirar (broncospasme), asma al·lèrgica, tos.
 • Símptomes del sistema nerviós: cefalees i migranyes, agressivitat, irritabilitat, ansietat, pànic, falta d’atenció, insomni,
 • Símptomes ginecològics: dolor menstrual (dismenorrea) x contracció de l’úter.
 • Altres: dolors articulars, musculars i fibromiàlgia. Cansament o fatiga crònica.

Coneixes persones que tenen dolors menstruals, la pressió arterial baixa, que es posen vermelles amb facilitat i que tenen dolors o migranyes freqüentment? És curiós com aquests símptomes ens porten a prendre antihistamínics per les picors o al·lèrgies, antiinflamatoris pel dolor o migranyes, anticonceptius pel dolor menstrual o a prendre coca-cola per la hipotensió,… i llavors uns presumeixen de prendre medicaments o suplements d’origen natural I d’altres els prenen d’origen químic. Qui diries que ho fa millor? Exacte, cap dels dos. Només té un excés d’histamina i ara ho resoldrem.

Hem d’ajudar a millorar el seu metabolisme. Apareix freqüentment a persones que tenen dèficit de DAO.

Com s'elimina la histamina?

Eliminem la histamina per dos enzims molt importants: el DAO i la HNMT. D’aquests dos enzims, el DAO es el principal enzim que metabolitza la histamina a nivell intestinal. Tots dos eviten que la histamina dels aliments entri a la circulació sanguínia i tingui activitat biològica dins el nostre cos. Les persones amb una baixa activitat d’aquests enzims no degradaran correctament la histamina provinent dels aliments (no la podran inactivar) i llavors la histamina passarà cap a la circulació sanguínia i provocarà els símptomes histamínics esmentats.

Algunes persones poden tenir símptomes inclús menjant aliments amb nivells d’histamina moderats que per altres persones serien perfectament normals i fàcils d’eliminar. És curiós com el suc de taronja o la xocolata, per exemple, poden provocar mal de cap o cremor d’estómac a algunes persones mentre que a d’altres només els pot sentar estupendament.

El DAO s’expressa en la mucosa intestinal, a la placenta, el ronyó i el tim. L’enzim DAO (DiAminoOxidasa) és l’encarregat d’eliminar la histamina a nivell extracel·lular i d’evitar l’acumulació d’histamina al nostre intestí, a la placenta protegint el fetus durant l’embaràs, al ronyó i al tim.

Un angelet que tenim especialment a les vellositats del nostre intestí prim i que ens ajuda a degradar la histamina per evitar que se’ns acumuli dins el nostre cos. El DAO és una enzim histaminasa, és a dir, una enzim que degrada la histamina en els seus 3 metabòlits finals:

Hydrogen peroxide (H2O2) amoníac (NH3  ) i també l’imidazole acetaldehyde. Ara estem començant a entendre per què quan suplementem de forma natural l’enzim DAO d’origen porcí no té un efecte complert degradant la histamina i pot sentar malament a algunes persones. En canvi, els suplements de DAO d’origen vegetal ofereixen quelcom molt més positiu.

El hydrogen peroxide (H2O2) és un metabòlit de la degradació de la histamina especialment tòxica per les nostres cèl·lules, és una especia reactiva d’oxigen (ROS) i és el principal compost que provoca estrès oxidatiu a les nostres cèl·lules alterant el seu equilibri fisiològic, provocant la peroxidació lipídica i lesió de les nostres membranes cel·lulars I danyant l’ADN que  provocarà la mort cel·lular per apoptosis, una mort o suïcidi cel·lular programat.

Exacte, la conclusió és que, un cop el DAO degrada la histamina, el H2O2 també l’hem de continuar eliminant. El H2O2 resultant de la deaminació oxidativa de la histamina gràcies al DAO pot ser molt tòxic.

Qui ajudarà al DAO a eliminar el H2O2 format? El DAO té una altre company de fatigues, és l’enzim catalasa!

La catalasa té potents efectes protectors del residus més tòxic de la degradació de la histamina: el hydrogen peroxide (H2O2).

En estudis experimentals fets en cèl·lules de l’epiteli intestinal humà provinents de persones amb càncer de còlon (CaCo-2) s’ha vist que tant la histamina com el H2O2 són tòxics per les nostres cèl·lules i ambdós els hem d’eliminar del nostre cos. Ambdós. Sense la catalasa l’activitat del DAO ens podria omplir el nostre cos de grans quantitats del H2O2 tòxic.

