Com és la teva caca? Mira aquí
Menu
Menu
Menu

El Sorbitol (E-420) ... i la intolerància al sorbitol

intolerancia al sorbitol

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Què aprendràs?

Si quan condueixes sols descordar-te els pantalons i un dia posant-te un vestit vas pensar: "aquesta panxa no és la meva" … estàs a punt de comprendre com millorar aquesta inflor abdominal, l'excés de gasos, la distensió abdominal i les femtes pastoses i / o diarreiques que mostren que el teu intestí necessita que l'escoltis. Només tu pots ajudar-lo.

El sorbitol

El sorbitol és un poliol (alcohol de sucre) que trobem de forma natural en alguns aliments, sobretot en les fruites que tenen pinyol, en els seus sucs, en la fruita deshidratada i en verdures com el pebrot verd o la panotxa de blat de moro.

Però el sorbitol també pot ser produït de forma sintètica a partir de la hidrogenació de la glucosa, utilitzant-se en la indústria alimentària per millorar la vida útil dels aliments, la seva textura i especialment el seu sabor, utilitzant-se com edulcorant artificial en substitució del sucre. Té l'avantatge que no eleva la glucosa en sang i ofereix el 60% de poder edulcorant respecte el sucre de taula (sucrosa).

El sorbitol és un additiu alimentari legalitzat per la Unió Europea amb el codi E-420. El trobaràs a molts xiclets o gomes de mastegar, en els dolços, aliments dietètics, aliments per a diabètics i en molts aliments processats.

Aliments rics en poliols
(Assenyalo en color els aliments rics en sorbitol)

 • VEGETALS: Coliflor, pèsols, api, bolets (rics en manitol), pebrot verd i blat de moro dolç.
 • FRUITES: Poma, pera, albercoc, nectarina, préssec, pruna, alvocat, cireres, síndria. Concentrat per sucs de fruita, fruites deshidratades (panses, prunes panses, dàtils, figues), coco, farina de coco i aigua de coco.
 • ALOE VERA
 • EDULCORANTS: Sorbitol (xiclets sense sucre, caramels durs sense sucre, pasta dental, postres congelats, confiteria i productes fornejats), manitol, xilitol, maltitol, maltol isomalt, eritritol, lactitol.

El sorbitol i el manitol es troben presents de forma natural en fruites com les pomes, cireres i albercoc.

Posa especial atenció a les etiquetes de les begudes, aliments processats, caramels en què puguis llegir "sense sucre", en els medicaments presentats en format líquid i fins i tot en els suplements naturals, ja que el sorbitol s'afegeix com a edulcorant per millorar el sabor, perquè ens agradi més i repeteixis el seu consum. Posa atenció, aquí hi ha els poliols esperant que els ingereixis.

Has aconseguit alguna vegada menjar-te només un xiclet després que desaparegués l'explosió de sabor del primer que vas prendre? Difícil no repetir, veritat?

Usos del sorbitol

 • Edulcorant baix en calories: És un bon substitut de l'sucre però, tot i que és baix en sucre no es recomana per a la higiene oral perquè els bacteris de la boca poden utilitzar com a substrat metabolizándolo en àcids que poden provocar càries dentals.
 • Per diabètics tipus 2 o dietes per aprimar: El sorbitol no eleva el sucre en sang. No obstant això, no ajuda a prevenir pujades de l'sucre en sang als pacients amb diabetis tipus1 (insulino-dependents)
 • Laxant osmòtic barat per als nens i ancians: Encara que es consideri segur el seu fort efecte laxant pot irritar l'intestí i provocar símptomes digestius addicionals als pacients que pateixen d'intolerància al sorbitol.
 • Usat en sabons i cosmètica.

Els símptomes de la intolerància al sorbitol

Els símptomes gastrointestinals de les persones amb intolerància al sorbitol són:

 • Gasos.
 • Diarrea osmòtica: Excrements amb més contingut d'aigua del normal (excrements més soltes o diarreiques).
 • Urgència per anar a al bany.
 • Inflor.
 • Rampes abdominals.

Aquests símptomes gastrointestinals són conseqüència directa dels efectes osmòtics dels poliols mal absorbits (i altres substrats) a l'intestí prim i conseqüència indirecta dels efectes induïts per la fermentació bacteriana que produeixen SCFA i gasos a l'intestí gros (còlon).