Si el DAO té una gran activitat llavors la catalasa també l’ha de tenir, en cas contrari el DAO metabolitzaria la histamina i es fabricaria un excés de H2O2, amoníac (NH3  ) i també l’imidazole acetaldehyde. El DAO i la catalasa es necessiten mútuament.

Suplementar el DAO tot solet no millorava el metabolisme complert de la histamina, necessitem la catalasa. Sabràs que els teus nivells de catalasa són baixos si tens moltes canes al teu cabell.

El DAO degrada la histamina i llavors la catalasa fa la resta. La catalasa evita l’acumulació final del H2O2 tòxic promovent la seva correcta eliminació alliberant O2  i H2O que alhora afavoreixen la descomposició de la histamina catalitzada per l’enzim DAO.

Si el nostre enzim DAO té una baixa activitat (funciona lentament), què creus que succeirà? És a dir, quan tu fabriquis histamina o quan mengis histamina en excés, qui t’ajudarà a eliminar-la? Un dèficit de DAO està associat a una micro-inflamació de la mucosa i de les vellositats del nostre intestí. Pots analitzar el DAO mitjançant una analítica de sang que et pot demanar el teu metge.

T’esperen un sac de problemes derivats de l’excés d’histamina que podem solucionar si saps com millorar el DAO i la catalasa. La HNMT l’explicarem un altre dia. Per millorar la intolerància a la histamina tenim varis objectius. Els objectius seran:

 • Reduir els aliments rics amb histamina de la dieta,“histamine-free diet”. (resum al final de l’article)
 • Millorar l’activitat del DAO i de la Catalasa per facilitar el seu metabolisme complert fins a H2O I O2.

Analitza’t l’enzim DAO en plasma al teu laboratori de confiança. És important determinar l’activitat del DAO per tal de saber si els símptomes que tens son per intolerància a la histamina.

 • Normal activity of DAO > 80 HDU/ml,
 • Educed activity of DAO 40–80 HDU/ml,
 • Highly reduced activity of DAO < 40 HDU/ml.

One HDU (histamine degrading unit) corresponds to the DAO activity that degrades 1 pmol/ml (0.11 ng/ml) of histamine.

Els nivells normals d’activitat del DAO són >80 HDU (Unitats Degradants de Histamina). Si el resultat de l’analítica de sang et surt amb una activitat menor de 80 HDU és molt provable que acabis de descobrir el motiu de la teva intolerància a la histamina, el malson que provoca l’excés d’histamina al teu cos. Si el DAO no pot impedir el pas trans-epitelial a les vellositats intestinals de la histamina exògena que prové dels aliments, llavors tindrem una gran absorció de la histamina i un augment de les concentracions d’histamina en sang amb els seus corresponents símptomes. Ja ho tens, vinga!

Les causes de la manca d’activitat de l’enzim DAO poden ser:

 • Carència dels cofactors del DAO: vitamina B6, vitamina C, coure i zinc. Espero que no et faltin, analitza-les amb sang amb l’ajuda d’un nutricionista especialista en PNIE.
 • Genètiques;
 • Malalties gastrointestinals com la gastritis i/o úlcera gàstrica, còlon irritable, malaltia de crohn, colitis ulcerosa i el sobrecreixement bacterià (SIBO).
 • Medicaments i l’alcohol que tenen un efecte inhibidor del DAO.

De fet, qualsevol situació que porti a una alteració o inflamació de l’epitel.li intestinal pot reduir l’activitat del DAO que no degradarà tota la histamina i llavors s’absorbirà i augmentarà el pas de la histamina des de la llum intestinal cap a la circulació sanguínia causant la intolerància a la histamina. Un malson.

La bona notícia és que al resoldre el problema digestiu, el DAO recupera la seva activitat normal evitant la seva absorció i desapareixent la intolerància a la histamina. És possible que necessitis un estudi de la femta per valorar l’equilibri de la microbiota I el Microbioma intestinal per tal de millorar la salut de les cèl·lules epitelials que fabriquen l’enzim DAO.

Com millorar l’activitat de l’enzim DAO?

Seguint una dieta baixa en histamina. L’equip d’investigadors de Sonja Lackner van publicar el juliol del 2018 al EJCN que una dieta baixa en histamina durant 13 mesos aconseguia millorar la intolerància a la histamina no només pel fet de reduir la histamina ingerida en si mateix sinó que, a més, causa un augment de l’activitat de l’enzim DAO.