L'excés d'aquests subproductes de la fermentació en el còlon poden provocar els següents canvis luminals al còlon:

 • Alteració de l'equilibri de la microbiota del còlon: Quan es produeix un excés de gas H+ poden augmentar el nombre d'arqueges a l'intestí que produeixen CH4, provocant restrenyiment, o bé, poden augmentar els bacteris reductors de sulfats productors de H2S provocant femtes pastoses o diarrea.
 • Alteració del metaboloma (metabòlits de la microbiota de del còlon)
 • Augment de la permeabilitat de la mucosa del còlon
 • Activitat del sistema immune de la mucosa del còlon.

Aquests símptomes són dosi dependents i empitjoren quan el sorbitol és ingerit juntament amb altres sucres per l'efecte sumatori. Com més sorbitol, isomalt, lactitol o maltitol més possibilitats d'experimentar diarrea per mala absorció dels poliols.

"La dosi fa el verí"

Paracelso, considerat el pare de la toxicologia.

En persones sanes s'ha comprovat que una dosi de 10 g de sorbitol pot provocar gasos i inflor abdominal però una dosi de 20 g ja els pot provocar més problemes com el dolor abdominal i la diarrea.

La dosi de sorbitol a partir de la qual provoca aquests símptomes poden variar, d'una persona a una altra, entre 5 i 20 g de sorbitol / dia. I dosis superiors a 20 g de sorbitol / dia possiblement ja no només provoqui diarrea osmòtica sinó que també pot anar associada a deshidratació i pèrdua de pes.

Potser no imaginaves que les teves diarrees cròniques i les teves rampes abdominals podien ser per menjar massa xiclets "sense sucre" o per algun medicament, veritat? Si llegeixes la lletra petita dels envasos podràs veure l'advertència: "El consum excessiu pot tenir un efecte laxant".

Exemple: "En un paquet de xiclets Trident hi 16-18 barres. Cada barra de xiclet Trident conté 1,25 g sorbitol."

Si prens un paquet de xiclets cada dia, estàs prenent un total de 20-22,5 g de sorbitol. T'has passat. (Sense tenir en compte l'efecte sumatori del sorbitol ingerit en els aliments)

La mala absorció del sorbitol i altres poliols expliquen símptomes digestius com l'excés de gasos, distensió, rampes abdominals i la urgència per anar al bany (habitualment amb diarrea), però els poliols no són els responsables de la hipersensibilitat visceral que pateixen els pacients amb còlon irritable.

Les persones amb còlon irritable solen tenir una major hipersensibilitat visceral (percepció sensorial augmentada davant un estímul visceral) conseqüent a altres motius:

 • Alteració SNC (sistema nerviós central).
 • Alteració ENS (sistema neurològic intestinal).
 • Alteració del microbioma intestinal.
 • Augment de la permeabilitat intestinal: Segons les investigacions de Zhou Q i el seu equip (corroborat amb moltes referències), un intestí hiperpermeable permet la translocació a través de la barrera mucosa intestinal de bacteris, toxines i substàncies inflamatòries que entressin cap a la circulació sanguínia provocant sensibilització central del sistema nerviós intestinal (ENS) i una major hipersensibilitat visceral.
 • Estrès psicològic.

Absorció del sorbitol

L'estructura molecular del sorbitol és molt semblant a la de la fructosa, però a diferència de la fructosa, la seva absorció no millora amb la co-ingesta de glucosa.

El sorbitol pot ser absorbit a l'intestí prim per:

 • El GLUT 5 de l'epiteli intestinal (intestí prim): És un transportador que també facilita l'absorció de la fructosa.
 • Les cèl·lules intestinals (enteròcits) per difusió passiva (sense transportadors específics): La major part del sorbitol i altres monosacàrids (xilitol, manitol i eritritol) s'absorbeixen lentament per aquesta ruta transcelular de l'intestí prim. I, és justament aquesta lentitud per absorbir-el que habitualment li confereix aquesta propietat laxant si els mengem en excés.

Origen de la intolerància al sorbitol

La intolerància al sorbitol està provocada per una mala absorció a nivell intestinal dels aliments ingerits que són rics en sorbitol.

La mala absorció pot ser per:

 • Un dèficit o un mal funcionament de la proteïna transportadora glut5 que tenim a l'intestí prim (Veure article de la fructosa per saber com millorar l'activitat del GLUT 5)
 • Alteració de les cèl·lules intestinals (enteròcits) secundària alteracions gastrointestinals com la malaltia celíaca, malaltia de Crohn, SIBO, etc.

La intolerància al sorbitol és un procés reversible que cessa en la mesura que es reverteix l'origen del problema.

És a dir, el més important de tot això és que, si tens intolerància al sorbitol acabes de descobrir que tens un problema a l'intestí prim. Això és molt important. Aquí tenim la clau per revertir la intolerància al sorbitol.

Diagnòstic de la intolerància al sorbitol

Test de la intolerància al sorbitol

 • La prova de corba de glucèmia: Mesurar la glucosa en sang després de l'administració de fructosa i / o sorbitol pot ser útil però és poc específic, costós i molest per al pacient, ja que necessita extraccions de mostres de sang abans de la sobrecàrrega i cada mitja hora durant les següents 2 o 3 hores.
 • El test d'hidrogen espirat: Actualment aquest es considera la millor prova per al diagnòstic.

Quan els sucres no digerits ni absorbits arriben a l'intestí gros, els bacteris allí presents l'utilitzaran com aliment, el fermentaran i fabricaran hidrogen i metà. Tots dos gasos seran absorbits, passaran a la circulació sanguínia i seran eliminats per la respiració. L'hidrogen i metà detectat en l'aire espirat indica que el sucre ha entrat a l'intestí gros sense haver-se absorbit en l'intestí prim. L'excés d'H o CH4 espirat indicarà mala absorció intestinal.

Corba patològica en els nivells d'hidrogen (H + per sobre de 15 ppm).
Corba patològica en els nivells de metà (CH 4 per sobre de 20 ppm).

En el test de l'alè per a la fructosa i el sorbitol, les persones amb còlon irritable, solen tenir una excreció de H i CH 4 més elevada del normal per la seva mala absorció. No obstant això, els símptomes gastrointestinals no es correlacionen amb major quantitat de gasos espirats.

Segons estudis recents de Yao CK. i el seu equip, sembla ser que les persones que pateixen còlon irritable tenen més símptomes abdominals amb una ingesta augmentada d'aliments rics en sorbitol i fructosa, junts en el mateix menjar. Fins i tot quan el sorbitol s'ingereixen al costat del manitol (un poliol que absorbeixen millor les persones amb còlon irritable que les sanes).

Aquests estudis ens sugierien que els símptomes associada al sorbitol com la diarrea, no es deuen només a factors de mala absorció.

Com millorar l'absorció del sorbitol

Compte amb el sorbitol i la fructosa.

En persones sanes veiem que tant el sorbitol com la fructosa s'absorbeixen bé quan s'ingereixen individualment, però quan els consumim junts la seva absorció pot ser incompleta i ens donaran molts problemes gastrointestinals per mala absorció.

El sorbitol empitjora l'escenari dels intolerants a la fructosa per dos motius:

 • Comparteix el mateix trasportador que la fructosa, el GLUT5. Aquests dos sucres, la fructosa i el sorbitol, s'absorbeixen per aquesta mateixa porta, competeixen per aquest mateix transportador intestinal (GLUT5). Així, actualment sabem que la ingesta de sorbitol redueix l'absorció de la fructosa augmentant els símptomes gastrointestinals de les persones que pateixen de mala absorció a la fructosa, i viceversa.
 • Inhibeix directament el GLUT 5: El sorbitol inhibeix el glut5 i desencadenarà o empitjorarà la mala absorció de la fructosa.

A les persones amb còlon irritable els recomano que posin les coses fàcils al GLUT5 seguint una dieta baixa en fructosa i en sorbitol i, sobretot, no consumir-los junts. Hi ha aliments que són rics en fructosa i sorbitol, aquests quan vénen junts són un repte per al nostre intestí, una autèntica provocació per al GLUT5.

Aliments rics en fructosa i sorbitol:

 • Fruites (i els seus sucs): poma, peres, albercoc, nectarina, préssec, pruna, cireres i síndria.
 • Fruites deshidratades (panses, prunes panses, dàtils i figues)
 • Farina i sucre de coco.

Si et passes de seguida tindràs molts gasos, distensió abdominal i diarrea o femtes pastoses.

Com revertir la intolerància al sorbitol

Davant del repte de resoldre de forma integradora aquests símptomes gastrointestinals vull recordar que la dieta baixa en sorbitol només serà temporal fins a resoldre l'origen de el problema intestinal.

L'efecte sumatori del sorbitol ingerit i el d'altres poliols juntament amb aliments rics en fodmaps poden desencadenar símptomes més fàcilment i, per tant, només cal que adaptis la dosi a la teva tolerància intestinal. L'intestí t'avisarà, posa-li atenció.

L'important a reduir és:

 • Els xiclets, caramels, processats i productes light amb sorbitol (E-420)
 • Els aliments que porten diversos poliols junts, especialment els que contenen sorbitol i manitol.

Aliments rics en sorbitol (E-420) i manitol (E-421):

 • Pomes, cireres i albercoc.
 • No abusis dels aliments que, en si mateixos, ja porten diversos fodmaps junts, especialment els que contenen fructosa i sorbitol.

Aliments rics en fructosa i sorbitol:

 • Fruites (i els seus sucs): poma, peres, albercoc, nectarina, préssec, pruna, cireres i síndria.
 • Fruites deshidratades: panses, prunes panses, dàtils i figues.
 • Farina de coco, sucre de coco i àloe vera.
 • Compte amb la E-420 dels medicaments que vénen en format líquid i els suplements naturals amb sorbitol com ara la beguda de àloe vera o l'aigua de coco. Ho has llegit bé, si. No serà que segueixes amb molèsties digestives sense resoldre perquè t'han recomanat la suplementació d'àloe vera? De vegades, a les persones amb còlon irritable hem buscar-los altres estratègies per desinflamar l'intestí.

Les causes de la diarrea associada al sorbitol són multifactorials i haurem abordar-los en funció de cada persona:

 • Trànsit intestinal més ràpid del normal.
 • Mala absorció en l'intestí prim.
 • Disbiosi: Fermentació colònica del sorbitol incompleta en SCFA.
 • Absorció més lenta del normal dels productes de descomposició del còlon.

Els meus trucs

 • El consum concomitant amb glucosa o midó (cadenes de glucoses) millora l'absorció del sorbitol. Consumir préssec amb un tros de pa o una coca d'arròs pot reduir la diarrea osmòtica del sorbitol que conté el préssec.
 • Realitza un estudi de la teva microbioma intestinal analitzant les teves femtes i realitzant un estudi dels àcids orgànics en orina: Tracta la disbiosi que origina la mala absorció i després ja podràs reintroduir als aliments rics en sorbitol.
 • Redueix les inflamacions intestinals: La reducció de immuno missatgers pro-inflamatoris (Il-6 i TNF-alfa) millora l'activitat del GLUT 5 i, per tant, l'absorció de la fructosa i del sorbitol.
 • Evita menjar els polifenols que inhibeixen el GLUT 5 (apigenina, EGCG): Això vol dir que has d'evitar el te verd, la camamilla, el vi, les cireres o pomes i l'api o el julivert, per exemple.

Ho resoldràs!

De fet … crec que t'ho passaràs tan bé escoltant al teu intestí que intentaràs tenir-ne cura al 100% per poder menjar aquells xiclets, sucs o cireres que tant t'agraden sense que t'amarguin l'estona.

Salut!

Bibliografia

Differentiation of osmotic and secretory diarrhoea by stool carbohydrate and osmolar gap measurements.
José Antonio Castro-Rodríguez, Eduardo Salazar-Lindo, Raúl León-Barúa.

What is the pathophysiology of osmotic diarrhea?
Updated: Oct 31, 2018
Stefano Guandalini, MD; Chief Editor: Carmen Cuffari, MD

American Society for Nutrition.
A Systematic Review of the Effects of Polyols on Gastrointestinal Health and Irritable Bowel Syndrome
Adrienne Lenhart1 and William D Chey2

Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut 2015;64:93–100.
Halmos EP, Christophersen CT, Bird AR, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG.

Intestinal membrane permeability and hypersensitivity in the irritable bowel syndrome.
Pain 2009;146:41–6.
Zhou Q, Zhang B, Verne GN.

Dietary sorbitol and mannitol: food content and distinct absorption patterns between healthy individuals and patients with irritable bowel syndrome.
Nutr Diet 2014;27:263–75.
Yao CK, Tan HL, van Langenberg DR, Barrett JS, Rose R, Liels K, Gibson PR, Muir JG.

Abnormal intestinal handling of sorbitol and mannitol in patients with IBS: mechanistic insights and potential clinical implications.
Nutr Diet 2014;27:263–75.
Yao CK, Tan HL, Van Langenber DR, Barrett JB, Gibson PR, Muir JG

Chemistry. 2019, Pages 265-275. doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.21625-9.
Sugar Alcohols.
MałgorzataGrembecka

Front. Pharmacol., 03 November 2016 | https://doi.org/10.3389/fphar.2016.00414
Chemotherapy-Induced Constipation and Diarrhea: Pathophysiology, Current and Emerging Treatments
Rachel M. McQuade, Vanesa Stojanovska, Raquel Abalo, Joel C. Bornstein and Kulmira Nurgali

Praxis (Bern 1994). 2000 Oct 12;89(41):1635-41.
Pathophysiology of chronic diarrhea
Gerok W1

Saccharomyces boulardii CNCM I-745
Improves Intestinal Enzyme Function: A Trophic Effects Review.
Moré MI, Vandenplas Y.
Clin Med Insights Gastroenterol. 2018; 11:1179552217752679. Epub 2018 Feb 9.

Old Herborn University Foundation, Herborn-Dill, Germany: 23-39 (2014).
FREQUENT SYMPTOMATIC OR ASYMPTOMATIC INFECTIONS MAY HAVE LONG-TERM CONSEQUENCES ON GROWTH AND COGNITIVE DEVELOPMENT.
Benjamin J.J. McCormick.

Investigation of chronic diarrhoea in infancy.
Pezzella V, De Martino L, Passariello A, Cosenza L, Terrin G, Berni Canani R.
Early Hum Dev. 2013 Nov; 89(11):893-7. Epub 2013 Sep 7.

Arch Dis Child. 1997 Sep;77(3):201-5.
Differentiation of osmotic and secretory diarrhoea by stool carbohydrate and osmolar gap measurements.
Castro-Rodríguez JA1, Salazar-Lindo E, León-Barúa R.

Fecal bacterial activity in symptomatic carbohydrate malabsorption: effect on the fecal short-chain fatty acid ratio.
Born P, Bauch C, Ulm K, Kamereck K, Classen M, Scheppach W
Z Gastroenterol. 2000 Aug; 38(8):623-6.

Can Fam Physician. 2019 Aug;65(8):557-558.
Sorbitol: Often forgotten cause of osmotic diarrhea.
Liauw S1, Saibil F2.

Psychoneuroendocrinology. 2000 Aug;25(6):593-606.
Elevated sorbitol concentration in the cerebrospinal fluid of patients with mood disorders.
Regenold WT1, Kling MA, Hauser P.

DuPont HL. Acute infectious diarrhea in immunocompetent adults.
N Engl J Med. 2014;370(16):1532–40.

Sorbitol-based osmotic diarrhea: possible causes and mechanism of prevention investigated in rats.
Islam MS, Sakaguchi E.
World J Gastroenterol. 2006;12(47):7635–41.

Severe weight loss caused by chewing gum.
BMJ. 2008;336(7635):96–7.
Bauditz J, Norman K, Biering H, Lochs H, Pirlich M.

Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension
Anna Foley, MBBS, FRACP, Rebecca Burgell, MBBS, FRACP, Jacqueline S. Barrett, MNutDiet, PhD, and Peter R. Gibson, MD, FRACP

Vol 65: AUGUST | AOÛT 2019|Canadian Family Physician | Le Médecin de famille canadien
Sorbitol Often forgotten cause of osmotic diarrhea
Samantha Liauw MD FRCPC Fred Saibil MD FRCPC

Xevi Verdaguer

Psiconeuroimmunòleg, nutricionista i fisioterapeuta. Ajudo persones com tu a recuperar la teva salut a través de la PNIE i altres disciplines.

¿Qué aprenderás?

La teva caca, flota o no flota?

A molta gent li fa riure quan parlo que si les caques suren, o de si són pastoses o dures, si fan olor o no...
Els fa gràcia. 

Però quan entenen la importància que té això, no només hi posen més atenció al que apareix cada matí a la tassa del seu vàter, sinó que comencen a preocupar-se per com són les caques de la gent que més estimen. Curiós, no?

He gravat un àudio en què, en menys de 3 minuts, sabràs com hauria de ser la caca perfecta i què pot anar malament al teu cos si no és així.
ENVIA'M L'AUDIO
Xevi verdaguer historia

Relacionats

arrow down

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

cartcross