La suplementació de l’enzim DAO que es pot trobar fàcilment a l’herbolari. Trobaràs DAO de dues maneres: una provinent del ronyó de porc, i una altra que prové dels germinats de llegums de selecció orgànica. Moltes persones s’han suplementat l’enzim DAO per alleugerir les migranyes o el còlon irritable em diuen que aquest suplement els hi senta molt malament. “A mi això no em va bé. Em diuen els pacients”. Hem d’anar amb compte.

Amb el suplement de l’enzim DAO d’origen animal tindrem un petit problema, i és que a diferència del DAO d’origen vegetal, no porta catalasa. En estudis experimentals s’ha vist que es necessiten nivells de catalasa més elevats de 200 U/mL per eliminar la H2O2, que ja saps que és el producte final de la deaminació oxidativa de la histamina que facilita el DAO. Concretament els estudis diuen que per tenir una correcta eliminació del H2O2 tòxic cal assegurar-se amb concentracions de catalasa de fins a 7528 U/mL. I l’enzim DAO d’origen ronyó de porc no en porta de catalasa.

Quan escollim un suplement de DAO cal tenir en compte el que realment ens interessa… que l’enzim sigui actiu! Escull el DAO que et garanteixi una activitat degradant de histamina elevada. Els suplements de Dao que a l’etiqueta posen una determinada quantitat de DAO en mil·ligrams no ens donen garanties que aquests mg siguin actius. Podríem prendre altes dosis de DAO amb una activitat degradant de histamina molt baixa o zero.

Mira bé l’etiqueta i escull el que ens recomanen els últims estudis.

Les investigacions fetes per l’equip de Catherine Jumarie el 2017 sobre l’activitat del DAO d’origen vegetal en cèl·lules humanes al laboratori, ens mostren que la suplementació del DAO d’origen vegetal  juntament amb l’enzim catalasa tenen un major potencial per controlar l’activitat biològica de la histamina i dels seus residus tòxics comparat amb el DAO d’origen animal (per exemple la que prové de ronyó de porc).

Avui dia gràcies als estudis científics ens permeten oferir cada vegada propostes de tractament més personalitzades que abans no eren possibles ni creiem determinants. I gràcies a les noves tecnologies tenim a la nostra disposició noves eines per millorar la nostra salut.

T’aconsello escollir el Naturdao, l’únic enzim de DAO d’origen vegetal que ens garanteix una activitat degradant d’histamina molt ELEVADA, és més específic regulant la inactivació final de la histamina i descomponent el H2O2 tòxic en O2 i H2O perquè incorpora la catalasa.,

naturdao - DAO Natural suplemento
Complement Alimentari NATURDAO - DAO Natural

Complement alimentici a base de Legumactive®. És un mètode 100% natural amb llegums de selecció orgànica, que ofereix una potent activitat enzimàtica de DAO (Diamino Oxidasa) i Catalasa juntament amb els seus Fitonutrients. La nostra DAO Vegetal és la primera i única en sortir al mercat com a tal, oferint 1.000.000HDU* i 3.000.000HDU*.


Més informació sobre el NaturDAO

Aliments que tenen molta histamina:

Alcohol, aliments madurats (embotits i salami, formatges) o fermentats com el formatge curat, carn curada (salsitxes de frankfurt, pernil serrà i el pernil dolç, mortadel·la, salamis, xoriç, …), xucrut, i productes amb llevats com el pa, brioxeria o pastissos; llevat de cervesa; Extracte de llevats (patés, caldos concentrats); formatges amb florit (verd i blau); bolets; vinagre, fermentats com el te negre, xucrut, mostassa, encurtits, salsa de soja, miso, temphe, tamari, iogurts, keffir, kombutxa,… i Begudes alcohòliques com la cervesa, el vi o la sidra. Espinacs, tomàquet, alvocat, albergínia, clara de l’ou i xocolata.

Aliments que provoquen l’alliberació d’histamina:

Cítrics: taronja, llimona, aranja, mandarina, llima.
Papaia, maduixes, pinya, nous, cacauets, tomàquet, espinacs, xocolata.
Peix, marisc, porc, clara de l’ou, regalèssia, especies picants i additius com el benzoat, sulfits, nitrits, glutamat.

Si encara no has millorat l’activitat del DAO, saps quan tardaràs a sentir els símptomes de la HISTAMINOSIS? Apareixen entre 2h i 24h després de menjar aliments o begudes altes en histamina.

Salut!

 Bibliografia

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross